טוב, ראיתי אתמול את הפרק האחרון ../images/Emo58.gif
והתאכזבתי. היתה לי תחושה חזקה של אנטי קליימקס. יכול להיות בגלל המהירות שבה הכל נגמר ונסגר, אבל נראה לי שגם מהמסר של הסוף. אז מה היה לנו שם? אחד סטירפייק, אינטליגנטי, מוכשר ומקיאווליסטי, שבמבנה המעמדי הנוקשה והמסורתי של גורמנגהאסט תקוע במעמד נער מטבח עד קץ ימיו, ומחליט שזה לא בשבילו, ובכמויות גדולות של כעס, שנאה, נקמה וכמיהה למשהו טוב יותר, מתחיל בתככים ובמעשי פשע. לעומתו, יש את כל חבורת האידיוטים של גורמנגהאסט (אחד יותר דפוק מהשני), שתקועים עמוק בתוך המעמדיות שלהם, ולא מסוגלים לראות שום דבר מעבר לזה. סטירפייק מנסה לשבור את המסגרת הקיימת, כדי לחצוב לעצמו נתיב התקדמות. אבל למרות כל נסיונותיו, אנשי גורמנגהאסט ממשיכים להתייחס אליו כאל "נער מטבח". פה ושם הוא הורג אחד מאלה שמתעקש להמשיך להתייחס אליו ככזה למרות כל נסיונותיו לצאת מהמטבח (והוא לא הורג במכוון אנשים שלא מתייחסים אליו כך), אבל ככל שהוא ממשיך בדרכו מתברר שאין לו שום סיכוי לגרום לאנשי גורמנגהאסט המאובנים להכיר בערכו, כי הם רואים רק את המעמד שלו. אפילו פיושה (שזוכה אצלי לתואר "הסתומה בעלת החלומות הרומנטיים המטופשים") מזדעזעת קשות כשהוא מעז לקרוא לה בשמה בלי תואר הליידי הנלווה אליו. ואגב, סטירפייק היה יכול לצאת בשקט ובשלווה מכל הסיפור, אם הוא היה מחסל לא רק את פליי בחדר שבו כלא את שתי האחיות, אלא גם את טיטוס ואת הרופא. אבל מה? שני אלה לא עשו לו שום דבר רע. אז הוא לא מחסל אותם. אז הוא מת. הסוף? טיטוס הבטטה, שאולי היה שווה משהו בספר ובהמשכיו, אבל בסדרה בהחלט היה אנמי וחסר כל משמעות, ולא עשה כלום חוץ מלרגוז ולרטון במרדנות נעורים - אפילו היציאות שלו מהטירה לא היו כדי לחקור ולגלות, אלא במרדף אחר מוטיבציה חיצונית - הנערה הפראית - באקט אחרון של הרואיות, מחסל את סטירפייק (אחרי שכל צבא הטירה לא יכול לו). סטירפייק, בשארית כוחו, אומר לו את המשפט שנראה שמהווה את המוטו של כל הסדרה: "היה לך מזל". בעקבות אקט הגבורה הזה, טיטוס זוכה סוף סוף במעמד ששמור לו מלידה, ובזכות לצאת מגורמנגהאסט כרצונו. אז מה יוצא מכל זה? שהמפתח לכל כן נמצא, בסופו של דבר, במעמד מלידה? שלא משנה כמה אתה מוצלח, חכם או עתיר מוטיבציה, אם באת ממעמד נחות, בגורמנגהאסט אין לך סיכוי? ששינאה ויצר נקמה לא יובילו אותך לשום מקום, אבל טמבליות מרדנית כן (טוב, בתנאי שנולדת היורש לכס המלוכה)? הסוף לחלוטין לא ברור לי, אני לא מבינה מה הוא רוצה להגיד, אם בכלל, ובאופן כללי נשארתי עם הרגשה של נפילה רצינית אחרי הקצב המלהיב של הסדרה בפרקים הקודמים. או שאולי הסוף לא רוצה להגיד שום דבר, ואני סתם מחפשת משמעויות? יש למישהו דעה שונה?