תשלום עבור ``נסיעות``B-)B-)

תשלום עבור ``נסיעות``B-)B-)

בוקר טוב! רציתי לדעת מה מחייב החוק בנוגע לנסיעות לעבודה וחזרה: 1) כשכיר במקום עבודה. 2) כשכיר החתום על חוזה שבו לא מצויין שישלמו לו נסיעות ואף מצויין שלא ינתנו ``זכויות נוספות`` פרט לאלה המצוינות בחוזה כגון 18 ימי מחלה וכו`. 3) כעצמאי העובד כפרילנס במקום העבודה. 4) כעצמאי העובד כפרילנס וחתום על מסמך המצהיר שאין קשרי ``עובד - מעביד`` בינו לבין בעל החברה. לתשובתכם המעמיקה כרגיל אודה, אורי.
 
לא ברור למה אתה מתכוון.

לא ברור לי למה אתה מתכוון בשתי האפשרויות האחרונות. אם אתה מתכוון לעצמאי - אז לא מגיע לו כלום על נסיעות חוץ ממה שסוכם במפורש בינו לבין מזמין העבודה. אם מדובר על שכיר - אז כן מגיע לו (גם אם הוא שכיר שחתם על זה שהוא עצמאי). מה שקובע זה האם הוא יוכר כשכיר או לא. בכל אופן, לגבי שכיר - אם הוא לא חתם על חוזה שנותן לו יותר מכך - הוא זכאי להחזר הוצאות נסיעה על נסיעות שהוא עושה מביתו לעבודה ובחזרה, אך המעביד לא חייב לשלם סכום העולה על המקסימום שנקבע בצו ההרחבה (נכון להיום כ-19 ש``ח ליום). אם יש אפשרות לכרטיס ``חופשי חודשי`` המעביד לא חייב לשלם מעבר לעלות כרטיס כזה. החובה קיימת כלפי כל עובד הנזקק לנסיעה לעבודה, גם אם בפועל הוא משיג לעצמו טרמפ, אבל היא לא קיימת אם המעביד מסדיר הסעה לעבודה או משלם סכום העולה על זה כ``הוצאות רכב`` או משהו דומה.
 
הבהרותB-)

תודה לתגובתך המהירה, הנה ההבהרות לשאלתי הקודמת... בתחום העיסוק בו אני נמצא, מקבלים העובדים תשלום עבור שרות שביצעו בלבד, עובדים במקום עבודה מסויים רק מספר משמרות בשבוע ולא בכל יום, וכמובן לא משתכרים ע``פ משרה או שעות עבודה. דבר זה נכון גם לגבי שכירים וגם לגבי ``עצמאיים``. ההבדל, שבמקום עבודה אחד ינתן תלוש והמצב יוצג כמערכת ``עובד - מעסיק`` רגילה ואילו במקום אחר מרכז המנהל את כל התשלומים עבור העבודה שבוצעה ע``י אותו עובד ותנתן לו המחאה בגינה יצטרך להוציא חשבונית, כך שכאן הוא מוגדר ``עצמאי`` וכאילו אין מערכת של ``עובד-מעסיק``. ונחדד את שאלותי: 1) האם בכל מצב שכיר זכאי לתשלום נסיעות ?, האם המשמעות לחתימה על ``חוזה מיוחד`` או ``חוזה אישי`` בו לא מצויינת הטבה זו, שלעובד לא ישולמו נסיעות ולמעסיק יש הזכות להציג את התשלום אותו מקבל העובד כולל את כל ההטבות הנוספות גם אם לא מצויינות בתלוש השכר? 2) כ``עצמאי`` מהסוג שהוזכר מעלה, האם עדיין לדעתכם לא קיימים יחסי ``עובד-מעביד`` ולכן לא זכאים לתשלום בגין נסיעות לעבודה או הטבות כלשהן? שוב תודה
 
אז ככה.

כמו שכתבתי בתשובה הקודמת, כל שכיר הנזקק לנסיעה לעבודה וממנה ואשר המעביד לא מסדיר לו הסעה על חשבון המעביד, זכאי לקבל החזר הוצאות נסיעה עד למקסימום עליו דיברתי בתשובה הקודמת, גם אם לא כתוב על זה כלום בהסכם האישי שלו ואפילו אם בהסכם האישי שלו כתוב שהוא לא זכאי לכך. יוצא דופן יכול להיות במקרה שבחוזה האישי שלו סוכם במפורש שהשכר שלו כולל הוצאות נסיעה ובמקרה שמהתשלום מתברר שאכן השכר כולל את החזר ההוצאות (למשל שהוא מתעדכן בהתאם כשמתעדכנות הוצאות הנסיעה). זכות זו קיימת גם לשכיר שיש לו חוזה שלפיו הוא כביכול עצמאי, אך זאת, כמובן, בתנאי שמוכח שהוא אכן שכיר. אין לי מספיק נתונים כדי להשיב על השאלה אם עובד כזה שחתום על חוזה שהוא עצמאי - אכן ייחשב כ``עובד``, הדבר תלוי במשתנים רבים, ובנוסף לכך - פסקי הדין שעוסקים בנושא מבלבלים, לא עקביים ולא חד-משמעיים. ככלל, אם המסגרת החיצונית היא של קבלן עצמאי, אז מי שטוען אחרת - הוא זה שצריך להוכיח את זה. יהיה עליו להוכיח שהוא ``השתלב`` בעסקו של מזמין העבודה (כלומר שהעבודה שבוצעה היא חלק אינטגרלי מעיסוקיו של המזמין), ושהוא איננו בעל עסק עצמאי. אינדיקטורים שיכולים לסייע לטענה כזו, הם העדר השקעה הונית של העובד, אי-בעלות על כלי העבודה, העדר סיכון כספי של העובד ועוד.
 
למעלה