• פינת הצומח ביפן - חודש דצמבר : פרחי הקמליה והתה

Tenguy

New member
• פינת הצומח ביפן - חודש דצמבר : פרחי הקמליה והתה

בסוף מגיע החודש האחרון של השנה, שלפי לוח השנה היפני, הוא החודש הראשון של החורף. אפילו בדצמבר, עד למחציתו של החודש, ישנם ימים חמימים ונעימים, כאשר מזג האויר בהיר, כמעט כמו אלה שיש באביב, וידועים בשם Koharubiyori או "עונת האביב הקטן"; אך הימים מתקצרים במהירות, ולעיתים כשיורד הגשם הוא כבר מלווה בשלג או רסיסי ברד.
חוץ מן החרציות שעדיין שורדות כפרחים האחרונים של השנה, כל הפרחים המוכרים כבר אינם; העצים איבדו את כל עלוותם ומתכוננים לקראת הקור. הפרחים Tya-No-Hana 茶の花 (פריחת התה) והקמליה ובמיוחד זן ה-Sazanka サザンカ (לטינית: Camellia Sasanqua) הם הפרחים היחידים של חודש דצמבר. פרחי Tya-No-Hana הם פריחת התה הירוק הנודע של יפן, צבעם לבן ומראם מאד מלבב, הם בעלי חמישה עלי כותרת ואבקנים צהובים ארוכים (העלים של התה נאספים בחודש מאי).
פריחת Sazanka מאד מזכירה את פריחת הקמליה (Tsubaki), אך היא יותר שקטה בחזותה. הפרחים הם בצבע וורוד חיוור או לבן. הצמח מטופח בגנים, ומשומש ליצירת גדרות חיות; בדרומה של יפן ניתן למצאו גדל גם בטבע.











 

Tenguy

New member
בבדיקה נוספת מתברר שגם התה הוא סוג של קמליה


צמח התה הוא למעשה : Camellia sinensis - וגם למדתי משהו חדש היום
 

Tenguy

New member
בבקשה
ושאלה לכל דוברי היפנית


איך בדיוק מבטאים את 茶の花 ? האם כ-Tya-No-Hana או כ-Cha-No-Hana ?
את ההיגוי של 茶の花 שציינתי בהודעה - לקחתי מספר ישן, שלא בטוח שהוא עדכני...
 

herouth

New member
זה אותו דבר

tya זו הדרך לכתוב ちゃ בשיטת קונריי-שיקי/ניהון-שיקי.
cha זו הדרך לכתוב ちゃ בשיטת הפבורן/וואפורו.

עבור למקלדת יפנית-רומאג'י והקש את שני הצירופים, ותראה שיוצא אותו דבר...

בעברית: צָ'ה
 

Tenguy

New member
תודה + האיקו 茶の花 נפלא של איסא

茶の花 に隠んぼする 雀哉
cha no hana ni kakurenbo suru suzume kana (year: 1813)

playing hide-and-seek
in tea blossoms...
sparrows !

Issa demonstrates his familiar, two-part joke pattern in this haiku. From the set-up in the first two phrases, we expect to see human begins, specifically, children ("playing hide-and-seek/ in tea blossoms..."), but Issa surprises us in the punch line: "sparrows!" In the same year, he writes another haiku with an animal playing hide-and-seek: a frog in the grass. And, the following year (1814), a kitten plays hide-and-seek in blush clover. In all three poems, Issa smiles to see animals "playing" this game of human children. We smile too....
מן האתר: /http://haikuguy.com/issa
 

