



מחסור באחד מהם, או צריכת יתר, עלולים לשבש את פעילות הגוף. המינרלים הם בוני העצמות, יוצרי הדם,
מפעילי ההורמונים, מתחזקי העצבים תאי הדם האדומים העור והשיער, איזון משק הנוזלים בגוף ועוד שורה
ארוכה של תפקודים.
המינרלים מגיעים לגופינו רק דרך מזון ואינם מיוצרים על ידי הגוף. מקורות המינרלים הם בעיקר מהצומח, כל
הירקות העליים והשורשיים (פטרוזיליה, או בטטה למשל), כרוב חסה ועוד. מינרלים משתתפים בתהליכים
שונים הגוף, משמשים כזרזים לפעולות שונות, או כחלק מהמערכת החשמלית בגוף.
המינרלים החשובים לגופנו הם: סידן, נחושת, יוד, ברזל, מגנזיום, זרחן, אשלגן, נתרן, אבץ, גופרית, כרום, מנגן, סלניום ופלואור.
סידן: הסידן עומד בראש רשימת המינרלים מבחינת חשיבותו לגוף, והוא המרכיב העיקרי של השלד, משתתף
בהעברת הדחפים העצביים בין תאי עצב, ובתהליך התכווצות שרירי השלד ושריר הלב, ומהווה גורם הכרחי
לתהליך קרישת הדם. הסידן נמצא בחלב ומוצריו, בשימורי דגים, בעלי ירקות ירוקים, בהדרים ועוד.
מגנזיום: מגנזיום הוא מינרל שמסייע למערכת השרירים והעצבים לתפקד כמו שצריך. הוא שומר על קצב הלב ולחץ
הדם, מווסת את רמת הסוכר בדם, עוזר למערכת החיסון, מזרז החלמה, שומר על העצמות חזקות, ומשתתף פעיל
בכל תהליכי הפירוק והבנייה המתבצעים בגוף. נמצא בירקות ירוקים(כמו למשל: בזיליקום, פטרוזיליה ותרד), באגוזים
ושקדים, בסויה, בחיטה מלאה ואגוזים, גרעיני חמניות, שקדים, קטניות, דגנים מלאים, סובין, נבט חיטה, אורז חום,
אבוקדו ובננות, זרעים, חלב ומוצריו, בשר, ירקות ירוקים וקקאו.
אשלגן: הוא מינרל חשוב המסייע לגוף להעביר אותות עצביים, שומר על רמות מינרלים ולחץ דם, כמו גם שומר על תפקוד
תקין של וגמישות השרירים, מקטין את הסיכוי לאבנים בכליות ולאיבוד מסת עצם. נמצא בתפוזים, בבננות, עגבניות,
מלפפונים, חצילים, דלעת, תרד, צימוקים וירקות שורש, בסובין, בתפוחי-אדמה, בקפה, בתה, בקקאו, באופן כללי,
מזונות מעובדים מכילים פחות אשלגן.
ברזל: הברזל הוא יסוד הקורט החשוב ביותר. תפקידו של הברזל בגוף הוא ליצור את ההמוגלובין בדם (בכדוריות האדומות)
ואת המיוגלובין בשריר, אלה תפקידם לספק את החמצן לתאי הגוף, מונע אנמיה ועייפות, משפר זיכרון וחיוני לתהליך הגדילה.
מקורות הברזל הם בשר אדום, בשר רזה, כבד, כליות, חלמון ביצה, ירקות ירוקים, תרד, שיבולת שועל, עדשים, תפוחי-אדמה,
דגנים מלאים ועוד אפשר להגדיל את ספיגת הברזל על-ידי העשרת התפריט בבשר, בעוף ובדגים, בתוספת של מיץ תפוזים
המכיל ויטמין C שמזרז את ספיגת הברזל בדם. טופו, צדפות, שעורה, תפוחי אדמה, בוטנים וזרעי פשתן.
אבץ (צינק) - אבץ הוא מינרל המצוי בריכוזים גבוהים במיוחד ברקמת המוח, כליות, בכבד, בעיניים ובמערכת הרבייה הזכרית –
הוא נחוץ לתפקוד המערכת החיסונית לייצור מולקולות דנ"א (המטען הגנטי) לייצור חלבונים ולהטמעתם לתהליכי ריפוי של פצעים
וכוויות (בשל נחיצותו לייצור קולגן - המרכיב העיקרי של סיבי רקמת החיבור בעור) , לבניית העצם ולהבטחת התפתחות וגדילה
תקינים בילדים לתפקוד המערכת החיסונית לייצור מולקולות דנ"א (המטען הגנטי) המקורות העשירים באבץ הם בעיקר בשר
בקר ובשר עוף, ביצים ומאכלי ים, קטניות, דגנים מלאים ומוצריהם, שמרים, אגוזים, חלב ומוצריו.
