enough is enough !!

enough is enough !!

שלום לך עו"ד אני בנם של זוג חייבים בשני תיקי הוצאה לפועל המתנהלים על ידך לטובת הבנק שאותו אתה מייצג. באחד התיקים , חייבת גם סבתי . מזה מספר שנים אני עוקב אחרי ההתפתחויות בתיקי ההוצל"פ הללו, לעיתים בכאב, לעיתים בזעם , צופה מן הצד כיצד אתה ושכמותך מפעילים את גלגליה המשומנים היטב של מכונת ההוצל"פ לרמיסתם של אנשים קשי יום שלא עשו רע לאיש מימיהם. חושק אני שיניים לנוכח סבלם , רואה כיצד הם נאנקים תחת עול החובות המאיים להכריעם ארצה ולאיש לא איכפת. יתר על כן , לעיתים נראה לי כי עבורך , ועבור עמיתיך , זהו מעין משחק. אתם מעמיסים עוד ועוד את גבו של הסוס ומחכים לראות מתי יישבר. ואני תוהה בליבי – מה בדיוק יספק אותך? האם לפת לחם ולחרפת רעב רוצה אתה להביאם? וכי אין מספיק עניים בארצנו? החסרים ילדים רעבים? או שמא רוצה אתה להביא זוג אנשים ישרים והגונים, אשר עבדו קשה למחייתם כל ימי חייהם , אל פי קבר? האם מותם יספק את תאוותך , או שמא תחפוץ ביותר מכך? הלא דורסנותכם , שאינה יודעת גבולות ותאוות הבצע שלכם שאינה יודעת שובע כבר הביאה כמה עשרות בני אדם בחודשים האחרונים לשלוח יד בנפשם משום שלא מצאו את הכוחות הנפשיים ואת הידע המשפטי להתמודד עם המכבש הכבד שרמס את נפשם ואת כבודם ללא מעצורים. דמם של כל אותם ישרים ותמימים , הינו על ידיכם, עוה"ד העוסקים בגביית חובות בדרך אכזרית וחסרת חמלה אנושית בסיסית, ועל ידי שולחיכם – הבנקים הגדולים . אותם בנקים הנלחמים בשצף קצף בחייבים הקטנים וקשי היום אשר בקושי יש בידם להתקיים ולפרנס את משפחתם, וזאת בעודם מעניקים הלוואות ענק , חסרות אחריות לאנשי עסקים מפוקפקים וכל זאת מכספם של חוסכים קטנים אשר צירפו שקל לשקל וצברו מעט חסכונות ליום סגריר. הם גם יהיו כמובן הראשונים לשלם את מחיר הפסדי הענק של הבנקים וחוסר אחריותם על ידי עמלות וריביות גבוהות יותר שאותם יתקשו לשלם עד שיכנסו גם תחת גלגליה של אותה מכונה אימתנית ודורסנית. ועולם כמנהגו ינהג. הלא אמר כבר החכם באדם " מה שהיה הוא שיהיה ואין חדש תחת השמש" וכך ממשיכות להן אבני הריחיים וטוחנות עד דק , עד אפר , את כל מי שאיתרע מזלו ונותר חייב כסף לבנק. כן,יכול