המסך שנפתח אצלי, שונה.
לא מופיעים הגליונות כפי שהעלית.
גם ניסיתי "העתק-הדבק" כדי להראות את תמונת המסך.
הדבר לא מסתייע.
מה שכן מופיע הוא מתן הקרדיט לנוני מוזס.....
אתר עיתונות יהודית היסטורית חשב להעלות את העולם הזה לאתר.
ואז הסתבר כי אבנרי השאיר את כל עזבונו לספרייה הלאומית [השותפה באתר עם אוניברסיטת ת"א] - למעט כל כרכי העולם הזה שהיו ברשותו. אותם הוא מכר לנוני מוזס...!
מוזר אם כך שעלה אתר המציע דפדוף בהם בחינם...
לא מצאתי קרדיט. מי העלה אותם?
כדי להעלות לאתר עיתון מסוים, יש לקבל אישור של המו"ל, בעל
הזכויות. ידיעות והארץ למשל, לא מאשרים. מעריב בזמנו הסכימו. על המשמר ודבר עלו רק לאחר שנסגרו ולא היו בעלי זכויות יותר. מרגע שמוזס קנה את הזכויות מאבנרי, זה המצב.
גם אני שאלתי את עצמי. בעיקר שכעת העלה לרשת ללא תשלום
שלא כמו ארכיון ידיעות והארץ שאפשר לקבל צילומים תמורת תשלום.
היות ואבנרי העביר את כל עזבונו הרוחני לספרייה הלאומית חשבנו שזה כולל גם את כרכי העולם הזה אבל אז הסתבר שהוריש הכל חוץ מהכרכים ושמוזס רכש ממנו. באמת מוזר.מה עוד שאבנרי היה ערירי. אולי היה במצוקה כספית בסוף ימיו. לך תדע.
אולי מוזס פשוט החליט לעשות מעשה טוב למען הציבור הרחב. יכול להיות שהוא גם לא חש בנוח לדרוש תשלום עבור משהו שלא הוא יצר. באשר לעצם רכישת הכרכים והזכויות עליהם, אולי זה מבטא הערכה גדולה שלו למפעל העיתונאי הזה, מה עוד שיש לו את האמצעים הכספיים, ואולי הוא גם אספן...
כשהתפרסמה הידיעה על כך שאורי אבנרי העביר את הארכיון שלו לספרייה הלאומית, לא הוזכר שזה לא כולל את הכרכים של גליונות העולם הזה. אני מניח שכל מי ששמע על כך הניח באופן טבעי שההעברה כוללת גם את השבועונים עצמם.
אם טובת הציבור הייתה לנגד עיניו לא הייתה מעלה זאת באתר נפרד
שמעטים היודעים על קיומו אלא מציע להעלות את זה באתר לעיתונות יהודית היסטורית שמשמש היום חוקרים רבים שיודעים לאן לפנות.
יתרה מכך - היה מאשר להעלות את ידיעות אחרונות גם לאתר.
מה זה אומר, שיש עוד מישהו שיש לו את כל הכרכים של "העולם הזה", והוא טרח והעלה אותם לאינטרנט תוך ידיעה שמוזס הוא עכשיו בעל הזכויות עליהם ומבלי לבקש את רשותו? אני לא משפטן, אבל עד כמה שאני יודע אתה לא יכול להעלות לשימוש חופשי באינטרנט בצורה חוקית, להבדיל מפירטית, משהו שלם שאין לך זכויות עליו, אלא לכל היותר להביא ציטטות ממנו, ולהסתפק בזה שאתה נותן קרדיט לבעל הזכויות. העניין הזה עוד דורש הבהרה מפורטת.
לארכיון של אבנרי ערך גדול וחשיבות היסטורית. אבנרי היה איש מעניין בצורה יוצאת דופן החל מהתגייסותו הבלתי מסוייגת למערכה בתש"ח, לפני ואחרי, וההמשך הידוע. מסתבר שהרכב אישיות כזה אפשרי (בדומה לנתן ילין מור והכנענים מהצד השני וכיוצא באלה...). אולי אבנרי פחד שעיתונו לא יישמר כמו שצריך בגלל ייחודו. אצל מוזס שום דבר לא ייעלם או יתפורר.
יימצא הסבר לדבר. אולי נשמרה חליפת מכתבים בינו לבין מוזס בנושא או שאולי נחתם ביניהם איזה מסמך משפטי בנדון שנשמר שם. בכל מקרה מוזס עצמו יודע את התשובה ונקווה שהוא יספר מתישהו על השתלשלות העניינים בנושא הזה.