נחושת - מינרל המרכיב והמפעל אנזימים המשתתפים בתגובות עם חמצן. לנחושת תפקיד גם בחילוף החומרים של הברזל. חסר
עלול לגרום לאנמיה. מסייע לברזל ליצור תאי דם אדומים ובריאים. נחושת מסייעת ליצור אנרגיה בתאים ודרושה לפעילות תקינה
של כלי הדם. בנוסף, היא מסייעת להגנה על רקמות החיבור והעצמות. מינרל זה מצוי בעיקר במזונות הבאים: קטניות, אגוזים,
זרעים, נבטים, מאכלי ים וקקאו ומוצריו. בשר (איברים פנימיים, ובמיוחד כבד), דגים, דגני סובין ומוצרים מדגנים מלאים.
יוד - הוא מרכיב חיוני המצוי רובו ככולו בבלוטת התריס ומסייע בויסות הורמוני הבלוטה וחילוף החומרים. הוא שחקן מפתח בתגובות
ביוכימיות רבות המשפיעות על קצב הלב, קצב הנשימה ומסייע בנטרול רעלנים. מקורות מזון מומלצים: מאכלי ים ואצות הם מקורות
טבעיים עשירים, ביניהם גם ירקות עליים ירוקים. מזונות מעובדים עשויים להכיל רמות גבוהות של יוד בשל תוספת מלח שולחני המכיל
יוד.
זרחן - מינרל חיוני המהווה מרכיב עיקרי (שני אחרי הסידן) בבניית העצמות והשיניים. הזרחן מסייע לשמור על רמות חומציות תקינות,
יצור וניצול תקין של אנרגיה ושל ויטמינים מקבוצת B מינרל המהווה חלק ממבנה העצם, מחומצות הגרעין, מקרומי התאים וממולקולות
עתירות אנרגיה מינרל זה מצוי בעיקר במזונות הבאים: קטניות, דגנים מלאים, פירות יבשים, אגוזים, גרעינים, חלב ומוצריו, בשר,
איברים פנימיים, ביצים, עוף, דגים, טופו, כרוב, אוכמניות, פולי סויה, דגנים מלאים ואגוזים. זרחן יכול להופיע גם במזון מעובד, כך למשל
חומצה זרחתית נמצאת במשקאות קלים שונים.
סלניום - סלניום הוא מינרל שהגוף צורך בכמויות קטנות כדי לעזור לווסת את הורמוני בלוטת התריס ולתמוך במערכת החיסונית, כמו גם
למנוע סרטן. אחד מתפקידיו החשובים של הסלניום הוא להוות נוגד חמצון חיוני ולמנוע נזק לתאי הגוף הנגרם מרדיקלים חופשיים. מקורות
מזון מומלצים: המקורות העשירים ביותר של סלניום כוללים אגוזים, בעיקר אגוזי ברזיל, פירות ים, בשר, דגנים מלאים, שום ופטריות, ירקות
ופירות, איברים פנימיים, מאכלי ים וביצים.
נתרן - הידוע גם כמלח, הוא חיוני לגוף כדי לשמור על איזון נוזלים, על תפקוד שרירים, הרגעה של מערכת העצבים ולחץ דם תקין. למרות
שמלח ונתרן כלורי הם שני מינרלים שונים, על פי רוב הם נמצאים יחד ברוב המזונות ונוהגים להתייחס אליהם כאחד. מינרל זה מצוי במזונות
המכילים מלח (בעיקר מזונות משומרים ובמזונות מעובדים).לעומתם, פירות, ירקות וקטניות דלים בנתרן.
כרום - מינרל שמסייע לשמור על איזון רמות הסוכר, על ידי שיפור ההשפעות של האינסולין. הגוף זקוק לכרום בשביל חילוף חומרים תקין
ובקליטתו על ידי התאים. מינרל זה מצוי בעיקר במזונות הבאים: קטניות, אגוזים, שמרי בירה, בשר מעובד, ברוקולי, שעועית ירוקה,
פטריות, דבש, ומוצרים מדגנים מלאים, במיוחד סובין.
גופרית - מינרל המהווה מרכיב בחומצות אמינו יש לה תפקיד בנטרול רעלים ובסילוקם, והיא חיונית בתהליכי ייצור אנרגיה. הגופרית משתתפת
בשמירה על מאזן החומציות והאלקטרוליטים בגוף. מינרל זה מצוי בעיקר במזונות הבאים: קטניות, בשר, אגוזים וחלב ומוצריו. בשעועית ובאפונה
יבשות, באגוזים. תפקידיה הם לחזק את תאי השיער והציפורניים.
מנגן - מינרל המרכיב והמפעיל מספר אנזימים הקשורים בחילוף חומרים של גלוקוז. למנגן תפקיד גם במניעה של תגובות חמצון. מינרל זה מצוי
בעיקר במזונות הבאים: קטניות, דגנים מלאים, אגוזים וירקות ירוקים.
פלואור - מינרל המהווה מרכיב בציפוי השניים ובחומר האנאורגני של העצמות. חסר עלול לגרום לעששת. מינרל זה מצוי במים, בתה ובמאכלי ים.