ד"ר רוית גבע מתארחת בפורום

ד"ר רוית גבע מתארחת בפורום

גולשים יקרים,

לרגל יום הסרטן הבינ"ל שמתקיים ב-4.2, ד"ר רוית גבע, מנהלת המרכז לגידולי מערכת העיכול, תתארח בפורום ותענה על שאלות בכל הנוגע לגידולי מערכת העיכול: אבחון ומניעה, חידושים בתחום הטיפול, מעקב ועוד.
למידע נוסף אודות המערך האונקולוגי בביה"ח: http://www.tasmc.org.il/Internalmed/Oncology/Pages/Oncology.aspx

ד"ר גבע תשיב על שאלותיכם ביום שני הקרוב, בין 18:00-19:00
אתם מוזמנים לשרשר את שאלותיכם כבר עכשיו

teddy21

New member
משקל אחרי כימוטרפיה

4 חדשים אחרי סיום טיפול כימו וויפל בפברואר 2012
המחט במשקל עומדת כל הזמן על 58
קודם היה 69
תיאבון מלא -אוכל כל היום שותה רק בירה שחורה
עוגות- שמנת-שתי ביצים ליום -לחם חפשי-בשר

משקל לאחר וויפל

זה אינו חריג שיש קושי לחזור למשקל המקורי לאחר וויפל. כל עוד המשקל יציב ואינו יורד זה טוב. רצוי בכל זאת להתייעץ עם דיאטנים מומחים לנושא, רצוי במסגרת ביה"ח.

שאלות לד"ר גבע על קולונוסקופיה

שלום רב,
קולונוסקופיה = בדיקה פולשנית שדורשת הכנה דקדקנית ולא נעימה, מה שמרתיע נבדקים פוטנציאליים רבים מלבצע אותה.
בנוסף, יש כשלים (לטעמי) בנהלי הבדיקה עצמה:
1. הציוד אמור להיות סטרילי וחד-פעמי, אבל מטעמי חיסכון משתמשים בציוד שוב ושוב. לכאורה הוא עובר חיטוי. למעשה החיטוי לא תמיד יסודי (אצלי במעי נשארה שערה ממברשת ניקוי [ואולי זה היה סתם מטאטא רצפה?] - שערה שאף פצעה את המעי ויצאה עם קריש דם גדול. אני לא רוצה לחשוב כמה אורגניזמים למיניהם הושתלו במעי שלי הודות לשימוש בציוד ממוחזר ולא סטרילי, ועל ההשלכה הבריאותית.
2. בסיום הבדיקה הנבדק מקבל פתק מהרופא: "בלי ממצא פתולוגי". זה מעט מדי ותלוי-רופא מדי. להבדיל, בבדיקות כגון רנטגן, סי טי, הדמיות לב למיניהן, אולטרסאונד וכו' - הנבדק מקבל דיסק עם ממצאי הבדיקה. מכתב הרופא נלווה לדיסק. משום מה בבדיקת קולונוסקופיה הנבדק לא מקבל את דיסק הבדיקה, אלא רק את חוות דעתו של הרופא. ומה אם הרופא הסתכל רק ימינה ולא שמאלה? ומה אם בדק רק 60 ס"מ מהמעי ולא 160 ס"מ? ומה אם בדק לכל האורך אבל פשוט פספס באבחנה?
- אין לי ספק שבדיקות המוניות לגילוי מוקדם של נגעים במעי הגס הן בעלות חשיבות גדולה ואפילו מצילת חיים. מצד שני, פוגעים באיכות הבדיקות האלה כדי לחסוך משאבים: הן ע"י שימוש חוזר בציוד משומש, הן ע"י קיצור משך הבדיקה כדי 'לדחוף' יותר מטופלים בפרק זמן נתון וע"י כך לחסוך בעלויות כ"א, הן ע"י הימנעות מתיעוד מסודר של ממצאי הבדיקה ואילוץ הנבדק להסתפק באבחנה בת 3 מילים של הרופא הבודק - כל אלה פוגעים באמון של הנבדק ובמוטיבציה שלו להיבדק.
אגב, נושא התיעוד נחקר, והתברר (מה שהיה צפוי מראש) - שכאשר הרופא יודע שהבדיקה שלו מתועדת (בדיסק) - הוא עורך את הבדיקה יותר ביסודיות בהשוואה לרופא שלא נדרש לתעד את הבדיקה.
לתשומת לבך, ד"ר גבע.
ואשמח אם תוכלי להמליץ בפניי ובפני הגולשים על מכון שעורך בדיקת קולונוסקופיה ומוסר לנבדק דיסק עם התוצאות.

