3 שאלות

The Guardian17

New member
3 שאלות

1. אומרים "בשבילם" או "בשבילהם"? 2. האם יש צורך להשתמש במילה "שכן"? אם כן, מתי? 3. השימוש במילה "בכדי" היא בדרך כלל במשפטי שלילה. נכון או לא נכון? תודה.
 

or99

New member
1. בשבילם.

2. משתמשים בה בד"כ לתיאור סיבה: "פתחתי את החלון, שֶׁכֵּן היה חם." 3. למה אתה מתכוון? ישנה המילה בִּכְדִי שמשמעותה היא לשווא, ובאמת משתמשים בה בד"כ בצירוף "לא" כדי לומר "לא לשווא" - "לא בכדי נכנסתי לפורום, שכן היה לי מה לכתוב" (וזו גם דוגמה ל-"שכן"). אבל ישנה המילה בִּכְדֵי שמשמעותה היא בדיוק כמו כְּדֵי, והיא כמובן יכולה לשמש בכל משפט.
 

The Guardian17

New member
אם אני אומר..

"הלכתי לחנות בכדי לקנות חלב" אותו הדבר כמו "הלכתי לחנות כדי לקנות חלב"? והתכוונתי קודם באמת ל"בכדי" של "לא לשווא". אבל עכשיו צצה שאלה נוספת בתודה שוב
 

or99

New member
אותו הדבר בדיוק. כך גם לפי...

מילון "רב מילים". מה שמעניין הוא ממתי המילה משמשת במשמעות הזו. כי בלשון המשנה למילה "בכדי" משמעות אחרת - לתיאור מידה: מידות זמן - "...אונאה וביטול מקח בכדי שהדעת טועה אבל בכדי שאין הדעת טועה לא." (בבלי בבא בתרא עח, ע"א), מידת נפח - "יושבין שלא מסומכין שיעורן בכדי סיכת קטן ועד לוג לוג וכל מטה הימנו..." (תוספתא כלים ב,א). אין לי פה מילון אבן-שושן כך שאיני יכול לברר.
 
עוד על 2 ו-3

2. שֶׁכֵּן וגם שהרֵי- מציינות סיבה שאמורה להיות ידועה לכולם, או בהקשר ספציפי - ידועה למוען ולנמען. - בחורף יש להדליק אורות בנהיגה גם ביום, שכן במזג אויר חורפי תאורת היום הטבעית חלשה יותר. - אינך יכול להודיע עכשיו שאתה מבטל את השתתפותך, שכן התחייבת לפני חודש. לא בכל מקום שאומרים "כי" אפשר לומר "שכן" או "שהרי" (למשל: הלכתי להופעה של הזמרת... כי שמעתי שיש לה קול יפה). 3. על בִּכְדֵי אומר ראובן סיוון (לקסיקון דביר לשיפור הלשון) "מוטב להשתמש במילת התכלית כדי בצורתה זו המקוצרת. אין בשימושה בצורה בכדי משום שגיאה, אבל סרבול-מה יש כאן, ואפשר להימנע ממנו"
 

Yuvalenko

New member
הארה/הערה ../images/Emo26.gif

כשהייתי בבית הספר לימדו אותנו מגוון רחב של דיוקי הגייה ותיקוני לשון. בין היתר, היתה אותה מילה "בכדי" במשמעות של "כדי", ובאמת נאמר שם כי אין זה נכון לומר בכדי. ככל הנראה דיוק זה נובע מהמקור המקראי של המילה, וייתכן שהיא נחשבת כיום למילה נרדפת ל"כדי" היות שהיא מילה נפוצה לא פחות מ"כדי".
 
למעלה