דברים שלא סיפרו לי על ניתוח שרוול

דברים שלא סיפרו לי על ניתוח שרוול

רציתי לשתף אתכם בכמה דברים שאף אחד בממסד הבריאטרי לא סיפר לי על הניתוח אותו עברתי. אני מתנצל על הטון המצווה בהודעה הזאת, אבל אין לו תחליף.

זה לא חדש שאנחנו מקבלים אינפורמציה חלקית מהצוות הכירורגי, התזונאי והפסיכולוגי. כמעט בכל המקרים נידרש "להשלים" מידע מתוך נסיון של אחרים, או לחילופין ללמוד אותו על בשרנו. יש סיבות רבות לאי הסימטריה במידע, וייתכן שהיא בלתי נמנעת. אני אנסה להשלים קצת מידע מתוך מה שאף אחד לא סיפר לי לפני ניתוח השרוול שעברתי, מה שלמדתי בדרך הקשה תוך טעייה ומה שלמדתי ממשורולים אחרים.
קצת רקע: עברתי ניתוח שרוול קיבה ב-19 בפברואר 2013 בהדסה הר הצופים על ידי ד"ר רונית גרינבוים וד"ר נחום בגלייבטר. אני מאוד מרוצה. בחמשת החודשים שעברו מאז ירדתי 48 ק"ג, מ-BMI 38.6 ל 24.7, ממידה XXXL ל-L. אני ממליץ על הניתוח ועל הצוות שטיפל בי (הדיאטנית הילה, הפסיכולוגית לימור, סליחה אם שכחתי מישהו/י) למי שניתוח שרוול הקיבה מתאים לו. הניתוח לא מתאים לכולם, ולעיתים קשה לקבוע למי הוא מתאים ולמי לא. על כל מטופל/ת להחליט בעצמו, בעזרת אנשי המקצוע ועל בסיס עושר האינפורמציה שקיים. אולי הדברים הבאים יעזרו. המטרה בהודעה זו איננה ח"ו להפחיד או להניא אנשים מניתוח שרוול, אלא לסייע למי שהניתוח מתאים לו לעבור אותו עם ידע כמה שיותר שלם.

מערכת העיכול משתנה לחלוטין אחרי הניתוח. בעלי המקצוע מסבירים לנו את "העובדות הקרות", שהקיבה מוקטנת בשלושה רבעים בערך, ושקיבולת הקיבה תקטן. לא מספרים לנו שגודל וצורת הקיבה החדשה ישנו את מהירות המעבר של האוכל דרך הקיבה, יגרמו לשינויים בקצב ותפוקת המעיים, יגרמו או יגבירו את הרגישות למזונות מסויימים ללא כל הסבר הגיוני לכאורה ויביאו לשלל תופעות לוואי. רשימה מאוד לא ממצה של תופעות לוואי אלו כוללת עצירות, שלשול, גזים כואבים, נפיחות, שינויים תכופים בקצב ובתפוקת המעיים, קושי פיזי ביציאות, גרעפסים "פרודוקטיביים" הכוללים עליה של תכולת קיבה לגרון, צרבות, ריפלוקס וושטי מוגבר, קושי בשתייה. אלו רק התופעות שחוויתי בעצמי. בשיטוט בפורום הזה וב"משורוולים" תמצאו תופעות נוספות. אני מציין אותן כאן כי לא הכינו אותי לתופעות הללו. ניתו להמנע מחלק מהן על ידי תזונה נכונה הכוללת כמות סבירה של סיבים תזונתיים, פעילות גופנית ותרופות. יש לצפות שתזונה שלא על פי הוראות, ובמיוחד צריכה מוגברת של פחמימות, סוכרים ומזונות דלי סיבים יביאו לתופעות במערכת העיכול שלא הופיעו כלל במצבים דומים לפני הניתוח. כל מערכת העיכול, לא רק הקיבה, הופכת לבלתי סלחנית אחרי ניתוח שרוול.

היכונו להקאות. הקאה היא תופעה נפוצה אחרי ניתוח שרוול. אנשי המקצוע אינם מסוגלים להדריך אותנו כיצד להמנע לחלוטין מהקאות. את ההסתגלות לנפח הקיבה החדש לא ניתן ללמוד מספר, חוברת או מנאום של תזונאי/ת. האמת המרה היא שכולנו לומדים מנסיון, ואחרי ניתוח שרוול כל טעות באומדן נפח הקיבה או הרכב המזון תוביל ללחץ, כאבים ולהקאה. רק אחרי שמקיאים פעם אחת או יותר לומדים מה באמת גורם לנו להקאות. הקאה בתקופת ההסתגלות לשרוול היא כמו נפילה כשלומדים לרכב על אופניים, ולכן ניתוח שרוול לא מתאים לנרתעים או חרדים מהקאות. ישנן שלוש דרכים להתמודד עם הקאות. הראשונה היא להשלים עמן, לא לנסות ללמוד את הסיבה להקאות ואיך לאכול נכון כדי להמנע מהן. גישה זו יכולה להביא לנזק רציני ללוע, לשיניים ולדרכי העיכול, לכשלון הניתוח ועלייה במשקל. הדרך השנייה קשורה בראשונה והיא שימוש בהקאות על מנת לפנות את תכולת הקיבה אחרי האכילה, הקאה תכופה כדרך חיים והתמכרות להקאות. גישה זו מהווה תסמין של הפרעת אכילה ויכולה להביא למגוון הפרעות פיזיות, נפשיות ולהביא לסכנת חיים של ממש. שתי דרכים אלו מסוכנות ואסור להתקדם לכיוונן, על אף הפיתוי הקיים לפעמים. הדרך הנכונה להתמודד עם הקאות היא לחשוב אחרי כל הקאה ברצינות על הסיבה להקאה, התחושות וההתנהגות שקדמו לה והתשדלות מקסימלית להמנע מהתנהגות זאת בעתיד. יומן אכילה יעזור בכך.
יחד עם זאת, כולנו בני אדם וסביר ונשגה מפעם לפעם. לכן נדירים המשורוולים, גם הוותיקים שבהם, שלעולם אינם מקיאים. אסור להשלים עם הקאות, אבל לא מציאותי בעליל לצפות לעבור את התהליך כולו ללא ההקאות.

