יצרני החומוס העלו כמות השומן בחדות

tapuzo2

New member
יצרני החומוס העלו כמות השומן בחדות

כמה ממכם מרימים מהמדף חומוס בלי לבדוק כמה אחוזי שומן יש בו? בדיוק את זה מנצלות כעת היצרניות.
עד לפני כמה חודשים, על המדפים הופיע חומוס מסוג חדש: "חומוס 9% שומן". 9% שומן, בקטגורית החומוס,
נחשב מוצר מצויין. מרבית היצרנים כולל הגדול ביותר, שטראוס עם אחלה, ייצרו חומוס עם 15% שומן.
אלא שמוצר זה ירד מהמדפים. ובמקביל, החלו אחוזי השומן אצל היצרניות (שטראוס, צבר, שמיר, סלטי מיקי) לעלות.

בנוסף לעליית המחירים החדה (בעיקר עקב העדר תחרות בקטגוריה), מצאו לאחרונה
היצרנים דרך חדשה להוזיל עלויות, כמובן חלילה לא להוזיל את המוצרים כי כאמור, אין ממש תחרות.
ובכן הדרך הזו היא בהעלאת אחוז השומן. שומן הוא מוצר זול, וככל שיותר ממנו יהיה במוצר, הוא
מוזיל ליצרן עלויות, והופך כמובן את המוצר למשמין הרבה יותר ובריא הרבה פחות.

לפני 4 שנים, פורסם תחקיר על אחוזי השומן. בעקבותיו, היצרנים הורידו את אחוז השומן ל-13-15%
לאחר שבעבר היו מעל 20%. כנראה שהם בונים על הזמן שחלף מאז, והמחסור החמור בארגוני
צרכנים אמינים בישראל שיזהירו את הציבור מתכסיסים כאלו, אז לאחרונה העלו מחדש את אחוזי
השומן במוצרים.
למשל, בסלטי צבר יש כבר חומוס לבנוני, חומוס מסעדות וחומוס צבר רגיל עם 28-30% שומן.
כלומר, כמות שומן כפולה מאותם מוצרים זהים. חלק מהיצרנים העלו מ-13-15% ל-18% שומן.
עליות קטנות, אך משמעותיות. תארו לכם שניצבו מולכם גבינה לבנה 9%, ולידה גבינה לבנה 18%.
ברור שהייתם בוחרים במוצר בעל טעם זהה עם חצי מכמות השומן.

אז נשאלת השאלה: למה יצרניות החומוס לא מדגישות (מתחרות) את נושא הורדת אחוז השומן בחומוס?
התשובה פשוטה להפליא. החוק לא מחייב אותן לציין על האריזות כמה אחוז שומן במוצר.
הרבה מעבר לכך: החוק אפילו לא מחייב להציג את אחוז השומן והתוית עצמה במקום נגיש בצידי המוצר
או על גבי המכסה. אין גם כללים לגבי גודל הפונט (גודל האותיות). אין שום פיקוח בשום צורה.
ולכן מרבית היצרנים מצאו פטנט: את הרכיבים הם שמים במדבקה בתחתית המוצר, היכן שהצרכן
לא יוכל לראות אותה אלא אם ירים את המוצר יהפוך אותו יקרב אותו (כיתוב מזערי). כמה מאיתנו נעשה
זאת בבחירת חומוס? ובדיוק כך אפשר לשחק באחוזי השומן, והצרכן ממשיך לחשוב שמדובר באותו מוצר.
לא רק זה, על ידי כיתוב מטעה שאין שום בקרה גם לגביו כמו "חומוס מסעדות" "חומוס השף" וכו',
החברות גובות הרבה יותר על הרבה פחות מוצר עם הרבה יותר שומן. אם לפני שנתיים נמכר 1 ק"ג
חומוס של יצרן מסויים ב-12 שקל, הרי שכיום הפטנט הוא אריזת 400 גרם ב-9 שקל ואפילו אריזות
400 גרם ב-13-14 שקל, כאשר ה"מבצע" הוא 2 ב-20-24 שקלים. כלומר, 800 גרם חומוס ב-20-24 שקל,
עלייה של מעל 200% ממחירו לפני שנתיים.

