זה לא משנה אם הבדיקה היא פיזית או אלקטרונית ע"ס הצהרה
הנקודה היא שיש התייחסות לכל חבילה וחבילה (תקרא לה בדיקה, תקרא לה הצהרה ממוחשבת, רשימה... הסמנטיקה כאן לא חשובה). לעומת זאת במשלוח רגיל בדואר ישראל הבדיקה מדגמית (או לכל הפחות כך היה בעבר; נדמה שעכשיו במרכז החדש במודיעין כבר בודקים הכול) ולכן במקרים רבים חבילות רבות חמקו מדרישה לתשלום מיסים אף שעברו את רף הפטור (זה היה בעיקר מזל) או הכילו כמות מסחרית של מוצרים קטנים ולא עלו על זה... ברגע שלא בודקים לא יודעים, על כך המשתמע.
 
עם זאת הייתה חנות אחת שבה לא היה לאף אחד מזל: המכס בישראל ערך הסכם מול אמזון ארה"ב (עוד בראשית שנות האלפיים) שהוא מקבלת ממנה דיווח ממוחשב על כל חבילה וחבילה. לכן לחבילה שמגיעה מאמזון ארה"ב אין אפשרות לחמוק מתשלום מיסים (ומניסיוני אכן כך היה). כך הוא עושה גם מול חברות בלדרות שמעוניינות מבחינתן לייעל את ההליך ולתקתק את העבודה, וזה הגיוני ומתבקש, אבל המשמעות זהה: אין מדגמי, יש דיווח/בדיקה לכל חבילה. מה יעשו איתו זה כבר עניין שלהם.
 
לגבי הגדרות המכס ליבוא מסחרי, למיטב הבנתי אפשר לפעמים להתמקח איתם על מקרים גבוליים; אני לא יודעת כמה עמלות הם מרוויחים ומה השיקולים שלהם. אבל מן הסתם כל עוד הזמנת (לפחות בעבר) בדואר ישראל ולא בדקו (באופן ידני או ממוחשב) מה יש בחבילה, יכולת להתחמק מבעיות כאלה. ברגע שיש התייחסות לתוכן החבילה, אין לך סיכוי לחמוק מהתייחסות של המכס, והיא יכולה להיות כזאת שבה תידרש לשלם מיסים על יבוא אישי או הגדרה של תוכן החבילה כיבוא מסחרי וכו' וכו'.