🌻-הטעות הכי גדולה -קמילה פינטונטו/תרגום-טל ניצן/הוצאת סשת/2024/ראשית קריאה

יעלקר

Well-known member
מנהל
1722962975443.png
“לֹא מְשַׁנֶּה אִם אַתָּה אַרְיֵה אוֹ אִם אַתְּ צְבִיָּה, בְּמֻקְדָּם אוֹ בִּמְאֻחָר תַּעֲשׂוּ אֵיזוֹ טָעוּת.”

סיפור משעשע עם סוף מפתיע, על הצלחה, כישלון והסכנה שבתוכניות מחוכמות.

המתלהבת-עטרה אופק כותבת על הספר:

האם ילדים קטנים מכירים את המושג "טעות"? לא בטוח. הם יודעים מה זה "בטעות", כלומר משהו שנעשה לא בכוונה, אבל דומני שלא מעירים להם כשהם "עושים טעות" אלא בהגיעם לבית הספר. אז הנה הזדמנות פז להכיר להם את המושג החיוני הזה בעזרת סיפור פשוט ושובה-לב, לצד כמה דרכים שבהן אפשר לטעות – וגם להגיע לפתרון. גיבור הספר הוא גור אריה קטן, שבוקר אחד אבא שלו אומר לו: "הגיע הזמן שתלמד לתפוס צבייה בעצמך" (לצערי אתקשה להתלהב מהספר הנפלא הזה בלי כמה ספוילרים, ואיתכם הסליחה). הגור מגיב: "מה הבעיה?" ומתנפל מיד על צבייה חמודה, אבל זאת הטעות הראשונה שלו, כי היא מהירה ממנו, והוא אכן נכשל. לכן נדמה לו שעליו להיות מהיר מהצבייה, והוא מנסה שוב, וזו הטעות השנייה שלו, כי היא מדלגת טוב ממנו מעל נקיקים, והוא נכשל גם הפעם. כעת נדמה לו שהוא מסוגל לתכנן דרך מתוחכמת להפיל את הצבייה בפח, וזו הטעות השלישית שלו – לחשוב שהוא חכם יותר ממנה.

במלים אחרות, מדובר פה על היבריס, כלומר כשלצד אחד נדמה שהוא טוב מהצד האחר, וכולנו יודעים מה קורה כשחוטאים בהיבריס. על כן מבקש הגור הנואש שלנו עצה מדודתו (כשתראו מי הדודה שלו, תמותו מצחוק) וזו מציעה לו רעיון נהדר: להגיד "בבקשה". אלא שגם כשהגור מבקש מהצבייה בנימוס שתיתן לו לתפוס אותה, זה לא עוזר, וכשהוא מתאמץ ומנסה שוב ושוב, הוא רק עושה מעצמו צחוק, וזה מייאש מאוד. והנה, דווקא כשהגור לא עושה כלום ויושב בשקט בגבו אליה, הצבייה מסתקרנת, מתקרבת ומתקרבת – וזאת הטעות הכי גדולה (שלה!) והגור תופס אותה, גורר אותה למאורה שלו ופוער פה גדול.

בשלב זה בוודאי נדמה לכם, וגם לגור או לגורה הפרטיים שלכם, ולמען האמת, גם לצבייה שנלכדה, שעומד לקרות פה משהו נורא ואיום. אך הגור פוער את פיו רק כדי לומר לצבייה המופתעת: "עכשיו תורך לתפוס אותי!" ומיד בורח ממנה, שמח וטוב לב! וככה כל הרוע, האכזריות והמאבק שציפינו להם הופכים למעשה למשחק מלבב בין שני כוחות שווים, ומיד מתחשק להתחיל את הספר מהתחלה, והפעם לשים לב לניואנסים הדקיקים באיורים המינימליסטיים והגאוניים, שמעניקים לספר את חינו ואת קסמו. ומה למדנו? כשאין רוע, ואין היבריס, הכל יכול לבוא על מקומו בש-ל-ו-ם: שיעור חשוב מאין כמוהו, שראוי ללמוד כמה שיותר מוקדם, והלוואי שהפוליטיקאים שלנו היו מכירים אותו. זהו עוד ספר בקטלוג המשובח להפליא של הוצאת סשת, שכל ספר שלה הוא פנינה זוהרת, והתרגום של טל ניצן מעולה (48 עמ', לבני 4 ומעלה).
ראה גם תגובה הבאה

1722972369950.png 1722972383322.png 1722972398507.png
 
נערך לאחרונה ב:

יעלקר

Well-known member
מנהל
יום אחד, אבא-אריה אמר לגור-אריה שהגיע הזמן שהוא ילמד לתפוס צביה בעצמו. גור-אריה היה שאנן והיה בטוח שהוא יתפוס את הצביה ממש בקלות, אבל בכל פעם הוא נכשל…

לאורך הספר אנחנו רואים איך גור-אריה לומד מהטעויות שלו ומנסה להשתפר: כשהצביה רצה מהר יותר ממנו, הוא דואג להתאמן. כשהצביה מערימה עליו, הוא הולך להתייעץ עם מישהי חכמה ממנו. אבל בכל זאת גור-אריה ממשיך לעשות טעויות, עד ש… ספוילר: בסוף הוא מצליח! אני לא אגלה לכם איך 🙂

הטעות הכי גדולה הוא ספר פשוט חמוד על למידה מכשלונות וחתירה להצלחה. הוא גם ספר שמלמד אותנו לא להיות שאננים ולנסות לחשוב מראש על המכשולים שבדרך במקום לגלות אותם בדיעבד. והוא מלמד גם על חשיבותה של הסבלנות והתהליך להשגת המטרה, שלפעמים הוא ארוך ומתיש, אבל הוא שווה את זה.

הספר מזכיר קצת את משל הצב והארנב – שבו הארנב, מרוב יהירות, היה בטוח שהוא מנצח את הצב בקלי קלות. אבל הצב – בעזרת אורך רוח והתמדה – הצליח בסוף לנצח. רק שכאן בספר, גור-אריה הוא גם הארנב וגם הצב ביחד. בהתחלה הוא מפסיד כי הוא בטוח מדי בעצמו, אבל בניגוד לארנב במשל המקורי הוא עובר תהליך התפתחות של למידה מטעויות.

בתחילת הספר קצת חששתי מהסוף: אם הגור יתפוס את הצביה ויטרוף אותה, זה קצת אלים מדי לספר ילדים. אבל אם הפתרון יהיה שהגור ילמד לחיות בשלום עולמי עם הצביה – זה מסר שרובנו מרגישים שכבר לא רלוונטי למציאות היום. אבל הספר הזה גאוני, וכשהגעתי לעמוד האחרון ממש נהניתי מהסוף החכם שהסופרת מצאה, וגם גורם לנו להבין שההנחות שלנו שגויות לא פחות מההנחות והשאננות של גור-אריה.
באדיבות המלצות אמיתיות על ספרים-תמר גור
 
למעלה