בהזדמנות זו, עוד שאלה על קולונוסקופיה וירטואלית: נכון שאם יש ממצא אז נדרש לעבור קולונוסקופיה רגילה נוספת. מצד שני, הווירטואלית מגלה נגעים גם באיברים פנימיים אחרים, ואינה מוגבלת למעי הגס בלבד. האם זה לא יתרון כדאי?

תודה.

קולונוסקופיה

יתרון הקולונוסקופיה הרגילה ביכולת לבדוק נוכחות ממצאים ולדגום אותם באותה בדיקה. הקולונוסקופיה הוירטואלית מאתרת בעיקר ממצאים גסים ואין לה יכולת לדגום ועל כן במידה ויש ממצא יש צורך לבצע בנוסף קולונוסקופיה רגילה. אכן ניתן לראות איברים נוספים בCT המבוצע בקולונוסקופיה הוירטואלית אך זאת בדיקה שאינה אופטימלית או יעודית להערכה מלאה של שאר האיברים ובמקרה של חשד כלשהו לממצא יהיה צורך בדר"כ להשלים גם CT נוסף.
לא ידוע לי על מכונים הנותנים דיסק מלא של הבדיקה אך יתכן וניתן לבקש זאת.

דוקטור, איפה ההיגיון?

כאשר בהגדרה ומלכתחילה אין מצלמה - ממה בדיוק יפיקו דיסק?!

"ייתכן וניתן לבקש זאת". - זו לא התשובה הכי מחודדת שהייתי מצפה לה.

מכוני הבדיקה מכסת"חים, הרופאים משתפים פעולה, ומה שהיה הוא שיהיה.
זה המסר שלך דוק'. תודה רבה.

rubber duck

New member
נראה לי שהתבלבלת

בקולונסקופיה חייבת להיות מצלמה
הרי אחרת , אין אפשרות לראות דבר
וקולונסקופיה היא בדיקה בה הרופא רואה את דופן המעי
עד כמה שידוע לי , כיום אין הקלטה של הצילום אלא רק שימוש באון ליין וטיפול בהתאם

אני אעיר כאן הערה על דבר שקצת מפריע לי בתגובתיך
נראה שיש כאן ניסיון לחפש את הרופאה הקונבנצינלית ולנסות להוכיח את שיגואתיה
עד כמה שזה כואב להגיד
אין עדיין רפואה אחרת וטובה יותר
יש גישות
חלקן נכונות יותר וחלקן נכונות פחות
אבל וזה אבל גדול
כדי שתהיה רפואה אחרת
צריך לבצע מהלך ארוך מאד של בחינת ומחקר

ומעניין לראות שדווקא בתחומי הטיפול בסרטן
יש שילוש לא קטן של טיפולים מלשימים
חלקם הם בעיקר תמיכה נפשית
ואחרים הם תמיכה לטיפול הקיים
יש מחקרים בנושא
אבל זה תהליך איטי ומורכב
וכמו כל טיפול תרופתי , שודרש הליך אישור ארוך למדי ( אנחנו לא רוצים לעשות יותר מידי ניסויים בבני אדם בלי לדעת שיש סיכוי יותר מסביר להצלחה )
כך גם הכנסת טיפולים משלימים , גם כאן נדרש מחקר ובחינה מדוקדקת של כל דבר ודבר

נ"ב
לא יודע אם שמתם לב לאחרונה
אבל כל מה שקשור בתרופת הפלא של חנן אלרז
הוכח כלא יותר מאשר עוד המצאה שלא נבחנה
וסביר להניח שלא עזרה במאום ( אולי גם עלתה בחיי אדם , אבל זה דבר שאפשר להתווכח עליו )

שרון

שרון, ממש לא התבלבלתי.

