תקציר
"תראו מה זה," אמר בבהלה ר' אברום הכורך שהתעורר בדיוק משינה מצוינת, "חזיר!""מילא חזיר," אמר ר' זימלין שואב המים הקשיש ברעדה, "חזיר מדבר!"
"מילא חזיר מדבר," אמר אפרים האופה באימה, "חזיר מדבר בבית הכנסת!"
גיבור המעשייה החריפה־מצחיקה הזאת הוא חזיר. אבל לא סתם חזיר רגיל כמו כל החזירים, שמבוֹססים בבוץ וּמִתְחַזְרִים על איזו ערימת לְפָתוֹת, לא! מדובר בחזיר ממולח וחריף במיוחד.
כשהוא בורח מן המכלאה שבה גדל, מוצא לעצמו חֲזֵר־טְרֵיף מקום מפלט בבית הכנסת של העיירה היהודית חְלוּפְּקָה, יחד עם חברו הטוב גַנֵב־שְׁלִימַזְל, למגינת לבו של הגבאי הרשע פנחס. יחד הם משבשים את סדרי העיירה, בעלילה מלאת הומור המלווה באיוריו היפהפיים של מנחם הלברשטט.
מנחם הלברשטט הוא זוכה פרס שר התרבות לעיצוב בתחום האיור לשנת 2021.
פרק ראשון
גיבורו של הסיפור שאני הולך לְסַפֵּר לכם - לא כל כך נעים להודות, אבל מה לעשות שזאת האמת לאמיתה - הוא חזיר. אבל לא איזה חזיר רגיל כמו כל החזירים, שמבוֹססים בבוץ וּמִתְחַזְרִים על איזו ערימת לְפָתוֹת, לא! החזיר שלנו לא היה סתם חזיר, הוא היה חזיר חריף! לא ששמו עליו פלפל שחור או משהו כזה, כשאני אומר חזיר חריף אני בכלל לא מתכוון לטעם שלו, אלא לשכל שלו! הוא היה חזיר ממולח כזה, מחודד כזה, עם מחשבות מתוחכמות כאלה, שמדגדגות את הקצה של השכל כמו שפלפל חריף מדגדג את הקצה של הלשון.
בגלל שהוא היה כזה חזיר חריף, הוא הבין היטב שהחיים במכלאה שבה הוא נולד וגדל, המכלאה שבה נולדו וגדלו אבא שלו ואמא שלו וסבא שלו וסבתא שלו, לא רחוק מִפְּז'וֹזִ'י, לא צופנים לו עתיד מזהיר במיוחד. לכן הוא ניצל רגע שבו רועה החזירים היה עסוק בגירוד אוזן דחוף במיוחד, דחף את דלת המכלאה וברח, ובגלל שהוא שמע שאצלנו, היהודים, לא אוכלים חזירים, הוא מצא את עצמו במהרה - וגם אנחנו מצאנו אותו - בכפר הקטן שלנו חְלוּפְּקָה.
מה עושה מי שמגיע לִחְלוּפְּקָה? נו ברור, נכנס מיד אל הבית הגדול ביותר והיפה ביותר שבכיכר המרכזית שלנו, כלומר לְבית הכנסת. התיישב לו החזיר באחורי בית הכנסת והביט סביבו. הוא הביט בפרוכת המוזהבת היפה שלנו, שתרם הברון הירש לזכר החתול שלו שמיל; הוא הביט במנורה המפוארת שקוראים לה שַׁנְדֵלִיר, שמשתלשלת מהתקרה ושכשמדליקים אותה - ביום כיפור וביום ההולדת של הרבי שלנו - היא נראית כאילו מאה שמשות זורחות בתוכה; הוא הסתכל על הספסלים החומים, על הרצפות הנקיות ועל השלט הגדול שמבקש לא לדבר בזמן התפילה וקריאת התורה; ואז הוא הִטה את אוזניו המחודדות והתחיל להקשיב לשיעור הגמרא שהרבי הצדיק שלנו בדיוק מסר שם.
הרבי חזר על הסוגיה, סיפר סיפורים והדגים הדגמות, והחזיר ישב והקשיב, ישב וחשב. הוא הרגיש איך גלגלי המוח שלו מתחילים להסתובב, והם מסתובבים מהר יותר ויותר, ויחד איתם מסובבים עוד גלגלים ועוד גלגלים ובוכנות ומנועים ומדחפים. כשהרבי הסביר את קושיית הגמרא, החזיר הרגיש כאילו עולה לו עשן לתוך המוח. כשהרבי פרש את התירוץ, הוא הרגיש כאילו העשן יוצא לו מהנחיריים. כשהרבי הקשה את קושיית רבנו תם, הוא הרגיש כאילו בוערות לו הלחיים.
כשהרבי תירץ את הקושיה, הוא הרגיש שנוזל לו זהב טהור מהאוזניים. המוח שלו התחיל לפעול בצורות שהוא לא ידע שבכלל אפשריות, והוא לא התאפק, פתח את פיו ואמר, "אבל הרב, הרב, איך אפשר להגיד ככה, הרי קודם למדנו שהפוך! ובכלל לפי רבנו תם כל העניין הוא בכלל אחרת!"
עלילות חזר וגנב - יעקב צ' מאיר
"תראו מה זה," אמר בבהלה ר' אברום הכורך שהתעורר בדיוק משינה מצוינת, "חזיר!""מילא חזיר," אמר ר' זימלין שואב המים הקשיש ברעדה, "חזיר מדבר!""מילא חזיר מדבר," אמר א
www.e-vrit.co.il