14/10/1943 - מרד סוביבור

deebeebee

New member
ענת- האם ידוע לך אם הסבסוד

הוא גם למי שלא שייך למי שמצויין כקהל היעד של ההשתלמות?

deebeebee

New member
בינתיים הספקתי לברר

קיבלתי תשובות לשאלותי ובכוונתי להרשם. לא נראה לי שהעובדה שזו מכללה דתית צריכה לשנות משהו. ההשתלמות נשמעת לי מאד מעניינת ויש בתכנית דברים שנוגעים לי אישית, יותר נכון למשפחת אבי, ואני מקווה שזה אכן יעשיר את ידיעותי.

אשמח לשמוע רשמים

(את יכולה למסור ד"ש ממני לדבורה מן - מרכזת הפרויקט.) כל טוב.

talia olav

New member
מעבר לנושאי עניין אישיים,

העיון בתכנית מציף את המחשבה שיצירת התכנית על-ידי מכללה דתית הובילה להשתלמות לא מאוזנת, אשר משפיעה על אופיה. לדוגמה, במפגש על מנהיגות יהודית בשואה - יש שתי הרצאות על אדמו"רים, ולא על מנהיגים אחרים. גם ביתר המפגשים, הדמויות היחידות להן מוקדשת הרצאה מיוחדת הן מהממסד הרבני. מתקבל הרושם שהתכנית אינה מציגה את החיים היהודיים בפולין, לפני השואה ובמהלכה, כפי שהיו באמת, על כל גווניהם.

בדרך כלל כל מוסד ממקד אליו

בדרך כלל כל מוסד ממקד את הנושאים הקשורים אליו. ברור שמוסד לימודים דתי ידגיש מה שהוא רוצה להשמיע. כך גם מוסדות מהכוון האחר כמו מוסדות השייכות לזרמים אחרים. פעם שמעתי הרצאה של ד"ר שהוא חוקר שואה מאחד המוזיאונים בארץ, אמא שלו הייתה פעילה במחתרת של השומר הצעיר. כל ההצאה שלו התמקדה לכוון הזה, לכוון הדתי הוא לא ידע כלום כאילו לא היו קיימים. ומשואה ממקד לכוון הנוער הציוני. הגנזך בבני ברק ממקד לכוון החרדים. לי אין בעיה שכל אחד יתמקד לכוונו. אבל יד ושם אמור להיות ממלכתי לכל הציבורים של החיים היהודיים.

talia olav

New member
לטעמי יש הבדל בין הרצאה

בודדת של חוקר, או גוף העוסק במחקר ייעודי, לבין תכנית השתלמות למורים ומדריכים, בחסות משרד החינוך. מתכניות כאלה אני מצפה לתמונה הסטורית רחבה - כשם שאנו כולנו מצפים מיד-ושם.

לכל הגופים שהזכרתי יש תמיכה

של משרד החינוך וכל מיני גופים אחרים. אבל כל מוסד מייעד ואוסף את התוכן לאוכלוסיה שהוא קבע ונותן את ההשתלמות ליעד שהוא מכיר והתוכן. יש גם שוני בתוכן של מסע פולין בין בתי ספר שונים ומגזרים שונים. אין שום בעיה עם זה. המכללה בירושלים אין לה שום עיניין לייעד לאוכלוסיה כמו השומר הצעיר. קיבוץ לוחמי הגטאות לא תייעד את ההרצאות או סמינרים לגופים רבניים או חצרות אדמורים. כל מוסד יש לו את הייחודיות שלה והדגשים שלה. מבחינת איסוף חומר, כל אחד מנסה לאגור את החומר ששייך לו. אבל אם מגיע חומר אחר הם גם אוספים לבסיס נתונים שלהם.

ישרון

New member
הפוליטיזציה של זיכרון השואה.../images/Emo10.gif

אין לנו אלא להצטער על נכונות דבריה של טליה אולב בנושא. לצערי קיימת פוליטיזיה של זיכרון השואה .כדוגמא אביא את "מרד גטו וורשה" אכן עובדה היסטוריה היה גטו והיה בו מרד,כל אחת ואחת מהתנועות הפוליטיות בעם היהודי שהיו קיימות אז מנסה מאז ועד היום לנכס לעצמה את המרד הזה.וכפי הניראה זאת הסיבה העיקרית שהמרד שהיה בעצם לא משמעותי מבחינת הסיכון למצבה הצבאי של גרמניה קיבל אפקט פירסום הרבה יותר גדול מאשר משמעותו ההיסטורית האובייקטיבית. אני רוצה להדגיש כי אינני מביע חס שלום זילזול במורדים וכולי מלא הערצה לעצמתם הרוחנית כאשר מוכי רעב וחולי אחרי שנות סבל ארוכות קמו והניפו את נס המרד. תנועת השומר הצעיר מדגישה את היות מרדכי אנילביץ איש התנועה ,לאנטי ציוניים היה מנהיג שנישאר שנים ארוכות בפולין,לתנועת ביתר היו נציגים לא מעטים בכוחות הלוחמים וכך הלאה .מאז ועד היום כל מפלגה פוליטית וכל מדריך טיולים מציג את זיכרון השואה ע"פ הדוקטורינה האישית שלו ומדגיש את הפן הפוליטי הנוח לו.

המצער הוא שזה מה שקרה בשואה

לא ידעתי, ולא רציתי להאמין, אבל רק אחרי שקראתי את ספרו של אהרן אפלפלד: "מכרה הקרח", הבנתי שבתקופת השואה עצמה, היה פילוג בין הזרמים השונים ביהדות, פילוג שהחליש את העמידה בפני האויב הנאצי. העציב אותי מה שכתבת ישרון. אדם שמתחיל ללמוד היום על השואה, מוכרח להשתמש בספרים רבים, ולראיין אנשים רבים, המייצגים את הזרמים השונים, כדי שיוכל לראות את התמונה השלמה.

deebeebee

New member
לאף ארגון אין מונופול

לא על השואה, לא על הגבורה, לא על אלוהים, ולא על האמת. מצאתי עניין אישי בתכנית ההשתלמות וממש לא הטריד אותי מי עומד מאחוריה.

ישרון

New member
לא הבעתי דעה פוליטית

צר לי אולם עדיין לא שיניתי דעתי יש לי גם אימותים מבית מקטעי סיפורים של אימי. אכן לאורך כל הדורות לא הצטיינו אחינו בני ישראל ב"אהבת חינם" ולא סתם ניכתבו המדרשים על חורבן הבית וסיבותיו כפי שניכתבו. אכן ללא כל קשר לתכני סמינר זה או אחר כל פלג פוליטי מדגיש את גבורת אנשיו ע"פ דרכו והשקפתו ואין זה משנה אם זה ימין שמאל או מרכז.

deebeebee

New member
גם אני לא הבעתי דעה פוליטית

בסך הכל רציתי להגיע להשתלמות בשלום

למעלה