1. רשת תקשורת ביתית הבעת תודה

Golf Bravo

New member
1. רשת תקשורת ביתית הבעת תודה

לטובת אלה שמגיעים לפורום הזה עם רצון לבנות רשת ביתית סבירה ולא יודעים היכן להתחיל, רציתי לספר קצת על בניית רשת התקשורת הביתית שלי. אנא ראו בהודעה הזו כהבעת תודה לאנשים הטובים שמנהלים את הפורום ועוזרים בנדיבות לב מתוך הידע הרב והניסיון שהם אוצרים וכן למשתתפים שתורמים אף הם הערות מועילות.
ביתי מרובה חדרים ומכשירים שונים המתקשרים לרשת. בבית חמישה מחשבים, טאבלט, ארבעה טלפונים ניידים חכמים, שתי טלוויזיות חכמות, מדפסת (אשר עבדה עד לאחרונה באופן אלחוטי) ויש גם תוכנית עתידית להוסיף כמה מצלמות לחגיגה. עד לאחרונה כל התקשורת בבית הייתה אלחוטית והתבססה לצורך הגישה לאינטרנט על מודם עתיק מדגם Aztech 600E וראוטר Linksys WRT54G והכל בחבילת 15 מגה מבזק.
לא פעם הרשת הזו הראתה סימני מצוקה חריפים תחת העומס והתוכנית הייתה להחליפה ברשת מודרנית שתשרת את בני הבית היום וגם מחר. הבעיה הייתה שאין לי כל השכלה טכנית פורמלית, או אחרת, אין לי גם כשרון טכני, ההיפך נכון. השחלת חוטים נראתה לי מסובכת מאין כמוה, שלא לדבר על לחיצת שקעים ותקעים.
המחשבה הראשונה הייתה לפנות לאיש מקצוע, כפי שבדרך כלל אנחנו עושים לפתרון בעיות טכניות. שתי שיחות טלפון עם מומחים לרשתות תקשורת (על פי הצהרתם בפרסומיהם) העלתה כי כל נקודה בבית תעלה 200-250 ₪, לא כולל עלות השקעים. חשבון מהיר הניב סכום של 2000-2,500 ₪, לכל הפחות לרשת שרציתי לבנות. חשבתי לעצמי שבעלות כזו עדיף לנסות לבד. באותם שקעים שארכוש נשתמש בכל מקרה, ואם לא אצליח בהתקנת הרשת, אזי כל שאסכן הוא מה שאוציא עבור כבלים ומכשירים.

Golf Bravo

New member
2. שלב הלימוד

כמיטב המסורת של חוכמת ההמונים התיישבתי ליד המחשב והתחלתי ללמוד. בתחום בניית רשתות התקשורת ביתיות יש שפע אדיר של מידע ברשת, החוכמה היא לפנות למקורות טובים. במשך כשבועיים, בשעות הפנאי בערב ובסופי שבוע, הקדשתי את זמני להכרת עקרונות היסוד של בניית רשת תקשורת ביתית. התחלתי ממדריך הכבילה של NetCHEIF, שהוא מעט ישן, אך יתרונו בכך שהוא בעברית. לאלה המבינים אנגלית יש שפע אדיר של מדריכי כבילה באתר Youtube, שיעורים על גבי שיעורים של אנשי מקצוע. כך למשל הבחור הצעיר והפופולרי הזה, המלמד את כל מה שאי-פעם רציתם לדעת על רשתות בייתיות. לחיצת תקע rj45 נראתה לי תעלומה מוחלטת עד שצפיתי בסרטון הזה (במבטא בריטי) , אשר מאות סרטונים דומים לו קיימים ברשת. אגב גם לבחור הבריטי יש סדרה ארוכה ויפיפיה של שיעורים להתקנת רשת בייתית. ממנו גם למדתי כיצד לנעוץ שקע rj45 ולחבר שקע טלפון. הבנת עקרונות היסוד גם אפשר לי לתכנן מראש את מבנה רשת התקשורת הביתית, ואת רשימת האביזרים והכלים שאצטרך לרכוש לעבודה. לפני היציאה לקניות הקדשתי גם זמן להשוואת מחירים בשוק. בסופו של יום, החלטתי להסתפק בכבל 5e. לוח התקשורת שלי נמצא במקום מרכזי בבית ואורך הכבל מכל שקע אינו עולה על 20 מטר, דבר שיבטיח רשת ג'יגה אשר תספק את דרישותי לפחות לעשור הקרוב. גם לחיצת תקעים לכבל בקטגוריה 6 לא הלהיבה אותי, במיוחד לקראת הניסיון הראשון בתחום זה.