הבעיה לא רק בהעדר תחרות, בסימון מטעה ללא פיקוח בתחתית המוצרים, אלא בהרכב התזונתי
ההולך ומדרדר - שוב - בגלל העדר תחרות והעדר פיקוח. חומוס של 30% שומן, כבר מזיק כמו חטיף
או שוקולד.. אלא שבעוד אלו בתודעת הצרכן הישראלי בקטגוריה 'לא בריא', החומוס עדיין מוחזק
בקטגוריה אחרת, של ממרח בריא. האם הייתם קונים גבינה לבנה למריחה 30% שומן? אז למה חומוס?
 
לוקח שניות להכין לבד

עם בלדר פשוט, קופסת שימורי גרגרי חומוס, ארבע כפות טחינה וארבע כפות שמן זית (אפשר בחלוקה אחרת וגם להגדיל את המינון לפי הטעם), וכוס מים (בהתחלה מוסיפים חצי ואח"כ את השאר אם הבלנדר מתקשה או שהעיסה לא מספיק רכה). מנפיק כ-10% שומן במנה. תבלינים להוסיף לפי מה שאוהבים.
 
כמובן

ואגב, לא ציינתי את זה, אבל אני מסנן ושוטף את החומוס במשומר כדי להסיר שאריות מלח. יש אנשים שמשתמשים בחלק ממי השימורים בתור המים במתכון, אבל לדעתי זה סתם מוסיף מליחות מיותרת. אם לא מספיק מלוח אח"כ תמיד אפשר לתקן תיבול.
 

Ofericko

New member
בוצע!אחלה פתרון. תודה רבה!

הוספתי גם 2 שיני שום וטיפה מיץ לימון. העיף לי את החומוס אל קצת מתחת לכסא הכבוד. המלאכים לא יכלו להפסיק לנשנש


תודה רבה!
 
נסה את זה גם על חצילים קלויים על האש או

פרחי כרובית אפויים בתנור - להיט שאי אפשר להפסיק לנשנש.
 

tapuzo2

New member
רוב הציבור בישראל ולכן זה הסלט המוביל במדפים

ולכן העלאה דרסטית של אחוז השומן בו, תוך הסתרה של זה מהצרכנים
על ידי כיתוב זעיר במדבקות בתחתית המוצרים, זאת בעיה שחייבים להסביר לציבור..
כי רוב האנשים פשוט מורידים משהו מהמדף ולא בודקים, בניגוד למשל למוצרי חלב.

חומוס עם 30% שומן זה המון שמן ושומן צמחי לא בריא ואנשים מתייחסים לממרח
חומוס כאל מוצר בריא.
 

Ofericko

New member
אני חושב שגם בלי ההעלאה הזו, החומוס

התעשייתי לא היה נחשב אף פעם בריא במיוחד.
 

tapuzo2

New member
השאלה מה עושים כשיצרן משנה הרכב מוצר לרעה

בין אם זה לא היה פסגת הבריאות, עדיין יש הבדלים גדולים בין 15% ל-30% שומן באותו מוצר.
בדיוק בגלל זה יש ארגוני צרכנים במדינות אחרות שפועלים להפחית סוכר, שומן, נתרן, מונוסודיום גלוטמט.
אולי הקמפיין הטוב ביותר הוא בנושא שומן טראנס המזיק שנמצא כסותם עורקים ומאיץ התקפי לב.
בעבר אפילו שומן טראנס הוכנס לחומוס. לפחות כרגע לא נראה שהם מעיזים לחזור גם לזה, אבל לך תדע.

בארצות הברית אם יש לך מוצר שמעלה את אחוז השומן בחדות, יש 4-5 חברות אחרות
שינצלו את זה ויצאו בקמפיין גדול למוצרים שלהם שהם מופחתי שומן ואיך לבדוק את זה
כשקונים בסופר.

אצלנו זה עובד קצת אחרת. יש תכלס 3 יצרני חומוס גדולים. הם מתאמים ביניהם מחירים
ואפילו האריזות והתמחור דומה. עכשיו כשאחד יתחיל להעלות את אחוזי השומן גם השני
התחיל והשלישי יראה שזה הולך לשניים האחרים (במקרה הזה היצרן הגדול שטראוס)
ויעלה גם אצלו בהדרגה ככה בלי שנרגיש.
ממש באותה מידה הם הפחיתו את הכמויות (סיפור שטראוס שהפחיתו מ-1 ק"ג לאריזות
750 גרם אבל המחיר נשאר זהה. עכשיו 400 גרם יותר יקר ממה שלפני שנתיים עלה 1 ק"ג.
יש פה הרבה אבסורדים אבל הצרכנים אצלנו, אולי כתולדה של חוסר תחרות וייאוש, ממשיכים
להוריד מהמדפים ולא לבדוק - לא מחיר ולא אחוז שומן ולא כמות נתרן.

