Chartreuse - "שיקוי לחיים ארוכים"

genoise

New member
Chartreuse - "שיקוי לחיים ארוכים"

אחרי שהמלצתי ל-bouquet garni על קינוח a-la-Chartreuse, ואחרי שהפידבק שקיבלתי היה חיובי, חשבתי שיהיה נחמד לספר את הסיפור המרתק שעומד מאחורי הליקר המיוחד הזה.
על רקיחת ליקר ה-Chartreuse אחראים נזירים ממסדר ה-Chartreuse. המסדר הוקם ב-1084 והוא אחד מהמסדרים הותיקים ביותר של הנצרות. מייסדו, דיקן אוניברסיטה בעל מוניטין עולמי, קצת מאס מחייו כ-Celeb, ויצא למצוא את ייעודו בחיי פרישות שקטים. גם כן שקטים... אז הוא עוד לא ידע שהמנזר שיקים יעבור כל אסון טבע אפשרי , ייחרב וישוקם...
וחוזר חלילה. יחד עם שישה אופטימיים (ואחרי איזה התגלות שהייתה לאיזה איש דת שם), הם מוצאים את המקום האידיאלי בהרי ה-Chartruese, ליד העיר Grenoble שבצרפת. עם הזמן מנזרים נוספים מקבלים על עצמם את אופי חיי הפרישות של מקימי המסדר: שתיקה... תפילה... צניעות... עזרה לקהילה... שתיינות... סתם סתם
... סליחה. המנזר ניצב היום במקום שונה מהמקום בו היה לראשונה. ליקר ה-Chartreuse מיוצר במזקקה בעיר Voiron באזור הרי ה-Chartreuse. המזקקה נמצאת במרחק של כעשרים דקות נסיעה מהמנזר. המנזר עצמו מבודד מאד. הוא מוקף בהרים, באזור ירוק להפליא, עשיר בצמחייה ובעצי אשוח.
לי נראה שאת המילה "שקט" המציאו בכלל שם.
נכון להיום, רק שלושה נזירים מכירים את המתכון. בעוד שניים מהם יורדים למזקקה ויוצרים את המשקה בחשאיות
, אחד נשאר תמיד במנזר
. אמצעי זהירות, אתם יודעים... המעט שידוע לנו הוא שהליקר מיוצר מ-130 עשבים ארומטים וצמחי מרפא שונים, עפ"י מתכון סודי שנשמר במנזר מזה מאות שנים. בתהליך הזיקוק, הנזירים ממלאים את מיכלי הזיקוק מנחושת בתערובת הצמחים המיובשים ובאלכוהול. אחרי הזיקוק הראשוני הם מוסיפים את המיצוי של הצמחים – פעולה המעניקה למשקה צבע ירוק באופן טבעי. מוסיפים דבש מזוקק וסירופ סוכר, ומיישנים בחביות עץ אלון. מרתף היישון הוקם ב-1860 ונחשב למרתף הליקרים הגדול בעולם (אורכו 164 מטר). כמות קטנה מהליקר זוכה ליישון ארוך יותר. היא זוכה לתואר V.E.P. Chartreuse (שפרושו בעברית-מילולית: יישון מוארך באופן מיוחד/חריג/יוצא מן הכלל או איך שתרצו. הצרפתית שלי לא משהו.) הליקר שזוכה לקבל את תואר האצולה, מבוקבק בבקבוק מסורתי, ממוספר וחתום בשעווה. ה-Chartreuse על סוגיו השונים זוכה למוניטין רב בעולם כולו. ביקור במזקקה מוכיח זאת באופן חד משמעי: תוכלו לראות שם מגוון גדול ומרשים עד מאד של Chartreuse מזויף מכל קצוות תבל. האופן שבה התגלגל המתכון הסודי של ה-Chartreuse לידיהם ומידיהם... ולידיהם ומידיהם... ולידיהם ומידיהם של נזירי המנזר מרתק.
מעשה שהיה כך היה (ברקע המנגינה של "היה היה"): 1605. חמש מאות שנים אחרי הקמת מסדר ה-Chartreuse. נזירי המסדר, במנזר סמוך לפריז, מקבלים לידיהם מתנה מקצין הנשק של הנרי ה-4: מגילה ישנה שמקורה מסתורי ולא ידוע, ובה "שיקוי לחיים ארוכים" (un Elixir de Longue Vie). המתכון במגילה מאד מורכב. הנזירים מצליחים להבין רק חלק זעום ממנו. 1737. המתכון מגיע למנזר האם, השוכן בהרי ה-Chartreuse. רוקחי המנזר מחליטים לערוך מחקר מדוקדק של המגילה המסתורית. לשמחתם, הם מצליחים לפענח את המתכון במלואו
ורוקחים לראשונה את מה שמוכר היום בשם: Elixir-Vegetal de la Grande-Chartreuse. המכירות ואזור ההפצה של השיקוי הרפואי החדש מוגבלים. רק מי ששוכן באזור Grenoble זוכה באפשרות לרכשו. ליקר זה מכיל 71% אלכוהול ומיוצר עד היום. במזקקה ממליצים לטפטף אותו על קרח. ה-Chartreuse הירוק, שמכיל 51% אלכוהול נרקח כמה שנים אחר כך על בסיס ה-Elixir, וזוכה להצלחה מיידית, אך גם כאן מגבילים את ההפצה והמכירות. 1789. המהפכה הצרפתית. חברים במסדרים דתיים נקראים לצאת מהמדינה. הנזירים חוששים לגורל המתכון המצליח ומחליטים ליצור עותק בודד אחד. העותק נשאר אצל אחד הנזירים שהורשו להישאר במנזר. נזיר אחר, שנאלץ לעזוב את המנזר, שומר על המקור קרוב לגופו. הוא נעצר ונשלח לכלא ב-Bordeaux אך מצליח להעביר את המתכון אל מחוץ לכלא, לנזיר אחר שהמשיך להסתתר בסביבת המנזר. "הנזיר המסתתר" לא מבין שקיבל לידיו כרטיס לוטו מנצח, וגם לא מאמין שהמסדר ישוקם בעתיד. לכן, הוא מחליט למכור את המתכון לרוקח ב-Grenoble. 1810. נפוליאון מבקש להביא אליו את כל שיקויי הרפואה הסודיים למבחן, כדי שיוכל לטפל בהם בחייליו הפצועים. הרוקח שולח את המתכון ל"משרד המשפטים". המשרד מוצא אותו חסר תועלת ומסרב לאשרו כ"משקה רפואי לשימוש המדינה". אחרי מותו של הרוקח, מחזירים יורשיו את המתכון לנזירים, שמקימים את המנזר מחדש ב-1816. 1838. הנזירים רוקחים משקה מתוק יותר ופחות מרוכז (40%). בגלל צבעו הצהוב הוא זוכה לשם: "la Chartreuse Jaune". 1903. הממשלה הצרפתית
מגלה את הנזירים לספרד. הנזירים נוטלים את סודם עימם ומייצרים את הליקר במזקקה ב-Tarragone שבספרד, ובמרסיי שבצרפת. הליקר נמכר תחת השם "Tarragone". במקביל, הממשלה הצרפתית מוכרת את המותג Chartreuse ליצרנית ליקרים. החברה מייצרת משקה שרחוק מלהיות דומה למשקה המקורי ופושטת את הרגל. חברים של הנזירים קונים את מניות החברה הזולות, וכמתנה, משיבים להם את בעלותם על המותג. הנזירים חוזרים לרקוח את שיקוי הפלאים במזקקה שהוקמה כבר ב-1860, בסמוך למנזר שבהרים. 1935. אחרי אסונות הטבע הרבים והשריפות שפקדו את המנזר בתקופה הראשונה להקמתו, הגיע הנאחס גם למזקקה
. הפעם הייתה זו מפולת שלגים שהחריבה את המזקקה. אבל אלה, שנופלים מגבוה כמו חתולים, הקימו מזקקה חדשה בעיר Voiron. במזקקה הזו מזקקים את המשקה עד היום, ומשם מייצאים אותו לכל העולם. מאז ועד היום הם חיים באושר (וכנראה גם בעושר)....
אני יודע... הסיפור מסתיים קצת קטוע. אבל אחרי כל ההיסטוריה הזאת, כל מה שקרה אחר כל נראה לי ממש משעמם.
 

