HY -היסטריה.....נשמת יתר

טומי*

New member
HY -היסטריה.....נשמת יתר../images/Emo9.gif

בטח כולכם נטקלתם כבר בתופעה של HY קיצור של היסטריה,למעשה ברוב המקרים מדובר בהיפרונטילציה ועוד כל מיני סימנים,למשל מיצמוצי עיניים לחץ בחזה, תופעה של שיתוקים בידיים וברגליים ובמקרים חריגים עד לחוסר הכרה מוחלט. לפני שנים מספר כמעט בכל מקרה כזה הנהגים היו מצמידים שקית ניר על פיו של החולה בכדי להוריד את אחוזי הCO2 . אין לי מושג אם גם היום נעשה הדבר. רוב מקרי החרדה לאחר פיגוע הם אנשים בהיפרונטילציה, שלפעמים מילה טובה וניסיונות להרגעה עוזרים ובמקרים חריגים ניתן כדור ואליום או אפילו זריקה IV של ואליום. נב:נכתב בלשון זכר לשם נוחות טומי

inbale

New member
הקדמת אותי טומי ../images/Emo45.gif

עמדתי להעלות בדיוק את הנושא הזה ..כל הכבוד לך. תופעת ההיסטריה היא אחת התופעות היותר שכיחות שאנחנו רואים במיון. לא פעם ולא פעמיים מגיע נהג אמבולנס מבוהל קימעה עם איזה אדון או גיברת ואומר לנו "הוא מחוסר הכרה" מבט אחד מצד אחיות המיון ואנחנו מחייכים. במד"א לא קיים לדעתי נוהל קבוע לטיפול במקרי HY. לרוב נותנים חמצן וזה בדיוק הטיפול הלא נכון. דווקא הטיפול בשקיות החומות הוא הטיפול הנכון אבל הפסיקו לעשות גם את זה. הדרך הטובה ביותר להרגיע מישהו שנמצא ב HY זה פשוט לדבר איתו ולהסביר. בדרך כלל אם הטון תוקפני מספיק תוך דקה שתיים הנשימות מסתדרות ושלום על ישראל. אגב - קל מאוד לזהות מיקרי HY - עיפעוף מהיר של העין - תנועות עינים מרקדות - HY ללא ספק.

chanand

New member
לא קיים טיפול קבוע ../images/Emo35.gif../images/Emo35.gif../images/Emo35.gif

בקורס לומדים שהטיפול בHY הוא הרגעה! לפני כן כדי לוודא שלא מדובר בהצגה, הרחקת קהל (אין קהל אין הצגה), יד בובה... בפרוש לומדים שאין צורך בחמצן. ושוב, הדגש הוא הרגעה.

inbale

New member
זאת בדיוק הנקודה ../images/Emo13.gif

משום מה יש לי ויכוח עם נהגי האמבולנס בכל פעם לגביי השימוש בחמצן. חלקם טוענים בתוקף שיש הוראה במד"א לתת חמצן במיקרי HY. התנהלו כמה וכמה ויכחוים כאילו במיון ובסופו של דבר הגעתי למסקנה שלא מלמדים אותו הדבר לגביי הנושא הזה בכל הקורסים ...ואתה צודק חנן הטיםול הוא הרגעה. אין טיפול אחר מלבד זה. אגב במיון היו מיקרים בודדים שנתנו גם סליין בפוש לוריד ו....כמובן שזה עזר פלאים. אבל זה במאמר מוסגר - זה לא משהו שאנחנו עושים קבוע.

paradan

New member
אכן כן הרגעה../images/Emo70.gif

אכן הטיפול הוא הרגעה. לנהג/חובש אסור לשים שקית לאדם החשוד כסובל מהיפרוונטילציה. הדגש כאן הוא על המלה חושד! במיון רופא יכול לאשש אבחנה זאת ולטפל. חובש בשטח אמור לנסות להרגיע בלבד. ואגב, בנושא החמצן אין שום מניעה לתת חמצן ויש לעשות כך בכל מקרה בו יש ולו צל של ספק! מנסיון אישי בכמה מקרים דווקא החמצן הוא זה שהרגיע הכי טוב (היה לנו חולה שהתעקש אז נתנו והוא מיד נרגע). תעשו חיים דני

