תקציר
א' זֶה אַרְיֵה, ב' זֶה בַּרְוָזָה, ג' זֶה גָּמָל, ד' זֶה דֻּבָּה, ה' זֶה הִיפּוֹפּוֹטָם, אֲבָל אֵיזוֹ חַיָּה יֵשׁ בְּ-ו'?וִירוּס רוֹצֶה לְהִתְקַבֵּל לְסֵפֶר הָאָלֶף-בֵּית שֶׁל הַחַיּוֹת, אֲבָל הֵן מְסָרְבוֹת לְקַבֵּל אוֹתוֹ.
מָה קוֹרֶה כְּשֶׁהַוִּירוּס נֶעֱלָב וּמַחְלִיט לְהַרְאוֹת לְכֻלָּם שֶׁהוּא מַתְאִים לַסֵּפֶר?
סִפּוּר צִבְעוֹנִי, מַצְחִיק וְנוֹגֵעַ לַלֵּב שֶׁמְּאַפְשֵׁר לִלְמֹד אֶת אוֹתִיּוֹת הָאָלֶף-בֵּית בַּדֶּרֶךְ הֲכִי מְהַנָּה וְעַכְשָׁוִית שֶׁיֵּשׁ!
פְּנִינָה גֶּפֶן שִׂחֲקָה בַּשִּׁעוּרִים אֶרֶץ-עִיר וְאַף פַּעַם לֹא מָצְאָה חַיָּה בָּאוֹת ו'. הִיא נוֹלְדָה בַּשָּׁנָה שֶׁבָּהּ שֻׁגְּרָה לָרִאשׁוֹנָה מַעְבֹּרֶת הֶחָלָל קוֹלוּמְבִּיָה, וְכַיּוֹם הִיא תַּסְרִיטָאִית וְעִתּוֹנָאִית וְאִמָּא לַחֲמִשָּׁה יְלָדִים.
אֲבִיאֵל בָּסִיל צַיֵּר בַּשִּׁעוּרִים עַל הַמַּחְבָּרוֹת, עַל הַמְּחָקִים וַאֲפִלּוּ עַל הַמִּסְפָּרַיִם. הוּא נוֹלַד בַּשָּׁנָה שֶׁבָּהּ סְפָרַד אֵרְחָה לָרִאשׁוֹנָה אֶת הַמּוֹנְדְיָאל, וְכַיּוֹם הוּא מְאַיֵּר סִפְרֵי יְלָדִים וְאָב לִשְׁתֵּי בָּנוֹת.
באדיבות ספריית מכללת דוד ילין
המלצה של ד"ר רננה גרין-שוקרון על ספר ילדים"אלף-בית של חיות אמתיות בלבד" מאת: פנינה גפן, איורים: אביאל בסיל, טל-מאי, 2022.
ימי החורף עמוסי הווירוסים ממש מזמינים ליהנות מהספר המשעשע הזה, שיש בו יותר ממה שנראה במבט ראשון. לכאורה, זהו ספר-תמונות הומוריסטי המציג איורי חיות על פי האות בה מתחיל שמן, בצירוף פריט המתחיל באות הזו (גמל בגרביים, היפופוטם אוחז בהגה, חמור מעיף חביתה...).
למעשה, עלילת הסיפור מבוססת על המשחק "חי, צומח, דומם", כשהמשתתפות במשחק הן חיות, הנתקלות כמו בני האדם המשחקים, בקושי הידוע למצוא חיה ששמה מתחיל באות ו'. כאשר הווירוס מציע את עצמו, הוא מסורב בתקיפות בנימוק שאינו חיה וכל ניסיונותיו להתקבל נדחים. הספר שנוצר בימים של פוסט-קורונה מספק לילדים גם מידע בסיסי על מאפייניו של ווירוס, תוך כדי תרגול זיהוי האותיות וצליליהן.
ההומור בדברי החיות ובאיורים מגויס הן ללימוד האותיות והן לביקורת חברתית, שכן הרובד הסמוי של הסיפור עוסק בנושא השייכות לקבוצה, גבולותיה וההדרה שחבריה נוקטים כלפי מי שנתפס על ידם כלא-שייך למועדון הסגור. האריה, מלך החיות, מאויר אמנם כבעל ראש גדול, קורא ספרים (אפילו את אנציקלופדית "אביב" הוותיקה), ויודע להגיד לממותה שהיא חיה שנכחדה. אבל כמנהיג הוא נכשל באיחוד נתיניו וביצירת אקלים חברתי סובלני ומקבל לכול. במובן חינוכי זה, החיות "נענשות" במהלך הסיפור על דחיית הווירוס בכך שהן נדבקות זו מזו (והילדים לומדים על המאפיין המרכזי של הווירוס).
בסיום הסיפור, מופיעה חיה משכינת שלום ששמה מתחיל באות ו' (!!!), ובדומה לסיפורה הידוע של לאה גולדברג "דירה להשכיר", הנרמז מאיוריו של אביאל בסיל, היא נוהגת בשונה מהחיות המתנשאות ומראה ש"השכנים טובים בעיניי" בהזמינה את הווירוס להתגורר איתה בדירתה...
לילדי הגן וכיתות א'-ב'
ראה גם תגובה