genoise

New member
הערונת וגם תמונה לסקרנים

תוכלו למצוא הרבה מאד פרטים על הליקר באינטרנט. זה בערך מה שעשיתי. לקחתי את חומרי הגלם, תיבלתי בקצת פלפל ששמעתי כשהייתי שם. ערכתי הכל יפה על הצלחת והגשתי להנאתכם. והתמונה היא למי שאולי ראה את הבקבוק ולא שמע על הסיפור, למי ששמע על הסיפור ותוהה איך נראה הבקבוק, או למי שעוד מחפש ולא מצא שום דבר בינתיים... הבקבוקים הם של ליקר שרטרוז צהוב וירוק רגילים - אלה שלא מיושנים " התיישנות ארוכה במיוחד"... טוב... אני אפסיק כי עוד יחשבו שאני מקבל אחוזים מהמנזר...
בא לי קולה...
 

liti

New member
../images/Emo48.gif מרתק ביותר,

בכלל אני חושבת שבהתחקות אחר מקורם של משקאות אלכוהולים למינהם- יינות, ליקרים וכו'- יש מימד שונה מהתחקות אחר מקורם של סוגי מזון שונים. משהו הקשור למרכיבים המיוחדים שחלקם גדלים רק באזור מסויים, צומחים בעונה מסויימת ובטמפרטורה מוגבלת, בנוסף לסיפור האנושי שמאחורי זה- נזירים במנזר מיוחד או אדם שערך נסיונות רבים במטרה להגיע לטעם מסוים ועברו שנים עד שהוא הגיע אליו- כל אלה עושים את ההיסטוריה של המשקאות האלכוהוליים ליותר מסתורית ומרתקת מזו של סוגי משקה או מזונות אחרים.
 

