ELIZABETH REINE DES BELGES

ELIZABETH REINE DES BELGES

חברים שלום רב לכם . ברצוני להביא כאן כבוד גדול לדמות היסטורית ,מלכת אם איליזבט מבלגיה . ידידת ישראל בלב ובנפש , שסייעה רבות להצלה יהודי בלגיה במלחמת עולם השניה . היא נולדה כאליזבט פון וויטלסבך 25/7/1876 בעיר פוסנאופן שבגרמניה , בתו של הדוכס צרלס תאודור ,אופאמולוג ידוע שם והנסיכה מריה - ג'וזף מפורטוגל . בלוויה של דודתה הדוכסית סופיה במאי 1897 פגשה אליזבט את הנסיך אלברט מבלגיה ,אחיין המלך לאופולד השני .טקס החתונה נערך בעיר מינכן ב2/10/1900 ,נולדו להם שלושה ילדים ,לאופולד לימים מלך לאופולד השלישי צרלס ,מריה ג'וזה לימים מלכת איטליה . ב1909 נפתר לאופולד השני ואחיינו אלברט עולה לכס הבלגי . מ1909 עד 1934 היא עומדת לצדו של בעלה בכול שקשור לחייו הפוליטים וציבוריים ומשנה את סיגנון החיים בבית המלוכה לעומת סגנון שתי המלכות הראשונות שהיו מוגבלים בחיים הציבוריים ,לפי החוקה של אז . מלחמת עולם הראשונה המלך עומד בראש צבאו כנגד פלישה גרמניה והמלכה לצדו. היא לקחה על עצמה את טיפול בפצועים . הם סירבו לעזוב את המדינה וכך הפכו לאגדה בעם הבלגי כאמיצי לב . לכן העם הבלגי קרא למלך בכינוי " המלך האביר " ולרעייתו "מלכת הפצועים . המלך היה ספורטאי ואהב לטפס על הרים וצוקים ,על כך שילם בחייו ב1934 כשנפל מצוק ליד העיר "נמור" NAMUR - מיד עלה לכס המלוכה בנו לאופולד השלישי ואישתו מלכת אסטריד . ב1935 בזמן נסיעה ,מכוניתה התדדרה לתהום,מלכת אסטריד נהרגה במקום . לאחר הטרגדיה ,מלכה האם איליזבט חוזרת לחיים ציבוריים לצד בנה . במלחמת עולם השניה היא היחידה מכול משפחת המלוכה שלא עזבה את בלגיה ומתגוררת בטירה "לאקן" שליד עיר הבירה בריסל . מ1942 תחילת גירוש יהודי בלגיה ,היא פועלת בכול כוחה בניסיון להציל יהודים. לאחר שהיא פוגשת משלחת נכבדים יהודים בלגים ששטחו בפניה את צרויהם היא מבטיחה לעזור . היא שולחת מכתב להיטלר דרך בתה ,נשואה לנסיך איטליה בנו מלך ויטור עימנואל שנשאר על כס המלכות איטלקית אודות "לטוב לב " של הרודן מוסוליני . היא כותבת בקשה לא לגרש יהודים בלגים ובעיקר ילדים ולשאיר אותם במשפחות שלהם . בדרך עקיפה היא מקבלת תשובה של הפירר שמבטיח לא לגעת ביהודי בלגיה . אבל המלכת אינה תמימה ,היא יודעת שתשובה של היטלר שווה קליפת השום . עדות ברורה אפשר למצוא בספר "פטרול הילדים היהודים " ,שכתב ניצול שואה דומיניק זכרי . בספר מתואר על ילדים בהסוואה לפעילות צופים כך אני תרגמתי . " בקיץ 1942 יהודי בשם הייבר מוריס שכהן בתפקיד גבוה בסוכנות היהודית בלגית (AJB) ,שהוקם ע" נכבדי יהודים בלחץ והיומים הגרמנים ,ובמקביל גם במחתרת היהודית (CJD ועד הגנה ליהודים) נודע לו בתוקף תפקידו מידע מזעזע שבית מחסה יהודי נמצא תחת סמוי ע" הגסטאפו . מיד הוא מתקשר לגורמים מחתרתיים ומעדכן אותם על מה שעלול לקרות ,לא הספיקו להתרגן והגרמנים עצרו כ 80 ילדים מבית המחסה ,המשרתת מיד מתקשרת לראשי ה CJD שמפעילים את הרשת שלהם . מזכיר החצר המלכה מקבל שיחה טלפונית לקריאה עזרה ,הוא מדווח למלכה והיא בעצמה נפגשת עם מפקדגסטאפו הבכיר בבריסל ומפעילה לחץ בהצלחה ,הילדים חוזרים לבית המחסה מהעיר מלין (MALINES) ידוע שהמלכה איליזבט אוהבת תרבות אומנותית,מוזיקה,ציור ,תאטרון ותמכה רבותלמספר רב של אומנים . לאחר המלחמה היא יסדה תחרות בין לאומי למוזיקה יחד עם הפסנתרן הדגול ארטור רובינשטיין . היא היחדה מכול המשפחה המלוכה עד עצם היום שנבחרה לאקדמיה הצרפתית הידוע " בני אלמוות " LES IMMORTELLES ב18/5/1965 המלכה קבלה תואר חסידת עומות העולם מי יד ושם ב23/11/1965 הולכת המלכה לעולמה לאחר התקף לב עד עצם היום הזה רוחה נושפת על כול בלגיה תמונה רשמית של המלכה אליזבט כמה ימים לאחר החתונה