אני לא יודעת אם מה שמותקן בקצה צינור הקולונוסקופייה הוא "משקפת" "עינית" או "מצלמה". אני כן יודעת שכשעושים אולטרסאונד, הטכנאית מצלמת את מה שהיא רואה על נייר. והנייר הזה נשאר לתיעוד. וכשעושים כל בדיקת דימות אחרת שהזכרתי - מקבלים דיסק. והדיסק הזה נשאר לתיעוד. ואין צורך לחזור על מה שכתבתי למעלה והרופאה בחרה להתעלם או לענות תשובה מחופפת. התשובה שלה מאוד לא מוצאת חן בעיניי כי למרות הבעייתיות שבבדיקות הקולונוסקופיה - היא לא נתנה תשובה עניינית - לא לגבי חוסר הסטריליות ולא לגבי חוסר התיעוד. התשובה שלה לגבי קולונוסקופיה וירטואלית - כן עונה על השאלה.
כאשר מיליוני אנשים מגיל 50 ומעלה נקראים לבצע בדיקה מצילת חיים כשיגרה - מן הראוי היה להבטיח שלפחות בריאותם נשמרת ולא נפגעת. לצערי, לא זה המצב. וניתן להתרשם, בצדק או שלא בצדק, שמישהו גוזר קופון עסקי מהבדיקות האלה, ובלי שהוא יידרש לסטנדרטים מקצועיים קבילים. מצד אחד מפחידים את הציבור, מצד שני לא מספקים לו שירות אופטימלי. ולא מובן לי למה אנחנו שותקים. הסיבה לכאורה שמדובר בבדיקות סקר שאמורות להקיף את כל האוכלוסיה וצריך שהן יהיו זולות במידה מתקבלת על הדעת אחרת אי אפשר יהיה לקיים אותן - היא זריית חול בעיניים. אם זה מספיק חשוב אז נא לבצע את הבדיקה בכל האחריות הנדרשת ולשאת בכל העלויות הנדרשות.
אגב, היית מסכים לעשות בדיקות דם עם מחטים משומשות?
למה אתה מסכים שיכניסו לך צינור משומש למעיים?
היית מסכים שבדיקות סי.טי., אולטרסאונד, MRI ייערכו בלי תיעוד?
למה אתה מסכים לכך שבדיקת קולונוסקופה אינה מתועדת?
זה עניין של מדיניות, שנקבעה ע"י המערכת ממניעים תקציביים-כלכליים בלבד, ואת המחיר משלם הציבור והוא אפילו לא מודע לכך.

את התגובה שלך לעניין הרפואה המשלימה עדיף היה לשרשר לשאלה שלי שהתייחסה לכך.
גם בנושא זה תשובת הד"ר הייתה לאקונית. אני בספק אם מישהו שעובד בדואר במחלקת מברקים היה מצליח לנסח תשובה קצרה ולאקונית יותר.
כאשר פותחים דיון מקצועי בפורום - זו הזדמנות לדיון מאוד מעשיר. מה שלא קרה לצערי במקרה זה.

אני לא מבינה מאיפה הגעת למסקנה ש
"נראה שיש כאן ניסיון לחפש את הרופאה הקונבנצינלית ולנסות להוכיח את שיגואתיה".
לא נראה לי שאי פעם התבטאתי באופן שמוביל למסקנה כזו, לא נראה לי שהשאלה שלי בשרשור הזה נוסחה באופן שמוביל למסקנה כזו, ובכל מקרה זו לא עמדתי.
ובנוסף, לא הבעתי את עמדתי בשרשור הזה, אלא ניסיתי לברר מה עמדותיה של הדוקטור, דעתה, הידע שלה והפרקטיקה שלה. היא ענתה כפי שענתה וכל אחד יכול להסיק את המסקנות לפי ראות עיניו.

חנן אלרז לא שייך לענייננו. אגב, שמו המקורי הוא חנן אלבז והוא מסגר או נפח ברזל לפי מה שראיתי באינטרנט. גם זה לא שייך לענייננו אבל מי שרוצה ימצא קשר. הוא לא שונה מכל מתחזה ושרלטן אחר, אם הוא מתחזה ושרלטן. זה נושא לטיפול חוקתי, רגולטורי או משטרתי, אבל הוא לא מוכיח שום דבר לגבי גישות אלטרנטיביות למיניהן, לטיפול בסרטן או בכל בעיה רפואית אחרת.

אם יתקיים כאן בפורום דיון בנושא רפואה אלטרנטיבית, בוודאי אמליץ על רופאים MD שהם גם בעלי הכשרה כמטפלים בגישות אלטרנטיביות שונות - הם ייטיבו להתדיין עם עמיתיהם הרופאים בנושא זה. לי עצמי אין כלים לנהל דיון שכזה. אם כי זה לא גורע מזכותי לשאול שאלות ולצפות לתשובות. וטיבן של תשובות שהן מספרות גם מה שנאמר בהן במפורש, וגם מה שלא נאמר בהן כלל.

אם לחזור לעניין הקולונוסקופיה - חוששתני שמערכת הבריאות לא באה לציבור 'בידיים נקיות' בנושא זה. ועם כל המצב הבעייתי של שירותי הבריאות בארץ - אני גם בספק אם מישהו מהגורמים המוסמכים יטריח עצמו לפעול לתיקון המצב הקיים.

שנהיה בריאים!