תסמונת דמפינג אחרי שרוול. תסמונת דמפינג נגרמת ממעבר מהיר של מזון לא מעוכל מהקיבה למעי. תסמינים כוללים חולשה, שינויי דופק, הזעה, שלשול וסחרחורת. לרוב מציינים הרופאים את התסמונת בהקשר של ניתוח מעקף קיבה. חשוב לדעת שבמצבים מסויימים דמפינג יכול להופיע גם אחרי ניתוח שרוול. לא הכרתי את האפשרות הזאת עד לפני זמן מה, בבית קפה קטן בפריז, שבו החלטתי לחרוג מהרגלי התזונה הבריאים ולטעום מעט קרואסון עם ריבת הבית. התוצאה היתה אחת התחושות הנוראיות ביותר שחוויתי בחיי, התמוטטות על ספסל ובעיקר בזבוז של יום שלם מהחופשה. מאז עשיתי שיעורי בית, ולמדתי כמה הרסני עבורנו לאכול סוכרים מרוכזים (ריבות, משקאות ממותקים, סירופ סוכר על גווניו וכו'). אסור להכנס לשאננות וצריך להקפיד לא להכניס "מזונות" אלו לגוף בכלל. מותר לאכול מתוק, בכמויות קטנות ובמתינות, ויש להעדיף מתוקים דלי סוכר.

האכילה במסעדות תהפוך קשה. אני אוהב מסעדות ובתי קפה. אני גם אוהב לבשל ולנסות דברים יצירתיים במטבח. מאז הניתוח אני לא מסוגל לגמור מנה במסעדה, לא יכול לאכול שלוש מנות בארוחת ערב, אך כמו רבים חונכתי לא להשאיר אוכל בצלחת. מכיוון שאני לא מתכוון לוותר על ההנאה מאוכל בגלל הניתוח שעברתי (וגם לכם לא כדאי), אני לא גומר מהצלחת במסעדה. לפעמים אחרים מופתעים, לפעמים זה נראה כמו עלבון, אבל אם מלצר מסור שואל אם יש בעיה עם המנה, אני מסביר בתמצות הראוי. יש שיגידו שזה בזבוז, לדעתי לגמור מהצלחת למרות שאנחנו לא רעבים זה בזבוז גדול יותר. במידה והשארת אוכל בצלחת לא מתאימה לכם תיאלצו לוותר על מסעדות, לחלוק מנות עם אחרים או להזמין מנות ראשונות קטנות בלבד. אם בחרתם, כמוני, להזמין מנה אחת ולהשאיר חלק בצלחת, תהיו מוכנים להסביר עצמכם כשצריך.

תהיו מוכנים גם לתגובות שליליות, הדימוי העצמי משתנה בקצב איטי מהמשקל. כמו שאתם יודעים על בשרכם, אנחנו חיים בסביבה אכזרית. מודל היופי, הנגזר ונשען על הפטריאריכה, מביא להשפלת ושנאת שמנות ושמנים, כמו גם להדרת כל מי שלא תואם את מודל הרזון הלבן השולט בכל תחום בחברה שלנו. ייתכן וזו הסיבה העיקרית שפניתם לניתוח. מיותר לציין שהדימוי העצמי שלנו נשען על הרבה יותר מהמספר על המשקל, ושאם סבלתם מדימוי עצמי נמוך ויחס שלילי מהסביבה במשך רוב שנות חייכם (כמוני), הדבר לא ישתנה בן לילה אחרי הניתוח. יתר על כן, אותם אנשים ששונאים אותנו על שאנו שמנים לא יהפכו לאוהדים בעקבות הניתוח. אנשים אלו, שאינם שווים את תשומת ליבנו אך זוכים בה למרות הכל, רואים בנו עצלנים על שלא ירדנו במשקל בדרך "טבעית" (ואין הסבר שישכנע אותם, לא ניתן לכבות שנאה בהגיון). את העבודה על הדימוי העצמי שלנו נצטרך לעשות במקביל לירידה במשקל. כדאי להיעזר באנשי מקצוע על פי התאמה אישית. עזרה שכזו לא קיימת כמעט בכלל במסגרות הבריאטריות הציבוריות.

קפה ואלכוהול משפיעים מהר אחרי הניתוח. מותר לשתות קפה על חלב כבר בשבוע שאחרי הניתוח. כמה חודשים אחרי מותר לשתות משקאות חריפים. שימו לב שקפאין ואלכוהול ישפיעו עליכם מהר יותר אחרי הניתוח. היכונו להזעת יתר ודופק מהיר אחרי כוס קפה חזק, ולתחושת שכרות אחרי כוסית יין אחת. כמובן שיש עוד גורמים המשפיעים על הרגישות לחומרים פסיכואקטיביים אחרי הניתוח.

ישנן תופעות לוואי רציניות לירידה מהירה במשקל. ירידה של עשרות קילוגרמים בשנה נחשבת מהירה, והיא הנורמה אחרי ניתוח שרוול. תופעות לוואי חמורות אפשריות של ירידה מהירה במשקל כוללות פגיעה בתפקודי כבד, אבנים בדרכי המרה, חולשת שרירים, תופעות פסיכיאטריות ועוד. המנתחים לרוב לא מפרטים למטופלים מעבר למינימום לגבי תופעות אלו. חשוב לשאול אותם ולהבין. פעילות גופנית עוזרת למנוע פגיעה ברקמות שריר ועוזרת לשמור עלפעילות הגוף בזמן הירידה המהירה.

צפו לתגובות שליליות מחברים, מכרים וקרובי משפחה שמנים. הקנאה, כמו גם תחושות אשמה על אי טיפול בעודף משקל, יביאו מעט מהאנשים השמנים בסביבתינו לסלוד מהשמחה שלנו בהישג, או מעצם קיומינו אחרי הירידה במשקל. ייתכן שהם לא ירצו בחברתנו, ויתכן שירגישו צורך להתנצל על שהם לא מטפלים בעודף המשקל שלהם. אפשר לנסות לנחם ולהדגיש שהבחירה שלנו לא מהווה ציווי או המלצה לסובבים אותנו. סביר שזה לא יעזור. רצוי לשים עצמינו בנעליים של חהבר השמן של אדם שירד מהר במשקל, לנסות הבין את התחושות השליליות של חברינו וקרובינו כלפינו,
 

קוביd1

New member
קראתי בעיון את מה שכתבתה

דעתי שלפני החלטה על כל סוג של ניתוח צריך לבדוק את כל האמת ,ולא רק מה שרופאים מסויימים מספרים לך ,ולא תמיד זה משיקולים רפואיים גרידא ,אני חושב שמה שמתאים לX לא מתאים ל Y ,יש סוגים של ניתוח שהם בלתי הפיכים ,ואת מה שנעשה אין להשיב
חברים תקראו את מה שנכתב פה תתיעצו ,תקראו בפורומים ותחליטו ,מה טוב לכם ולכם בלבד.


