אביב שלום,
כגולש מזדמן בפורום (אני נכנס לפורום זה מדי יומיים שלושה וקורא את העדכונים וההגיגים...).
האמת, התכוונתי להגיב לך במשפט או שניים, אולם במחשבה שנייה החלטתי להקדיש מעבר לכך לטובת כל "המתחילים" למיניהם.
לאחרונה אני רואה הרבה תכתובות שלך המופנות אל: בעל הפורום (רפי פיפס), רומה(קבוצת יוזמה), רפי אשכנזי(מנתח בריל פורקס) ועוד...
כ"סוחר קטן" (רק כ 4 שנים בענף...) אני שמח ביותר!! על הערותיך.
לצערי הרב,
אין הרבה אנשים כמוך המתריסים כנגד "הממסד" - מה שאני מכנה "נותני הטון", "המבינים", בפורומים השונים.
הסיבה נעוצה בעצם העובדה שהם מתפרנסים לרוב מכתיבת דעותיהם המלומדות על המסחר, תחזיותיהם לעתיד וכו'...
הדבר בא לידי ביטוי בפרסומיהם השיווקיים אגב נתינת תחזית/אסטרטגיית מסחר.
מנגד,
גם אני הייתי ילד...
בעבר כשרק התחלתי לסחור, רציתי לקבל כמה שיותר אינפורמציה על העולם המסתורי הזה - שוק המט"ח.
כל מי שרק "הפליץ" (-סליחה...) ופירסם איזושהי אסטרטגיית מסחר שהיא - היא האחת והיחידה, מיד קראתי וניסיתי ללמוד אותה בשקיקה כמו "צמא מת" במדבר שמצא כוסית מים...
בלעדיהם, לא הייתי מגיע עד הלום!!!
כסוחר מתחיל אני נמצא מול אוקיינוס של כסף המתרוצץ לי מול העיניים על המסך וכל מה שאני רוצה זה לקחת ממנו חלק ולצעוק לכל המשפחה/החברים וכו' כמה שאני "תותח"!!!
פיצחתי את הקוד להתעשרות ! ! !
ומהיכן?
כן, כן - מאותם הרשומים מעלה ודומיהם (יש המון "מבינים" בכל חברות הפורקס למיניהן המשווקות בארץ) - נותני התחזיות, האסטרטגיות, הממליצים (-סליחה, האומרים את דעתם - לא חלילה דוחפים אותך ללכת בעקבותיהם) על כיוון השוק/הצמד XXX לטווח הזמן הקרוב/רחוק.
אז להגיד שהם לא בסדר? - לא!
בזכותם הרי אני סבור כי אתעשר!!! כי אנצח!!!
אז מי אתה בעצם שתבוא ותפריע לי בחלום? אתה משוגע? הלא אני הולך להתעשר ואתה בעצם מנסה להשתיק אותם ולא לגלות לי את הדרך להתעשרות!!!
אולם,
מנסיוני ולצערי הרב, גם אני הפסדתי לא מעט. - כן, כן, גם אני הקשבתי לאותם "נותני הטון" מה שנקרא: "המבינים", הלכתי "למלאןת'לפים" (ככה אומרים הילדים, לא?) קורסים, על חלקם שילמתי, לחלקם הצלחתי להתגנב, הורדתי כל מיני מודלים ואסטרטגיות מהאינטרנט, שמעתי ים ים ים של ניתוחים ביו-טיוב ובכל רשתות החדשות באינטרנט,
ואז אמרתי - זהו. עכשיו אני "תותח" המוכן להפגיז.
הורדתי "דמו" של אחת החברות ואמרתי: "יאאלה נתחיל". פתחתי חלון של יורו/דולר - כי גילו "רק לי" ששם הכי בטוח בגלל הסחירות הרבה כי הספקולנטים (אלה שגורמים לעדר להפסיד) לא נמצאים שם כי הם לא יכולים להזיז שם את השוק, מתחתי על הגרף קווים מכל הסוגים (אבל אל תספרו לף אחד, כן?): פיבונצ'י, קווי מגמה, קווי התנגדות ותמיכה, אינדיקטורים שונים שמראים בדיוק!!! לאיזה כיוון השוק הולך (מוכר, לא?) וכו'
ומיד אמרתי: "זהו. ברור לאן השוק הולך. אני נכנס!"