חשוב מאוד

אכן לעומת בדיקות אחרות -

גם לא מקבלים את תוצאות הבדיקה בדיסק

גם נשארים עם חשש שהמכשיר לא נוקה כראוי לפני - ונדבקנו בדברים חדשים

צרי איתי בבקשה קשר במסרים - יחד אולי נשנה את הנושא הכאוב הזה

Ba122

New member
עולמי חרב עלי

אתה לא נמצא לבד הגידוחיל האלה מוזרים בל הגוף גם אני לצערי נמצאת במשפחה הו ולא עובר יום שאנני חושבת כמה הכל ארעי קטן וחסר משמעות לך על כיוונם רוחניים זה עוזר ומחזק והעולם נראה פחות מפחידנורא רוצה לעודד אותך ולהוציא אותך מכונכיית הפחד אם סיפרת את סיפורך ונקבת בפרטים הכי לא נעימים שיש סימן שהפנמת את זה והבנת שאתה מסוגל להתמודד עם כל דבר מאחלת לך לא לפחד שהרי אנו קצרי מועד כא

ב ן39

New member
בדיקות תקופתיות
לחולי צליאק

לאיזה סוגים של סרטן נמצאים חולי צליאק כקבוצת סיכון ?

היות שמאוד קשה לשמור על הדיאטה נטולת הגלוטן כמו שצריך [ 20ppm ]
כי מדובר בחלקים בלתי נראים, איזה בדיקות תקופתיות מומלץ לבצע ?

לגבי קולונסקופיה - ההמלצה כיום היא פעם בכמה שנים מעל גיל 50, לא ?

אני אומנם רק בן 39, אבל הבנתי שאם היה לי דם בצואה + יש לי צליאק
אני צריך לעשות את הבדיקה כל 3-5 שנים ?

ישנם הוראות שונות לגבי הבדיקה הזאת לאנשים עם צליאק ?
לאנשים שהיה להם דם בצואה [ לפני גילוי הצליאק ]

צליאק ודם בצואה באופן כללי

חולי צליאק נמצאים בסיכון גבוה יותר משאר האוכלוסיה לסרטן המעי הגס והמעי הדק. יש לבצע בדיקות תקופתיות בהתאם להנחיות הרופא הגסטרואנטרולוג המטפל.
דם בצואה באופן כללי (ללא קשר לצליאק) יכול להגרם גם ממצבים שפירים כגון טחורים. יש להבדק ע"י פרוקטולוג ובמידה ואין ממצא אחר להשלים קולונוסקופיה לשלילת ממאירות במעי.

דם בצואה

דם טרי בצואה באופן כללי יכול להגרם גם ממצבים שפירים כגון טחורים. יש להבדק ע"י פרוקטולוג ובמידה ואין ממצא אחר להשלים קולונוסקופיה לשלילת ממאירות במעי.
בדיקת דם סמוי חיובית דורשת בדיקת מערכת העיכול בעיקר קולונוסקופיה אך לעיתים גם גסטרוסקופיה.

rubber duck

New member
מאיזה גיל מומלץ לבצע בדיקות סקר

מחלק את השאלה לשני חלקים
לגבי אדם ללא רקע אישי של סרטן ( מסוג שאינו קשור לסרטן המעי )

ולגבי אדם ללא כל מחלות רקע בכלל

תודה על התשובה

שרון

בדיקת סקר

לאדם בריא ללא היסטוריה משפחתית של סרטן המעי הגס מומלץ לבצע לאחר גיל חמישים בדיקת דם סמוי כל שנה וקולונוסקופיה כל 5-10 שנים.

עד כמה את תומכת / מתנגדת לרפואה משלימה

במקביל לפרוטוקול הרפואה הקונוונציונלית -
- לטיפול במחלת הסרטן
- להפחתת תופעות הלוואי של הטיפולים הכימותרפיים / הקרינתיים
- לשיפור ההתמודדות הכוללת עם מחלת הסרטן
- לשיפור ולשמירת הבריאות אצל מחלימים מסרטן

האם החולים שלך משתפים אותך בטיפולים האלטרנטיביים שלהם?

האם את מכירה ספרות מקצועית בנושא?

אמנם היצגתי כאן כמה שאלות מכוונות, אבל אשמח אם תציגי את עמדתך המקצועית בנושא זה, מהיבטים נוספים.

תודה!

רפואה אלטרנטיבית

לדאבוננו אין עדויות ברורות לגבי היעילות של טיפולים אלטנטיביים בנוסף לטיפולים הקונבנציונליים. אני בהחלט תומכת בכל מה שגורם למטופל להרגיש טוב.
יש להזהר מאוד בשילוב של חומרים אלטרנטיביים העלולים לפגוע ביעילות הטיפולים הכמותרפיים או להעצים את תופעות הלואי - בזה יש לבחון כל מרכיב לגופו.

rubber duck

New member
לד"ר רוית גבע

תודה מכל ה
על התשובות

בשם כלל הכותבים בפורום

שרון

למעלה