אגב 4X לא נגמרו האותיות להקצאה עם 4X... אני קיבלתי 4X6HI במאי 98' ועוד נותר הרבה מקום שם... בשנות השבעים התפתח תחום ה 2 מטר (144 מה"ץ), תחילה עם מכשירים מסחריים שהוסבו לתדרים אלה ויותר מאוחר עם מכשירים יעודיים, וגם הוקמו ממסרים. בשנות השמונים היה שינוי במערך אותות הקריאה והדרגות. דרגה ג' (Novice) לא עוד היו 4X +ספרה+שלוש אותיות אלא 4Z9 ושלוש אותיות; נוצרה דרגה חדשה (ד'), 4Z7 ושלוש אותיות, ששימשה (ועדיין משמשת) כמעיין מעבר לדרגה ב' מכיוון שהדרישות לדרגה זו הם מבחן טכני ומבחן נהלים זהה לזה של ב', אך ללא המורס. רוב האירועים הגדולים התרחשו דווקא בעשר השנים האחרונות: - ב 1996 אירחה אגודת חובבי הרדיו בישראל את כנס IARU התלת-שנתי בת"א, כינוס של האיגוד שמאחד תחתיו את כל אגודות חובבי הרדיו בעולם. - בסוף העשור נפתחו לשימוש תחומים נוספים בספקטרום, העיקרי שבהם הוא ה 6 מטר (50 מה"ץ), תחום די מעניין שבגבול הת"ג והתג"ם. - בערך בשנת 2000, במקביל לשינויים דומים בכל העולם, מבחן המורס לדרגה ב' הורד מ 12 מילים לדקה ל 5 בלבד ! הדרישות לדרגה א' נשארו כמו שהם. - בעיקבות השינוי הנ"ל, דרגה ג' הפכה כמעט לבלתי רלוונטית ולמעשה בוטלה; מי שנושא דרגה זו נשאר ג' אך לא נעשים עוד מבחנים. - לתקופה של חצי שנה בערך, מסיבות שלא ממש מובנות לי, נוספה דרגה חמישית, ד' פלוס, שאני לא זוכר מה היו הדרישות שלה ואות הקריאה היה 4Z9XX. בשאר העולם וגם בארץ הייתה התפתחות מואצת של כל האיפנונים הדיגיטליים, צאצאיו של ה RTTY, וכיום יש כמה שיטות שידור שמשלבות את המחשב האישי לחלק מתחנת השידור; הצעקה האחרונה היא PSK31, שיטה שמצריכה רוחב פס מאוד קטן (70 הרץ אם אני לא טועה) ומאפשרת תקשורת טובה גם בתנאים גרועים. בקשר למורס, המגמה בעולם היא לקראת ביטול הדרישה הזו כדי לשדר על תדרי הת"ג, ובערך חצי ממדינות אירופה ביטלו סופית את מבחן המורס. לדעתי , תוך 4 שנים גם בארץ...