a dragon fly

a dragon fly

אתמול קראתי קצת ב"שומרים!", בעברית כמובן, ונתקלתי בקטע הבא. כאשר לא-רב"ט נובי ולא-סמל קולון שותים לשוכרה במהלך עבודת הבילוש שלהם (עמוד 97 בגרסה העברית). הציטוט:
"אני ראיתי זבוב סוסים," אמר סרג'נט קולון, משהק בעדינות. "ראיתי זבוב בית. אפילו ראיתי זבוב בשר. אבל אף פעם לא ראיתי דרקון עף."
מובן שזו דוגמה נוספת לבדיחה שהולכת לאיבוד בתרגום, והיא לא משרתת את הקו שאני מייצג בנאמנות, ובכל זאת ראיתי לנכון להסב את תשומת לבבכם, בשל חשיבות העניין. תרגום גס שלי לאנגלית, הוביל למשהו בסגנון הבא: "i've seen a horse fly, i saw a house fly, i even saw a meat fly, but i've never seen a dragonfly." דרגון-לפיי, כמובן, שפירית וגם דרקון עף. הבדיחה ברורה. הבעיה היא, שהמשקל של הבדיחה נשמע לי מוכר, ואז נזכרתי בקטע מתחילת הסרט "שרק" (הראשון, המוצלח יותר), כשדונקי מעופף לשניות מספר. (ציטוט מהזיכרון, לא מדויק)
you may have seen a horse fly, you even saw a house fly, but i bet you've never seen a donky fly!
ואני תוהה, האם הדמיון בין שני הציטוטים מקרי, או שמא שיניהם מבוססים על משהו מוכר, פארודיה כלשהי, שאיני מכיר?

מבחינה כרונולוגית

זה הגיוני, שרק הופיע בערך 10 שנים אחרי שומרים!. אין לי כוח בדוק בדיוק, לדעתי הפער היה אפילו גדול יותר. אבל, נו באמת - סרט שמבוסס על סאטירה ופארודיה בעיקר על הקולנוע האמריקני, מושפע מספר בריטי, לא כל כך מוכר?

Gdil

New member
אני דווקא חושב שזה מדמבו.

הקטע שהעורבים צוחקים על דמבו ועל העכבר, שהם היו על העץ אחרי שהם השתכרו וראו פילים ורודים. והקטע בשרק לדעתי צוחק על דמבו, עקב היותו פארודיה לסרטי וולט-דיסני. *זורק אקמול על קרפדה ארסית*

Athaclena

New member
בעליזה מבעד למראה

יש קטע עם כל מיני חרקים מוזרים: bread-and-butter-fly rocking-horse-fly snap-dragon-fly ונזכרתי בזה. אולי יש קשר?

מממ... נקודה יפה

לא חשבתי על זה משום מה, מיד אפנה לעיין בספרים. אגב, אני לא זוכר אם כבר אמרתי את זה כאן, אבל אני מאמין שסופר הפנטזיה הבריטי הגדול ביותר, לפני טרי ודאגלס וניל, הוא לואיס קרול.

keynant

New member
את הבדיחה קשה לתרגם...

כי כל המינוחים הם גם שמות של חרקים (זבוב-סוסים, זבוב בית(רגיל), זבוב בשר ושפירית) וגם הציטוט המפורסם, מדמבו(היה הרבה לפני טרי או שרק...), בסצנה עם העורבים...

keynant

New member
אין לי את הוידאו בהשג יד..

אבל זה משהו כמו זה: ראיתי ציפור עפה! ראיתי זבוב עף(a fly fly)! ראיתי אפילו בית עף! אבל אף פעם לא ראיתי פיל עף! או במילים אחרות, המצאתי את כל מה שכתוב למעלה...

למעלה