Elis Regina

גדי שבת

New member
Elis Regina

במדינה המשופעת בזמרות מעולות, אליס רג´ינה היא מהבולטות יותר. רבים יטענו שהיא הגדולה מכולן, שהיא היא הזמרת הלאומית, הקול של ברזיל. מחוץ לברזיל, היא בוודאי המוכרת והמוערכת מכולן. מבלי להפחית מגדולתה של אליס, אין ספק שמרכיב נכבד מהמיתוס נובע גם מקורות חייה וממותה הטראגי. אליס רג´ינה נולדה בשנת 1945 למשפחה ענייה מפורטו אלגרה שבדרום ברזיל. כבר בגיל 15 היא מגיעה לראשונה לריו ומקליטה שם את אלבומה הראשון - Viva A Brotolandia (1961). פריצת הדרך המשמעותית מגיעה ב- 1965, כאשר אליס זוכה במקום הראשון בפסטיבל הראשון של Musica Popular Brasileira עם השיר Arrastao (של ויניסיוס דה מוראייס ואדו לובו). מכאן ואילך תהיה אליס רג´ינה הזמרת המצליחה ביותר בברזיל. במחצית השנייה של שנות השישים אליס רג´ינה מקליטה מספר אלבומים מצליחים. בולטים במיוחד הם שלושה אלבומים עם ז´איר רודריגז, אחד מזמרי הסמבה הפופולאריים של אותם שנים, הנקראים Dois Na Bossa - חלק 1, 2, 3. אלבומים אלו היוו למעשה תיעוד של הופעות טלוויזיוניות של השניים.

גדי שבת

New member
Elis Regina - חלק שני

בשנת 1969 מקליטה אליס לראשונה מחוץ לברזיל ומוציאה שני אלבומים המיועדים בעיקר לשוק העולמי. הבולט מביניהם הוא אלבום עם נגן הג´אז Toots Thielemans - Aquarela do Brazil. אלבום נוסף שהוקלט באותה שנה, הראוי לציון, כוון לשוק הברזילאי ונקרא Como & Porque. שני האלבומים האלו מומלצים ביותר, אם כי יש ביניהם חפיפה, כאשר ארבעה שירים, דווקא הטובים יותר, מופיעים בשניהם גם יחד. הבולט מכולם הוא כמובן Aquarela do Brazil, של Ary Barroso. השיר המפורסם הזה, שנדמה לי שזכה ליותר קאוורים מכל שיר ברזילאי אחר, זוכה כאן לביצוע מעולה בו משולב שיר נוסף - Nega do cabelo duro. שיר מצוין אחר, המופיע בשני האלבומים, הוא O Sonho של אגברטו ג´יסמוני (אחד משיריו הראשונים). איזה מביניהם מומלץ? לי יש סימפטיה אישית דווקא ל- Como & Porque, בהיותו אחד התקליטים הראשונים הברזילאים שהכרתי. אלו שיעדיפו דווקא את Aquarela do Brazil (עם Toots Thielemans) ייהנו גם מ- Wave של טום ג´ובים, שאינו מופיע ב- Como & Porque.

גדי שבת

New member
Elis Regina - חלק שלישי

לאחר הוצאת האלבומים הבינלאומיים יוצאת אליס רג´ינה לסיבוב הופעות גדול ומצליח בארה"ב ובאירופה, שבעקבותיו היא נהיית לזמרת נחשבת ומוערכת בעולם ובמיוחד בקטגוריית הג´אז. ממסע ההופעות הזה זכורה במיוחד ההתבטאות שלה על השלטון בברזיל, שגרמה לסערה בברזיל. באחד הראיונות היא ציינה שברזיל נשלטת על ידי "גורילות". אף על פי כן, מכיוון שבשלב זה אליס רג´ינה היא דמות מוכרת בעולם, החונטה הצבאית מעדיפה להבליג. בשנות השבעים ממשיכה אליס להוציא אלבומים טובים בתדירות של יותר מאחד לשנה. ב- 1972 יוצא אלבום מצוין שלה שנקרא, כמו אלבומים רבים אחרים, פשוט Elis. כאן נמצאים הביצוע שלה ל- Aguas de Marcoשל טום ג´ובים (ללא טום ג´ובים, הגרסה המשותפת לשניהם תוקלט מאוחר יותר). כמו כן, מופיעים כאן השיר היפיפה של שיקו בוארקה ופרנסיס הימה (Francis Hime) - Atras da Porta ו- Cais של Milton Nascimento. האלבום הגדול שלה הוא כנראה האלבום המשותף עם טום ז´ובים - Elis & Jobim (1974). בזכותו נחשבת אליס עד היום למבצעת האולטימטיבית לשיריו. אין ספק, אם חייבים לבחור באלבום אחד של אליס זהו האלבום (אלא אם הולכים על אחד מהאוספים הרבים שיצאו לה): אלבום בוסה נובה קלאסי המבטא בצורה מושלמת הן את יכולותיה של רג´ינה והן כישרונו של ג´ובים. האלבום הצליח מאוד בברזיל ומחוץ לה וכלולים בו השירים: Aguas de Marco (אולי הביצוע הטוב והמוכר ביותר לשיר הזה), Corcovado, Triste, ו - Retrato Em Branco E Prieto.

