B12

שי264

New member
B12

האם יש B12 באצות וניתן להשתמש בהן במקום כדורים? אני צמחונית מספר שנים ומעולם לא בדקתי B12 כי אני חשה בטוב וכנראה גם הזנחה.. כדאי לבדוק בקרוב! :) בכל מקרה ולצורך מניעה אשמח לדעת האם ניתן לקבל מרכיב זה מתזונה צמחית. תודה וסופש מהנה לכולם

TheFinalCut

New member
לא

B12 מיוצר ע"י חיידקים שחיים במערכת העיכול של בע"ח (גם שלנו, אבל בצורה מועטה ולא יעילה) ובמידה מסוימת בסביבה. למעשה יש B12 בכל מקום בערך, אבל בכמויות קטנות, ולכן מזון לא נקי והרגלי אכילה נטולי סניטציה הם מקור ל-B12 - אבל לצערנו גם למחלות. החומרים המצויים באצות ממינים מסוימים (כגון ספירולינה) דומים ל-B12, אך לא מדובר ב-B12 אמיתי וחומרים אלו אינם מסוגלים למלא את תפקידיו בגוף שלנו. בחברה המערבית המודרנית יש תדירות גבוהה למדי של חסרים ב-B12 בכלל האוכלוסיה (גם אלו שאוכלים בע"ח), ולכן מתספים את הויטמין למקורות רבים, כגון דגני בוקר וחטיפים, כמו גם חלב סויה, שניצלים צמחיים למיניהם וכו'. אבל ליתר ביטחון, רצוי לקחת תוספים. הדרך היעילה ביותר היא באמצעות טבליות מסיסות מתחת ללשון. יש גם גרסאות שונות, כגון טיפות מרוכזות שניתן להוסיף לדגני הבוקר או למזונות אחרים, טבליות בליעה ועוד. גם מאוד חשוב לכל אדם (ללא קשר לתזונה שלו) לעשות בדיקות דם תקופתיות. פעם בשנה מינימום, מומלץ פעם בחצי שנה. לפעמים אפשר למצוא בבדיקות הדם רמזים לבעיה שעדיין לא מתבטאת בתסמינים, ולפעמים זה אפילו יכול להציל חיים או למנוע התדרדרות למחלות קשות (ושוב, זה לא בהכרח קשור לסוג מסוים של תזונה). וכמובן שזה מאפשר לעקוב אחר הרמות של ויטמינים ומינרלים חיוניים, ומדדים אחרים כגון סוכר, שומנים וכו'.

שי264

New member
תודה רבה ../images/Emo13.gif

בכל נושא אפשר לעשות חיפוש בגוגל אבל הפעם זה לא ממש עזר לי... הכל היה מבולבל... המון סתירות ממקור אחד למקור אחר. תודה על תשובה ברורה ומקיפה (שגם הסבירה לי את כל המה שקראתי קודם). שבת שלום

sharonsh100

New member
רציתי להבין......

רציתי להבין , אדם הניזון מאוכל טיבעוני בלבד ,הרי אין לו מקורות צריכה לויטמין B12 מלבד צריכת תוספי תזונה המכילים ויטמין זה. כלומר הטיבעוני כדרך חיים יצרוך את מקורות הויטמין בדרך זאת , שאלתי היא האם זה בריא לצרוך תוספי תזונה כתחליף למזון הרגיל ומה ההסבר של הטיבעונות בעניין זה ?

gs1234

New member
זה לא כתחליף אלא כתוסף

צריכת B12 נועדה להשלים חוסרים בתזונה הצמחית, ואיננה משמשת תחליף למזון הרגיל. ולגבי ההסבר: B12 מיוצר ע"י חיידקים שחיים במערכת העיכול של בעלי חיים, וגם בבני אדם, אבל בצורה מועטה ולא יעילה. ישנה השערה שלפיה לפני אלפי שנים גם מערכת העיכול האנושית הייתה מסוגלת לייצר B12, אבל לאחר גילוי האש האדם התרגל לצרוך בשר מבושל, ויכולת זו של הגוף התנוונה.

