אירוח ענבל ונגר - התמודדות עם לחץ בטיפולים

anguly

New member
אירוח ענבל ונגר - התמודדות עם לחץ בטיפולים


נושא הלחץ הוא נושא מאד רגיש בטיפולי פוריות.
מצד אחד הסביבה מבקשת מאיתנו להרגע "ואז תצליחו" מנגד הטיפולים יוצרים המון לחץ נפשי, וללחץ אין כפתור שאפשר פשוט ללחוץ עליו ולהרגע בחזרה.
וכאשר אומרים לנו "תרגעו" זה רק מעצבן עוד יותר.

לכן ביום ראשון הקרוב 22.2.15 בשעה 20:00 נארח בפורום את ענבל ונגר בעלת המרכז לניהול לחץ המסייעת לנשים בטיפולי פוריות להתמודד עם הלחץ בתהליך.

בהמשך הבוקר ענבל תכנס ותציג את עצמה יותר בהרחבה.
אתן מוזמנות להעלות שאלות, וענבל תשיב עליהן במרוכז ביום ראשון בערב.
שיהיה לנו אירוח מהנה ומוצלח
אנג'י
 
שלום לכולן

שלום לכולן,
כמו שאנג'י כתבה, להגיד למישהי "תירגעי" זה כל כך חסר תועלת... זה כמו להגיד למישהו שכבר עצבני "תפסיק להיות עצבני".
הסיפור האישי שלי עם לחץ מתחיל בטיפולי הפוריות שעברתי במשך מספר שנים. שוב ושוב אמרו לי שאסור לי "להיות בלחץ", ושהלחץ פוגע בתהליך, ושאני חייבת להוריד לחץ.
כמובן שכל זה העלה את הלחץ. מאוד. בסוף נכנסתי להריון... בגיל 40, עם הלחץ. רק שיניתי את הגישה אליו.
אמרתי לעצמי ש-If you can't beat them, join them. הסתכלתי על הלחץ כגורם שמניע אותי לפעולה, שגורם לי לבדוק ולחקור ולחפש תשובה, ומצאתי את המקומות שבהם יכולתי לנהל את הלחץ ולהביא אותו לרמה המיטבית בשבילי.
לפני כשנה עברתי הכשרה לניהול לחץ בלונדון והקמתי את המרכז. במרכז עובדים גם אלון קדם - פסיכותרפיסט גופני, ודודו ניסקי. כל אחד מאיתנו מביא שיטות וגישות שונות, וכולנו עובדים עם מינדפולנס.
הייחוד של המרכז הוא בתפיסה חדשה לניהול לחץ, המתבססת על מחקרים עדכניים בתחום הרפואי, הפסיכולוגי והפיזיולוגי, וכן בכלים יישומיים ואפקטיביים שמסייעים לאנשים לבחור את רמת הלחץ המיטבית עבורם.
אתן מוזמנות להציץ בבלוג שלנו באתר ובדף הפייסבוק, אנחנו מעלים בימים אלה פוסטים המתמקדים בנושא לחץ ופוריות.

אשמח לענות על שאלות בנושא התמודדות עם לחץ בטיפולי פוריות. אפשר לשאול למשל לגבי כלים לניהול לחץ בתהליך, שיטות להפחתת לחצים, הקשר בין לחץ לפוריות, התפקיד שמשחק לחץ בכניסה להריון. בנוסף, אפשר לנצל את הבמה כדי לשתף בתחושות, ברגשות ובמחשבות, לספר על הלחצים שאתן חוות, על האופן שבו אתן מתמודדות עם הלחצים ועל מה שמסייע לכן. אני בטוחה שכל אחת סיגלה לעצמה דרכי התמודדות מגוונות, וזה יהיה מועיל לכולן אם נשתף אחת את השנייה ונלמד זו מזו.