שבוע טוב לכולם


קובי
 
כל מה שכתבת נכון. ולכן בדיוק זו הסיבה מדוע

חשוב ביותר לדבר עם מנותחים, אנשים שעברו על בשרם את הניתוח, ולא רק עם המנתחים, כדי לדעת איך נראים באמת החיים לאחר הניתוח. מהסיבה הזו קמו פורומים/קומונות/בלוגים רבים בנושא ונערכים מפגשים של קבוצות משורוולים/מעוקפים/מטובעים.
 
תגובה ממשורוולת ותיקה

אני חושבת שהמידע שאתה מעביר כאן חשוב לכל מי שעומד לעבור את הניתוח. אבל ניסיתי לקרוא אותו בעיניים של מישהו שהוא עדיין לפני הניתוח, והתחושה שלי היתה של פחד גדול, והרגשתי מעין איום כלשהו שכל מה שכתבת עלול לקרות לי, ואיך אוכל לעמוד בזה....
צריך לדעת שמה שכתבת לא בהכרח קורה לכולם, ולכן קשה מאד להכליל. אצלי לדוגמה הכל עבר חלק, ולא חוויתי שום תופעה ממה שכתבת. אני לא סובלת מצרבות, לא הקאתי אפילו פעם אחת, נהנית במסעדות ובתי קפה, ומעולם לא חוויתי דאמפינג. כך שלכתוב בכותרת, "היכונו להקאות", נשמע קצת מאיים. זה לא בהכרח קורה לכולם.
חשוב לדעת שיתכנו התופעות שתארת, אבל כאמור זה לא קורה באופן גורף לכולם.
 

מרים 882

New member
למרות שאני סובלת מחלק מהתופעות

אני לא מצטערת לרגע על הניתוח.זה שולי בשבילי
 
זה חשוב מה שכתבת כי זה יכול לקרות לכל אחד


וצריך לדעת את זה ולהיות מוכנים.
ידעתי מראש שכל זה יכול לקרות-אבל כל זה זניח לאומת הנזק והמחלות שהיתי יכולה לקבל בעקבות משקלי הגבוהה.
אני חושבת גם שלחלק מהתופעות שדיברת כמו ההנאה במסעדות וכדומה צריך לעשות הכנה נפשית-כבר שהיתי שלושה שבועות אחרי הניתוח הלכתי למסעדה ואכלתי ביצה מקושקשת כשכולם הריצו אנטריקוטים.גם היום אני עושה בחירה ומוותרת על מנה ראשונה ואוכלת עקרית ולא מתביישת לעשות "דוגי בג".
אני מכירה כמה מנותחים שהסתבכו ממש וחלקים גם סובל ממה שציינת -אבל כששואלים אותם אף אחד מהם לא מצטער על התהליך.
לשמחתי הרבה אני שנה אחרי-ואין לי שום תופעות לוואי-חוץ מעור מדולדל ויש לי עוד איזה 30 ק"ג לרדת-לא מצטערת לרגע
 

גברת ע

New member
חבל שזה הטון של ההודעה שלך - זה עלול

להפחיד ואולי להטעות ...

קודם כל אתה חמישה חודשים אחרי הניתוח, אתה עדין בשלבי הסתגלות פיזיים ונפשיים לניתוח ולמקום החדש שבו אתה נמצא.
אני עברתי ניתוח שרוול לפני כמעט שנה וחצי, ואני מאוד מרוצה, ירדתי למידה 38 ממידה 50.
אבל זה לא קל, ואנשים צריכים לקחת את זה בחשבון אבל מלקחת את זה בחשבון ועד להגיע לפחד יש הבדל, ואם הייתי היום עומדת לפני ניתוח או שוקלת וקוראת את ההודעה שלך הייתי מפחדת מאוד ואולי לא ניגשת לניתוח.

*מערכת העיכול משתנה לחלוטין - זה לא קשור רק לשרוול, אלא לניתוחים לקיצורי קיבה.
מעבר להסביר לך שזה משתנה ומשפיע על הכל, איזה עוד הסבר אתה צריך?
נכון כל התופעות האלו קורות בעיקר בהתחלה אבל זה עובר.
מנסיוני האישי שלי, בהתחלה סבלתי קצת מעצירות ושלשולים מכיוון שהתזונה לא הייתה רגילה והיו הרבה דברים שאסור היה לנו לאכול ולאט לאט רק מכניסים את זה לתזונה, אבל בעזרת הויטמינים ולאט לאט בעזרת הוספת עוד מזונות לתזונה שלי וחזרה לתזונה רגילה (רק כמויות הרבה יותר קטנות) כל הבעיות האלו עוברות, והיום היציאות שלי רגילות ומושפעות מתזונה בדיוק כמו שלכל אדם גם שלא עבר ניתוח .
ריפלוקס בהתחלה יש ובגלל זה חלק מהרופאים נותנים המלצה שבשלושת החודשיים הראשונים לקחת כדור אבל זה גם עובר, והרבה פעמים לפני השלושה חודישים, לי אישית התחילו צרבות וריפלוקס שבועויים וחצי אחרי הניתוח ונמשך און אנד אוף במשך חודש בערך, מאז כלום (שוב כמובן שכשאני אוכלת משהו שלא בא לי בטוב זה קורה, אבל גם פה גם לפני הניתוח הדברים האלו קרו)

* היכונו להקאות - זה אחד הסעיפים שהכי היה לי קשה איתו ממה שכתבת, דבר ראשון שוב בכל אחד מהניתוחים יש הקאות, אבל גם פה הכל מתחיל ונגמר (בדרך כלל לא תמיד) בהתנהלות שלנו עם הניתוח שבחרנו לעשות ועם האוכל והכללים, נותנים לנו כלים והוראות איך להתנהל נכון והם ח שובים מאוד במיוחד בהתחלה, ואם נקפיד על זה אז גם לא נקיא.
אני לא אגיד שאני לא הקאתי בכלל, אבל אני יכולה לספור לך על שתי ידיים (ואפילו ישארו אצבעות פנויות) את כמות הפעמים שהקאתי.
ולא אני לא חושבת שאני מיוחדת או חשובה או יודעת הכל, אבל אם נקשיב לעצמינו ולגוף שלנו בעזרת הכללים שקיבלנו, נוכל גם להמנע מהקאות שרק פוגעות בשרוול ובנו.