TheFinalCut

New member
תשובה

אדם הניזון מתזונה טבעונית המורכבת ממזון מערבי ממוצע (ללא רכיבים מהחי) אכן מקבל מעט מאוד B12 בתזונה שלו, אלא אם מדברים על מזונות מועשרים (שאת אלו אכן כדאי לצרוך). כמו כנכתב לעיל: 1. תוספים לעולם אינם "תחליף" למזון, זו הסיבה שהם מכונים "תוספים" (כלומר בתוספת). נטילתם אינה מייתרת את הצורך לתכנן ולקיים תזונה מאוזנת ומגוונת ככל שניתן (בכל סוג של תזונה). ו-2. B12 נמצא בסביבה וגם על פני השטח של מזון שלא עבר סניטציה, בייחוד אם המזון בא במגע (ישיר או עקיף) עם צואה. זו אחת הדרכים העיקריות של בע"ח להשיג את הויטמין בטבע, בנוסף ליכולת של חלקם לגדל את החיידקים המייצרים אותו במערכת העיכול. כמובן שהחסרון של המקור הזה הוא שהוא יכול להיות גם מקור למחוללי מחלה, ועל כן, צריכת תוספי B12 היא פתרון עדיף. 3. ובנימה כללית: יש אנשים שהמחשבה על תוספים מפריעה להם, או יוצרת עבורם את הרושם שתזונה שנטילת תוספים היא דבר "פחות טבעי" מצריכת מזון אחר, וזה תמיד משעשע אותי. מזון מועשר, או תוספי תזונה, הם לא פחות "טבעיים" מרוב הסוגים האחרים של מזון שהאדם המערבי הממוצע אוכל, שהם ברוב המקרים מעובדים מאוד, כוללים רכיבים בלתי טבעיים העשויים מזנים בלתי-טבעיים של צמחים או בע"ח שגודלו בשיטות תעשייתיות ואינטנסיביות, בעזרת רכיבים שונים המאיצים את הגדילה וכו'.

sharonsh100

New member
הבנתי את דבריך וקודמך אבל לא קיבלתי הסבר ...

אבל לא הבנתי איך זה עונה לי על השאלה , הרי בסופו של דבר הטיבעוני צורך את התוספים(B12 לכל הפחות) במקום המזון והרי גם אתה מודה שזה לא בריא . א"כ מהם הטיעונים של הטיבעוני בגין המחסור במזונו לויטמין הנ"ל. לגבי סעיף 2 בדבריך : הדברים לא רלוונטים לגבי אדם הצורך בשר ודגים.ולגבי הטיבעוני המצב הזה עדיין בעייתי מבחינתו , כך שאני לא מבין לאן אתה חותר ? ולגבי קודמך : מאחר שהמערכות בגוף התנוונו ואינם יכולות ליצור בעצמם B12 אז....? ואגב אני אישית צורך מידי פעם מולטי ויטמין

TheFinalCut

New member
ננסה שוב

תזונה טבעונית יכולה לכלול גם מקורות ל-B12 הנכללים במזון (המועשר במקרה דנן), בדומה לתזונה הצמחונית (שגם היא דלה ב-B12 ללא מזון מועשר) או תזונה בשרית (שלמרות נוכחות הויטמין בחלק ממוצרי המזון, תזונה זו אינה מונעת חסרים ב-B12, הנפוצים מאוד גם בקרב אוכלי בע"ח - ועל כן הדברים אכן מאוד רלוונטים גם עבור "אדם הצורך בשר ודגים". ואגב, במקרים רבים גם מוצרי הבשר או בעה"ח במשקים אף הם מתוספים ב-B12, ועדיין אין זה מונע את תדירותה הגבוהה של תופעת החסר). לכן, למען הזהירות, רצוי להוסיף לכל אחת מסוגי התזונה הללו תוספי B12, עקב הקושי בספיגתו והתפוצה הרחבה של החסרים בו. אלו אינם מגיעים במקום המזון, אלא בנוסף אליו. לא ברור לי איך הבנת מדברי שצריך לצרוך תוספים במקום מזון (עבור רובנו, גוויות של בע"ח אינם מזון), או שצריכת תוספים בנוסף לתזונה מגוונת ומאוזנת היא דבר "לא בריא"...

sharonsh100

New member
אוקיי אבל גם מזון מועשר זה בסופו של דבר לא

צריכה ממקור טיבעי וכיצד זה כל כך שונה מלצרוך בנפרד את הטבליות . ואגב גם המזון המעושר באכילה נורמטיבית די קשה לספק את התיצרוכת המומלצת וספיגתו מועטה יותר . מדבריך עולה תמונה קודרת ואף מלחיצה לעתיד האנושות בכלל (... תופעת החסר ). האמת שאני לא מתמצא בנושא אבל זה פשוט מסקרן אותי להבין בדיוק את העניין.מודה לך על ההתייחסות .

TheFinalCut

New member
שוב...

