- 3 שאלות -

נגה84

New member
- 3 שאלות -../images/Emo12.gif

1. מישהו יודע באיזו שנה פילסוצדקי מת? 2. "לעיתים נחקקו חוקים אנטי יהודיים מובהקים - למשל, חוק השחיטה הכשרה". מישהו יודע מה זה בידיוק (מדובר על פולין)? 3. לגבי השינוי בתחום החוקי משפטי של יהודי פולין, אני הבנתי שאומנם פולין לא כיבדה את חוזה המיעוטים, אבל היא הכירה בקהילות היהודיות כהתארגנות דתית חופשית, אוטונומית, ונתנה לקהילות היהודיות סמכויות בעניינים הפנימיים, כמו גביית מיסים, סעד ורווחה, חינוך... אבל מה שלא הבנתי זה, איך כתוב שמצד אחד לא פולין לא כיבדה אחר חוזה המיעוטים ולא העניקה ליהודים שוויון ולא הכירה בזכויותיהם כמיעוט לאומי, אבל יחד עם זאת רוב יהודי פולין זכו לזכויות מלאות והוכרו כמיעוט לאומי, מה שאפשר להם לנהל פעילות ציונית פוליטית, חברתית ותרבותית... תודה!

פילסודסקי מת בשנת 1935

בקשר לשאר השאלות ,יש הרבה מה לכתוב עליהן ,אני לא עושה בגרות בהיסטוריה השנה ויש לי בגרות בתנך ומחשבים על הראש
,אז אין לי ממש זמן לחפש במחברת ובטח שלא לכתוב הכל
,מצטער. אם יש לך את הספרים "שואה וזיכרון" ו"העולם והיהודים בדורות האחרונים" אני יכול לנסות להפנות אותך לעמודים המתאימים .

masorti

New member
פילסודסקי מת בשנת 1935...

"חוק השחיטה הכשרה" הוא איסור על שחיטה כשרה שחוקק בפולין בשנת 1937 ממניעים אנטישמיים (לא יודע מה היה הנימוק הפורמלי ואיזו שחיטה הותרה.. אולי צער בע"ח). בכל מקרה, כל יהודי פולין (כולל החילונים) הכריזו חרם מוחלט על אכילת בשר - ולאחר כשבועיים-שלושה הממשלה נשברה והחוק בוטל. ככה זה כש-3 מיליון צרכנים (10% מהאוכלוסיה) מפסיקים לקנות תוצרת של המשקים הפולניים. ----- לגבי חוזה המיעוטים... למיטב ידיעתי פולין העצמאית ביטלה את ההסדרים של סמכויות מיסוי וחקיקה פנימית לקהילות, ומבחינתה היהודים היו אזרחים רגילים הכפופים ישירות לממשלה. עם זאת, כמו בכל מדינה אחרת - הקהילות היהודיות יכלו לממן בצורה פרטית חינוך יהודי, מוסדות דת, ותרבות יהודית ואף לגבות לשם כך מיסים מחברי הקהילה (בדיוק כמו שגם בארה"ב זה מקובל).

פראזניק

New member
דומני שכבר כתבתי כאן פעם...

על חוק השחיטה בפולין... יזמה אותו חברת מפלגת האנדקים, בנימוק של צער בע"ח. ימים מספר לאחר תחילת המלחמה, היא נורתה בעוון ריגול חמור לטובת גרמניה. (המאבק העצום שהיה אז בעקבות החוק, ראיתי בעיתוני פולין מהתקופה ההיא). כמדומני שהחוק נחקק אחרי 1937

פראזניק

New member
פולין ומיעוטים...

פולין לא הכירה בזכויותיו של שום מיעוט, היא רדפה את האוקראינים (במה שנקרא היום "זאפאד אוקראינה- מערב אוקראינה". היא רדפה גם את היהודים,היא אפשרה להם להקים מפלגות, אבל הם נרדפו על כל צעד ושעל די בעידוד ממשלתי. כל זמן שפילסודסקי חי, הוא לא תמך באנטישמיות (גלויה לפחות), אחרי מותו, הפכה האנטישמיות לגלויה יותר ויותר. אחת ההתגלויות שלה, היתה תכנית "סווי דו סווגא" - "איש לעמו", יצאו אז בתעמולה חזקה מאד שלא לקנות מיהודים, "יהודים יקנו אצל יהודים, נוצרים אצל נוצרים". זה היה בעידוד הממשלה. וסתם כך סיפור יפה. ר´ מאיר שפירא, מקים ישיבת חכמי לובלין וחבר הסיים הפולני, נסע לארה"ב. הוא נפגש שם עם דיפלומט אמריקני ששאל אותו: "2 שאלות לי אליך, א. האם אינך חושב שחינוך במוסדות חינוך חרדיים פוגע בזהות הלאומית של הילדים? ב. מה דעתך על ה"פרוזדור הפולני", האם פולין יכולה לוותר עליו?" ענה לו ר´ מאיר: "תשובה אחת לי: למדתי רק במוסדות חרדיים, ולדעתי אסור לנו בשום אופן לוותר על ה"פרוזדור הפולני"!" :)))))

למעלה