זה שמתוך רשימת המד"ב קראתי שלושה ספרים בערך אומר משהו? הייתי מרגיש ממש רע לולא העובדה שגם ברשימת הפנטזיה מופיעים לא יותר מארבעה ספרים שקראתי (יותר נכון שלושה, כי אני מודה בהכנעה שאת נרניה ראיתי רק על מסך הטלויזיה). כרגיל עשרת הגדולים הם בסה"כ דיעה. שני האסימונים שלי היו מורידים את הארי פוטר למשל. ואומנם את עיני דרקון לא קראתי אבל הקמיע של קינג בהחלט רשאי לעמוד ב
קצת יותר ריאלית, שמבוססת על דעות של יותר אנשים. האמת היא שאם מספר גדול מספיק של משתמשי הפורום יכתבו את 25 הגדולים שלהם במד"ב/פנטזיה אפשר לייצר נוסחא פשוטה באקסל, שתבנה דירוג של ספרים.
לפני כחצי שנה אירגנתי רשימה כזאת בפורום המקביל באורט ורשימת הספרים שנבחרו נמצאת בבלי פאניקה בלינק המצורף. ההצבעה לרשימה היתה לפי ארבע קטיגוריות כשלכל אחת ניתן היה להצביע לעשרה ספרים לכל היותר. הרשימה המלאה שמורה אצלי בקובץ אקסל. המובילים, כאמור, מרוכזים ברשימה אחת באורט.
הכותבת נעזרה ברשימה (הגולמית, ששלחתי לה באימייל) לשם הכנת שתי הרשימות הנ"ל, שמשקפות, כמובן, קודם כל את טעמה האישי. ועוד הערה - לסדר הספרים שם אין שום משמעות, פרט לשניים-שלושה שנמצאים בראש.