Golf Bravo

New member
3. קניות והתקנה

רשימת הקניות כללה קרטון 300 מטר כבל 5e (כבל קשיח להשחלה, מסוכך, עשוי נחושת). תכננתי הפרדה מוחלטת בין רשת הטלפוניה לבין כבלי תקשורת המחשבים ולשניהם השתמשתי באותו כבל. עוד קניתי לוחץ rj45. לוחץ/נועץ קרונה, מגלף לכבלים, בודק כבלי רשת rj45, חוט השחלה, שקעי רשת ושקעים כפולים לרשת ולטלפון. בירור קצר ברשת העלה כי מחיר כלי העבודה זול מאד. כך לדוגמה, ברשת עליאקספרס ניתן למצוא את ערכה של כל כלי העבודה בפחות מ-60 ₪ ויש רבות הדומות לה באותו אתר ובאתרים אחרים. הכלים לא איכותיים, אולם בהחלט יספקו פרוייקט ביתי בודד ואולי אף יותר (הכלים שאני קניתי החזיקו מעמד נהדר).
בשלב הבא התיישבתי לתרגל לחיצת תקעים ושקעים על פיסות כבל קצרות, ושמחתי לגלות שהמיומנות הזו נרכשת די מהר אפילו בידי מי שמצויד בשתי ידיים שמאליות, כמוני. הסרטונים ב-Youtube קיצרו לדעתי מאד את עקומת הלמידה.
הקדשנו שלושה ימים לפריסת רשת הכבלים בבית. למזלי לביתי גג רעפים, עם חלל גדול מתחת לגג. כבלי הטלפון בני למעלה מ-20 שנה נזרקו, שלושה שקעי טלפון חדשים נקבעו בבית והתרכזו אל נקודת היציאה אל עבר רשת הבזק. אחד השקעים מיועד ל-DSL בלבד והתוכנית לעתיד הקרוב היא לעשות פילטר מרכזי. תשעה שקעי רשת ביתית נקבעו בחדרי הבית השונים והכבלים מהם רוכזו לנקודה אחת שבה נקדח הגג ליד מיקום לוח התקשורת. הכבלים כולם מסתיימים בשקעי rj45 (ויתרתי על אלטרנטיבות אחרות מורכבות יותר).

Golf Bravo

New member
4. לוח תקשורת לסיום

לוח התקשורת נבנה בתהליך איטי ולמעשה נמשך עד היום, חודשים לאחר פריסת הרשת, הוא עדיין בתהליכי בנייה. את ההשראה ללוח התקשורת שאבתי מן הבחור הזה ואולי ביום מן הימים הכבלים על לוח התקשורת שלי יראו מסודרים כמעט כמו אצלו.
על לוח התקשורת הותקנה רכזת 8 פורטים ברמת ג'יגה של TP-link מדגם TL-SG1008G ודיסק גיבוי מרכזי בנפח 4TB של WD. על פי עיצה שקיבלתי מ- chief, בתשובה לשאלה שהעליתי בפורום, החלטתי לרכוש נתב VDSL זול, להפוך אותו למודם בלבד ולצרף אליו נתב אוניברסלי. הבחירה נפלה על Kasda KW5212. אינני בטוח שהוא נופל להגדרת מכשיר זול, אבל אני מקווה שיעשה את העבודה.
בעתיד הקרוב ישודך לו נתב אוניברסלי (אשמח להצעות לנתב טוב עד 400 ₪).

על פי נוריות החיווי של כרטיסי הרשת במחשבים, הרשת הפנימית פועלת במהירות ג'יגה. בימים הקרובים נשדרג את מהירות הגלישה ונעבור ל-VDSL.

בשורה התחתונה, התקנת הרשת הביתית עלתה פחות ממחצית העלות אצל מתקין מקצועי. אני ממליץ, למי שיש סבלנות ללמוד משהו חדש ולא מתבייש לשאול ולבקש עזרה כשצריך, להתקין רשת ביתית בשיטת "עשה זאת בעצמך". מעבר לחסכון הכספי נותרים עם תחושת סיפוק והבנה הרבה יותר טובה מה קורה ברשת התקשורת הביתית.

למעלה