תודה מראש לכולכן על השתתפותכן,
ענבל
 
קצת חומר רקע

שלום כולן,
מצרפת מידע, שלדעתי חשוב לדעת בתהליך הזה. בעיני הידיעה עצמה עוזרת לנהל את רמות הלחץ שאנחנו חוות.
אתן מוזמנות לשאול גם לגבי הדברים האלה.
להתראות בראשון,
ענבל
--------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------
אין אישה שנמצאת או שהיתה בטיפולי פוריות, שלא שמעה לפחות פעם בשבוע את הצירוף "את חייבת להירגע" או "אסור לך להיות בלחץ". בנוסף, אנשים נזכרים פתאום ב"שכנה שלי הפסיקה את הטיפולים ודווקא אז נכנסה להריון. זה הכל לחץ".
וזה כל כך מעצבן.... ומי שלא עברה את זה בעצמה, לא יודעת כמה לחץ יש בתהליך הזה, וכמה קשה כל שלב, וכמה ציפיות, אכזבות, רגשות ושאלות מתעוררים במסע הזה, שסופו לא ידוע.
לו רק מישהו היה יכול להבטיח שבסוף המסע הארוך והמתיש הזה, יהיה תינוק....הכל היה כל כך יותר קל. אבל אף אחד לא יודע, ואף אחד לא מתחייב על הצלחות, ואת נמצאת באי-וודאות ארוכה ומתמשכת שמוסיפה עוד ועוד לחץ ככל שהזמן עובר.
בגלל האופן שבו בנוי התהליך הזה, שלב אחר שלב, הלחץ רק הולך ומתעצם בכל נקודת זמן בסייקל: האם אגיב טוב לטיפול? כמה זקיקים יש? האם יצליחו לשאוב זקיקים? האם יהיו ביציות? האם הביציות תקינות? האם תהינה הפריות? כמה הפריות יהיו? האם יתפתחו עוברים שנוכל להחזיר? האם העוברים יקלטו?
ועוד לא כתבתי מילה על הצד שלו בתהליך, ועל הקושי לנהל זוגיות ומערכת יחסים בתוך סיר הלחץ הזה.
בנוסף, יש גם את הקושי הפיזי העצום. בדיקות פולשניות, פרוצדורות כואבות, סיטואציות מביכות וחושפניות, אנשי צוות שלא תמיד רגישים לסיטואציה. ועוד לחץ ועוד לחץ.
ועכשיו אנחנו מגיעות לכל העניין הזה שקוראים לו "חיים", והוא קורה בנתיים, בין שאיבה לשאיבה ובין אולטראסאונד להזרקה. איחורים והיעדרויות מהעבודה, בוסים שעושים פרצופים, אובדן הכנסות, הוצאות רפואיות מטורפות.
ואם כבר יש ילדים אז הם מחפשים את תשומת הלב המגיעה להם, והסעות, וגנים, ובתי ספר, מקלחות, וארוחות... ואת עצבנית כל כך מההורמונים ומהלחץ!

אז בעצם הקשר בין לחץ לפוריות?
כ- 85% מהנשים בטיפולי פוריות מציינות שהן חוות מתח ולחץ במהלך התהליך. מסקירת המחקרים בנושא עולה כי ההשפעה של לחץ על פוריות אינה ברורה עד הסוף. יחד עם זאת, מחקרים אחרונים תומכים בהנחה הרווחת בקרב אנשי המקצוע, שלחץ מפריע לתהליך ואף פוגע בו. לאור זאת, התופעה ידוע ומוכרת כהפרעות פוריות עקב לחץ. ישנה סברה שלחץ אחראי לכ-30% מבעיות הפוריות.

