פראצ'ט - ספרים אהובים

avivs

New member
פראצ'ט - ספרים אהובים


לאחר ששמענו את החדשות המצערות על פטירתו של פראצ'ט היקר, זו הזדמנות טובה לדבר לדבר על הספרים/סיפורים שלו שקראנו ואהבנו.
מתי קראתם אותו בפעם הראשונה?
מה חשבתם על הכתיבה שלו? על הדמויות? בניית העולם?
מה חשבתם על שיתופי הפעולה שלו עם סופרים אחרים בשנים האחרונות?
 

מיכאל ג

New member
אני רוצה להמליץ על strata

לפני שפראצ'ט התחיל בכלל את סדרת עולם הדיסק הוא גם שלח יד בכתיבת מדע בדיוני פרופר, אמנם עם אלמנטים קומיים משהו אבל עם מספיק רצינות כדי להוות עניין. בסטראטה הוא העלה רעיון מרתק - שלא ראיתי בשום מקום אחר במד"ב - ולפיו בהנתן טכנולוגיה גבוהה מספיק, ומספיק זמן, תרבויות אינטליגנטיות יהנדסו מחדש כל אספקט של היקום, מהכוכבים לפלנטות ועד לקבועים הבסיסיים. התוצאה בספר היא יקום שכבר לא מכיל שום דבר "טבעי" - כל היקום בנוי מאזורים שונים בהם חייזרים שונים התערבו, והתוצאה היא יקום שמכיל סתירות עצמיות, שלא ניתן אפילו לדעת בן כמה הוא או איך הוא נראה כשהוא נוצר. ביקום הזה, קבוצת חוקרים אנושית מוצאת פלנטה מלאכותית שנוצרה מי יודע מתי, והפלנטה הזו מוזרה במיוחד - עולם שטוח שנמצא בתוך ספירת קריסטל, ובעולם הזה יש יצורים שבמבט ראשון נראים כמו יצורי פנטזיה קלאסיים. אז זה שילוב של עולם טבעת עם פנטזיה ולמרות שהספר קצת בוסרי הרעיונות המעולים וההומור שווים את הקריאה.
 

Y. Welis

New member
נשמע טוב. גם אני העדפתי את הראשון שלו, 'אנשי השטיח'

שהיה פשוט ואפקטיבי, ולא הומוריסטי-בכוח.
&nbsp
ההומור שלו לא היה לטעמי, כך שלא התחברתי לרוב ספריו. מצער שלא גיוון יותר.
 

NomadSoul

New member
הראשון היה Interesting times

קיבלתי אותו ליום הולדת מהשכן, ואני מאוד מתביישת להודות שחטאתי בלהסתכל בקנקן ולא במה שיש בו - האיור על הכריכה היה לי מוזר ולא מעניין ובמשך זמן רב אפילו לא ניסיתי לפתוח ולקרוא.
כשכבר פתחתי וקראתי - התאהבתי כמובן. סיימתי את הדף האחרון תוך כדי צחוק מתגלגל, ומאז קראתי כמעט את כל ספרי עולם הדיסק.
מאוד אהבתי את סגנון הכתיבה, את הערות השוליים הארוכות, את איך שהוא לוקח סצנות ודמויות מהעולם שלנו (או מהמיתולוגיה שלנו) וזורק אותן לתוך עולם הדיסק כדי לראות מה יקרה.

ספרים מחוץ לעולם הדיסק קראתי רק שלושה - The Dark Side of the Sun, Good Omens ו-Only You Can Save Man Kind.
האחרון הוא ספר ילדים, וככזה היה לי קצת משעמם, אבל אהבתי מספיק כדי שאשמור בצד לזמן שהאחיין שלי יגדל ויתחיל לקרוא אנגלית.
Good Omens אהבתי כשקראתי בפעם הראשונה. אבל כשניסיתי שוב לאחר עשור או יותר, לא הצלחתי לסיים.
The Dark Side of the Sun היה נחמד, אבל כנראה שהייתי ב-Pratchett overdose כי גם אותו הייתי צריכה קצת לדחוף בעצמי כדי להמשיך לקרוא.
 

ניימן3

New member
מודה שקראתי כמעט רק ספרים מעולם הדיסק שלו

מתוכם שניים הם יצירות מופת בעיני: אלים קטנים (שאחריו לא תסתכלו על דתות אותו הדבר) ושומרים שומרים (שהוא פשוט נורא מצחיק).

חוץ מזה הוא גם שותף לכתיבת הפנינה הספרותית שנקראת 'בשורות טובות'.
 