יותר מדי אנשים מבלבלים בין "טבעי" לבין "נכון" או "טוב". B12 הוא מקרה קלאסי שממחיש את ההבדל הזה. "טבעית" ניתן להשיג את הויטמין או ממזון מזוהם בצואה, או במצטבר מהרבה מאוד גוויות של בע"ח חפים מפשע. לחילופין, ניתן לקחת תוסף ו\או לאכול מזון מועשר ולגמור עם הסיפור. אף אחד מאתנו לא חי בעולם טבעי, אנחנו נהנים מתחבורה ממונעת, בניה, חקלאות, טיפול רפואי, משפט, תעשייה... לכל אלו יש יתרונות וחסרונות, כמובן, אבל רוב האנשים חיים בשלום עם העובדה שאורח החיים שלהם רחוק מאוד מהטבע. אך משום מה במקרים מאוד ספציפיים, אנשים מוטרדים מאוד מכך שמוצרי מזון ספציפיים הם "לא טבעיים" (כשבפועל, הרוב המוחלט של המזון שאנחנו צורכים הוא לא טבעי בהרבה יותר מובנים ממה שאנשים מדמיינים לעצמם). אם כבר, אז הרבה מאוד דברים אחרים היו צריכים לעורר בך "תמונה קודרת ואף מלחיצה לעתיד האנושות בכלל", התחממות גלובלית, הרס בתי גידול, צרכנות בזבזנית וזיהום, כל מיני צדדים אחרים וקצת יותר משמעותיים של אורח החיים המערבי המודרני. בסה"כ החסר ב-B12 הוא אמנם די נפוץ (סדר גודל של 30% מהאוכלוסיה בישראל), אבל לא מדובר כאן במגפה קטלנית, אלא ברמות נמוכות במידת מה מהמומלץ שעלולות לגרום לתסמינים ולנזק מסוים בטווח הארוך (ושכאמור לעיל, אפשר לטפל בעניין בקלות בעזרת תוסף מרוכז). בקיצור, פשוט צריך קצת פרופורציות

sharonsh100

New member
קצת לא נעים לי אבל ...

1. " "טבעית" ניתן להשיג את הויטמין או ממזון מזוהם בצואה "-?&*@#%? כאילו... מה אתה רציני שכתבת את זה ?למה זה טוב ? 2. לגוף השאלה - אנא השיב לי - האם יש הבדל בין צריכת מזון מעושר (מלאכותית ) לבין נטילת טבליות תוספי תזונה מבחינת צריכתם "כתזונה נורמטיבית" (לא בבחינת "טבעית") ? 3. אני גם מודאג מהתחממות הגלובלית וכו'.

TheFinalCut

New member
ניסיון אחרון

1. זה טוב כדי להמחיש מדוע "טבעי" זה לא תמיד שקול ל"טוב". במקרה הזה, נטילת תוספים הוא הפתרון הפחות טבעי אבל הטוב יותר. 2. לא.

sharonsh100

New member
אז עכשיו אתה סותר את עצמך ...

דהיינו הטיבעוני צורך את התוספים לא בתור תוסף תזונה אלא כתחליף למזון ממש (מזון מועשר =טבליות) ואז חזרנו להתחלה ... (או שיש לי בעיה לוגית חמורה...) .

TheFinalCut

New member
אני נכנע |דגל לבן|

(כן, בלי להעליב, יש לך בעיה לוגית חמורה...)

אישעם

New member
הוא לא סותר את עצמו

אתה מניח שטבעוני צורך מה שטבעי, זה לא נכון, הנחת בסיס שגויה שמטעה אותך מלהבין. מה טבעי ? טבעי זה שהאדם יחיה בטבע ויאכל מהטבע. לאכול כמו כל חיה אחרת, כלומר, לרדוף אחרי בע"ח ולהרוג אותן עם השיניים ? כמו כל חיה אחרת ? לא. ללא שימוש באש בני האדם לא היו אוכלים כל כך הרבה בשר ועל בסיס קבוע ויומי. יש בטבע עוד בע"ח שעושים את זה ? כמובן שלא, לכן אנחנו אפילו לא אוכלי כל כי אנחנו לא כמו חיות אוכלות כל. מה שטבעי, זה שחיות צמחוניות ייצרו B12 בגופן, לא יצליחו לספוג את זה, אבל אכילה מהקרקע תשחזר B12 לגופן. בני האדם מיצרים B12 בגופם. הם לא מסוגלים לספוג את זה, כלומר שגם בני האדם באופן טבעי היו צריכים לאכול מהקרקע המזוהמת. הרי שאנחנו לא סתם מיצרים את החומר (בזכות חיידקים). סוכרית B12 היא תחליף לאכילת צואה או אכילה מהקרקע המזוהמת, מה תעדיף ? ועליך לדעת, אוכלי בשר תעשייתי צורכים תוספים רבים יותר, יותר מ 1 שאותו צריכים הטבעונים. פשוט דחפו תוספים לבע"ח בכדי שבני אדם יקבלו אותם. הרי שלא הגיוני בכלל שבע"ח בתעשיות צפופות מלאות במחלות (לכן האנטיביוטיקה) יצליחו להשיג את כל מרכיבי המזון, כל הויטמינים וכו' כשהם במכלאות.

עוד דבר על B12

רצוי שכדורי הB12 יכילו גם חומצה פולית כל אחד מהם משפר את ספיגת השני (כמובן שכאלו שלוקחות כדורי חומצה פולית כגון נשים בהריון לוקחות B12 לבד בכדי לא לעבור את המינון היומי של חומצה פולית)

למעלה