מה קורה לנו בגוף בזמן לחץ ומה הקשר לפוריות?
אנשי המקצוע, נוטים להסכים שלחץ גורם למערכות רבות בגוף לעבוד ב"טורבו". דהיינו, המערכות עובדות קשה יותר בזמן לחץ מאשר בזמן רגיעה, וזה לכשעצמו גורם ליצור עודף של חומרים שונים בגוף, כולל הורמונים (להעמקה מומלץ לקרוא על תגובת Fight or Flight).
בעת לחץ עולה בגוף רמת "הורמוני הלחץ" כגון קורטיזול. הורמונים אלה מעכבים את הפעילות של הורמוני המין העיקריים המכונים GnRH (הורמון משחרר גונדוטרופינים). הורמוני המין GnRH אחראים על שחרור של הורמון הנקרא מחלמן (LH).
הורמון מחלמן או הורמון הצהבה(LH – Luteinizing Hormone) , הוא הורמון המופרש על ידי בלוטת יותרת המוח. ה-LH מגרה את השחלות לייצר פרוגסטרון ואת האשכים לייצר אנדרוגן, מגרה את יצירת הגופיץ הצהוב ואת הביוץ. כמו כן, למחלמן תפקיד גם בהבשלת ביציות ותאי הזרע.
אפשר לסכם שבעת לחץ קורה התהליך הבא:
שחרור מוגבר של הורמוני לחץ (כגון קורטיזול)---עיכוב הפעילות של הורמוני המין GnRH---עיכוב השחרור של ההורמון LH----שיבושים בביוץ ובהבשלת הביציות.
תהליך נוסף שמתרחש בגוף בעת לחץ ומתח הוא שחרור של אדרנלין. אדרנלין הוא הורמון שמפריע לגוף להשתמש בפרוגסטרון, הורמון החיוני לפוריות. כמו כן, האדרלנלין גורם לבלוטת יותרת המוח להפריש כמויות גדולות של ההורמון פרולקטין, היוצר בעיות פוריות.
היבט חשוב נוסף הוא שבתגובת הגוף ללחץ זרימת הדם מופנית לשרירים ומתרחקת ממקומות כגון העיכול ומערכת הרבייה. לאור זאת קיימת סברה שבעיתות לחץ קיימת פגיעה בכמות החלבונים ברירית הרחם ובזרימת הדם לרחם, ועל כן ישנם קשיים בהשתרשות העובר.
אפשר לומר, שאנחנו מצויידות בעצם במנגון "מובנה" שמסמן לגוף בזמני מתח ולחץ שהתנאים אינם אידיאליים להריון.
מבחינת אבולוציונית, הריון בתקופות מתוחות ולחוצות מסכן את העובר. בימינו, בתקופות לחוצות אנחנו אוכלות פחות טוב, ישנות פחות טוב, ובאופן כללי מנהלות אורח חיים פחות בריא. הגוף, במודעותו לסיכון, יוצר סביבה שאינה אידיאלית להתעברות.

מה אומרים המחקרים?
הנה מספר ממצאים מעניינים ממחקרים עדכניים שבדקו את הקשר בין לחץ לפוריות:
במחקר שפורסם בכתב העת Fertility and Sterility, ציינו החוקרים שלחץ עשוי להשפיע על הצלחה של הפריה חוץ גופית – IVF. החוקרים מצאו שאצל נשים שדיווחו שהן חוות לחץ ומתח ברמה גבוהה, נצפה ביוץ של 20% פחות ביציות, מאשר אצל נשים שדיווחו על רמות נמוכות יותר של לחץ. בנוסף, אצל נשים שדיווחו על רמות לחץ גבוהות, הסיכוי להפריה מוצלחת היה קטן ב-20%.
במחקר בשבוצע באוניברסיטת קליפורניה נמצא שאצל נשים בתהליכי IVF שדיווחו שהן חוות רמות לחץ גבוהות, נצפתה פחות הצלחה בכל שלב בתהליך: פחות ביציות נשאבו ופחות הצלחה בהחזרת העוברים, וזאת בהשוואה לנשים שדיווחו על רמות לחץ מתונות יותר.
אצל מספר נשים נמצא שלחץ אינטינסיבי ומתמשך השפיע על רמת ההורמונים בגוף. התוצאה של השינוי ההורמונלי הזה היתה עיכוב בשחרור הביצית מן השחלה ואף שיבוש של התהליך.
במחקר שפורסם בכתב העת Human Reproduction, נמצא שכאשר בני הזוג דיווחו כי הם מרגישים טוב, שמחים ומשוחררים, עלה מספר ההריונות שנוצרו. לעומת זאת, נוצרו פחות הריונות בחודשים אשר דווחו בהם רגשות מתח ולחץ.
במחקר שבוצע בארץ נמצא שנשים ב-IVF שהוצחקו על ידי ליצן רפואי במהלך התהליך נקלטו בשיעור גבוה יותר מאשר אלה שלא.

