אחחח ניחוח מאפה טרי... ש מ ר י ת
אין, אין כמו ניחוח מאפה שמרים טרי הממלא את כל חדרי הלב בתחושה נעימה של ביתיות
.
בזכות תפוז ושיתוף פעולה עם חברת "שמרית" יצא לי להנות מניחוחות רבים בסדנת אפייה בשמרים לכבוד חג שבועות הממשמש ובא שנערכה בדן גורמה. המרכז בדרום תל אביב קיים מזה כחצי שנה, פרוייקט של מלונות דן ומכללות אורט. פעם ראשונה שאני שם, במה שמוגדר על ידם כמרכז הגבוה לאמנויות הבישול והקונדיטוריה. בהחלט חוויה מענגת!
מסתבר שב"שמרית" אף פעם לא קופאים על השמרים. זאת למדנו מאיתן בן חיים, טכנולוג מזון ומנהל השיווק והמכירות של פאקא תעשיות בע"מ, יצרנית "שמרית". איש נעים הליכות זה סיבר את אוזנינו בהיסטוריה, הסברים ועובדות אודות השמרים ואודות החברה.
רק בשנת 1859 גילה לואי פסטר שלתהליך התפיחה אחראים השמרים. עד אז ייחסו את תפיחת הלחם למעשה קסמים
.
השמרים מוגדרים כפטריה חד תאית. אם מותר להשוויץ, אני תמיד ידעתי שמדובר בפטריות
.. אין לי מושג למה חלק מאנשים מבלבלים עם חיידקים. בטיפת שמרים יש כ- 100,000000 תאים! תהליך הייצור מתחיל בטיפה כזו אחת, 1 גרם לערך שמוכנסת למבחנה במעבדה (כדי שהכל יהיה סטרילי) יחד עם תמיסת מזון מעושרת. לאחר יום המבחנה מתמלאת בשמרים והם מועברים לכלי גדול יותר. כך מידי יום, כלי הקיבול של השמרים הולכים וגדלים. ביום החמישי הם מועברים למכלים בעלי נפח של 150,000 ליטר ומעורבלים על ידי מפוחי ענק.
מהטיפה במבחנה מקבלים בתום שבוע 150 טון שמרים טריים!
המפעל של "שמרית" מודרני ועם בקרת מחשב וכמובן, הכל ישראלי
ועם תו תקן.
בתהליך תסיסה השמרים הופכים את הסוכר (כולל הסוכר שבקמח) לגז דו תחמוצת הפחמן, מה שמביא לתפיחת הבצק. השמרים הם היוצרים את הארומה הנעימה והמרקם הערב לחיך.
ל"שמרית" משפר אפייה הנועד לשמור על טריות המאפה. הוא משווק נכון להיום בצמוד לשקית השמרית והתכנון הוא שאפשר יהיה לקנות את המשפר בנפרד ואף לצאת עם משפר חדש, המורכב רק מחומרים טבעיים וויטמין C. כפי שהבטחתי, ב"שמרית" לא שוקטים על השמרים..
כעת הגיע תור הסדנא, אותה העבירו בחן סטפן לייק, שף קונדיטור הבית של "שמרית" ומאיה רביבו, שף קונדיטור, מנהלת מגמת הקונדיטוריה בדן גורמה.
סטפן לימד אותנו בשפת סתרים: חמסה
ו-9Q8. זה רק חוש ההומור הייחודי של הבן אדם שהצחיק אותנו ועוזר לזכור את הפרטים בתורת הלחמים ( לסקרנים, פירוט הדוגמאות שהבאתי בהמשך עם תמונות).
היה גם חלק מעשי. הכנו במו ידינו לחמניות בצל, שום ובזיליקום טרי.
מיה רביבו הדגימה בתורה הכנת קראנצ' ריקוטה ודובדבני אמרנה.
לאחר הסדנא ציפתה לנו ארוחה עם מבחר גבינות ומיני המאפה שיצאו טריים מהתנור.
היה כיף
ולמדתי רבות.
תודה רבה לתפוז
, לחברת "שמרית" ולדן גורמה