2 מתכונים עם פתיתי סויה (יבשים)

Talia E

New member
2 מתכונים עם פתיתי סויה (יבשים)

טוב, אני בד"כ מבשלת "לפי הרגש", אבל אני אנסה בכל זאת לכמת איכשהו את הרכיבים, ונקווה שזה ייצא! המתכון הראשון טבעוני, והשני צמחוני. פסטה "בולונז" - 500 גר´ פסטה - 2 בצלים בינוניים-גדולים - 3 שיני שום חתוכות קטן (אך לא כתושות) - 10 פרחי כרובית - 1-2 קישואים . . . (האמת - אין כמעט ירק שלא מתאים כאן, אפילו השתמשתי בכרוב אדום, ויצא מעולה) - 1 קופסה גדולה של רסק עגבניות (טבע טרי, למשל, יש להם חפיסות קטנות, שטוחות, וקופסאות גבוהות - לגבוהות אני מתכוונת) - כוס וחצי שבבי סויה (נמכר בחנויות טבע ובשווקים, למשל שוק לוינסקי, ואכן בעלי צורת שבבים) - רוטב סויה ("קיקומן" הוא באיכות טובה) - מלח - פלפל - תבלינים (למשל: פפריקה, מלוחיה/אורגנו, תערובת תבלינים לבשר/פסטה (קניתי בלוינסקי שתי תערובות מעולות), זנגוויל כתוש, כמון ובקיצור... פשוט כיד הדמיון והיצירתיות הטובה עליכם - אני בסה"כ ניסיתי לשחזר מה שמתי בפעם האחרונה, אבל אין חוקים) - תוספות ברוכות (אך לא חיוניות): מעט מיסו אדום/שחור (עשוי מסויה מותססת, ניתן למצוא בחנויות טבע), מעט חומץ בלסמי, מעט שמן זית אופן ההכנה: שמים מים להרתחה בשביל הפסטה (בכלל, הכנת הפסטה נערכת במקביל להכנת הרוטב, יש זמן לזה תוך כדי). בסיר קטן שמים את שבבי הסויה ומכסים במים ושמים על אש-קטנה בינונית עד להרתחה. כאשר המים רותחים ניתן להסיר את המכסה. רואים בעין שהשבבים מעט תפחו ונראים מוכנים... וכאשר זה קורה ניתן להשאיר בצד במים הרותחים (עד שזה מוכן מרגע ההתחלה לוקח משהו כמו 15-20 דקות, תלוי באש). במקביל, בעוד שני הסירים על הרתחה, חותכים די קטן את כל הירקות (בצל וקישואים למשל, לקוביות קטנות, כרובית ל"פירורים"/פרחונים קטנטנים, כרוב אדום למלבנים לא גדולים...) במחבת גדולה מחממים שמן [במקרה שלי, היות שיש לי רק שלוש להבות בכיריים, זה היה במקום הסיר הקטן עם הסויה, שהמשיך להתבשל בצד (פשוט לא סיננתי את המים הרותחים). לגבי השמן לטיגון - שמן שומשום הלך נהדר. כשהשמן חם מוסיפים את הבצל והשום ומטגנים קלות מאד. מוסיפים את יתר הירקות (למעט ירקות רכים, כמו עגבניה, שאותם מוסיפים לקראת הסוף, אחרי שכבר שמנו את רסק העגבניות). מערבבים ומטגנים למשך כמה דקות. זה הזמן לתבל כאוות נפשכם. מכסים את המחבת במכסה גדול, כך שהאדים הפנימיים יבשלו את הירקות, כאשר מדי פעם מרימים את המכסה ומערבבים. כאשר הירקות רכים וכבר כמעט מוכנים, מוסיפים את רסק העגבניות ומערבבים. כעת מסננים את המים משבבי הסויה. בד"כ לא צריך להקפיד בסינון ו"לסחוט", כי המחבת עם הרסק רק מחכה לקצת מים... אז שופכים את הסויה הרטובה אל המחבת ומערבבים... טועמים... ועושים מקצה שיפורים עם התיבול (עוד מלח? עוד פפריקה?)... זה הוא השלב שבו ניתן להוסיף רוטב סויה ו/או מעט מיסו ו/או מעט שמן זית ו/או מעט חומץ בלסמי. נותנים לרוטב הרתחה אחרונה, ככה כדי להתאחד ומוסיפים לפסטה שסיננו תוך כדי... מה אני אגיד לכם יצא ממש ממש טעים, בעל מרקם של בולונז... וגם לא-צמחונים נהנו עד מאד מהסויה... המתכון הבא הוא לא טבעוני. הוא למעשה מבוסס על העקרון של שניצל, אז מי שיודע על תחליף לביצים מוזמן לשתף אותנו, או להשתמש בו. רכיבים: - פתיתי סויה גדולים (בערך 3X5 ס"מ, שטוחים, בעלי צורה אובאלית) - לפי כמות השניצלונים שרוצים להכין (נניח 15-20... אצלי כ"א בדרך אוכל בערך 4-5) - 2 ביצים (חופש!...) - תבלינים (מלח, פלפל, פפריקה, זעתר/מלוחיה/אורגנו, תערובת לבשר... ומה שעולה) - פירורי לחם ו/או קמח ו/או סובין חיטה לוקחים את פתיתי הסויה הגדולים (כאמור, 3X5 ס"מ, בעלי צורה אובאלית) ושמים בסיר. מרתיחים מים ושופכים על הפתיתים. נותנים להם כ- 7-10 דקות השרייה במים הרותחים. אופציה אחרת, היא "לבשל" אותם, כלומר לשים בסיר עם מים להרתחה, ועוד 2-3 דקות בהרתחה, עד שרואים שזה כבר רטוב ורק לגמרי, גם בתוך הפתית. במקביל, מכינים בצד שתי קעריות: 1) שתי ביצים מקושקשות עם מזלג, מתובלות היטב (בכמות גדולה, עם התבלינים המצויינים מעלה ועוד) ואפשר גם להוסיף טיפת חלב. 2) קערית עם פירורי לחם ו/או קמח ו/או סובין חיטה (הכי בריא...). שופכים את המים הרותחים מהסויה, שוטפים במים קרים ו"סוחטים" אותם מהמים (בד"כ מתבצע בקירבת ברז המים הקרים לטובת הידיים, או באמצעים "מתוחכמים" יותר מאשר ידינו אנו). עם סכין חותכים חריץ בכל פתית, בצד הצר שלו (יש את הצד שהוא דק, שם חורצים, כמעט עם הסוף). מכינים מחבת עם שמן די עמוק. ניתן לשים גם במחבת גרעיני חרדל צהוב; זה מוסיף לטעם. טובלים כל פתית בקערית הביצים והתבלינים ולאחר מכן בקערית הקמחית ומניחים בשמן הרותח. אני תמיד מניחה בסדר מסויים (נניח, מסביב לשעון ואז באמצע), כדי שאני אדע באיזה סדר להפוך ולהוציא. כאשר צד אחד מזהיב, הופכים לצד השני. ניתן ואף רצוי, להחזיר אח"כ לצד הראשון ולהפוך שוב (סה"כ שתי נגלות טיגון לכל צד). ו... זהו. זה בד"כ יוצא מאד עסיסי וכיפי לנגוס בו... מקווה שהסברתי מספיק טוב; אם יש שאלות, אני אשמח לענות
 
למעלה