Ally E

New member
הוספה קטנה ../images/Emo104.gif

כשלמדנו באחד השיעורים בקורס (חובשים) על HY אמרו לנו אסור לאבחן HY וכמו כן יש לתת חמצן. כמו שדני אמר לנו בשטח אין את היכלות וגם אסור לאבחן HY לעומת זאת לרופאים יש את היכולת ואת המכשירים כן לאבחן HY. שבת שלום
ALLY

Ally E

New member
../images/Emo104.gif לא, אסור בכלל

לא משנה אפ זה בטראומה או בא-טראומה.

amitp

New member
חמצן ל-HY

דני - במידה ו-HY מלווה בהיפר-ונטילציה חמצן עשוי להחריף את המנגנון ולגרום נזק. HY הוא התוויית נגד לחמצן. עמית.

paradan

New member
מצטער ידידי המלומד

עמית תמיד שמח לראותך אצלנו בפורום, אחרי שקראתי את תגובתך (שבדרכ´ מדויקת) חשבתי שזכרוני מטעה אותי אז הלכתי ובדקתי. בהיפרוונטילציה ישנו אובדן של CO2 עקב קצב הנשימות המהיר דבר היוצר בססת נשימתית (REspiratory alkelosis) והיפוקרביה אבל את זה אתה בטח יודע. יחד עם זאת, היפרוונטילציה היא לא התווית נגד לחמצן ברמת השטח! ברמת השטח בכל מקרה של ספק נא לא להתקמצן על החמצן 10LPM! על כך נאמר "אם יש ספק ספק"! למרות זאת בבית החולים עמית אתה מוזמן לעשות כל העולה על רוחך (כשתקבל כבר את הרשיון כמובן)(; דני

amitp

New member
הבהרה

שלום שלום.. :) 1. למיטב זכרוני (וכנראה שאני באמת צריך לפתוח ספר ביום ראשון) במצב שבו אין ספק בקיום היפרונטילציה (מצב של HY למשל) אין לתת חמצן. במצב שבו יש טכיפניאה ויש חשד שלא מדובר בהיפרונטילציה אלא בעליה בקצב הנשימה עקב מצב רפואי כגון בצקת, MI או דברים דומים ודאי שיש לתת חמצן. מבחינת נהלי מד"א ככל שידוע לי אין מתן חמצן במקרה של HY, גם לא ברמת השטח. 2. אם כבר בדקת ומצאת, שאלה נוספת שמטרידה אותי - באחת ההרצאות הוזכר מחקר שערך רופא במכון לרפואה ימית של חיל הים בקשר לשימוש בחמצן במקרים של הלם תת-נפחי. הכוונה היתה לנצל את אפקט הואזוקונסטריקציה שיוצר החמצן על מנת להתגבר על הדימום, אולם עקב אפקט שתואר כאפקט "רובין הוד" התקבלה דווקא התוצאה ההפוכה. עד כאן ההרצאה. לאחר מכן חיפשתי פרטים נוספים על הענין. חיפוש ב-PUBMED העלה שני מחקרים בנידון. הראשון - הישראלי - שנערך על חולדות וקבע שיפור בפרוגנוזה לאחר מתן חמצן (זאת כאשר ההלם התת נפחי נגרם עקב שאיבת נפח דם גדול) - וומחקר נוסף - שקבע כי אין קשר בין חמצן להלם בתת נפחי - כאשר מדובר על דימום בלתי נשלט. לא מצאתי מחקר שקובע כי מתן חמצן הרע את הפרוגנוזה, כפי שתיאר המרצה. לגבי אפקט "רובין הוד" הצלחתי למצוא רק איזכור אחד, לא כל כך קשור לענין. אולי מישהו נתקל בנושא? אם מישהו מעונין אני יכול לצרף את הקישורים מ-Pubmed. דרך אגב - איך הלימודים? עמית.

berrale

New member
אין קשר

בהמשך לדברי התורה של דני, אין קשר ישיר בין רמת חמצן בדם לרמת CO2. כלומר גם אם מדובר ב- HY ודאי, עדיין חמצן לכאורה לא מזיק וברמת השטח אכן אין התוית נגד לחמצן במקרה של HY (גם כאמור אם מדובר ב HY ודאי), שהרי מנגנון בקרת הנשימה במוח מבוסס על בקרת רמת CO2 (ולא O2), ברגע שרמת CO2 נמוכה כפי שקורה ב- HY, במצב חמור המוח עלול ל"הורות" להקטין את צריכת ה- O2 עד כדי הפסקת נשימה (כפי שהוזכר כבר אחת מהסכנות ב- HY). יחד עם זאת, לחמצן יש גם השכלות שליליות בדמות שחרור רדיקלים חופשיים, וע"פ העידכונים האחרונים מה- ACLS במידה ומד סטורציה זמין, והסטורציה גבוהה אין לתת חמצן. הנחיה זו נכונה אגב גם במקרה של אוטם (!!).