והיופי- השוק הלך בדיוק לכיוון שבחרתי! הייתי בשיא האופוריה!
אבל מאותו הרגע, ללא כל הודעה מוקדמת, הכל עבד "פתאום" הפוך.
עשיתי את כל!!!! הטעויות האפשריות.
התחלתי למנף ולהכפיל מנות, משכתי הפסדים (כי דווקא באותו הרגע השוק שינה כיוון! איך זה יכול להיות? הרי הלכתי לפי השיטה!!! כל האינדיקטורים, קווי המגמה, הפיבו' וכו' הצביעו כולם על הכיוון ההפוך והשוק היתל בי והסתובב), כשסופסוף הרווחתי "משהו" - מיד לקחתי ת'רווח כדי שהשוק לא יהתל בי שוב - ואז אמר לי "מוכשר וידען אחד" - הלו, אתה מפסיד כסף בדליים ולוקח רווח בכפיות (מה הוא יודע? - הרי אני מרגיש את זה על בשרי כל רגע ורגע ולא מספר לאף אחד על הבלאגן שנכנסתי אליו, הרי הבטן כואבת מרוב לחץ, אני אוכל הרבה מתוקים כדי להחזיק את עצמי עירני, כשאני רוצה לישון- אני לא מצליח להירדם מרוב לחץ- הרי הפסדתי סכומים עצומים... שבמחשבה שקטה ולא מול המסך אני (רק אז) מבין שלקח לי ים של זמן עבודה עד שייצרתי את הכסף הזה, והינה בין רגע - הוא פשוט ה ת א ד ה ונ ע ל ם ! ! !
ואז, אחרי ש"הלך" הכסף, עצרתי (כי לא היה לי משהו אחר לעשות...) ושאלתי את עצמי: מי אשם לכל הרוחות במה שקרא לי?
הרי ברור שזה לא אני! אני פעלתי לפי השיטה!
אבל מהו מקור השיטה? - זו שאלה שבזמנו, לא שאלתי!
ולמה? - כי כשאתה מאמין ב"מבינים" אסור לך לתהות: "אולי הם בעצם טועים?" - הרי זו כפירה ב""מבינים". זה אסור!!
מצפים ממך כ"חבר בתחום" לא לספר לאחרים כי הם פשוט הולכים לבזבז את כספם היקר! והשוק הולך לקרקס אותם כצאן לטבח...
הם לא יודעים שאם ילך להם טוב והמזל יאיר להם פנים - הרי זה רק לעוד מס' ימים ואז כבר...
אסכם ואומר:
1. לולא הייתי מקשיב לכל המנתחים ומותחי הקווים למיניהם - לא הייתי יודע איך קוראים "ומנחשים" כיוון של שוק.
2. השוק הוא שוק. יש קונה ויש מוכר. צריך להבין שאם אני מותח קו מגמה עולה לאחר יצירת (לדוגמה- שני שפלים) ואני אמתין לנגיעה הבאה בקו ואכנס בעסקת Buy כי זה מה שלימדו אותי, יש "מישהו" בצד השני שבעצם "מוכר" את הצמד. נשאלת השאלה: "מדוע? מה הוא לא רואה את קו המגמה? מה הוא לא למד אצל "המבינים"?
התשובה שגם הוא "למד" (בארץ או בחו"ל) את אותו השיעור, אולם משיקוליו (שיכולים להיות רבים מאוד....) הוא ביצע מכירה של הצמד. נ ק ו ד ה !