הייזל

New member
הראשון היה צבע הקסם

בעברית בהוצאה של הספרים הקטנים של "כנרת". היה לי את "צבע הקסם" ואת "גום מארץ הרוחות".
הרבה מהבדיחות לא הבנתי, התרגום לא היה משהו. ברגע שהופיעו הספרים הבאים קראתי אותם בעברית. חלקם היו ממש נוראיים מבחינת תרגום. אני חושבת שsmall gods היה הראשון שקראתי באנגלית. זה היה משעשע לקרוא על אתאיסט שגר בבית עם גג נחושת בעולם בו בברור יש אלים ושם יש מין הפוך על הפוך של האינקווזיציה וגלילאו וקופרניקוס. ואני יודעת שיש את זה בצורה כלשהי גם ב"אלים אמריקאים" אבל הרעיון שכוחם של האלים נובע מעוצמת האמונה בהם היה ממש מרתק ואחר כך כל הבדיחות החוזרות בספרים שבאו אחר כך על המיסיונרים של אום.
בכלל הבדיחות החוזרות היו נהדרות. וכמה שהסדרה כולה נהדרת בסופו של דבר שני הספרים הראשונים בה [צבע הקסם ואור מופלא] הם הטובים שבה. כוחה של האמונה וכוחו של הדמיון, ההשחתה של בעלי הכוח וכל אלו שהמטרה מקדשת עבורם את האמצעים.
טרי פראטצ'ט לקח הרבה רעיונות שאנשים כבר לא חושבים עליהם והופך אותם על ראשם. כמו החומה הגדולה שלמעשה לא רק מונעת מאנשים להיכנס היא גם מונעת מהם לצאת.
הבדיחה בהוגפאדר על ה Anthill שרק כאשר ראיתי את הסרט הבנתי אותה. או זוגפרח בעל 4 העיינים שלמעשה מרכיב משקפיים. כוהן הברברי עם שיני היהלום שלו כי הוא כבר בן 90 ומשהו. המטען ב"the lost continent" עם המחווה ל"פרסיליה מלכת המדבר". סתמרוח, האאוטסיידר המושלם, הגיבור בעל כורחו, שמנסה כל הזמן להגיע לחיים השלווים של המכשפים באוניברסיטה הנעלמה רק כדי להאלץ להציל את היקום שוב ושוב. מוות שמחפש את עצמו. האם אנשים באמת צריכים מלך?
 

ניימן3

New member
אני לא זוכר את החומה הגדולה,

אבל לפי התיאור שלך זו אשכרה חומת ברלין, לא?
 

הייזל

New member
זה בinteresting times

כשסתמרוח נורה מתוך תותח ע"י הקוסמים [או משהו כזה] ושבעה גיבורים מתכננים לכבוש האימפריה כשבראשם כוהן הברברי.
 

Y. Welis

New member
אגב כהן הנ"ל החל את דרכו בסיפור קצר בשם 'גשר הטרול', שזכה

בנביולה אאל"ט.
&nbsp
+ באיזה ספר שלו הופיע המר"ן 'ריבת תפוזים עצובה'?
 

J e n i e

New member
הספר הראשון שניסיתי לקרוא היה מורט

לא הצלחתי לסיים בניסיון הראשון. אני לא חושבת שהספר לא טוב, אבל יש לי בעיה עם ספרים בהם הדמויות עושות משהו טיפשי למרות שהן יודעות שזה לא רעיון טוב, זה פשוט עולה לי על העצבים ואני לא מצליחה להנות מהספר. אז עזבתי אותו באמצע, שזה משהו מאוד נדיר מבחינתי, והחלטתי שאני לא אוהבת את פראצ'ט.

משהו כמו שנה אחרי זה בת הדודה שלי התעקשה שאנסה שוב, ובאופן ספציפי את בשורות טובות, אז קראתי, אהבתי, והחלטתי לתת ניסיון שני גם לספרי עולם הדיסק, גיליתי שאני אוהבת גם אותם ואפילו הצלחתי להנות ממורט.

אני אוהבת את עולם הדיסק והיצורים שם, הוא גרם לי לחשוב על כל מיני יצורי פנטסיה באופן אחר, וזה נשאר איתי גם כשקראתי ספרים אחרים. אני גם אוהבת את חילופי העלילות, ובקריאות חוזרות אני הרבה פעמים בוחרת קו עלילה וממשיכה איתו (בדילוגים על קטעים).

לא נראה לי שקראתי את שיתופי הפעולה של השנים האחרונות, אז אין לי דעה בקשר אליהם. הספרים המאוחרים יותר שקראתי היו יותר אפלים, ופחות מצחיקים, יותר כבדים, אני פחות אוהבת אותם, וגם את הראשונים ממש (צבע הכשף, נניח). אני אוהבת את רוב הספרים באמצע - הסדרות של המשמר ומוות, וכל מיני ספרים אחרים כמו small gods, שהם לא ממש חלק מתת סדרה.
 
