B12

B12

שלום! חדשה כאן וחדשה בצממחונות (חצי שנה בערך) רציתי לשאול לגבי B12 האם הרוב לוקחים כדורים? עד כמה אפשר להצליח בלי כדורים? תודה

אני אישית עושה מעקבים

כל חצי שנה בערך בבדיקות דם, ורק כשאני רואה צורך אני מתספת. יש כאלה שלוקחים על בסיס קבוע. בעיקרון אין הכרח לתסף כל יום, זה ויטמין שהמאגרים שלו מדלדלים מאוד מאוד לאט ואפשר לראות מראש אם יש ירידה (אם עושים בדיקות באופן קבוע). אם את מודאגת ובדיקות מראות שיש צורך, אפשר לקחת כדור למציצה פעם בשבוע או שבועיים. וכמובן, בדיקות דם ולעקוב...

d a p h n a

New member
העניין די פשוט

את צריכה לעשות בדיקות דם תקופתיות כדי לבדוק מה מצב הבי-12 שלך. אם הוא תקין, אין סיבה לקחת כדורים. אם הוא מפסיק להיות תקין (או נעשה גבולי), כדאי להוסיף כדורי מציצה של בי-12 מאחר ומחסור בבי-12 הוא ממש לא בדיחה. אני צמחונית מזה 14 שנה, ובשום שלב במהלך הצמחונות שלי לא סבלתי ממחסור בבי-12. בבדיקה האחרונה הבי-12 היה יחסית קרוב לסף התחתון של הנורמה, אבל בינתיים מחסור עוד לא היה לי, כך שכנראה זה אפשרי אצל אנשים מסויימים. אגב, ישנם גם לא מעט אוכלי בשר שסובלים ממחסור בבי-12. בכל מקרה, נכון לעכשיו אני לוקחת כדור בי-12 מדי פעם, רק כדי לעזור קצת למערכת, אבל מעולם לא הייתי במצב שבו נזקקתי לכדורים באופן יומיומי. אבל זה שהמצב שלי תקין, לא אומר שבהכרח אצלך הוא יהיה תקין. ונוסף לעניין הבי-12, גם ברזל יכול להיות בעייתי בקרב צמחונים (לצערי זו בעיה שאכן יש לי). לכן חשוב להקפיד על בדיקות דם תקופתיות על מנת לוודא שהכול בסדר.

אם אין בעיות בספיגה והתזונה מאוזנת

אין סיבה לחסרים... בבדיקה האחרונה שעשיתי היה לי מעל לממוצע ואני כבר 6 וחצי שנים צימחונית. צריך לאוכל ביצים פעמיים- שלוש בשבוע, ולאכול קורנפלקס שמעושר בבי 12. (רק את זה כדאי לבדוק טוב, יש כאלה שיש בהם ממש מעט, יש כאלה שאין בהם בכלל, ויש כאלה שיש בהם המון, ב30 גרם צ'יריוס למשל יש 60% מהכמות שצריכים ביום)

לקשמי

New member
אם את רק צמחונית

ואוכלת ביצים, יכול להיות שלא תצטרכי כדורים, אבל תמיד שווה לבדוק את העניין. ככל שאת מפחיתה את המאכלים מהחי שאת אוכלת, גובר הסיכוי שכן תצטרכי לקחת B12.

albumin

New member
לי היה B12 נמוך ולא היה לי מושג

כי הרופא משפחה שלי שהסתכל על הבדיקות תמיד אמר שהכל תקין ולא טרח לציין בפני שה-B12 שלי נמצא בערכים הנמוכים של הטווח(בערך 200) אז כשהבנתי שזה נמוך התחלתי לקחת טבליות למציצה במשך שלושה חודשים יום יום ובבדיקה הבאה זה עלה אל מעל 600 והיום אני מקפיד לקחת פעם בשבוע או בשבועיים אי אפשר להצליח בלי כדורים לדעתי כי למי שיש B12 נמוך זה מכיוון שמנגנון הספיגה של ה-B12 (האינטרינזיק פקטור) לא מתפקד טוב אז לכן במילא הוא לא נספג. באמצעות הטבליות למציצה הויטמין נספג ישירות למחזור הדם דרך כלי הדם שנמצאים בפה ועוקף את מערכת העיכול לכן הטבליות מצליחות להעלות את רמת הויטמין בדם.

B12 ספציפית

וויטמינים מקבוצת B באופן כללי, פחות מסוכנים בהקשר הזה. אלה ויטמינים מסיסים במים, כך שלגוף אין בעיה להיפטר מהעודפים בשתן. הם לא מצטברים בגוף ולא גורמים לבעיות. כמובן שאם מחליטים להעמיס על הגוף עודפים של ממש ולקחת 10 כדורי ויטמין B12, גם לזה יהיו נזקים. אבל במינון סביר כמו זה של תוספי מזון לא אמורות להיגרם בעיות. (הכוונה ב"מינון סביר" היא לא רק לכמות שבכל כדור, אלא גם לתדירות הלקיחה). עדיין מומלץ להתייעץ עם הרופא ולא לקחת תוספים לבד ואת בהחלט צודקת בזה, אבל רציתי להדגיש שאין סכנה של ממש ספציפית עבור תוסף של B12 כל עוד דואגים לקחת מינון הגיוני ולא מפגיזים את הגוף. אי אפשר להגיד את אותו הדבר לגבי תוספים אחרים שצמחונים נדרשים להם לעיתים קרובות, כמו ברזל - שאין לקחת ללא אישור רופא ומעקב. ברזל הוא מחמצן חזק ועודפים שלו (כמו גם לקיחה כשאין לגוף צורך) עלולים לגרום נזקים. וזה מחזיר אותנו לעניין הבדיקות, הרופא והמעקב... אם מישהו מרגיש חולשה ומחליט לאבחן לעצמו אנמיה, עדיין יכול להיות שהסיבה היא חוסר בברזל ולא B12 - ואז לקיחת B12 תהיה בזבוז כסף, והבעיה האמיתית לא תטופל. (וכמובן יתכן שהבעיה האמיתית אינה אנמיה...).

albumin

New member
לפי מה שקראתי בספרות המקצועית בנושא

רשום שלא ידועים סימני רעילות מעודף אבל זה כמובן לא אומר שצריך או שמותר להלעיט על הגוף כמויות של הויטמין. פשוט לקחת לפי המינונים המומלצים

ailag

New member
אפשר להצליח בלי כדורים

לפעמים ה B12 נמוך סתם כי לא אוכלים מספיק ממנו, למרות שמנגנון הספיגה בסדר. במקרה כזה צריך פשוט לתקן את התזונה. במקרים של מנגנון ספיגה שלא מתפקד טוב אני לא מבינה :)

One Echoe

New member
ההמלצה שלי:

לתסף באופן קבוע. המקור הכי אמין לB12 הוא טבליות מציצה מתחת ללשון (שנספגות היישר למחזור הדם). אם את צמחונית, עדיין יש לך מקור לB12, חלב וביצים, אמנם לא מקור אמין במיוחד (שכן אין במזונות האלה הרבה מהויטמין), לכן המלצתי אליך היא לקחת על בסיס שבועי או דו שבועי טבלית אחת. לטבעוניות אני כמובן אמליץ לקחת כל שבוע באופן קבוע. מאידך, אפשר, כמו שאלפקה אמרה, להיות במעקב תמידי עם בדיקות דם (מה שמומלץ גם בלי קשר), ולקחת כשיש חוסרים. לדעתי זה לא יעיל כי צריך לקחת את הויטמין גם כשאין מחסור.

למעלה