אני לדמיין בראשי את תשובתך : "זה לא אישי, אני רק ממלא באמונה את תפקידי ואת רצון שולחיי כמיטב יכולתי המקצועית" . מעבר לחלחלה שתגובות כאלה מעוררות בי , ודמיונן לתגובות של אנשים אחרים בהיסטוריה שהואשמו בפשעים קשים נגד האנושות , אומר לך רק שידיך , וידי שולחיך ועמיתיך מלאו דמים, והארץ זעקה חמס. מדי ערב , כאשר שומעים אנו בטלוויזיה על מקרה התאבדות נוסף שכזה שומע אני את אבי מסנן מתחת לשפתו "בסוף גם אני אעשה את זה" ואני ואימי ממהרים להרגיעו ולומר לו שהכל יהיה בסדר ונצא מזה בסופו של דבר , אך הוא בשלו "אתם תראו , יום יבוא ותמצאו גם אותי על איזה עץ. אין לי כוח יותר. עייפתי ממלחמות". כן, כך נשמע אדם גאה, אדם עצמאי וחזק שכל חייו עבד לפרנסתו ודאג למשפחתו בכבוד , עד שכמה שנים קשות דרדרו אותו אל עברי פי פחת. כך נשמע אדם שכבודו נרמס מדי יום ביומו על ידי מי שאינם יודעים כבוד אדם מהו, ואשר בעיניהם כל חייב הוא בהכרח רמאי וגנב אשר חובה לרדת לחייו עד אשר יוציא את הכסף שהוא בוודאי מחביא מתחת למרצפות וישלם לנושיו. ואני, לאחר הפרסומים האחרונים כבר אינני יודע את נפשי. יומי אינו יום ולילי אינו לילה , ונפשי יוצאת מרוב דאגה שמא יממש את איומו. אם חס וחלילה תקרה כאן איזו טרגדיה, אם חלום הבלהות שלי יהפוך למציאות , דע לך זאת – את דמו של אבי אבוא לתבוע מידיך!! האם לכך אתה שואף להגיע? האם זוהי מטרתך הסופית? האם זה יספק את תאוותך, יוסיף לכבודך המקצועי ויפאר את שמך? האם גם אז תוכל להמשיך ולרחוץ בניקיון כפיך? האינך סבור שלו היתה בידו האפשרות היה בשמחה משלם את כל חובותיו ולו רק כדי להפסיק את העינוי המתמשך הזה? האם הוא נהנה לקבל פקודות מאסר בשרשרת? לחיות בחרדה מהדפיקה על הדלת? לחיות ללא חשבון בנק או כרטיס אשראי או כל אמצעי תשלום בסיסי אחר שממנו נהנה כל אדם מודרני בתחילת האלף השלישי? הלא זהו אדם שמכר את ביתו כדי לשלם את חובות החברה, זמן רב לפני שהם הגיעו לפתחו של בית המשפט, ונאלץ היום להתגורר בשכירות ללא כל סיכוי להגיע שוב לבית משלו בשלהי ימיו, או להותיר אחריו משהו לילדיו. זהו אדם אשר שילם בבריאותו , תרתי משמע , בעבור טעותו. טעות עסקית תמימה ששינתה את חייו לנצח. הלא די לכם בכך??