תודה רבה סבא אריה

מרגש מה שכתבת על המלכה אליזבט, יפה שאתה רוכש לה כבוד, שמגיע לה. ושוב תודה לך וכל טוב.

בני וענת שלום

שלום ידידים תודה אבל לצערי רק שניכם מגיבים יתר המשתתפים ,יכול ליהות שהם קוראים אבל מה לעשות זה לא מזרח אירופה חס וחלילא אינני כואס ,דרשני בכול זאת אני אמשיך לכתוב.קבלו הטוב שבעולם סבא אריה

תמונה שער הספר שכתב דומיניק זכרי

שער הספר ענת ,בדפים שקבלת באנגלית התמונה שייכת לספר סבא אריה

../images/Emo92.gifסבא אריה

בבקשה תתרגם לנו את שם הספר, וספר לנו עליו בכמה מילים
תודה מראש.

לגבי הספר ,

ענת שלום התרגום הוא לא פשוט צריך לחשוב לכוון תנועת הצופים ,פטרול או סיור ילדים יהודים כתבתי בסוף הכתבה . קבליהטוב שבעולם סבא אריה

ביקשתי הצעה לתרגום לעברית

מפורום: "תרבות צרפת", נראה בהמשך מה תהיה ההצעה שלהם. תודה לך סבא אריה וכל טוב!

מגיבים בדרך כלל על נושא במחלוקת

לפעמים אני כמוך שואלת את עצמי האם לכתוב, מי קורא, למרות שאני יודעת שיש קוראים שלא מגיבים. ואני לוקחת בחשבון גם אנשים בעתיד יוכלו לקרוא את מה שאנחנו כותבים. גם בעוד, 100, 200 ו- 300 שנה, כשמישהו או מישהי, שירצו לדעת על השואה, יחפשו בחיפוש מתקדם "שואה ו"בלגיה", הם יגיעו למידע שהבאת כאן, סבא אריה. בניגוד למנוע החיפוש ב"יד ושם" שאת המידע שבאתר "יד ושם", אי אפשר לגלות באמצעות גוגל או מנוע חיפוש אחר, אלא צריך לדעת להכנס לאתר שלהם, ולמרכז המידע שלהם. זאת הסיבה שבני נוער רבים, מחפשים במחשב, הם לא מוצאים חומר, והם שואלים כאן באתר, ואז אני או מישהו/ מישהי אחר בפורום מפנה לאתר של "יד ושם". כאן המקום לעודד את כולם, חברי הפורום הקבועים, ואלה שקוראים בלבד, לכתוב, לשתף, להגיב. חסרים לנו כאן נושאים רבים, תמונות, תעודות, סיפורי חיים. ובמיוחד לך סבא אריה, תודה לך, אנא תמשיך לכתוב, ולך ולבני משפחתך - כל טוב.

schlomitsmile

Member
מנהל
גם אני, כי אם אין לי משהו לומר,שיתרום לדעתי לדיון, אני מעדיפה לשתוק... אבל אם אתה אומר שחשוב לך לקבל תגובות, אעשה זאת- קראתי בעיון את דבריך על המלכה. בעיניי, חשוב מאד להזכיר אנשים אלו, מלכים כפשוטי העם, שהוכיחו שאפשר היה גם אחרת. אפשר היה לשמור על האנושיות ולממש את האחריות המוסרית הנובעת מכך. חשוב, מכמה טעמים:כדי לערער על הטענה "שלא היתה לנו ברירה", כדי להזכיר לעצמנו שלא כל העולם נגדנו, וגם כדי לחזק אותנו במצבים שמציבים אותנו בפני אתגרים מוסריים. ולכן, תודה לך על דבריך החשובים.

למעלה