משולש רומנטי: פוטין, ביבי ותשובה

hoshe

New member
משולש רומנטי: פוטין, ביבי ותשובה

נשיא רוסיה ולדימיר פוטין ביקר היום בארצנו הקטנטונת כדי לחנוך מוזיאון זיכרון בנתניה ולפגוש את כוכב הפייסבוק שמעון פרס.

נראה לכם שנשיא מעצמה יבקר מדינה קטנה ודי עוינת רק בשביל מחוות סמליות? נו באמת...

התקשורת לא התעמקה, אבל זה די ברור שפוטין ביקר כאן כי...
איראן? סוריה? חיזבאללה? לא - אלה הבעיות שלנו, למה שיטריח את עצמו לבוא כדי לדון בבעיותינו?
כמובן - גז! (ויש עוד איזה עניין קטן של פיתוח מזל"טים).

רוסיה היא ספקית הגז הטבעי העיקרית של אירופה, באמצעות חברת "גזפרום" המולאמת והמונופוליסטית. רוסיה מעלה מחירים מדי פעם ודואגת לשלוט בצינור הגז העובר באוקראינה. (או שמא דואגת לשלוט באוקראינה בכלל).
ישראל וקפריסין או-טו-טו נכנסות לשוק הגז האירופי כמתחרות, ככל הנראה החל מ-2015.
פוטין בא כדי לסגור פרטי עסקה של אי-תחרות, בתמורה להגבלת שת"פ של רוסיה עם איראן ואולי גם סוריה-חיזבאללה.
(בנקודה הזאת כל הליברטאריאנים צריכים לקפוץ ולמחות נגד הפגיעה בשוק החופשי הקדוש. תיאום מחירים בגלל עסקה גאו-פוליטית? טפו!)
אז יופי - יש לנו מנוף לחץ מול רוסיה הגדולה. אז מה הבעיה ואיך זה קשור לצדק חברתי?

אמנם ברוסיה חברת הגז היא מולאמת, אבל שותפויות הגז של מזרח הים התיכון אינן בבעלות ממשלתית אלא פרטית. אז עכשיו ביבי צריך לחלק גזרים גם לבחור נחמד מנתניה בשם יצחק תשובה. זה מעלה כל מיני שאלות, כגון:
האם משרד רה"מ היה מעורב בסגירת עסקת הגז בין דלק אנרגיה לחברת החשמל, באופן שייטיב עם דלק אנרגיה ע"ח ציבור לקוחות חברת החשמל (=כולנו)?
האם האבטחה העתידית של אסדות הגז מתומחרת על פי האינטרס הציבורי? (לאור האיומים מכיוון חיזבאללה, לבנון ואפילו טורקיה)
מה מידת השקיפות בהסכמים בין מדינת ישראל לשותפויות הגז? (בעיקר לוויתן המיועד לייצוא). כמה סעיפים סודיים ישנם?

יו"ר האופוזיציה מוזמנת להגיש שאילתא בכנסת.
 

SupermanZW

Well-known member
רוסיה תוכל להפר את ההסכם בקלות

אם ישראל תחתום היא תכרה לעצמה בור, הרי רוסיה היא מדינה חזקה בסדרי גודל מישראל ולא יהיה שום דבר שישראל תוכל לעשות אם רוסיה תמשיך לשתף פעולה עם איראן סוריה וחיזבאללה, הדיוק כפי שעכשיו היא לא יכולה לעשות כלום ולעומת זאת אם ישראל תפר את ההסכם תוכל רוסיה לפגוע משמעותית הן בכלכלת ישראל והן בביטחונה, לכן מוטב שישראל תימנע מחתימה על הסכם כזה עם רוסיה, אשר אינה בת ברית של ישראל, אין לה אינטרס לעזור לישראל והיא חזקה משמעותית מישראל ולכן ההסכם יהיה חסר תועלת עבור ישראל (כי רוסיה תוכל לאכוף את ההסכם אם יחתם על ישראל אך ישראל לא תוכל לאכוף את ההסכם אם יחתם על רוסיה). אם רצונה של ישראל לשרוד עליה לסרב לחתום על הסכם כזה עם רוסיה אשר יכול אך ורק להזיק לה וזה עוד לפני שמדברים על הנזקים הכלכליים הישירים שיגרום ההסכם לישראל אפילו אם רוסיה באמת תפסיק לשתף פעולה עם איראן סוריה והחיזבאללה (וברור לכולנו שהיא לא הולכת לעשות זאת), זו תהיה טעות חמורה מאוד לחתום על הסכם כזה.

דווקא אם לא יחתם הסכם ישראל תוכל למכור גז למדינות שקונות היום מרוסיה ובמקום לקנות מרוסיה הם יקנו מישראל, כלכלת ישראל תתחזק וכלכלת רוסיה תחלש וכך גם היכולת של רוסיה לשתף פעולה עם הגורמים העוינים לישראל (למרות שזה לא יבטל את יכולתה לעשות זאת לחלוטין).
 

hoshe

New member
ישראל לא תחתום אם לא תוכל לסגת מההסכם

במידה ורוסיה תפר אותו.
מן הסתם גם האמריקאים מעורבים, היות והם ככל הנראה לא ייצאו לאירופה, ומצד שני יש להם שותפות אינטרסים איתנו בעניין איראן וחיזבאללה.

מנוף הלחץ הבטחוני של רוסיה על ישראל הוא די עקיף ואיטי, בדמות מכירת נשק, ציוד וידע ל"ציר הרשע". אבל היות ובכל מקרה הם עושים זאת כיום אין לנו הרבה מה להפסיד.
(במקרה של עימות עם חיזבאללה - הוא יתקוף את אסדות הגז, עפ"י ראש אמ"ן לשעבר עמוס גלעד, אבל חיזבאללה לא מקבל הוראות מרוסיה, אלא רק את הנשק באופן עקיף).

והכל זה כמובן ספקולציות, אבל אין לי הסבר טוב יותר לביקור של פוטין. לא סביר שזה קשור למו"מ עם הפלסטינים. מחוות סימליות כלפי מדינות קטנות זה עניין לשגרירים, לא לראשי מעצמות עולמיות.
 
למעלה