1 8 0 2 6 4

fun maker

New member
1 8 0 2 6 4

ניצלתי את השמש שהפציעה הבוקר בשמיים הנקיים מעננים ויצאתי לשוטט. כך, עם הידיים בכיסים, מצאתי עצמי מהלך באיטיות ומעת לעת מאט ממהרים למיניהם, בדרך לעוד יום עבודה, או השד יודע מה. לקחתי את הזמן, הבטתי באנשים שחלפו על פניי, התעכבתי לפני חנויות שעל פניהן חלפתי, מתחבט מה לקנות, לפנק את עצמי על מנת להעלות את מפלס הצער מעל מעמקי הקו האדום. כעבור כשלושת רבעי השעה עייפתי, בתזמון מושלם משהו, ולא מין הנמנע גם שלא במקרה. חלפתי על פני בית קפה קטן, דרך החלון הבחנתי באישה רכונה מעל גבי עיתון ושתי ידיה חופנות ספל שאדיו נישאו מעל עיתון ועפפו את פניה. משהו, שהיה כמעט שלא בשליטתי, משך אותי פנימה. התישבתי בשולחן הסמוך לשולחנה של האשה שראיתי מהחלון שהעיפה מבט רגעי אל השולחן שלי, כאילו רק לוודא מי השכן שהטריד את מנוחתה, חייכה חיוך שכולו בוקר טוב וחזרה אל העיתון. בתחתית כף היד הבחנתי בקעקוע של יין ויינג בשחור ואדום, כאילו לסמן את מיקום בדיקת הדופק במקרה הצורך. תהיתי למה בחרה בו? איך קעקוע מעיד על המקועקע? ניסיתי לענות במהירות, מה הייתי בוחר לקעקע אם הייתי רק מחליט לעשות כך? מצא חן בעיני הרעיון, גם אם לא באמת הייתה לי תשובה מה לקעקע ואיפה. כעבור חצי שעה בבית הקפה יצאתי שוב אל הרחוב הסואן, גם אם פחות מאשר מקודם. המשכתי לחשוב על קעקועים ובמקביל לבחון חלונות ראווה של חנויות על פניהן חלפתי. באופן שכנראה לא היה אמור להפתיע אותי, כמין נבואה שהגשימה את עצמה, מצאתי עצמי נועץ עיני בחלון עמוס בקעקועים. נכנסתי פנימה, כאילו היה זה דבר שמלכתחילה תכננתי לעשותו היום. כהרף הוקפתי מכל הקירות בדוגמאות מדוגמאות שונות. מישהו שכנראה עובד במקום, שאל אם הוא יכול לעזור ואני השבתי כי אני רק מסתכל, מה שאכן עשיתי. עברתי על פני רוב הדוגמאות לאורך הקירות. היו כמה שאהבתי והיו שפחות. לאחר הסיבוב הקצר לא הרגשתי שיש משהו שממש הייתי רוצה. "כמה עולה קעקוע קטן?" שאלתי את הבחור שנראה משועמם למדי או סתם כמו אחד שעדיין לא התעורר. "תלוי, אתה יודע, למשל זה," אמר והצביע על ראש של חייזר זרחני, "יעלה לך משהו כמו 300 שקל. "ואני חייב לבחור ממה שיש או ש..?" ניסיתי למתוח את גבולות החופש. "חופשי, מה שבא לך. אתה יכול גם להביא ציור או צילום שאתה אוהב, כמעט כל דבר." דיפדפתי בין דפי הקטלוגים השונים כאחד שמחפש אך די ברור שיותר מרפרף. "ותגיד, כמה זמן זה לוקח? נגיד כמו הדבר הזה שהראת לי קודם?" שאלתי בעודי מצביע על ראש החייזר. "בערך שעה" השיב. הגנבתי הצצה אל השעון על הקיר, שני המחוגים התאחדו מעט לפני אחת עשרה. ניסיתי לחשב זמני לאחור - בשלוש אני צריך לחזור לטקס גילוי המצבה של סבא שלי, שזה שעה נסיעה ולכן מביא אותי לשתיים. אם אחליט ואתחיל מייד, כנראה שאסיים בזמן ואף אספיק לחטוף צהריים באזור. "אני רוצה קעקוע" פניתי אל הבחור. "אין בעיה, בוא כנס" אמר בעודו מסיט את הווילון הצידה ומוביל אותי אל הכיסא שקצת הזכיר לי חדר של רופא שיניים עם כל המכשירים