אז מה עושים?
לאור האמור לעיל אפשר לסכם שלחץ מפריע בטיפולי פוריות...
נראה כי ההשפעה הינה אינדיבידואלית, וכי כל אישה חווה לחצים ברמות שונות ומסוגים שונים בתהליך. בנוסף, ההשפעה של לחץ על הפוריות משתנה גם הוא מאישה לאישה.
המסקנה הברורה היא שצריך להפחית את רמת הלחץ בתהליך. אבל, איך עושים זאת?
להגיד לאישה בטיפולי פוריות "תירגעי" זה כמו להגיד למישהו שכבר עצבני "אל תהיה עצבני".
ההמלצה שלנו היא שכל אחת תסתכל על החיים שלה, על אורח חייה, על עצמה, על גופה, ותנסה למצוא מקומות (קטנים ככל שיהיו) שבהם היא יכולה לתת לראשה, גופה ונפשה קצת הפוגה והקלה מהמתח.
 

1me too1

New member
שלום ענבל

קודם כל, תודה.
אני אומנם כרגע נמצאת בין טיפולים, בסבב בדיקות חדש, אבל, כל חודש אני מתחילה חיובית ואז מתחילה להכין את עצמי לשלילי. קצת כמו בתיכון, כשהיה מבחן אמרתי שבטוח אכשל, ואז הצלחתי, רק שכאן, אני ממשיכה להיכשל כל חודש מחדש.
יש לך איזה רעיון, איך אפשר, או מה אני יכולה לעשות כדי להשאר אופטימית?
&nbsp
 