המשך...

לאחרונה , משלא הצלחתם לגבות את החוב מן החברה, שכבר איננה פעילה מזה מספר שנים , ומאבי שמתקיים משכר מינימום וגם זאת בקושי, הגדשתם את הסאה ופניתם ל"טפל" בסבתי שתחייה. סבתי ירשה את חלקה בחברה מסבי עליו השלום, ולא השתתפה באופן פעיל בניהולה אלא הותירה את המלאכה לאבי שכרע תחת הנטל. היא חתמה ערבות בכל מקום שהתבקשה כדי לנסות לשקם את החברה ולאפשר לה להתחרות בשוק הפרוע של ענף ההסעות , ומשכה לעצמה משכורת צנועה שהספיקה לקיומה של אלמנה שחיה בגפה. טעות תמימה זו עלתה גם לה ביוקר. מזה שנתייים היא סובלת ממחלת הסרטן, ומקבלת טיפולים כימותרפיים קשים ביותר אשר מתישים את כוחה וגורמים לה לצפות בכיליון עיניים ליום בו תעצום את עיניה ותצטרף אל סבי עליו השלום. היא קשישה בת 80 שנה, ניצולת שואה , בעלת 37 אחוזי נכות המתקיימת מרנטה צנועה שהיא מקבלת מגרמניה ומקצבת ביטוח לאומי, שתיהן קוצצו מאוד בגל הגזירות האחרון, אך למי איכפת – בוודאי לא לך. עד לאחרונה קיבלה קצבת סיעוד נוספת אשר בה השתמשה כדי לסייע לאבי לשלם חלק מן התשלומים להוצל"פ . לאחרונה נשללה ממנה קצבה זו ומאז היא מסתכלת בעיניים כלות כיצד אבי כורע תחת הנטל, מקבל פקודת מאסר אחת אחרי השנייה וקצרה ידה מלהושיע, שהלא גם היא חרדה בעצמה מן היום בו יתדפקו על דלתה המעקלים שיבוא לקחת את מעט מטלטליה הדלים, שערך כספי רב אין להם , וכל שוויים הוא רגשי וסנטימנטלי, והם נושאים עימם משא של זכרונות וגעגועים לימים יפים יותר שחלפו לבלי שוב. אך כמובן שלכם אין זה משנה דבר , שכן אתם תקחו ממנה כל דבר שתוכלו לשים ידכם עליו ,גם אם לא תוכלו למכרו ולפדותו בכסף , ולו רק כדי להפעיל עליה לחץ נפשי להמשיך ולשלם סכומים שאין היא יכולה לעמוד בהם. רק כדי להמשיך ולהפעיל את המכבש הדורסני ולגבות עוד כמה שקלים. את כבשת הרש אתם גוזלים ואין כוח בעולם שיכול לעצור בעדכם. ואני, אני הקטן צופה במחזה ולבי נקרע. כמאמר המשורר , כבר יבשו עיני מדמעות ופי נותר אילם בלי קול. לדאבוני אינני יכול לסייע להם כלכלית שכן גם מצבי אינו מן המשופרים, וכאשר קרסה חברת ההיטק בה עבדתי עד לפני שנתיים נותרתי ללא עבודה ועם התחייבויות שבקושי אני מצליח לעמוד בהן ומאז אני נע ונד בין עבודות זמניות וחלקיות ומנסה להוציא את פרנסתי ולא להיות לנטל נוסף על צווארם. אך בדבר אחד אני כן יכול לסייע בידם, וזאת ע"י מתן כלים בידם להלחם בך ובשכמותך. ע"י השגת יעוץ משפטי והשבת מלחמה שערה. במלאכה זו התחלתי לפני מספר חודשים, ובי נשבעתי שלא אפסיק כל עוד נשמה באפי. הורי אולי עייפו מלחום, אך אני עדיין צעיר אנוכי וכוחי במותניי , ואני אמשיך ואלחם בך על כל צעד ושעל. אני אמשיך לנסות כמיטב יכולתי לחסום את דרכך בכל אשר תפנה על מנת להסב