*דמפינג אחרי שרוול - דמפינג מזוהה עם ניתוח מעקף קיבה יותר מאשר שרוול, נכון שגם אצל המשרוולים יכול להיות מצבים כאלו וגם לי קרה פעם אחת שהייתי יחסית טרייה ואכלתי משהו שהיה יותר מתוק ממתוק (לא תיארתי לעצמי שהוא כזה עמוס בסוכר).
אבל מלבד זה, אין סיבה שלא נלמד להתפנק ולהנות גם מהדברים הטעמים והכאילו "אסורים" כמובן שהכל חייב להיות במידה. אני כמעט מההתחלה אכלתי שתי קוביות שוקולד יום כן יום לא, היו ימים שאפילו כל יום, זה לא פגע לי בירידה, זה לא עצר אותי, זה לא גרם לי לדאמפינגים, להפך, זה עזר לי לבנות ולקיים אורח חיים בריא ונכון יותר בלי התנזרות מדברים שאני אוהבת ואני אגלה לך סוד, אני יודעת שזה לא בריא בכלל ובפרט לנו אבל אחת לכמה שבועות אני גם 'מתפרעת' ומתפנקת בכוס קולה בשבת בצהריים, וגם פה, לא קרה לי כלום. נכון שעל כל אחד זה יכול להשפיע אחרת ולפעמים מה שפעם אחת השפיע עלי לא טוב וגרם לי לדאמפינג, לא בטוחה שבעוד כמה שבועות ובכמות קטנה יותר יגרום לי שוב.

האכילה במסעדות תהפוך להיות קשה - מבערך השבוע השלישי שאחרי הניתוח אני יוצאת ואוכלת בחוץ, להפך הניתוח הזה לימד אותי שגם ארוחה של מנה אחת אפשר להנות. אני יושבת הרבה במסעדות ובבתי קפה אז אני מזמינה מנה עם חברה, או שאני מזמינה מנה אוכלת כמה שאני יכולה ואורזת את השאר ואז יש לי לארוחת ערב או ליום למחרת עוד ארוחה, או שאני לוקחת חצי סנדוויץ\סלט קטן\מנה מהמנות הראשונות שבדרך כלל קטנות יותר, אין סיבה לוותר על בתי קפה ומסעדות ולהפסיק להנות מאוכל טוב. אוכל הוא חלק מהחיים שלנו וצריך לדעת לשלב ולהכניס אותו בצורה בריאה ונכונה לחיים שלנו ולא לתת לזה להפוך אותנו לעבדים לאוכל ולשרוול\ניתוח.

* תגובה שלילית מהחברה לא קשורה לניתוח, אנחנו חיים בחברה חולה ושיפוטית ובין אם עשית ניתוח או לא, בין אם אתה שמן רזה, שחור, לבן תמיד למישהו יהיה משהו להגיד, יש לי חברה טובה שירדה מעל 30 ק"ג בדרך הטיבעית וגם עליה היו ביקורות ושיפוטית ושליליות.
מבחינת דימוי עצמי - עברנו ניתוח בבטן לא בראש, העבודה בראש היא אחראיות שלנו בלבד, בשביל זה אנחנו נעזרים אחד בשני ובאנשים מקצוע, יש דיאטניות בריאטריות, יש פסיכולוגים לשבת איתם ויש קבוצות תמיכה מקצועיות יותר או פחות, למתחילים ולותיקים, וזאת אחריות של כל אחד ואחת מאיתנו למצוא את המקום שמתאים לנו.

* קפה ואלכוהול - קפה אני לא שותה אז אני לא יודעת אלכוהול זה ידוע וגם אומרים את זה מראש יש לזה כמה סיבות אחת כי יכולת הספיגה של הגוף משתה ושתיים פשוט כי ירדת במשקל, הרבה פעמים לאנשים רזים יש יכולת להחזיק אלכוהול פחותה משל אנשים שמנים.

* תופעות לוואי - אני לא יודעת אצל מי בדקת אבל הרופאים שהייתי אצלהם פרטו לי את כל התופעות לוואי שיקרו לי אם אני לא אקפיד על תזונה נכונה ולקיחת ויטמינים.
אם לא תקפיד על תזונה נכונה ומאוזנת, ואם לא תקפיד על לקיחת ויטמיינים (לשרוול ההמלצה היא שנה אחרי הניתוח ואז אחכ לפי צורך) ובדיקות דם (כל שלושה חודשיים ואחכ כל חצי שנה) אז יהיו לך תופעות הלוואי שתיארת.

* תגובות שליליות ממשפחה וחברים - ראה התייחסותי בסעיף קודם, אם כאלו הם חברים שלך כנראה הם לא מספיק טובים בשביל להיות חברים שלך, תמצא אנשים שיאהבו יעריכו ויתמכו בך.

תראה בכל דבר יש טוב ורע, בניתוח יש טוב ורע, גם במה שקורה לך גופנית ונפשית יש טוב רע השאלה היא מה יותר ועד כמה זה עדיף או לא על מה שהיה קודם.

לפני שניגשים לניתוח חשוב לדעת להבין הכל ולקרוא ולדעת ולבוא מוכנים לדעת שאנחנו לא נקום פתאום יפים ורזים ובריאים, הניתוח הוא קביים ובא לעזור לנו להבריא, אבל ההחלמה וההתמודדות והעבודה, זה הכל עלינו
ואם אנחנו לא נשמור ונקפיד ונעבוד קשה אז לא נצליח או שנצליח ולא נחזיק מעמד ונחזור לאיפה שהיינו קודם או שנהיה חולים.

זה הכל מתחיל ונגמר בנו!

אני מתנצלת אם אני נשמעת קצת 'קשוחה' אבל ההודעה שלך הציקה לי ורציתי להראות קצת דברים מפרספקטיבה שונה.
 
לא קורה לכולם. קורה לחלקנו.

ברור שלא כולם סובלים מתופעות לוואי קשות, אך מההודעה שלך אפשר לשער כי התופעות האלו כולן הן מינוריות או בכלל לא רלוונטיות.
כתבת בטון חריף, אני אענה בטון דומה.