berrale

New member
תיקון "קל"

תיקון קל: בדקתי שוב, במקרה שתארתי (סטורציה גבוהה) אין זה נכון שלא נותנים חמצן כלל אלא נותנים חמצן ע"י קנולה לאף 40%. עמכם הסליחה

inbale

New member
תיקון קל בראללה../images/Emo47.gif

אין מושג כזה סטורציה גבוהה. הסטורציה המקסימלית היא 100 אחוז באוויר חדר. לצוותי רפואת חירום אין שום סיבה לתת חמצן 40 אחוז גם לא כאשר מדובר בחולה מחלת ריאות כרונית שרגיל לערכי חמצן נמוכים מתוך הנחה שהטיפול בחמצן של צוותי החירום (מד"א ומיון) הוא לטווח קצר ומשמש במיקרים של חוסר חמצן. בחדר המיון שלנו אין משקפי חמצן של ארבעים אחוז אלא אך ורק מסיכות של מאה אחוז.

berrale

New member
הבהרה

הכונה כמובן לסטורציה גבוהה יחסית, לעניין זה אין הגדרה מדויקת (מעל 96%) , אבל נניח לצורך העניין סטורציה סטורציה של 100 או 99%. במקרה של אוטם הממצאים החדשים (לשנת 2001) של ה- ACLS מצביעים על כך שלמתן חמצן בניגוד לסברות הקודמות יש השלכות שליליות, כפי שציינתי, בדמות רדיקלים חופשיים המעודדים איסכמיה. ולכן, ההנחיות החדשות אומרות שבמקרה של סטורציה גבוהה כאמור אין לתת חמצן 100% אלא כפי שציינתי באמצעות קנולה לאף. גם במד"א הוצאו זה מכבר המשקפיים הישנות, אבל ע"פ מיטב הבנתי אמורים להכניס אותם בקרוב בחזרה לאור הממצאים החדשים. כנראה שבמיון עדיין לא התעדכנו (כאמור מדובר בהנחיות משנה האחרונה). מכל מקום, דבריי אינם פרי דמיוני, כי אם ע"פ חומר שנלמד בנושא ה- ACLS / קרדיולוגיה מפי המרצה (ד"ר) ליאור נשר, המעורה גם במד"א.

paradan

New member
באמת נשמע מוזר../images/Emo101.gif../images/Emo104.gif

בוקר טוב לכולם, תשמע עמית, האמת גם לי נשמע מוזר הדבר - לא נראה לי שמתן חמצן גם ב-200LPM יצליח לעצור דימום עורקי
אגב גם בפגיעת ראש כשעושים הנשמה בהיפרוונטילציה מנסים להוריד רמת CO2 ולא O2 על מנת לכווץ את כלי הדם במוח וגם זה כבר אומרים (המחקרים כמובן) מזיק במקצת... כשאין ספק שמדובר בהיפרוונטילציה על רקע היסטריה אומרים שלא צריך לתת חמצן לא שאסור. אבל שאלה אחרת מתי באמת חובש יכול להיות בטוח שבזה מדובר. במיוחד כשבנאדם בהיפרוונטילציה לעיתים קרובות גם מתלונן על כאבים שונים ומשונים בחזה ואחרי הכל מדובר בהפרעה ב-B... בשטח ברמת החובש אין פאלס ובעצם שום צב"ד חוץ ממדל"ד. אז לא לוקחים סיכונים וכפי שאמרתי כבר לעינבל במד"א להבדיל מביה"ח נותנים חמצן בכל מקרה בו חושדים במשהו חמור (ולעיתים לא יודעים אפילו מה) וזאת להבדיל מביה"ח שם נותנים חמצן (אני מחמיר קצת) רק אחרי שהוכיחו מעבר לכל ספק סביר (
איזה רשע אני) כי צריך חמצן, ואז לא פעם ולא פעמיים חולים אם PE לדוגמה מתים בזמן המתנה... ותחשבו על זה

inbale

New member
דני ../images/Emo6.gif

לא מומלץ להרגיז פולניות........חכה חכה שאני מגיעה הביתה....

למעלה