כלומר, אם נסכים כי כל הניתוח הטכני הוא בעצם כלי עזר בלבד! של: ודאות בעבר, ודאות בהווה, אולם ספק רב לעתיד,
אם ננהל כללי מסחר ברורים לכניסה, יציאה (כל אחד והאסטרטגיה שלו) תוך ניהול סיכונים (- שזו בלבד תורה בפני עצמה),
אם נבין וניצמד טוב טוב לאסטרטגיה ללא "הנחות" - אנו נהיה בצד המנצח.
הסיבה: סטטיסטיקה.
כל שעלינו לעשות זה להיכנס לעסקה עפ"י האסטרטגיה. הצליח - מעולה. לא הצליח - גם מעולה!
אני צריך בסופו של דבר שהסטטיסטיקה תפעל לטובתי. אם בחנתי טוב את השיטה לפני שנכנסתי בכסף "חי" - כל הסיכויים הם לצידי.
הבעייה האחרת שניצבת מולי - היא הפסיכולוגיה...
זוכרים - כפיות? דליים?
את זה פותר רובוט מסחר.
אין אין אין כמו רובוט מסחר שנבדק ב"דמו" שוב ושוב לאורך שנים, במצבי מסחר ובצמדים שונים, כדי לעשות את העבודה.
למדתי עם הזמן שאם בא לי להמר... עדיף להרוויח כסף (אמיתי! במקום העבודה) ואז לנסוע לקזינו ולהמר.
באיזה סכום? - מן הסתם זה יהיה סכום קטן מאוד כי אני הרי לא מהמר. אני פה רק בשביל הרגוש וההנאה...
אם "בא" לי להרוויח כסף, זה כבר סיפור אחר!
שב, תחפור ותלמד טוב טוב את החומר, תתנסה המון המון בדמו בכל שיטה אפשרית, כנס ל"מסחר חי" ב"כסף קטן" שאתה יודע בוודאות!!! שאתה הולך להפסיד אותו תוך תקופה קצרה!!! אך אין על המסחר החי כדי להבין באמת את הבעייתיות שבמסחר. כמה שאנשים ילמדו ויתייעצו, בסופו של דבר דרך ההפסד לומדים הכי טוב.
עדיף הפסד קטן... לכן אמרתי שנכון להיכנס במעט מעט כסף שאתה כסוחר יודע שאתה מוכן להפסיד את הסכום כחלק משכר לימוד.
ההמשך - רק ברובוטים. שם ההצלחה.
אין אין אין על הקטע הזה שאתה קם בבוקר, רוחץ פנים, מצחצח שיניים, מכין קפה נמס ולוקח איזה קרואסון, מתיישב ליד המחשב שהיה פתוח כל הלילה (כי רובוט עובד למעשה כל הלילה- כלומר 24 שעות ולמשך חמשת ימי המסחר (כל הימים חוץ משבת וראשון)), מזיז ת'עכבר, ומסתכל ורואה איך נסגרה עוד איזה עסקה אחת או יותר במהלך הלילה כשישנת. אין אין אין על ההרגשה הזאת!
אז לסיכום,
יוסי אשכנזי - המשך ותן למתחילים הבנה! מהו שוק. חשוב שתסייג (ואתה עושה כך) את המלצותיך. חשוב ש"המתחיל" יבין כי קיים הסיכוי לכאן ולכאן. אכן זה מבלבל אותו אך הייה ישר איתו ועם עצמך.
רומה - אין פסול לפרסם ניתוחים טכניים שנראים לך!!! כנכונים. סייג אותם (כפי שכתבתי לעיל) ולו רק בשביל ה"מתחילים" שהולכים אחרי ה"מבינים" בשקיקה ללא היכולת להבין מהי המלצה אמיתית ומהו חירטוט!
יוסי פרץ - תודה רבה לך על הבמה כמנהל הפורום. אני בודק גם את הרובוט שלך. יש לי שאלות ואשאל בהמשך... אך לדעתי אתה פועל נכון כשאתה מסייג את הניתוח הטכני להבנת השוק בכללותו אך לא כדרך פעולה ברורה והחלטית לפעולה.
יישר כח לכולכם!
עופר קוטאי