אני כותב בפורום הזה כדי ללמוד מנסיון של אחרים ולשתף מהנסיון שלי, לא כדי למכור את הניתוח אותו עברתי. לעזור למועמדים זה גם להציג את הבעיות האמיתיות בחיים שאחרי שרוול, ללא טיוח וייפוי המציאות. ישנן תופעות לוואי. הן לא מופיעות בכללותן בספרות ההסברתית או בנאומי הרופאים. זה יופי שהן לא קרו לך, וכל הכבוד וכו' וכו', אבל חבל שאת כמנותחת וותיקה יותר בוחרת לזלזל בחוויות ובנסיון של אחרים, וכל זאת כדי לשכנע אחרים לעבור ניתוח שאולי לא מתאים להם. יש לנו מספיק כירורגים שמשווקים את ניתוחי השרוול במטרה לגייס כמה שיותר מנותחים. הייתי בטוח שהפורום הזה קיים למטרות אחרות.

זה שאת לא חווית א-ב-ג-ד באופן אישי לא נותן לך את הזכות לבטל במחי יד נסיון של מנותחים, שאולי לא "מנוסים" כמוך אבל אולי נמצאים במקום אחר בחייהם, אולי מתפקדים אחרת אבל לא מחוייבים לתהליך פחות ממך. אין לך זכות להתייחס כך לחוויות קשות אחרי ניתוח שרוול רק בגלל שכתוצאה משלל גורמים הן לא קרו לך.

אני לא מנסה להיות מסיונר של ניתוחי שרוול או "למכור" אותם. כתבתי בפירוש שאני אמליץ על הניתוח לכל מי שהניתוח הזה מתאים לו ושאני מרוצה, מעבר לכך אין לי אינטרס לייפות את המציאות. מאוד מעציב אותי שמנותחים רבים מאמצים לעצמם מין "פטריוטיות" של מנותחי קיצור קיבה מסוג כזה או אחר, ולוקחים על עצמם להעלב אישית בשם האומה המשורוולת/מטובעת/מעוקפת כל פעם שמישהו מטיל ספק במושלמות התהליך אותו הם עברו. מועמדים לניתוח צריכים לקבל החלטה מתוך ידע מלא ולא מתוך כוונות טובות ויחס מבטל לתופעות הלוואי. אין ניתוח מושלם, יש רק אפשרות טובה ביותר.

מטבען של תופעות לוואי להופיע אצל חלק מהאוכלוסייה אם לא חוויתם תופעות לוואי אחרי הניתוח זה באמת נפלא והלוואי וכולם היו כך. אולי אז אפשר היה לסגור חלק מהפורומים האלה.

5 חודשים אחרי שרוול זה כבר ממש לא "תקופת הסתגלות", ואפילו אם היתה תקופת הסתגלות כל כך ארוכה ראוי להתייחס לתוכן התקופה הזאת בכובד ראש. כמו כן, אין לי שום כוונה להשוות ניתוחי שרוול לניתוחים אחרים לקיצור קיבה מכיוון שלא עברתי אותם. ההשוואה שאת עושה לניתוחי טבעת וכו' על מנת לשלול את מה שכתבתי לגבי שינויים היא דמגוגית.

הצוות שאני עבדתי מולו לא ידע להכין אותי למה שעברתי אחרי הניתוח במערכת העיכול. תופעות שונות הופיעו מאוחר או הופיעו מלכתחילה ולא עברו. מכיוון שאני לא היחיד עם קשיים אלו, היה ראוי להתייחס אליהם לפני הניתוח בחוגים המקצועיים. זה באמת נפלא שכל תופעות הלוואי עברו לך מאוד מהר אבל לי ולאחרים זה לא כך, וצריך לקחת את זה בחשבון.

הייתי גם מאוד ברור בכך שהקאות הן תוצאה של התנהגות לקויה, אבל את לא יכולה להכחיש שכל משרוול, טרי או לא, חווה הקאות במינון כזה או אחר. מי שלא מסוגל להקיא (אני מכיר כמה שנכנסים לפניקה מהקאות) לא יכול לעבור ניתוח שרוול (ואז אני מניח שגם לא טבעת אבל אין לי מושג כי לא עברתי ניתוח טבעת). שוב, אני כולי השתאות שאת לא מקיאה כמעט בכלל, אבל יש משרוולים שגם אחרי שנים מקיאים מדי פעם ולומדים מכך, ויש גם שנתקעים בגלל ההקאות.

לגבי דמפינג, אדגיש שתופעת דמפינג אחרי שרוול נדירה הרבה יותר מאשר אחרי מעקף קיבה. שוב, זה שזה קרה לך רק בהתחלה ולא שוב אחר כך זה נפלא, לאחרים זה קורה יותר, והדבר החמור הוא שזה לא מופיע באף חוברת הדרכה או באף הרצאה. מועמדים יוצאים עם הרושם שדמפינג קורה רק אחרי מעקף. באמת שאני לא ממציא דברים, וגם אין לי שום סיבה להפחיד אנשים סתם. ידע הוא כח, זה הכל.

מצאתי לנכון להתייחס גם לתופעות הקשורות בירידה מהירה במשקל, כמו דימוי עצמי ויחס מאחרים. ברור שזו לא תוצאה של "הניתוח", אבל אני אחרי שרוול ואלו החוויות שלי וגם של אחרים בסביבתי אחרי ניתוח שרוול. לא אכתוב על תופעות פסיכולוגיות וחברתיות אחרי ניתוח טבעת או אחרי אברהמסון, כי אין לי מושג בזה. לי, במערכת הציבורית שבה נותחתי, לא ניתנה הזדמנות לקבל עזרה בתחומים האלו שאת מבטלת בזלזול. אם את מכירה מרפאה בריאטרית עם צוות פסיכולוגי שמטפל בצורה עקבית גם בצדדים הנפשיים של ירידה במשקל, נשמח להמלצה. מעבר לכך, הזלזול במניעים הרגשיים והחברתיים של מועמדים לניתוח לא משרת שום מטרה.

מדהים (ונדיר) שהרופא/ה שלך עבר/ה איתך על כל הסיכונים בירידה מהירה במשקל. אני למדתי עליהם מהאינטרנט, ועל בשרי. אני לא קיבלתי מידע שלם על כך, וכך גם אחרים שמתמודדים עם דברי םלא פשוטים. לראייה, כל ההודעות כאן וב"משורוולים" לגבי ניתוחי כיס מרה ותפקודי כבד לקויים שנחתו "במפתיע" אחרי ירידה חדה במשקל.