מסביב , "איפה אתה רוצה ומה?" "אפשר בצבעים?" המשכתי לתחקר. "בטח, רק תגיד איזה," הסביר לי בקצרה, "ודרך אגב, אם כבר אתה נתקע איתי פה קצת זמן אז שמי עידן" אמר בעודו משחרר חיוך מלא בשביעות רצון של אחד שרק סיפר בדיחה מוצלחת. "היי... אני נועם" השבתי. "אפשר חתיכת דף?" שאלתי את עידן, שמייד הושיט לי אחד. שירבטתי על הדף - 462081 ורשמתי בצד: 4 - אדום 6 - כתום 2 - צהוב 0 - ירוק 8 - כחול 1 - סגול החזרתי לו את הדף. "אני רוצה את זה פה," הראתי לו את אותו מקום בו לאישה מהקפה היה את הקעקוע שלה, בסמוך לכף היד. "אתה צוחק נכון???" ניסה עידן להטיל ספק במה שרק לפני שניה ביקשתי ממנו. "שאני אבין, אתה רוצה מספר, בצבעים, על היד?? אתה שפוי או מה?" חייכתי אליו, "תרגע, אני לא מסתלבט עליך או משהו, אני רוצה את המספר הזה על היד ובצבעים שרשמתי לך. ככה אני רוצה, טוב?" עם פרצוף חמצמץ משהו ביקש עידן שאשב על הכיסא ואוריד את החולצה. עשיתי כפי שביקש והנחתי את יד על התומך. "זה כואב?" שאלתי ומייד עצמתי עיניים מתעלם מה"לא כל כך, מעקצץ" שעידן השיב. הוא החל לקעקע אותי והדקירות אכן לא הכאיבו כמובטח. נותרתי עם עיניים עצומות. "סבא שלי נפטר לא מזמן," אמרתי ומייד כמעט התחרטתי, לא מבין למה הרגשתי צורך לשתף אדם זר בענין אישי שכזה. "לפני חודש אם לדייק," המשכתי בכל זאת, בהמשך ל"מצטער לשמוע" שעידן טרח להוסיף. "הוא היה מאוד יקר לי. האיש היחיד שהבין אותי ויכלתי להיות גלוי איתו לגמרי, בלי לפחד שינזוף בי ובלי שהענין ידלוף אל שאר בני המשפחה. הכל היה אצלנו גלוי וכך יצא גם שאני הייתי היחיד מבני המשפחה לו הוא סיפר את כל סיפור השואה שלו, כולל כל הזוועות. היום מגלים את המצבה על קברו ומחר אני ממריא למצעד החיים בפולין. משהו שהחלטתי לעשות בזמן השבעה שישבנו עליו." פקחתי עין ימין לרגע וראיתי את עידן שקוע על הזרוע ועובד על ה – 6, תוהה אם הוא בכלל הקשיב, למרות שזה לא ממש הטריד אותי. "וואללה....שמעתי הרבה סיפורים על המצעד הזה," אמר לפתע כאילו להראות לי שטעיתי בהערכתי אליו, "לא בטוח שאני כל כך בעד כל הדברים האלה, אבל גם אף אחד לא באמת שואל אותי אני מניח." ביקשתי כוס מים. עידן הניח את המכשיר מידיו וניגש להביא לי כוס מים כפי שביקשתי. "אתה נוסע לבד או עם מישהו מהמשפחה?" המשיך לתחקר בעת שמילא את הכוס מהברז. "לבד. לא רוצה לנסוע עם אף אחד אחר. רק להיות שם עם סבא שלי, ועוד אלפים אחרים נכון, אבל בכל זאת זה בינינו. המספר הזה, שאתה מקעקע, היה המספר שלו על היד, קעקוע מזכרת מהנאצים. עכשיו זה מזכרת לי ממנו." "תעצור אותי אם אני דוחף את האף יותר מידי, אבל.... למה הצבעים?" חייכתי לעצמי והוא הגניב מבט שציפה להסבר. "אמרתי לך שהיה לנו קשר מיוחד. מגיל מאוד צעיר אני זוכר שסיפרתי לו דברים שקרו לי בגן וכאלה, ולא העזתי אף פעם לספר לאחרים. גם לא לאמא או אבא. לפני שלוש שנים יצאתי, חלקית, מהארון וכמובן שמייד סיפרתי לסבא. הוא היחיד שידע במשפחה. עכשיו אף אחד לא יודע. הוא תמך בי לכל אורך הדרך בצורה נפלאה."