התחלתי עם אנשי השטיח וסדרת הננסים ואז הכרתי את עולם הדיסק

קראתי את רוב מה שיצא בעברית.
אהבתי גם את הסרטים.
 

אסור ל

New member
סדרת סטפני אייקין

בהחלט האהובה עליי. וגם "בשורות טובות" המצוין. אוהבת מאד את ההשקפות שלו בנוגע לאמונה, דת, וטבע האדם באופן כללי. אהבתי את ההומור בספרים שלו, מצד אחד היו לו הברקות של ממש. מצד שני - וזו ההסתייגות היחידה שלי - לפעמים הייתה תחושה של עומס יתר, כאילו הוא מנסה יותר מדי להיות מצחיק כל הזמן. אבל כנראה שככה זה אצל אנשים מצחיקים. ואולי זה מה שאיפשר לכתוב כל כך הרבה דעות חתרניות ולצאת כנגד כל מוסד אפשרי.
הוא היה יחיד ומיוחד וצר לי על מותו.
 

morashty

New member
שומרים, שומרים אני חושב

היה הפראצ'ט הראשון שלי, ומעבר לשורות הפתיחה שלו וכמה פאנצ'ליינים, אני זוכר שלא ממש נפלתי מהכסא. הוא היה חביב, היו בו לא מעט בדיחות ושורות מוצלחות אבל התחושה שלי היתה שהוא קצת מתפזר.
בכתיבה של פראצ'ט בשנים הראשונות יש לא מעט בעיות, העלילה מרגישה לפעמים קצת כמו תירוץ, הוא לא מפספס שום הזדמנות לדחוף איזה בדיחה והדמויות שלו הם לעיתים יותר פארודיות מאשר דמויות בפני עצמן, אם מוסיפים לזה את העובדה שהוא עובד בעברית הרבה פחות טוב מאשר באנגלית והחוסר המכוון בחלוקה לפרקים אז קל לקבל את הרושם שהספרים שלו קצת מבולגנים.
אבל מה שמרשים אצל פראצ'ט זה שהוא משתפר מספר לספר, אין צורך לקרוא את עולם הדיסק לפי הסדר אבל מי שקורא באופן כרונולוגי יכול להתחקות אחרי ההתפתחות וההתבגרות של הכתיבה שלו - קצב הבדיחות בפסקה מתמתן, העלילות הולכות ומתהדקות, הדמויות הופכות ליותר ויותר מעניינות והפארודיה מפנה את מקומה לסאטירה.
'מכשפות בחו"ל' היה הספר שיצר אצלי אישית את הקליק, לפניו חיבבתי את פראצ'ט, אחריו הערצתי אותו. היה משהו בדרך בה הספר הזה טיפל בסיפורי אגדות והיכולת שלהם לעצב אותנו שלגמרי דיבר אליי. משם זה היה רק עניין של זמן (וכסף), חלק גדול מהמשכורת הצבאית שלי הלך לספרים של פראצ'ט יש לי עשרות ספרים שלו בבית ואני לא מתחרט על שקל.
חלק מהספרים האהובים עליי אישית - Monstrous Regiment, The Truth, Small Gods, Going Postal, The Amazing Maurice and his Educated Rodents, זאת רשימה חלקית בלבד וקרוב לוודאי שאני יכול להחליף כל אחד מהספרים האלה בשניים או שלושה שמות אחרים לגמרי, אבל כל אחד מהספרים האלה עומד בפני עצמו ומהווה מקום טוב להתחיל (או להמשיך) לקרוא ממנו פראצ'ט, ואת כולם קראתי (שוב) בשנה האחרונה והם מחזיקים מעמד מצוין.

שני קישורים קצרים לסיום שאולי עוד לא יצא לכם להיתקל בהם:
הכריכות הנהדרות של של עולם הדיסק בהוצאה הצרפתית (אלים קטנים היא האהובה עליי מביניהם) -
[URL]http://art.marcsimonetti.com/127814/1270280/illustration/sir-terry-pratchett-s-discworld[/URL]

נאום הזכיה המצוין (והמריר במקצת) של פראצ'ט בפרס קרנגי, אפשר ללמוד ממנו הרבה על הדרך בה פראצ'ט רואה את הכתיבה שלו -
[URL]http://www.carnegiegreenaway.org.uk/pressdesk/press.php?release=pres_terspeach.htm[/URL]
 
למעלה