לסיכום, כמו שכתבת, "לפני שניגשים לניתוח חשוב לדעת להבין הכל ולקרוא ולדעת ולבוא מוכנים", ומכיוון שהמידע המסופק על ידי הצוות הבריאטרי לוקה בחסר, רציתי להשלים מידע מהנסיון שלי. לא המצאתי דבר. התגובה שלך מנסה לטייח חוויות קשות, ולדעתי זה לא עוזר למועמדים לניתוח.
אדגיש שוב כי ההחלטה לעבור ניתוח שרוול היא אחת ההחלטות הטובות בחיי, עם כל הקושי אני מאוד מרוצה מהתהליך, אני בריא בהרבה היום מלפני הניתוח, ואמליץ עליו לכל מי שהניתוח הספציפי הזה מתאים לו!
 

אופירA

New member
מנהל
תחושה קשה של סחרחורת, בחילות, חולשה חזקה

תחושה שמשתלטת על הגוף וחולפת אחרי כמה זמן - דקות, שעות.
זה שונה מאחד לאחד. יש מי שלא ירגיש חולשה הרבה זמן, אבל הסחרחורת והבחילות יספיקו לו...

זה יקרה לכל קיבה שבעליה ידרשו ממנה לעכל משהו רווי סוכר, לאחר שחיבלו ביכולת שלה להתמודד עם מאכלים מאוד קיצוניים.
צריך להבין שאנו מחבלים בקיבה שלנו כדי שהיא לא תוכל להכיל מאכלים בכמויות שגורמות נזק לגוף שלנו. כלומר אנו מבקשים ממנה לתת לנו עונש, אם נאכל כמות גדולה של אוכל או כמות גדולה של סוכר (בכמות קטנה של אוכל).
אז כשקיבלנו את העונש - אין סיבה להצטער! להיפך - כל מי שקיבל עונש זה למד יופי טופי להימנע מאכילת המאכלים שמביאים אותו!. שזה אומר - מאכלים שמכילים המון המון סוכר מרוכז.
 

אופירA

New member
מנהל
אל תתרגזו - שניכם אומרים למעשה אותו הדבר

גב' ע' לא פסלה כלל את הדברים שלך, ובוודאי שלא את הניסיון האישי שלך.
היא תיארה את הניסיון שלה ושל משורוולים אחרים, ועשתה זאת כדי להמחיש שמניסיון של אדם אחד אי אפשר ללמוד תמונה אופיינית על מה שקורה אחרי שרוול.

היא רצתה להדגיש, שנכון, יש הרבה דברים שיכולים לקרות אחרי שרוול, אבל שרוב הדברים לא ייקרו לאדם אחד, ושחלק מהתופעות - כגון הנושא של ההקאה - אינם מאפיינים את השרוול כלל, אלא הם פונקציה של התנהגות המנותח. כלומר המנותח אינו חסר אונים לגביהן, ובמקרה זה, אין פה תמונה אופיינית של מנותחי שרוול. רוב המנותחים יודעים להקשיב לקיבה ולאבחן בקלות מה גרם להם להקאה ומה לדמפינג, ולהימנע מזה ללא קושי בהמשך.
ואכן, גם ניסיוני עם דיווחים של משורוולים במשך חמש שנים, לימד שברוב המקרים אין תופעה של הקאות אצל משורוולים, ורמת הזהירות הנדרשת מהם כדי להימנע מהקאות קטנה מאוד יחסית למנותחי טבעת, למשל, שמולם נעשית בד"כ ההשוואה בעניין ההקאות.
כך שאדם שמפחד מהקאות אין סיבה שהוא יימנע משרוול, כי בהחלט הוא יכול להיות במצב שהוא לא יקיא כלל, כי הפחד יגרום לו להתנהגות זהירה מראש (ואצלך אין הפחד הזה, ולכן ההתנהגות שלך שונה משלו). לעומת זאת, בטבעת אין לו שום דרך ללמוד התנהגות נכונה ללא שיקיא מדי פעם בתחילת הדרך.
למעשה, אין למי שמפחד מהקאות שום אלטרנטיבה מלבד להמשיך ולהשמין. וכיוון שמחלת השמנת היתר הקיצונית מתאפיינת בכך שככל שהמשקל עולה, כך קצב ההשמנה מואץ - הדרך שלו לכיוון ה-300, 400, 500 קילו היא חד סטרית ללא ניתוח. וכניתוח - עדיף לו שרוול על טבעת. ולגבי מעקף - זה תלוי בתכונות אחרות שלו, כגון משמעת עצמית להשלים חוסרים תזונתיים עקב תת ספיגה, וגם בגודל העיקוף של המעי שיבוצע ע"י המנתח. וכמובן - המשקל האישי של הפחד מהקאות מול הפחד מסיכוני הניתוח.

כלומר אין כללים וחוקים. יש כל אחד והחוויה שלו, כל אחד ומבנה האישיות וההתנהגות שלו, סוג התזונה שלו, מבנה הקיבה שלו, מבנה הידיים של המנתח שלו ועוד המון פרמטרים שמשתנים מאחד לשני.

אבל לשניכם היה חשוב להדגיש, שלפני כל ניתוח, חשוב לעבור הכנה אישית שלא ניתנת ע"י אנשי צוות המרפאה והמנתחים, על מה עלול להיות צפוי, ואיך התמודדו אנשים עם מה שצפוי, ולשניכם היה חשוב להדגיש שעל אף תופעות ואפילו סיבוכים שקרו, שדרשו התמודדות לפעמים לא פשוטה - אין לכך משקל כבד לעומת התועלת וההנאה והסיפוק מתוצאותיו החיוביות של הניתוח.

צודקת גב' ע', שיש מידע שעדיין לא מוכר לך בתהליך - שמתרחש לאחר שנה ויותר. חלק ממנו משפר את המצב שאתה מתאר, ועל כן חשוב להביא את דבריך על הקושי עם כמויות האוכל המצומצמות מאוד, אבל חשוב גם לספר שהקושי הזה חולף אחרי שנה (ומתחלף בקושי אחר, להישמר מפני השמנה עקב גדילת הכמויות, שגם אליו צריך להיות מוכנים).