genoise

New member
זה רק מעודף של אדי אלכוהול

אני לא באמת כרוניקן גורמה וגסטרונומיה כדי לדעת אם אני צודק. בכל זאת, ארשה לעצמי להעלות את ההשערה שהיסטוריה של משקאות מענינת יותר בגלל עודף האלכוהול... האווירה יענו... שהרי הרבה מאד מהמשקאות הללו נוצרו במנזרים, ואנחנו הרי רק שומעים מנזר - ישר מתחילים להפעיל דימיון. גם אם אין שם שום סיפור, המיסתורין שאופף את עובדי האלוהים ואת סביבתם יביא אותנו להמציא אחד כזה. תגידי "מנזר" ותראי לי בן אחד שלא חושב על "שם הורד"... בעצם יש כזה! אמא שלי! תגידי לה מנזר והיא ישר תתחיל לספר לך מה קרה בכל פרק של "האישה המסתורית"...
אבל ברצינות - יש גם הרבה מאד סיפורים ואנקדוטות מענינות על אוכל... המפורסם שבהם, ככה לדוגמא, הוא על ה-tarte tatin. ממש בקצרה, מספרים שהאחיות טאטן "המציאו אותו" רק בגלל ששכחו לשים את הבצק בתחתית טארט תפוחים שהכינו, והכניסו אותו לתנור הפוך. איזה אהבלות...
אז נכון שהסיפור לא מנופח מדי - אין פה אסונות: אין פה מוות: אין פה מרתפים חשוכים או ייסורי נזירות: אין פה היסטוריה של תשע מאות שנה או מרקחת סודית, ובכל זאת - אם רוצים, גם לסיפור הזה אפשר להוסיף פיקנטריה אנושית: אחות אחת ניהלה את המלון בחוכמה רבה ובהערצת לקוחותיה, ואילו השנייה, החכמה פחות, טיפלה בעניני המטבח... ו... ו... ו... בעיני סיפור כזה יכול לקבל כמעט אותו עומק כמו הסיפור על הליקר... מסכים איתך שחסר המיסתורין... הממ... אני אחשוב על משהו...
סליחה, פה זה פורום יוסי אלפי?
 

terroir

New member
מרתק ../images/Emo45.gif

תודה רבה על המחקר המעמיק. ממש היית במנזר עצמו? ראית איך עושים את הליקר הזה? ואם אתה יכול - אנא ספר גם איפה משיגים כזה בארץ?
 

genoise

New member
כן, לא ולא יודע

כן, ביקרתי במזקקה ב- Voiron. ביקור חביב מאד. שלושה חלקים מענינים: סיבוב במרתף, סיבוב בחדר הזיקוק וטעימות... כל היתר הוא סתם טארארם – כמו למשל איזה סרט דרמטי על ההיסטוריה של המשקה ועוד סרט על הנושא בתלת-מימד. הביקור אורך כ-45 דקות. לא, לא ראיתי איך עושים את הליקר. המזקקה מסתפקת בהקרנת איזה סרטון תיאטרלי על התהליך. התנחמתי בזה שגם העובדים המקומיים לא רואים איך עושים את הליקר (את השלב החשוב שלו לפחות). אחרי זה החלטנו לראות את המנזר. אז נסענו אליו. הכניסה למנזר אסורה. מגיעים לאזור חנייה, שבה יש מוזיאון. 20 דקות הליכה ואתה במנזר. חייבים ללכת ברגל – יש כביש שמגיע אבל הוא פרטי. אפשר ללכת למנזר וחזרה, או לתכנן מסלול טיול רגלי בטבע. יש שילוט לא רע. הגענו לשם ביום חורפי סוער אז החלטנו לפחות לראות את המנזר כי לא ידענו אם נמצא את עצמנו שוב באזור בעתיד... הגענו למנזר רטובים עד לתחתונים אבל מבסוטים... מזג האוויר רק תרם לאווירה ולחוויה המיסטית (עננים התלבשו על המנזר בין ההרים וזה היה פשוט מדהים). האזור עצמו מאד יפה. אני בקלות הייתי עושה גם מסלול רגלי באזור... אבל לא כשאני רטוב. לא יודע – אין לי מושג איפה משיגים בארץ – אבל לפי מה שראיתי, הם מרושתים מצוין בכל העולם. בטוח יש מישהו שמביא את זה.
 

bouquet garni

New member
סיפור מרתק

ואכן באינטרנט מצוי הרבה חומר http://www.chartreuse.fr . והוא באמת מאד טעים מאד וממכר.
נראה לי שהוא יכול ללכת טוב עם שוקולד - אני אנסה להכין פרלינים עם גנאש chartereuse ואדווח. תודה על האינפורמציה ועל החשיפה לליקר.
 

genoise

New member
טעמתי שוקולד כזה

שוויצרי, שנמכר מקום. טבליות שוקולד חלב ממולאות בשרטרוז ובסירופ סוכר גבישי. בינינו, להיט גדול זה לא היה - הטעמים של כל מרכיב בנפרד דווקא היו אחלאת אבל משהו בביחד לא הפיל אותי על הרצפה. אולי בגנאש מאד מדוקדק זה יעבוד...
 
למעלה