היצרנים מנצלים את זה.
לצערנו משרד הבריאות או ארגוני צרכנים פשוט לא עושים קמפייניים לחנך ולהסביר לציבור
מה לבדוק, לא מוציאים הודעות נגד יצרנים שמשנים הרכבי מוצרים לרעה ולא מזהירים משינויים
שלא פורסמו בהרכבי מוצרים או קוראים לציבור ליידע אותם בכך.
אז מה שנשאר זה שאנחנו נעלה את המודעות כאזרחים בעד צרכנות הוגנת.
 


ולכן אני אישית כבר מזמן הפסקתי לקנות אותו. מקסימום קונה במסעדות. והכי טוב כמובן להכין לבד
 

RSPA

New member
דיוק בפרטים חשוב לא פחות מסקירה מקיפה

למשל: החומוס של אחלה עם 15 אחוזי שומן שאליו התייחסת - נמצא על המדפים, בניגוד למה שטענת.
החומוס הזה (עפ"י המופיע באתר שופרסל) מכיל 15.8% שומן.
 

tapuzo2

New member
אני דייקתי בפרטים

לא טענתי שחומוס שטראוס העלו את אחוז השומן, אבל בעקבות יצרנים אחרים (צבר למשל, שאותו ציינתי לרעה)
שכן העלו את אחוז השומן ל28-30%, גם היצרן "המוביל בקטגוריה" יראה שאין הד ציבורי, המאבק בעבר על
הורדת שומן בחומוס (2008 ו-2010) כבר לא בתודעה ועלול בעצמו להעלות בהדרגה את אחוזי השומן.

מה שציינתי זה שעד לא מזמן היה חומוס 9% שומן של שמיר. כנראה שהפעילו איזה לחצים או שהציבור לא
זיהה את המוצר כמועדף בכך שהוא מופחת שומן והמוצר די נעלם מהמדפים. לעומת זאת אצל יצרנים אחרים
אם בשנים האחרונות הורידו את אחוז השומן אל מתחת 20% הרי שעכשיו הועלה לפתע ל-28-30% שזה
כפול מאחרים כמו אחלה.

את שטראוס אציין לרעה בשל משחקי המשקלים בין אריזות 750 גרם לבין 1 ק"ג. גם על זה היה מאבק צרכני
לפני כמה שנים על הטעייה כששתי האריזות עלו אותו מחיר. היום המחירים בכלל משתוללים ואריזות 400 גרם
חומוס עולות יותר ממה שלפני שנתיים עלה 1 ק"ג.
 

RSPA

New member
לא דייקת. נקודה. אין על כך ויכוח בכלל.

כתבת:
"שטראוס עם אחלה, ייצרו חומוס עם 15% שומן. אלא שמוצר זה ירד מהמדפים."

מה שכתבת - לא נכון !
 

tapuzo2

New member
זה פשוט לא מה שכתבתי. זה התייחס למוצר 9%

עד לפני כמה חודשים, על המדפים הופיע חומוס מסוג חדש: "חומוס 9% שומן". 9% שומן, בקטגורית החומוס,
נחשב מוצר מצויין. (מרבית היצרנים כולל הגדול ביותר, שטראוס עם אחלה, ייצרו חומוס עם 15% שומן).
אלא שמוצר זה ירד מהמדפים.

אם יותר נוח לך ככה אז תשים סוגריים כי הסברתי שרוב היצרנים ייצרו 15% והופיע מוצר של 9%, אלא שמוצר זה ירד מהמדפים
 

tapuzo2

New member
ושים לב שצבר ושמיר לא מציינים ערכים באתר הזה

האתר שבו מצאת את הערכים -
נסה לחפש בו את הערכים של חומוס מיצרנים אחרים כמו צבר.
הפלא ופלא - מידע זה לא זמין. כנראה יש סיבה טובה.
 
למעלה