אופטימיות היא שם המשחק


ערב טוב ותודה ששאלת,
מניסיוני האישי בטיפולים וגם מעבודתי עם נשים בטיפולי פוריות, באמת כל אחת מוצאת לה את הגישה שלה להתמודד עם הקושי העצום בתהליך הזה.
בדוגמת המבחן שנתת היתה לך הרבה יותר יכולת שליטה: יכולת להתכונן, יכולת לדאוג שיהיה לך את כל החומר, יכולת להכין את עצמך לקל ביותר ולחמור ביותר. בתהליך הזה, היכולת שלנו להשפיע ולהיות בשליטה די קטנה... וחלק גדול מהקושי נובע מזה.
המעבר מהאופטימיות לפסימיות הוא מנגנון של המוח לעשות "הקטנת נזקים", לנסות למזער את הפגיעה הרגשית, את האכזבה ואת התנפצות הציפיות. זהו תהליך טבעי ומובן, ודבר ראשון, אל תלקי את עצמך על כך...
אנחנו מציעים כמה אפשרויות שיכולות לסייע להישאר אופטימית:
1 - נסי למצוא משהו אחד טוב שעובד בתהליך ונסי להתרכז בו, במשהו אחד חיובי. למשל, שהגוף מגיב טוב לטיפול וזה אומר שיש סיכויי הצלחה גבוהים. אם לא הפעם אז בפעם הבאה. או שאת מרגישה בטוחה עם הרופא שמטפל בך.
2- אם את בפורום הזה, אני מניחה שיש לך ילד / ים. מצאתי שזה אחד מהדברים שהכי מחזקים את מי שחוזרת למסע הזה. חבקי אותו, הודי עליו, תהני מנוכחותו ותזכירי לעצמך שוב ושוב שאת עוברת את כל זה בשביל עוד אחד כזה.
3 - ויקטור פרנקל, אבי הפסיכולוגיה ההומניסטית אמר ש"מי שיש לו בשביל מה, יכול לעבור כמעט כל איך". תחשבי על המשפט הזה... נסי למצוא ולהתמקד ב"בשביל מה שלך" - למה את עושה את זה? מה מניע אותך? מה נותן לך כוח? מהי המשמעות של המסע הזה? ותראי שזה מאפשר לעבור כמעט כל "איך"...
4- עשי תוכנית עבודה לשבועיים של ההמתנה לבטא - הכיני תוכנית יומית עם דברים שיעסיקו אותך לאחר שעות העבודה, או פעילויות שנעימות לך ומחזקות אותך. למשל, ביום ראשון פגישה עם אמא, ביום שני סרט, ביום שלישי ספר שאי אפשר לעצור לקרוא, ביום רביעי טיול בים.... וכולי.
5 - תמיכה חברתית - היא קריטית בניהול לחץ, ואפילו ביולוגית הגוף שלנו "שולח" אותנו לחפש תמיכה בעיתות לחץ. לצערי, קצרה היריעה לפרט פה את החשיבות שבתמיכה החברתית בניהול הלחץ במסע הארוך הזה. את מוזמנת לקרוא על אוקסיטוצין, הורמון החיבוקים, ועל תפקידו בעת לחץ בבלוג שלנו באתר - http://www.managingstress.co.il/בלו...ואם כבר ילדת, את מכירה את ההורמון הזה מהלידה.
לנשים בטיפולים פוריות קשה לעתים להיפגש עם חברות וחברים שלא עוברים את מה שהן עוברות, ובמיוחד אם החברות כבר אמהות או ילדו לאחרונה או בהריון...
לכן אנחנו ממליצים בחום ליצור קשר ולפגוש נשים אחרות בטיפולי פוריות, להצטרף לקבוצה, להיפגש אחת על אחת, ולהוות רשת תמיכה חברתית נהדרת אחת בשביל השנייה.
6- להחזיר את תחושת השליטה - אני ניסיתי להחזיר לעצמי את תחושת השליטה, שנפגעת קשות בזמן הטיפולים. למשל על ידי כך שלמדתי על התהליכים שקורים בגוף, על התרופות, על הפרוקטוקול. זה לא שנהייתי רופאה, ולא עשיתי מחקר של ימים, אבל ידעתי מספיק בשביל להבין מה קורה בכל שלב ומה קורה לי בכל שלב.
7 - מדיטציית ריכוז - בחרי חפץ שאת אוהבת, כמו למשל תמונה של המשפחה, או לחילופין ציירי נקודה על דף והעמידי אותו מולך. נסי להישאר מרוכזת באובייקט עצמו ולא במחשבות שעולות על האובייקט. בצורה הזו אנחנו מאפשרים לתשומת הלב שלנו להישאר ברגע הנוכח ולא לנדוד במחשבות למה שמדאיג אותנו. (אנחנו מאוד מאמינים בכלי הזה - מדיטציה, וקשה לתת הנחיות ולהסביר במדיום הזה. אם את מתעניינת בזה, מוזמנת ליצור איתנו קשר).

אסיים בזה שסטיבן הוקינג אמר ש"איפה שיש חיים תמיד ישנה תקווה"....

בהצלחה מכל הלב
 
ערב טוב - התמודדות עם לחץ בטיפולי פוריות - מי מאחורי המקלדת?

שלום לכן ולכם,
אותי כבר הצגנו.... איתי נמצא אלון קדם, מטפל בפסיכותרפיה גופנית בגישה ההתייחסותית ביחידים ובזוגות, ומנחה קבוצות טיפול והתפתחות אישית בגישה זו. כמו כן, מטפל בטכניקות מגע מגוונות.
בוגר התוכנית לביוסינתזה ולפסיכותרפיה גופנית, מטפל במצבי משבר ולחץ. לימד ולמד במשך 8 שנים את נושא הלחץ בגישה הבודהיסטית ובמסורות מזרחיות נוספות.
בשעה הקרובה נענה על שאלותיכן, מוזמנות להעלות שאלות נוספות.
ערב נעים,
ענבל
 
למעלה