איבופרופן -(אדביל/נורופן) ונוגדי דלקת
להבנתי יש מספר רב של נוגד דלקת - שכל אחד עובד במנגנון אחר - דרך מערכת ביולוגית אחרת - ובכל פעם שמנסים אחד כזה ב- CF, מגלים בדרך כלל תוצאות טובות (אם עושים את הניסוי כמו שצריך).
לגבי איבופרופן - (שהשם המסחרי שלו בארץ הוא לרוב אדביל או נורופן), ההיסטוריה של השימוש שלו ב CF התחילה בניסוי שנמשך 4 שנים ופורסם ב 1994. הוא הראה שמתן איבופרופן אכן מוריד דלקת ונותן שיפור משמעותי במצב לחולי CF. הקבוצה של החולים, שקיבלה את התרפה, האטה ב- 40% את קצב ההתדרדרות של תיפקודי הריאות (
מאמר הסוקר את הנושא - מי שירצה אני אשלח לו באימייל את המאמר המלא).
האפקט היה רב ביותר אצל צעירים אצלהם ההאטה בקצב ההתדרדרות של התיפקודים הייתה של 89%, ולכן ההמלצה שניתנה ב 1995התמקדה בחולים בטווח הגילאים 5-13. יש לציין, שהשיפור היה בעוד ממדים ולא רק בתפקודי הריאות, מתן איבופרופן שיפר את העליה במשקל הגוף, הוריד תדירות אישפוזים,
החולים קיבלו מנות גבוהות של התרופה 20-30 מ"ג של התרופה לק"ג משקל גוף, זאת אומרת שחולה ששוקל 60 קילו קיבל בין 1200 ל 1800מ"ג ליום שזה יוצא בין 6 ל- 9 כדורים ביום. (הייתה האתמה אישית של מינון התרופה לכל חולה ע"י מדידות הרמה שלה בדם).
מחקר מבוקר שני באיבופרופן, שנמשך שנתיים, והתפרסם ב- 2007 כלל 142 חולים קנדיים בגילאים 6-18 ו FEV1 גדול מ 60%. גם מחקר זה הראה שמתן התרופה מאט בצורה משמעותית (ב- )45% את קצב ההתדרדרות של FEV1 (אבל חלה התדרדרות רבה יתר של נפח הריאות הנמדד ב %FVC). גם במחקר זה החולים שקיבלו את הטיפול אושפזו פחות.
גם מחקרים בהם מנתחים מידע שנאסף במירפאות (מעל 1000חולים) מראה שחולים שלקחו איבופרופן - שמרו על תיפקודי הריאות שלהם ביחס לאלו שלא לקחו - הבדל של 29%.
Michael Konstan כותב המאמר גורס, שלמרות התוצאות המבטיחות, איבופרופן לא הפך להיות טיפול נפוץ (פחות מ 10% מהחולים בארה"ב משתמשים בו), ככל הנראה, בגלל החשש מתופעות לואי (בעיקר חשש מדימום במערכת העיכול). באחד הניסויים תופעוץ הלואי נמדדו אצל החולים שקבלו את הפלאסבו יותר מאשר אלו שקיבלו את ההתרופה. בכל מקרה, תופעות הלואי של איבופרופן היא תופעה מאוד נדירה. הכותב ממליץ על טיפול של התרופה לחולים צעירים וכאלו עם מחלה קלה עד בנינונית. Konstan קורא לרופאי ה- CF לפחות לידע את המשפחות על האפשרות לתת את הטיפול הזה
המרווה המרושתת מספקת אומגה 3. לרוב לוקחים את האומגה 3 משמן דגים, שני המוצרים מספקים (בצורה ישירה או עקיפה) את האומגה 3 שכוללת שתי חומצות שומן החיוניות (EPA ו- DHA). בכל תכשיר יש אוסף של עוד חומרים שיכולים גם הם להשפיע. אין כמעט מחקרים על מרווה מרושתת בעוד שיש לא מעט מחקרים על אומגה 3 משמן דגים. לאומגה 3 משמן דגים יש אפקט אנטי דלקתי והוא מראה סימנים חיוביים על חולי CF (אבל לא מספיק כדי שרוב הרואפים ימליצו עליו).
ס.אחת, אני זוכר כשהתחלת לקחת את המרווה אמרת שלא ניראה לך שהיא משפיעה אבל את גם לא סובלת ממנה ולכן את ממשיכה לקחת. מה השתנה, אנא ספרי.
לגבי הזטו/אזניל/אזיתרומיצין - זו בדיוק אותה התרופה. השם של החומר המדעי הוא אזיתרומיצין. לרוב למוצר המסחרי שהוא כדורים קוראים זטו ולמוצר שהוא נוזלי אזניל. (ס.אחת את מקבלת כדורים של אזניל? - אמרת שתשאלי למה את לוקחת פעם ביום ולא 3 פעמים בשבוע).