fun maker

New member
../images/Emo27.gif

עידן המשיך לעבוד על היד ואני שקעתי לפתע בזכרונות עטופים בגעגועים. רק חודש והוא כל כך חסר לי. סבא תמיד היה עבורי המגדלור שהפיץ אור, הראה לי את הדרך בחשכה, בין הגלים הכי סוערים שהציפו את חיי. המצחיק הוא שהוא אפילו קישר את עניני לסיפורי השואה וסיפר לי עם סיפורי המחנות גם על ההומואים שהנאצים רדפו והשמידו. ממנו למדתי על סעיף 175 בחוקה הנאצית שעל פיו נאסרו והושמדו אנשים שהואשמו בהומוסקסואליות, אם אכן היו ואם טפלו עליהם אשמה כדרך להפטר מהם. סבא סיפר לי על המשולש הוורוד שההומוסקסואלים הוכרחו לענוד, בדומה לטלאי הצהוב של היהודים. ממנו גם למדתי על תכנית ההשמדה T4 לחיסול ההומוסקסואלים, בדומה לפיתרון הסופי של היהודים רק שבאופן פחות מאורגן. כנראה בכל זאת היהודים יותר הפחידו את הנאצים מהומואים. מטה התכנית היה בטירגרטן 4 בברלין, מקור השם - T4. השם המלא היה - T4 אותנסיה, `מוות טוב` ביוונית, מה שהיום אנחנו קוראים לו המתת חסד. נסחפתי למדי עם הזכרונות שלקחו אותי הרחק אך לא באמת היה אכפת לי. הצצתי אל היד וראיתי 1 8 0 2 6 4. חטיבת השימחה מילאה לי את האוזניים בצלילים צבעוניים. "תודה," אמרתי לעידן, "זה נראה יופי, סבא היה גאה בי אני חושב, וגם בך". חייכתי אותו. האמת מגיע לו, עשה אחלה עבודה. "תשמע, חתיכת סיפור הבאת לי פה, זה מדהים. האמת תמיד אני מנסה לברוח מטלוויזיה וכל הטכסים ביום השואה. זה יכול לדכא אותי לימים ואני אין לי את הכוחות אחר כך לצאת מזה מהר." הסתכלתי על עידן וחשבתי שאני מחבב אותו. שעה וחצי אני מזיין לו פה את המוח עם הצרות שלי והשואה והוא... הפתיע אותי לטובה. "רגע, רק אם כבר, לפני שאתה בורח, הבנתי זה הצבעים של הגאווה, אבל יש לזה איזה משמעות, לצבעים?" אשכרה תלמיד חכם תפסתי פה, חשבתי לעצמי. "חופשי תשאל, אם זה באמת מענין אותך, אז ככה - אדום מסמל חיים, כתום בריאות, צהוב את אור השמש, ירוק את הטבע כמובן, אינדיגו זה בשביל ההרמוניה וסגול זה השאנטי, יעני רוחניות." "יפה... תשמע, נראה לי במצעד הבא אני אתכם!" אמר והתגלגל מצחוק כאילו סיפר לעצמו בדיחה הורסת. החלפנו עוד כמה מילים והוראות טיפול בקעקוע הטרי, שילמתי ויצאתי. נראה שקישקשתי יותר מידי כי הזמן רץ ונראה שלא אספיק לאכול ממש. חטפתי בורקס תפוחי אדמה מהמאפיה בדרך לאוטובוס ונסעתי לבית הקברות. אף אחד לא הבחין בקעקוע שהסתרתי מתחת לשרוול המופשל מטה למרות היום החם. רק לאחר שכולם עזבו סיפרתי לסבא ואפילו הראתי לו. הוא הבין. * כעבור יום נחתתי בפולין ולמחרת הייתי בדרכי למצעד. לקחתי מונית להמנע מעיכובים לא רצויים. באופן מפתיע, לנהגי מוניות, זה היה שתקן למדי. לקח לי דקה או שתיים להסביר לו לאן אני צריך ונראה שהוא הבין, אני כאן. אלפים כבר ניצבו מוכנים לצעדה. רבים נעטפו בדגלי ישראל, כפי שראיתי שעשו רבים גם במצעדים הקודמים ששודרו בטלוויזיה. אם לפני שנה מישהו היה אומר לי שאהיה פה בטח הייתי צוחק. למרות עברו של סבא הענין לא עלה אפילו כאפשרות, אפילו לא פעם. סבא אמר שאין לו ענין במצעד ואני הייתי איתו. אבל אני עכשיו פה. במהלך הצעדה השתרבבתי בין שתי קבוצות של בני נוער מבתי ספר שונים. לא ממש הפריע לי מי לידי, רק רציתי לשחזר את סיפוריו של סבא, להרגיש קרוב אליו שוב. עם כל צעד שצעדתי קולו הידהד בראשי ודמותו צפה מול עיני. פעם סיפר לי סיפור מהגטו ופעם את סיפור השחרור. חזרתי גם אל סיפורי המשלוח, ואיבוד שני אחיו במחנות אחרים. הוצאתי מהכיס משולש וורוד והידקתי אל חזי. כמה ילדים העיפו מבט מוזר ולא אמרו מילה. כנראה יראת המקום בכל זאת הכניסה בם מעט מורא. חלקים שלמים של הצעדה כאילו נבלעו לי. קטעים וצעדים פשוט קפאו או שקעו אל מחשכי הזיכרון. ברגע מסוים מצאתי עצמי עומד בביתן ריק מביט אל הדרגשים, מוקף צינה. הושטתי יד ונגעתי, בכל דבר שרק יכלתי. בכל נגיעה שכזו הרגשתי שנגעתי בסבא, החזקתי את ידו בידי. הוצאתי מתיק הגב את הדגל והתעטפתי. דמעות החלו ליזלוג מעיני שכרעו תחת נטל השקים המלאים. שמעתי קולות ילדים מגבי, "לא התבלבלת? זה לא דגל ישראל" אמר מישהו מהקבוצה שרק נכנסה לביתן. הבטתי לכיוונם וראיתי חבורה של תיכוניסטים, ארבעה מתוכם עטופים בדגל ישראל. הסתובבתי, החלטתי להתעלם, לא להתעמת, לא פה, לא עכשיו. "אתה לא שומע שמדברים אליך? אין לך כבוד? זה לא מצעד הגאווה פה, זה מצעד החיים, יא הומו. תוריד ת`דבר הזה מכאן ולך. לך תנשך כריות במקום אחר!" "תעזבו אותי אולי בשקט?" ניסיתי להחלץ מהעימות המתגלגל במדרון. "בשקט? אתה לא מבין? זה שואה! יהודים! פה זה לא מקום להומואים וסוטים עם דגלים צבעוניים! תעוף מפה, אתה והדגל שלך!" עשיתי דרכי לעבר היציאה. הקבוצה עמדה בדרכי אל הדלת. "סליחה," לחשתי מנסה לפלס דרך אל דלת היציאה מהביתן. מישהו מגבי ניסה למשוך את הדגל בו הייתי עטוף, מה שרק חיזק את אחיזתי בו. שוב משיכה מאחור ואני נאחז וממשיך. משיכה שלישית ועוד שני צעדים וכאב מפלח את מותני מאחור. מישהו חבט בי, וזה כואב. המשכתי, עם כל צעד ייחלתי שוב למגע ידו של סבי, שילטף שוב את ראשי, כפי שנהג לעשות כשהרגיש בכאבי. עוד שלושה צעדים, יצאתי מהביתן וכרעתי על ברכי. רציתי להקיא ולא יצא כלום. מישהו ניגש אלי מאחור, "אתה בסדר? צריך עזרה?" נענעתי בראשי לשלילה בלא להסב את הראש. "פאאאק, בטח שאתה צריך, כל הגב שלך מלא דם...." שמעתי אותו. הפשלתי את השרוול והבטתי על היד, 462081. מאוד אוהב את הקעקוע הזה.