Tenguy

New member
פינת הצומח ביפן - חודש דצמבר : במבוק ו-sasa

למרות שהם אינם פרחים, ישנם צמחים שיש להתייחס אליהם כעת, ובהקשר ללוח השנה של הצומח היפני. הם ה-ササ) sasa) והבמבוק (take, たけ- 竹). ה-sasa מתפשט על שטחים גדולים באיזורי ההר, ויוצר במקום הימצאו, מראה מאד אופייני המצוי ברוב נופי יפן. היכן שה- sasa נקצר או נשרף באש, הוא מחדש עצמו על פני כל השטח; מרחוק, הוא נראה כמו שטח של עשב ירוק. ה-sasa גדל גם תחת עצים ומכסה את רצפת היער, ואין זה נדיר למצוא את שורשיו משתלטים על כל הקרקע, ודוחקים את כל שאר הצומח, ובכך מסייעים ל-sasa לתפוס כל השטח לעצמו בלבד. בין סוגי ה-sasa אפשר למצוא את ה-kumazasa (לטינית: Sasa Veitchii), הצומח לגובה של 30 ס"מ, והננטע גם בגנים. העלים מופיעים באביב, ובסתיו – לאחר לגדלו לגודלם המירבי, מתחילים להתייבש בשוליהם, ותוך כדי כך הם מלבינים, עד שרק החלק המרכזי של העלים נותר ירוק, ובמראה זה הוא עובר את כל החורף. המראה של במבוק ה-Sasa Kumazasa עומד באומץ תחת השלג מוסיף ברק חן ויופי לגן החורפי.
הבמבוק יוצר סבך עבות וגדל הן באיזורי ההר והן במישורים; הוא מרכיב מרכזי בצומח של כל נופי הארץ. הוא מוציא נצרים בתחילת הקיץ, הידועים בשם take-no-ko או "נצרי חיזרן" (במבוק; הם רכים, עסיסיים וטעימים, ולרוב משמשים למאכל. לקנים הבוגרים יש גמישות רבה, ונצרכים באופן נרחב בבניין ולשימושים וצרכים רבים. הקנה יכול להגיע לגובה של כ-10 עד 20 מטר, ולמעט מקום המפרקים – פנימו חלול. התפצלויותיו אפשריות בכל מקום שיש מפרק, שם יכול להצמיח ענפים ועלים. העלים הם ירוקי-עד ולעולם לא משתנים, ומעניקים כך מראה של רעננות מתמדת. מימים קדומים הבמבוק נמצא ביחסים קרובים לחיי העם היפני, ותיאורי במבוק בכלל, ותחת מעטה של שלג בפרט, הם מאד פופולריים ואהובים בשירה, באמנויות הויזואליות ובפולקלור של יפן ואני מביא מעט מהם בתמונות המצורפות להודעה.
ביפן, הקור בחורף לעולם אינו באמת מצמית, אך בסופו של דצמבר כל הטבע נראה עגום וריק, ורק הבמבוק והעצים ירוקי-העד היכולים לקור, כמו האורנים (matsu, まつ - 松) - עליהם נרחיב בחודש הבא - ניראים ומעידים על חיותם עם עלוותם הירוקה.











 

milly12

New member
תודה, שמעתי על התוכנית, אף פעם לא ראיתי

אנצל את העובדה שיש לי זמן בימים אלו
ואנסה אותה
 

milly12

New member
ראיתי לפני כמה ימים את הפרק הראשון

אחרי שהתגברתי על השוק התרבותי, פתאום אחרי כל כך הרבה זמן לראות משהו באנגלית,
אני חושבת שהיא סידרה די נחמדה ואפשר ללמוד ממנה די הרבה. בסוף השבוע נראה את הפרק השני. שמתי לב גם שיש הרבה נושאים כולל אתרי תיירות...סביר להניח שאציץ גם בפרקים האלה.
תודה.
 

innocence

New member
יש המון פרקים

7 עונות.
&nbsp
אם את לא מצליחה למצוא איזה מהם, תגידי לי, יש לי את רובם הגדול:)
 

milly12

New member
תודה!

יש באיזשהו מקום רשימה של הפרקים?
דרך אגב,היום יצא לי לראות שני פרקים, דווקא לא על הבמבוק, אחד על השינקנסן והשני על הכבישים המהירים וממש נהניתי.
 
למעלה