גדי שבת

New member
Elis Regina - חלק רביעי

כשלב שני בהיכרות עם אליס רגי´נה הייתי ממליץ על Falso Brilhante: אלבום נהדר משנת 1976, שבעיני הוא הטוב ביותר שלה. לעומת הסגנון העגול, הרך והעדין של Elis & Jobim, אלבום זה יותר מחוספס ורוקי בגישתו. אליס שרה כאן בעוצמה רבה וממחישה היטב מדוע כונתה לעיתים "הוריקן". בין היתר, מופיעים פה שני שירים בספרדית (שירים מעולים, מהטובים באלבום) וכן את Tatuagem של שיקו בוארקה. מלבד העובדה שכבר בגיל צעיר נאלצה להתמודד עם הלחץ הנובע ממעמדה כ"זמרת לאומית" ומהצלחתה בינלאומית, על כל המשתמע מכך, אליס סבלה בחייה גם ממשברים אישיים רבים. היא התגרשה פעמיים ולאחר גירושיה השניים התמכרה לקוקאין. בינואר 1982 מתה אליס רגי´נה כתוצאה של מערבוב קטלני של אלכוהול וקוקאין, והיא בת 36 בלבד. מותה הכה בהלם את ברזיל והתגובות היו אבל המוני כבד ובכי ברחובות. לאחר מותה יצא אלבום האולפן האחרון שלה (Trem Azul), מספר רב של אלבומי הופעה וכמובן גם אוספים רבים.

eldarinn

New member
יחקת אותה גדי ../images/Emo45.gif

על סקירה מקיפה ומקצועית על קריירה של אחת הבולטות ב MPB. ראוי לציין עם זאת שאליס מוכרת בברזיל יותר מאשר בעולם, בניגוד לאסטרוד ג´ילברטו אצלה המצב הפוך מבחינת ההכרה בבית ובחוץ. בהזדמנות זו גם אני ממליץ בחום על האלבום TOM & ELIS שצויין כאן, חוויה שאינה נשכחת וטובה לכל מזג אויר

shellyland

New member
היא היתה הקיסרית הלבנה ../images/Emo47.gif

של השירים הנבראים מהקרעים בנשמה...
גדי על סקירה כל כך ממצה של המלכה אהובת ליבי
. כיף לקרוא! כבר שולחת אותך להודעות הממולצות
נהוג לומר על אליס רג´ינה שהיא הג´ניס ג´ופלין של המוזיקה הברזילאית, גם בגלל הקול האדיר והנוכחות הממגנטת שלה, אבל בעיקר בגלל האישיות הבעייתית שלה וההתמכרויות השונות (כמובן שזה ששתיהן סיימו את חייהן בגיל צעיר בנסיבות טראגיות מוסיף למיתוס). אליס היתה ידועה כמחשהי שקשה מאוד לעבוד איתה בגלל מצבי הרוח הקיצוניים שלה ובגלל הדרישה הבלתי מתפשרת שלה למצויינות, ולמרות זאת טובי המוזיקאים בברזיל נלחמו על הזכות הזאת. בארץ אפשר להשיג כמה אוספים שלה, בינהם אוסף מסדרת ה-MPB (הסדרה השחורה), מסדרת ה-Millenium ומסדרת Minha Historia (הסדרה הצהובה - האוסף הכי פחות מוצלח לטעמי). רק כדי להבהיר עד כמה היא מלכה: את השיר O Canto de Osania בביצוע שלה יש לי בשלושה דיסקים שונים, בכל אחד מהם הביצוע הוא אחר לגמרי וכאילו מדובר בשיר שונה בכלל, ועדיין אני לא מצליחה להחליט מי מהם טוב יותר. אם נחזור רגע לאנלוגיה הג´ניס ג´ופלינית, אני מוצאת שהשיר "פרח משוגע" שנכתב על ג´ופלין בהחלט יכול להתאים גם לאליס: פרח משוגע
היא הייתה הקיסרית הלבנה של הצלילים הנבראים מן הקרעים בנשמה היא הייתה הקיסרית של האובדים והתוהים הנודדים במרחבים של אלוהים. היא הייתה הקיסרית היחפה ושפחתם של הכאב והבדידות החשופה היא הייתה הנערה המקבצת נחמה במיתרים הניחרים שבגרונה היא שרה כמו מי שנלחם על חייו היא שרה כמו מי שמסיר את פצעיו היא שרה כמו מי שזקוק למגע אני רוצה לקרוא לה- פרח משוגע היא הייתה הקיסרית האומללה ולפעמים היא צעקה כמו ציפור מקוללה היא הייתה הקיסרית של המוכים והכמהים הנבלעים במרחבים של אלוהים. היא הייתה אולי רק פרח משוגע אבל פרחים משוגעים הופכים משל או אגדה היא חייתה מהר מדי עד שמותה חמד אותה המוות שתמיד ביקש לנסותה היא שרה כמו מי שנטש את ביתו היא שרה כמו מי שמפיל תחינתו היא שרה כמו מי שזקוק למגע אני רוצה לקרוא לה- פרח משוגע.

שלי, אני רוצה להבין

לשלי ולכולם שבוע טוב האם השיר הזה, המוכר לי בביצוע של חוה אלברשטיין הוא שיר על או של ג´ניס גופלין?אם כן - זו ידיעה מעניינת מבחינתי. תודה. נעם

springsmille

New member
לא בדיוק...

השיר נכתב על אדית פיאף, הזמרת הצרפתיה, ולא על ג´אניס ג´ופלין

למעלה