קומיקס ליום העצמאות

קומיקס ליום העצמאות

יום העצמאות ה-66 ממש מעבר לפינה!

אילו קומיקסים אתם מכירים שכדאי להזכיר לקראתו?
תנו דוגמאות לכאלו שנותנים תמונת מצב של המציאות הישראלית, או התייחסות כלשהי אליה.
כאלו שמספרים על ההיסטוריה של המדינה, או אולי גם על העתיד שלה.
יש בעברית ויש באנגלית, ויש גם בשפות רבות אחרות. הכל תופס

הנה כמה בתור התחלה

כולם מכירים את אורי פינק בתור היוצר של "זבנג", אבל עם השנים יצא לו לעשות גם דברים אחרים, לקהל יותר בוגר.
מה שאתם רואים בתמונה המצורפת זה אוסף של ספרים וחוברות שמלווים אירועים חשובים שקרו במדינה ונותנים התייחסות אישית אליהם.
לפני שאמשיך, גילוי נאות- היה לי חלק מסויים ביצירה של כל אחד מהם, אז אני לא הכי אובייקטיבי..

התנתקות שואו / חיזבאללה שואו
שתי חוברות שאורי הוציא על רקע אירועי ההתנתקות ומלחמת לבנון ה-2, עם סיפורים קצרים מלאי ביקורת על אותם אירועים, אבל מהולים בהומור עם לא מעט ציניות.

הארץ שלנו
ספר קומיקס אוטוביוגרפי שנותן נקודת מבט מאוד אישית של אורי על המציאות הישראלית, על רקע נקודות ציון ואירועים חשובים שקרו למדינה.

הגולם
ספר שאורי כתב יחד עם אלי אשד, שמציג מציאות אלטרנטיבית שכולנו היינו רוצים, אני משער- דמות גיבור-העל "הגולם" נוצרת ומתגבשת בקומיקס הישראלי ומלווה את מדינת ישראל מאז הקמתה ועד היום. הכל מוצג כמו ספר מחקר רציני ואמיתי, ונותן תחושה שזה באמת קרה, וכמובן שיש הרבה קומיקסים לאורך כל הספר.

Tales From The Ragin' Region
חוברת קומיקס שאורי הוציא לחו"ל שמאגדת כמה סיפורים, חלקם לקוחים מהחוברות שציינתי בהתחלה, וחלקם ממקומות אחרים, מתורגמים לאנגלית ויוצרים חוברת הסברה למדינתנו, קצת שנויה במחלוקת לטעמי. יש שם גם כמה פארודיות לא רעות על "מאוס" ו"ארצ'י" ועוד...

עוד שלושה

שניהם ניגשים למדינת ישראל בגישה סובייקטיבית לגמרי ולא מתיימרים להציג אמת אמיתית
א. לא ישראל שהורי הבטיחו לי. מבט ביקורתי על תולדות עם ישראל ועל מדינת ישראל של הארווי פיקאר שנכתב במקביל כאילו לאיסוף חומר לכתיבת ספר. ספר נחמד ושווה קריאה, עבר אצלי את מבחן הלשאר באוסף וזה אומר הכל.
ב. איך להבין את ישראל בשישים יום או פחות של שרה גליידן. יצא בהוצאת ורטיגו ומתאר את המסע של המחברת בתגלית והרעיונות שעולים לה בעקבות המסע.
http://sarahglidden.com/books/
ג. פלסטיין של ג'ו סאקו. ספר חד צדדי ומעצבן שסוקר את השטחים הכבושים בזמן האינת'יפדה הראשונה. ספר מרגיז ומעניין למחצה.

אתה מתכוון קומיקס דוקומנטרי/ביוגרפי או בדיוני

כי הגולם לא בדיוק נופל בקטגוריה של האחרים וגם האחרים הם לא בהכרח סיפורים אוטוביוגרפיים במלואם. חלק וחלק.
מציאות ישראלית אפשר למצוא בכל קומיקס ישראלי שלא מנסה להתחפש למשהו אחר. אפילו קומיקס סופר גיבורים ישראלי יש בו הרבה מן הישראליות (שלא לדבר על קומיקס סופר גיבורים כמו אדירי התכלת שבכוונה מנסה להכניס אקסטרא ישראליות).