נזק נוסף לבני משפחתי. אני יודע כי בחלק מן הקרבות אנצח – וכבר ניצחתי, ובחלקם מן הסתם אפסיד, אך לעולם לא אפסיק להלחם! אינני יודע אם איזשהו חייב כתב אי פעם מכתב בסגנון זה לאיזשהו עו"ד. מצד שני, אולי אתה מקבל מכתבים כגון אלו מדי יום ביומו וכבר למדת להתעלם ולתייק אותם בסל הגריסה . אולי כבר פיתחת עור עבה לסבלם של בני אדם אשר נאנקים תחת עול החובות למרשיך. אך אולי , וזו תקוותי, אולי איזה שמץ של אנושיות בכל זאת נותר בך עדיין. אולי בכל זאת המכתב הזה הינו חריג בערימות הדואר המגיעות מדי יום למשרדך. אולי משהו ממה שאמרתי בכל זאת יכנס אל ליבך ויגע בנימי נפשך. אולי בכל זאת ישתנה משהו ביחסך ובטיפולך בחייבים תמימים שלא הרעו לאיש מעולם. נכון, ישנם הרבה "חייבים סדרתיים" , הרבה רמאים ונוכלים , אשר "עוקצים" את כל מי שנקרה בדרכם. נכון , ישנם החייבים מיליונים וממשיכים לחיות חיי נוחות ומותרות כאשר צבא עורכי דין מגן עליהם ומשתמש בכל תרגיל אפשרי כדי למנוע מבעדם לשלם. אך אני משוכנע כי רוב רובם של החייבים אינם כאלה. הרוב הדומם של החייבים הקטנים הם אנשים תמימים וישרי דרך אשר נפלו קרבן למצב כלכלי קשה , למחלה או לצירוף נסיבות אחר שהביאם עד הלום. עם מחנה זה נמנים גם הוריי. ולך, אדוני העו"ד , מה נותר לי עוד לומר? זכור נא רק שהחיים הם גלגל סובב, יום יבוא ועלול אתה למצוא את עצמך במקומם של אותם אנשים שעל גופותיהם המיוסרים אתה דורך היום. טעות אחת קטנה, החלטה פזיזה, חישוב מוטעה, ותמצא גם אתה את עצמך במקום בו לא האמנת שתהיה לעולם. זכור זאת בפעם הבאה שתבקש להוציא פקודת מאסר לחייב. קח זאת אל לוח ליבך בכל פעם שתבקש להוציא את חפציו ומטלטליו של אדם מביתו. שא תחושה זאת עימך תמיד. אולי לא תהיה עו"ד טוב יותר בזכות זאת, אני אני מבטיחך נאמנה כי תהיה אדם טוב יותר והאם אין זה חשוב יותר? הרי דרך ארץ קדמה לתורה.... "דע מאין באת ולאן אתה הולך ולפני מי אתה עתיד ליתן דין וחשבון", אמרו חז"ל. כולנו, וזה כולל גם אותך אדוני העו"ד , ניתן בסופו של דבר את הדין בפני בית הדין של מעלה, לא בפני ראש ההוצל"פ ולא בפני מנכ"ל הבנק. אם תיטיב לזכור זאת יום יום ושעה שעה, אולי תשפוך מעט פחות את דמם של חייבים, אולי תרוויח מספר שקלים פחות , אך אז נזכה כולנו לחיות בחברה טובה ואנושית יותר הדואגת לחלשיה ואיננה אדישה לסבלם וניזונה מדמם. ואתה, את גמולך תקבל מידי שמיים. אני כותב מכתב זה בדם ליבי , מתוך חוסר אונים וייאוש , ומשום שהוגדשה סאת היסורים שנאלצו הוריי וסבתי לעבור , על לא עוול בכפם . תקוותי היא שדברי אלו יצליחו לגעת , לחדור את מעטה האטימות שעטית על עצמך ולשנות את אופן הטיפול המשפטי בחייבים הנתונים בטיפולך ולהופכו ליותר הוגן,אנושי ומתחשב.

