ורד ורוני
כמו שציינתי לא פעם, נושא זכויות היוצרים הוא עניין סבוך ומלא סעיפים, תתי סעיפים, חוקים שלא תמיד ברורים ואין סוף נקודות ששנויות במחלוקת.
מעבר לזה שאני לא הייתי מסתמך על תשובה כמו שקיבלת ורד ( בואי נראה את מי שאמר לך את זה שולח לך מכתב התחייבות שבמקרה של תביעה מצד הוצאת הספרים שהוא עובד בה ואו מצד הסופר\ת, יורשיהם ואו מיופיי כוחם, הוא לוקח על עצמו את מלוא האחריות הפלילית והכספית...)
אכן יש הבדל בין רכישת זכויות לספר לצורך המחזה\הצגה\תסריט לבין השימוש בציורים שבו,
רכשתם,קיבלתם זכויות על הספר?!
זה לא אומר שמותר לכם להשתמש בציורים מתוכו ועל כך יש לקבל אישור נפרד ממי שאייר וצייר!!!
המפיק שאני עובד איתו רכש זכויות לספר: "האריה הרעמתן והג'ירפה גם" דרך הוצאת הספרים ולווה בכל תהליך הכתיבה, הפקת והרצת ההצגה ע"י הסופר דב אלבויים שהיה מעורב בכל הפרטים מקטן ועד גדול וגם הוא לא ידע שכדי שהפלקט יהיה בדיוק ככריכת הספר שלו ( כפי שהוא רצה בעצמו ) יאלץ המפיק לנהל משא ומתן נפרד עם הצייר שאגב כמעט והוציא צו מניעה להצגה אחר מס' חודשים שהיא כבר רצה על הבמות!
ולא זאת בלבד,המפיק והסופר רצו מסך אחורי כדוגמת השכונה המצויירת בספר וגם על כך שילם המפיק סכום לא מבוטל בכלל וזאת למרות שהצייר המקורי כלל לא צייר את המסך בעצמו
לגבי זכויות על רעיון - או שהוא לא הסביר לך את הדברים נכון או שאת לא הצלחת להבין את כוונתו עד הסוף
מדובר על הרעיון הכללי ולא על העלילה עצמה!!!
בואי ניקח כדוגמה את הסיפור "מיץ פטל" - הרעיון הכללי של חיה שמגיעה ליער ואף אחד עוד לא פגש ובמהלך העלילה היא רוכשת חברים חדשים אינו שייך באופן אישי לחיה שנהב הסופרת והוא חופשי לשימוש כולם, כפי שעשו זאת סופרים רבים עוד הרבה לפניה,
על השלד הרעיוני הזה ניתן לכתוב אלפי וריאציות נפלאות אבל אם לעומת זאת מישהו ייקח את עלילת הסיפור,ישנה קצת את הסצינות והסדר, לא ישתמש בטקסט הכתוב בספר ובמקום ארנב ישים חיה מסוג אחר,יחליף גם את האריה והג'ירפה, ישנה את הצבעים של הבית, התריסים, החלונות ואפילו את שם הסיפור המקורי, זו עדיין עבירה על זכויות ואף עבירה חמורה יותר משימוש ללא זכויות שכן זו, כמו שציינת,
גניבה ספרותית
נכון, אולי שינוי השם יקשה יותר על הסופר\ההוצאה\בעלי הזכויות לעלות על זה אבל כשזה יקרה (וזה קורה
) התוצאה מאוד לא נעימה ובעיקר לא זולה בכלל
לדעתי האישית,אם פועלים ככה אז מעבר לזה שמרמים את היוצרים, מרמים גם את הקהל וזו בעיני נקודה חשובה באותה המידה
לגבי עניין הע"פ - מכיר את ניסיון ההתחכמות הזה שמניסיוני לא יחזיק מעמד מול בית משפט ועו"ד טוב.
רוני, שמח שאת תשמחי לשוב ולעסוק בנושא
את מוזמנת להעלות כל שאלה שמעניינת אותך ואני אשתדל לענות עליה כמיטב יכולתי והבנתי.
אם את שואלת אותי, אין דבר כזה שנקרא
חוג שעת סיפור,
לא פעם מחיתי על השימוש במילה חוג כשהיא לא עונה על מה שאני מגדיר ומבין כחוג.
גולשים כתבו שהם עושים חוג תיאטרון בובות בגנים ובמתנ"סים, אלא שמה שאני חשבתי כחוג שבו הילדים לומדים מושגים הקשורים לתחום,מכירים סוגי בובות ומתנסים בעצמם ביצירת בובות,בהפעלתן ובהופעה מול קהל, התבררו כהצגות ואו שעות סיפור לכל דבר שפשוט מועלות באופן קבוע אחת לשבוע - חודש באותו הגן או המתנ"ס
זו פשוט פעילות קבועה ולא חוג!
מאחר ובדר"כ רוב הסיפורים כמו שהם במקור, קצרים מדי ל45 דק' של שעת סיפור ולכן מוסיפים המבצעים טקסטים נוספים לאלה הכתובים בספר...
השתמשת בטקסט עצמו - כמו שכתבה ורד, כבר נכנסת לעניין הזכויות , אם הוספת טקסט משלך - יש פה כבר עיבוד שמחייב הסכמה,
יש תפאורה? מוסיקה? זו כבר סוג של הצגה קטנה אז כל שכן.
כמו שציינתי בהודעה הקודמת שלי מעליכן, יש באמתחתי עוד סיפורים, דוגמאות ועצות שאני רוצה לשתף ולחלוק עם כולם כדי שתדעו להתנהל בצורה נבונה,חכמה וזהירה
אבל אחרי השבוע פלוס הקשה הזה שעבר על כל תושבי המדינה,לא נראה לי שכדאי שנפתח את השבוע החדש בנושא כבד שכזה ובסיפורים לא נעימים
עכשיו כשהלחץ קצת ירד מעלי, נוכל לעסוק בזה באריכות ובפירוט באחד מימי השבוע