אינכם מתנגדים זה לזו. גם אתה, גם גב' ע' וגם מרים והאחרים, מבינים היטב שהקשבה לתקלות וקשיים שנתקלו בהם מנותחים אחרים היא העצמת ידע חשובה לכל מנותח לפני הניתוח, גם אם לאחר מעשה הוא לא ייתקל בבעיות אלו. חשוב לקרוא ולשמוע, ולקחת את הדברים בפרופורציות כמו שלוקחים את הנכתב במידע על תרופה, שכולל את כל תופעות הלוואי האפשריות, גם הנדירות. אז חובה על המנותח לקרוא כדי שיהיה מוכן לזה, מצד שני עליו להבין שזה נדיר ואין טעם לפחד. וגם אם זה קורה, יש דרכים להתמודד, ואסון זה לא.
ואתם גם מבינים שהמשך השתתפות בקבוצת התמיכה האינטרנטית ולמידה מניסיונם של אחרים, כמו גם ללמד אחרים מניסיונכם - הוא חלק חשוב בהצלחת התהליך לטווח הארוך,
הן מבחינת רכישת ידע טכני והן מבחינת ההעצמה הנפשית הניתנת לאדם שמחזיר לאחרים מה שהוא קיבל מקודמיו - ידע וניסיון.
אשריכם ויישר כוחכם!

אני רוצה גם להתייחס לדברים שכתבת מניסיוני (לא כמנותחת, כמובן, אלא כאדם שלמד על אנשים), ולהאיר לך ולמנותחים עתידיים נקודות חשובות למחשבה, ואעשה זאת בתגובתי להודעה הראשונה שלך, החשובה מאוד מאוד לתועלת האנשים.
 

קוביd1

New member
גברת ע

הכותב מבסוט מאוד מניתוח השרוול שהוא עבר ,ירד יפה במשקל הוא כותב את הבעיות שצצות ,בעקבות הניתוח ,אשמח מאוד שגם מטובעים וגם מועקפים יכתבו על מה שקורה גם דברים גרועים ,לא צריך ליפות כל דבר בחיים ,עדיף לכתוב מה שקורה במציאות, ,שכולם יראו שלא הכל ורוד בניתוחים האלה בכל הסוגים ,,הוא הפחיד בכתיבה שלו וטוב שכך ,אולי הפחד מביא למחשבה שנייה ושלישית ,להחלטה האם בכלל לעבור ניתוח ,או לבחור סוג מסויים של ניתוח ,
ברור שלא כל אחד חווה את הבעיות האלה ,אבל צריך לקחת את זה בחשבון בשיקול הדעת ,בבחירת סוג הניתוח .
זה עדיף לי מאשר מנותחים שעברו ניתוח לפני יומיים וכבר ממליצים שהניתוח שלהם הכי טוב ,כל אחד יתייחס למה שכותבים לפי מיטב הבנתו.
דבר נוסף הרופאים לא ממליצים על ניתוח מסוים ולא נותנים את כל המידע לא בגלל שיקולים רפואיים גרידא ,יש גם שיקולי נוחות ושיקולים כספיים
קשה להאמין אבל זה המצב.

הרבה בריאות


קובי
 

גברת ע

New member
אני לא חושבת שצריך ליפות

כל מי שיצא לי לדבר איתו/ה שהיו לפני ניתוח אמרתי שזה לא קל והמון עבודה ודאגתי גם לספר על הדברים הכאובים הלא נעימים והמתסכלים, גם אמא שלי שעברה ניתוח כמעט שנה אחרי שאני עברתי ניתוח , נכנסתי איתה לפרטי פרטים של מה שכאב והציק ולא נעים ומפריע וכו וכו וכו.

אבל אני גם לא חושבת שצריך להפחיד, יש דברים שלא היו מדוייקים לגמרי לדעתי במה ואיך שהוא כתב
יש דברים שגם לדעתי לא קשורים בהכרח לניתוח והם לא אמורים להוות פונקציה לניתוח אם הוא בסדר לא בסדר או תופעות לוואי וכו.
 

אופירA

New member
מנהל
תגובתי לדבריך החשובים מאוד -

אכן, חשוב מאוד להכיר את כל האפשרי לאחר הניתוח, ואין שום צורך לפחד ממנו עקב כך.
זה כמו להכיר את הסכנות בכביש לא כדי לפחד לרדת לכביש, אלא כדי להרגיש בטוח יותר לרדת לכביש נכון. הכנה למצבים בעייתיים אפשריים, מאוד עוזרת לעבור אותם בקלות אם הם מתרחשים. ובכל מקרה, יש לזכור שחלק גדול מהקשיים שמתוארים כאן נדיר ולא מצוי, חלק נובע מהאישיות ולא מהניתוח, וחלק קיים אבל חולף ופתיר.

אני רוצה לומר לך ולכולנו, שהמערכת הבריאטרית והממסד הרפואי לא נותנים אינפורמציה על סכנות, מכל מיני סיבות. שלא נצפה זאת מהם. לא משנה אם זה בסדר או לא. כשיש לי בעיה בריאותית, חובתי לחקור וללמוד עליה ביוזמתי, ולא לחכות שאיזה "מבוגר אחראי" יזרים לי אינפורמציה.
כבר שנים רבות מקובל וידוע, שבמחלות מורכבות וקשות, הידע הרפואי המסופק ע"י המערכת הרפואית מוגבל מאוד, ואילו הידע שאפשר לספוג מבעלי ניסיון בפורומים השונים עצום, מדהים ולא יסולא בפז. אפילו מאמרי מידע ברשת תורמים היקף ידע שלא נמסר ע"י הרופא המטפל.

צריך לזכור גם שהתגובה הפיזית של כל אדם לכל טיפול רפואי שונה מאוד מתגובת הזולת, ולכן הרופא לא יכול לצפות מה צופן למנותח העתיד, ולא בהכרח יכול להכינו לקראת הצפוי. ובמה שהוא יכול - בד"כ אין לו זמן. המערכת הציבורית מאלצת את הרופאים לקצר את זמן ההסברים. (ויש גם אינטרסים שאינם רפואיים למנוע מידע).