חוק ההוצאה לפועל

חוק ההוצאה לפועל בא בכדי לתת כלים לבעל זכות לגבות את חובו . אם תשאל את דעתי אומר לך כי הכילים שנתנו בחוק אינם מספיקים והם בהחלט לוקחים בחשבון את צרכיו המינימלים של החייב . צר לי לומר לך שרב החייבים " מצפצפים על חובותיהם " ולראיה אחוז הגביה לתיקי ההוצאה לפועל שנפתחים עומד על כ 10% לערך מעודכן לשנה הקודמת ( בשנה זו הורע מצבם של הנושים והם נאלצים לשלם עבור אגרות ועיקולים שלא מבטיחים תועלת ) חייבים רבים ממשיכים לחיות עם חובותיהם כאשר הם רושמים את רכושם על שמות אחיהם או הוריהם ישנם חייבים שמתגרשים בצורה פיקטיבית והכל על מנת להתחמק מתשלום חובם. אך החק אינו בא לגרום למצב בו יפול אדם נטל על החברה ולפיכך לאנשים במצבך יש אפשרויות כמו הליך פשיטת רגל איחוד תיקים ועוד . אני מציע לך לפנות בנדון לעו"ד שמתמחה ולמצוא מזור לכל היסורים אותם מנית

מר קוטב היקר

את חוק ההוצאה לפועל אני מכיר היטב. אני בקי בהחלט בכל ההליכים העומדים הן בפני הזוכה והן בפני החייב במסגרת ההוצאה לפועל, בתי המשפט וכונס הנכסים הרשמי. במקרה אני עוסק בתחום זה, ואני נותן שירותים משפטיים להרבה עורכי דין העוסקים בתיקי גבייה .אני גם מכיר את הסטטיסטיקה בדבר אחוזי הגביה בתיקי הוצל"פ. אבל לא זאת הייתה כוונת מכתבי. כוונתי הייתה למחות על חוסר האנושיות ואיבוד צלם האדם של כמה מעורכי הדין העוסקים בתחום וסגידתם לאלוהי הממון. סגידה זו מעוורת את עיניהם מראות את המציאות וגורמת להם לעשות מעשי נבלה שמקומם לא יכירם בחברת רווחה מתוקנת. כמו שכתבתי , ואתה אכן צודק, ישנם חייבים רבים המתחמקים מתשלום ,מוגנים ע"י צבא של עורכי דין, מבריחים נכסים (זו עבירה פלילית דרך אגב), וממשיכים לחיות חיי נוחות. אבל רובם של החייבים אינם כאלה . רובם הפ בעלי עסקים קטנים שכשלו עקב המצב הכלכלי הקשה או עקב טעויות ניהוליות ועסקיות הנובעות מחוסר ניסיון ולא מזדון , ונותרו עם חובות ענק עליהם הם חתומים ערבות אישית, אנשים שפוטרו מעבודתם ופתאום אינם יכולים לשלם את החשבון לפלאפון או לבזק או את תשלומי המשכנתא ונשארים גם עם מינוס בבנק. והבנקים ועורכי דינם, במקום לרדוף אחרי אנשים כמו גד זאבי ורפי פלד ואחרים שלקחו הלוואות ענק אותם אינם משלמים (והבנקים כמובן פורסים להם אותם ומאריכים את מועדי התשלום שוב ושוב שכן אחרת יאלצו להפריש סכומי עתק לחובות מסופקים) רודפי אחרי אותם קשי יוםפ שבאמת ובתמים מתקיימים במינימום ובצניעות ורומסים את כבודם ללא רחם ומביאים אותם לפת לחם ממש, ואת חלקם כבר דחפו אל פי קבר . עד כדי כך הגיעה חוצפתם , שאין הם מתביישים לרדוף אחרי קשישה בת 80 חולת סרטן , שאלו לה ימיה האחרונים עלי אדמות וברור לכל בר בי-רב כי אין בידה את האמצעים לשלם את החוב וגם לא יהיו לה עוד לעולם. אז למה להקשות עליה? למה למרר את חייה? למה לטרטר אותה ? מה זה יתן??תנו לה לעצום את עיניה בשקט... האם זה כל כך קשה להבין? זו הייתה תכלית מכתבי , ועל כך אני מוחה!

ודבר נוסף...

אחוזי הגבייה הנמוכים שציינת אינם נובעים בהכרח מחייבים המתחמקים מתשלום. האם העלית פעם על דעתך שייתכן שלאנשים שנפלו קורבן למצב הכלכלי הקשה באמת אין מאין לשלם , או שגם אתה שותף לגישה הרווחת בקרב עורכי הדין שכל חייב הוא בהכרח גנב, נוכל רמאי ומתחמק? האם אתה חי בינינו בשנים האחרונות? האם נתת את דעתך לאחוזי האבטלה הגבוהים בארצנו , שהולכים ועולים מדי חודש? האם ראית את הסטיסטיקה על מספרי העסקים שנסגרים כאן מדי שנה בשנים האחרונות, וגוררים אחריהם באפקט דומינו עובדים,לקוחות וספקים רבים? הייתכן שישנה מצוקה אמיתית ההולכת ומתפשטת כמו סרטן עם כל יום שעובר? עורכי הדין מסרבים להבין זאת, ועל כך אני מצר.

למעלה