DSM-5

sense9

Member
מנהל
DSM-5

במוסף דיוקן של מקור ראשון, התפרסמה השבת כתבה על DSM5.
מצ"ב לינק לכתבה (מהבלוג של העיתונאי- צור ארליך) .

שינוי אחד שקצת לא ברור לי, הוא הדבר הבא:
הפרעה שאין ויכוח שהיא נשית במהותה, 'דיספוריה טרום וסתית' (דיספוריה היא ההפך מאופוריה), עמדה במוקד המחלוקת הגדולה ביותר בעת הכנת מהדורה 4. אבחנה זו הוצעה ב-1993, כסוג ייחודי של דיכאון, אחרי ששנות מחקר רבות הוכיחו שנשים הסובלות מדכדוך קשה כחלק מהמחזור החודשי אינן מגיבות לתרופות רגילות נגד דיכאון. ארגוני הנשים הזדעקו. הם טענו ש-43 אחוז מכלל הנשים סובלות מהתסמינים שנמנו כמאפייניה של ההפרעה הזו, ואי אפשר לסמן 43 אחוז מהנשים כמופרעות. הפשרה שנתקבלה: התסמונת לא זכתה לקטגוריה משלה, אלא נכללה לצד עוד תופעות דיכאוניות במעין קטגוריית 'שונות' שהופיעה בסוף הפרק על הפרעות הדיכאון, וכן ברשימת ה"דרוש מחקר נוסף". עכשיו, במהדורה החמישית הממשמשת לבוא, צפויה ההפרעה לקבל קטגוריה משלה.
בדברי ההסבר מצוין שכ-2 אחוזים מהנשים – טיפה פחות מ-43 אחוזים, כמדומה – סובלות מקשיים ממשיים בתפקוד בשבוע שלפני הווסת, ובהיעדר קטגוריה מיוחדת לבעיה שלהן הן עלולות להיות מאובחנות לא נכון – למשל, כעצבנות קדם-וסתית שאין מה להתרגש ממנה, או לחלופין כדיכאון – ולקבל טיפול לא נכון. החששות של המתנגדים, נכתב שם, נשקלו ברצינות; למשל החשש שתוטל סטיגמה כללית על נשים, שלקראת הווסת מתרופפים אצלן הברגים. "אדרבה", משיבים לכך אנשי הצוות, "דווקא סימון התופעה כאבחנה מיוחדת מהווה הכרזה ברורה שהוא תופעה של מיעוט בלבד, שאין להכלילה על ציבור הנשים".

אמנם אין בידי מידע מדויק על תסמיני התופעה, אך נראה לי קצת מוזר להכניס שינוי- פיסיולוגי- טבעי -שמשפיע- על- מצב -הרוח, לספר אבחון פסיכיאטרי. האמנם כ"כ חריג שאשה שחווה שינוי הורמונלי מדי חודש, תחווה בעקבותיו עייפות רבה, קוצר רוח או שינויים בתאבון? אני מאמינה גם שהסימפ' משתנים קצת מאחת לאחת, וכאמור אני לא מדברת על PMS "רגיל" אלא משהו שהוא טיפה יותר 'קשה' מזה.
נכון, זה משפיע על התפקוד, אבל לא *משבית* אותו.
מה השלב הבא? אנשים שסובלים משפעת עונתית, או אלרגיה עונתית, ובעקבותיה מפתחים אפאתיה, עייפות יתר וכד'- "יזכו" גם הם לסיווג משלהם בספר האבחנות הפסיכיאטרי?

incognito1980

New member
שאלה: איך את יודעת מה משבית או לא נשים אחרות?

אני מניחה שכל אישה מגיבה באופן שונה לשינויים החלים בגופה לפני הגעת הווסת, וכי יש כאלה שמצב רוחן הקשה בימים אלה בהחלט משבית אותן מפעילות יומיומית. שנית, האם הקריטריון היחיד הוא השבתה מפעילות? יש הפרעות אישיות שהמתמודד אתן מתפקד מצוין, לפחות על-פניו; יש דיכאונות קלים שלאו דווקא משביתים מפעילות; חולי הפרעה דו-קוטבית פועלים מעולה בזמן התקפי המניה שלהם, אך כל המקרים האלה הם עדיין מקרים של בעיות נפשיות. שלישית, גם דיכאון, ולמעשה גם מחלות והפרעות רבות אחרות, הוא תוצאה של שינוי המשפיע על מצב הרוח.
בסופו של דבר, נשים החוות חוויות קשות הבאות לידי ביטוי במצב רוח דיכאוני קשה זכאיות וראויות לאבחנה, ולפיכך גם להבנה, לטיפול ולימי מחלה, וזאת בלי כל קשר לגורם למצבי הרוח הקשים (בין אם אלה שינויים מוחיים או שינויים הורמונליים, שגם הם, ככל הנראה, יוצרים שינויים מוחיים זמניים אצל חלק מהנשים).

sense9

Member
מנהל
קשה לי להאמין

שה"הפרעה"(?) הזו מאפיינת רק 2% מהאוכלוסיה.
ואם תרופות נוגדות דכאון לא עוזרות, מה כבר כן יכול לסייע?
מצד אחד, אני מניחה שזה מרגיע לדעת שיש שם והכרה למשהו שאת סובלת ממנו, מאידך, הכנסת התופעה הזו לDSM תמוהה בעיניי.

incognito1980

New member
למה קשה להאמין?

האם הפרעות אחרות מופיעות בשכיחות גבוהה יותר? הפרעה ודאי אינה מוגדרת ככזו עפ"י זמינות הפתרונות שקיימים עבורה בהווה; אם יכירו בכך כהפרעה, יופנו תקציבים למחקר ולמציאת תרופות מתאימות.
ועדיין לא הבנתי, מה הבעיה בהכנסה ל-DSM. במדריך קיים דיכאון על מופעיו השונים; עכשיו תהיה הפרעת מצב-רוח חדשה שדומה מאד לקודמות, והשוני בינה לבין האחרות הוא הקשר שלה להופעת הווסת אצל האישה. אמנם איני מחבבת את ה-DSM באופן כללי, ויש לי השגות על רעיון הקטלוג והמיון של התנהגויות אנושיות, אבל אם הספר קיים, ודיכאון מוגדר בו כבעיה, איני רואה מדוע שלא תוגדר גם התסמונת המדוברת כבעיה.

למעלה