עלינו לדעת, שבכל הניתוחים פוגעים במכוון בתקינות מערכת העיכול. היא לא רק הופכת להיות קטנה יותר, אלא הופכת להיות מוגבלת ביצועית כמו שקיבתו הקטנה של תינוק או ילד קטן מוגבלת ביצועית. וודאי שיש קשר ישיר בין גודל ומבנה הקיבה, לבין יכולותיה.
התופעות שתיארת אופייניות יותר לחודשים הראשונים, לשנה הראשונה, ופוחתות בהרבה כאשר יכולת האכילה בשרוול גדלה ומתנרמלת.
בנוגע להקאות, בדרך כלל רוב המנותחים קשובים בקלות למתרחש בבטנם בזמן האכילה, וההקאות בהחלט נמנעות. בידוע שהשרוול אינו מתאפיין בהקאות, וזו אינה בעיה מוכרחת. במקרה של פחות מודעות עצמית של המנותח, אולי ייקרו יותר תקלות מסוג זה. אבל זה נתון אישיותי, לא פונקציה של הניתוח. כללי האכילה הנכתבים בדפי ההנחיות יכולים למנוע את ההקאות, ולכן תלוי עד כמה המנותח מציית להם.
ובכלל - לא מציאותי לעבור את החיים ללא הקאות כלל. יש מציאות של הקאות במצבים שונים, גם בלי ניתוח.
אותו הדבר בנוגע לדמפינג - גם הוא לא יקרה למי שיציית לכללי האכילה, ויפנים היטב את מהות המחלה שלו, שלא מאפשרת לו לאכול מה שבא לו אלא במחיר כבד. גם חולה סכרת או רגיש לגלוטן צריך להפנים שהוא לא יכול להכניס לגופו כל מאכל. וגם מי שאין לו משכורת גדולה צריך להפנים שהוא לא יכול לרכוש כל מה שמתחשק לו, ויש דברים שיצטרך לוותר עליהם כל ימי חייו. טרגדיה זה לא, ושאלו יהיו הצרות שלנו...

לגבי המסעדה - כיוון שהמנות במסעדות ענקיות (מיועדות למתאבקי סומו), הן לא מיועדות לחולה במחלת השמנה מורבידית, עם או בלי ניתוח. בכל מקרה אסור לו לאכול מנה רגילה במסעדה. רק חלקית. 3 מנות בכל ארוחת ערב - בוודאי שאסור לו. רק פעם בשבוע, ורק עם הרבה הפסקות בין המנות, ושלא יהיו גדולות (על אחת המנות בכלל אפשר לוותר, אולי רק לטעום ממנה).
כיוון שלא הצלחנו לציית לאיסור זה, עשינו ניתוח שיכריח אותנו לנהוג לפי הכללים הללו. זו המטרה של הניתוח, ולכן לא צריך "להזהיר מראש שהניתוח ישיג את מטרתו"...
בכוונה אנו רוצים שהאכילה במסעדה תהיה מוגבלת וקשה יותר, כדי שההליכה ברחוב תהיה קלה יותר... עם שומן במידה L ולא XXXXXL...

כל התופעות השונות הצפויות עקב הירידה במשקל ועקב ירידת גודל הקיבה - מאוד חשוב שציינת אותן, הגם שחלקן נדירות מאוד. משום שזה מה שיכול לשכנע את המנותח להקפיד יותר על ההנחיות שקיבל כיצד לאכול אחרי הניתוח, ועל תזונה בריאה וויטמינים. זה ימנע הרבה מהתופעות.
לעומתן יש תופעות בלתי נמנעות - אבנים בכיס מרה היא תופעה נפוצה אצל היורדים במשקל בכמות גדולה, בכל דרך שהיא, גם לא ניתוח. בד"כ אין כאבים, ואין צורך בניתוח. וגם אם כן - זו לא סיבה להימנע מלרזות. גם בעיית העור העודף, נשירת שיער זמנית (מספר חודשים) וחולשה זמנית - צפויות ובלתי נמנעות.
לגבי שינוי נפשי, למי שנוטה לכך - בעיקר דיכאון - הבנה מראש של הסיבה לכך (קושי של הנפש להסתגל לקצב המהיר של השינוי הגופני, היעדר ההגנה נפשית שיש באכילת היתר) ושהמצב זמני וחולף, יכולים להקל מאוד מאוד על הסבל הזמני, ואף למנעו.
קבוצת התמיכה האינטרנטית של בעלי הניסיון חשובה מאוד כדי להיעזר איש ברעהו במניעה ובהתמודדות קלה יותר עם תופעות שיש לגביהן ניסיון.
כדאי להשתתף בה בקביעות כמה חודשים לפני הניתוח, ובוודאי שאחריו.

מאוד אהבתי את הגישה למכרים שמנים שהסברת, עקב האנטגוניזם שעלול להתעורר בם בנסיבות שתיארת. אכן, הדברים צפויים, ויש להבינם ולא להירתע מהם, אלא אף להקל על הזולת את התמודדותו ע"י הבנה והתחשבות ברגשותיו.
בנוגע לדימוי העצמי ויחס הסביבה, אני סבורה שהקשר השכיח בין השמנת יתר לדימוי עצמי ירוד נובע הרבה יותר מכך שהחסך הנפשי גורם לאכילת יתר ולהשמנה, מאשר מכך שיחס הסביבה לשמן גורם לו לחוסר ביטחון עצמי. משמעות הדברים היא, שהפרשנות של סביבה אכזרית נובעת מהדימוי העצמי הנמוך. אין מי ששונא את רעהו בגלל שהוא שמן. שנאה נובעת ממערכת יחסים, ולא ממראה חיצוני. כך שאכן, כדבריך, מערכות יחסים לקויות לא משתנות עקב הרזיה, ואי הבנות לא נעלמות כתוצאה ממנה.
אי הבנת בעיית המחלה של ההשמנה המורבידית יכולה להיות הן אצל מי שאוהב אותי והן אצל מי ששונא אותי. זה נובע מהעובדה הפשוטה שמי שאינו לוקה במחלה מתקשה להבין את מצבו של מי שלוקה בה. השבע אינו יכול להבין את הרעב. לפיכך, אכן, אין לצפות להבנה מהזולת, וכדאי להנגיש את עצמך ככל האפשר לרעיך (ע"י הסברים והמחשות), על מנת לאפשר שלמי שמעוניין להבין דברים ללא שיפוטיות שלילית. למי שאינו מעוניין להבין אין שום סיבה להסביר, בין אם הוא אוהב ובין אם הוא שונא.
המערכת הבריאטרית אינה מטפלת בבעיות רגשיות מפני שהרפואה המערבית אינה הוליסטית. כל בעיה רפואית מטופלת בתחום התמחות נפרד, גם אם יש קשר ביניהן. אם כתוצאה מלחץ נפשי נוצרת הפרשה שומנית דלקתית בקרקפת, יש לגשת לרופא עור ולא לפסיכולוג. כך גם אם אדם סובל מבעיות רגשיות שגרמו להשמנת היתר שלו, שלא יצפה מהרפואה הבריאטרית לטפל בנפשו.
 
למעלה