אבל אם הדוקומנטציה/ביוגרפיה זה הכיוון שלך אז:
ירושלים של גי דה-ליל, ג'ובניק של מרים ליביקי, חלק לא מבוטל מספרי אקטוס (כקבוצה) ושל חברי הקולקטיב (כבודדים). ספציפית HAPPY END עולה לי לראש, קרוב-רחוק, ואולי גם פרוייקט קרגו.
מה שמזכיר לי את 'קומפוט' הפרוייקט הישראלי-פולני שיש בו סיפורים מעניינים מאוד מהכיוון הזה.
והטוויסט הכי משעשע לכל העניין, אם כבר תיעוד ישראלי מזויית יחודית, כמה מכם קראו את 'אביהם של ילדי ישראל' (על מר"נים ואחרים?),'אריה ברחובות ירושלים' גם דוגמא מוצלחת מהכיוון של הקומיקס החרדי ובגזרה הדתית-לאומית, הומוריסטי ככל שיהיה, 'מעבר לקו' מעביר יותר מפעם את ההוויה הישראלית יותר טוב מכל קומיקס 'רציני' שהוזכר עד כה.

amitais

New member
הערות

הקומיקס של שרה גליידן משעמם ברמות. גי דה ליל קצת יותר מעניין.
פוטנוטס של סאקו מעניין אבל ארוך וכבד כמו ספר שלם של מאמרים של גדעון לוי. וקומפוט הכי מעניין!!! (אני עשיתי).

מסכים עם כל מילה שלך.

גלידן הביאה לי את הסעיף כשקראתי את החומרים שלה בפעם הראשונה בהוצאה העצמית שלה (לפני שהיא הצליחה לשכנע את ורטיגו לפרסם את זה ואגב כך שכתבה חלק לא מבוטל משני הפרקים הראשונים כך שיהיו פחות מתנחנחים ומתלבטים).
אבל, משעמם ככל שיהיה, הספר הזה מבטא היטב מחשבות ורגשות שהרבה בני נוער יהודים צפון אמריקאים חשים בנוגע לישראל ולפרוייקט תגלית וכד' ומהבחינה הזו זה חומר קריאה חשוב כי הוא פותח לישראלי הממוצע פתח להבין איך יהודי צפון אמריקה יכולים להיות פרו ישראל ואנטי מדיניות ישראלית באותה העת.
וסליחה אם זה מתחיל לגלוש לפוליטיקה...

משהו קטן לגבי שרה גליידן

זה שלא ראיתי ספרים מצויירים יפה יותר או מעניינים יותר אבל כמו שאמר עפר, הספר מראה את נקודת ההתבוננות האמריקאית יהודית על הארץ וכיצד משווקים את הארץ שלנו בפני יהודי החוצות. חוץ מזה, יכול להיות שלמרות הדברים האחרונים שכתבתי הספר נועד יותר ללא ישראלים. אני יודע שמשפחתי מארה"ב מאוד נהנתה לקרוא אותו, אז יכול להיות שיש בו משהו מעבר למה שאנחנו בתור ישראלים יכולים לראות.

בהתחשב בעובדה ש...

א. מרבית משפחתי המורחבת, לפחות מצד אמא, חיה מחוץ לישראל.
ב. אני עצמי חי מחוץ לישראל עוד מעט כבר ארבע שנים.
ג. מאז ומתמיד הואשמתי בהיותי סססססמלאן עוכר ישראל בוגד ימחשמו טפו

אני לגמרי מבין את גלידן. הבעיה שלי עם הקומיקס שלה הוא לא הלבטים שלה אלא העובדה שהיא לא יודעת לספר סיפור בגרוש. לא במילים ולא באיורים ולא בשיטה המעורבת...
ושוב אני אפנה למרים ליביקי וג'ובניק בשביל לקבל את מנת ה'איך צפון אמריקאים יהודים תופסים את ישראל'.מסופר הרבה יותר מעניין, מאוייר לא פחות מוצלח, ועושה שימוש הרבה יותר טוב ביכולות הייחודיות של המדיום.

תוספת קטנה, מקווה שאחרונה

בעצם שתיים
א. לצייר יותר יפה ממנה זה לא ממש קשה, הייחודיות של הסיפור הזה היא ממש לא בציור, שממש לא כזה מדהים.
ב. אם אני זוכר נכון מהכתבה מהארץ שפורסמה בזמנו, ורטיגו פנו אליה אחרי שהיא הציגה את העבודה שלה ביריד קומיקס בארה"ב. נראה שהיא תפסה את העין שלהם עוד לפני שהיא רצתה לפרוץ לשוק הבי"ל. (המשפט האחרון נאמר בהגזמה)
ג. אתה יכול לשים קישור לאלו שאתה מצדד בהם, אני סקרן להסתכל.

AlmaGentil

New member
כמה נחמדים שקראתי

יש את הספר "Jerusalem: A Family Portrait" של בועז יקין
"Rabbi Harvey Rides Again: A Graphic Novel of Jewish Folktales Let Loose in the Wild West" של הארווי שיינקין - למי שאוהב הומור יידי וסיפורי מורשת יהודית
"A Contract With God: The Trilogy" של וויל אייזנר

Daniel Amit

New member
אני יודע שמדובר על ספרים לכבוד יום העצמאות

אבל חשבתי אולי להביא קומיקס מלפני שלוש שנים שיצרתי שמסביר את ישראל בצורה הומוריסטית

למעלה