thumbelita

New member
תודה רבה!

לצערי אני לא יודעת אם הייתי נוהגת -או אפילו רק חושבת, כמו אותם בני נוער שעלבו ופגעו בך באותו ביתן...אני בהחלט מקווה שלא, אבל דע לך שלא כולם מצליחים להבין את מה שנראה לך כ"כ טבעי באותו רגע, ככל הנראה הם חשבו שאתה מביע זלזול ולא על כך שאתה מבטא את כאבך בדרך קצת אחרת... נורא אהבתי את הרעיון של הקעקוע ומשמעותו ובכלל את הסיפור/פוסט הזה. קראתי בצמא את הכתוב ולא רק בזכות זה שכתבת נורא יפה, אלא גם כי כתבת על נושא שלא חשבתי עליו בכלל בהקשר הזה... הייתי בפולין לפני כמעט חצי שנה- ובכל המסע והזמן שעבר ממנו, לא חשבתי על זה שרדפו גם הומוסקסואלים. אומנם כן זכרתי את הנושא משיעורי היסטוריה, אני יודעת להגיד שהם נרדפו יחד עם עוד עמים ואוכלוסיות "נחותות", אבל מעולם לא קישרתי בין הידע שרכשתי לפני שנה וחצי לבין המראות שראיתי לפני מס' חודשים.. (ואני בטוחה שיצופו שוב ביום שני) אז תודה רבה לך על עוד נקודת מבט ועל סיפור מרגש! =]

SofyTofy

New member
תודה רבה על סיפור מדהים.

פשוט. מדהים. מדהים. תרשה לי לצטט לך את עברי לידר: "אם היה לי האומץ הייתי שובר מוסכמות אם היה לי הכוח הייתי שובר עצמות". פתאום התחבר לי. מדהים.

חייםלוי

Member
מנהל
אתה כותב בצורה מאד מרשימה

לא כל כך הזדהיתי עם הקעקוע אבל הכתיבה שלך מצויינת. העליתי את הסיפור למאמרי הפורום.

למעלה