Anathem

  • פותח הנושא jame
  • פורסם בתאריך

jame

New member
Anathem

הספר הפחות נגיש של ניל סטיפנסון. 933 עמודים המוקדשים למחלוקת בין התפיסה האפלטונית (קיום עולם האידיאות) לבין הפורמליזם מבית מדרשו של אפלטון (זו הגישה שבמידה רבה אומצה על ידי הציביליזציה המערבית), עם נגיעות של מכניקת הקוואנטים, מהות התודעה ותאוריית העולמות המרובים.

העלילה, כדרכו של סטיפנסון, אינה סגורה עד הסוף' הדמות הראשית אנמית ועורך הגון היה מקצר בשליש, אבל זוהי ספרות של רעיונות "גדולים", ומזמן לא קראתי ספר כל כך עמוס בהם.
ויש כמובן את דמותו של FRAA JAD, אחד הזקנים המגניבים ביותר בספרות הספקולטיבית.

למה כן- קורס מבוא לרעיונות גדולים.
למה לא- מייגע לעיתים, שפה עמוסה בביטויים מעולם הנזירות הקתולית (מילון קצר מצורף).

מומלץ למי שכבר עבר את snowcrash ו- cryptonomicon.
 

מיכאל ג

New member
תיקון קטן

זה דומה לעולם הנזירות הקתולית אבל זה עולם אחר והנזירות היא... מתמטית? מדעית? לא קשורה לאלוהים, בכל מקרה.
 

jame

New member
הנזירות היא אינטלקטואלית.

יש אמנם מסדר אחד (די שולי) שמאמין באל, אבל שאר המסדרים שמים את שאלת קיום האל בצד, מתוך תפיסה שאם האל הוא מעל הטבע, אין בידיהם כלים לחקור אותו. כך שרוב הנזירים הם לכל היותר אגנוסטיקנים, אם לא אתיאיסטים במוצהר (אני חושב שזה מייצג פחות או יותר את תפיסת המחבר עצמו בנושא).

הגישה של סטיפנסון לדת לאורך ספריו מעניינת למדי. גם בספר זה מתוארות מספר דתות (אחת מהן מוצגת כזיוף , אחרת מבוססת על סיפור שלידו הסיפורים של המורמונים נשמעים כעובדה מדעית). ב snowcrash אחת הגיבורות מאמינה במוצהר (אם כי התפיסות שלה לגבי שאלת האמונה/ידיעה אינן קונבנציונליות) שלא לדבר על הסקירה המקיפה שהוא עורך על המיתולוגיה השומרית והידע שלו בביקורת המקרא ובמחלוקות תאולוגיות מימי בית שני, ובקריפטונומיקון אחת הדמויות הראשיות (והמסקרנות ביותר) היא תוצר של מסדר שהוא סכום כל סיפורי הקונספירציה שנכתבו אי פעם על מסדרים דתיים.
 
למעלה