חומצות שומן טראנס נמצאות ב-90 אחוזים מהמאפים - מלווח, ג'חנון, בורקס.בגלידות ומזון קפוא. עוגות ועוגיות וב-75 אחוזים מהחטיפים.
.
במונח 'טרנס' מתכוונים לשומן בלתי רווי שעבר 'יישור' בתהליך ההקשיה. ה'יישור' הופך אותו למוצק בטמפרטורת החדר וגם לצמיג ולדביק יותר בדם. בנוסף הוא סינתטי,
ולכן מפריע לתפקוד התקין של חומצות השומן הטבעיות. בעוד שהקשיה מלאה של השומן יוצרת שומן רווי,
הקשיה חלקית יוצרת תערובת מגוונת של שומן טרנס. כיוון שהשומן רווי רק באופן חלקי, חשבו תחילה שהוא פחות מזיק משומן רווי,
אך מתברר שה'יישור' הכימי מקנה לו תכונות של שומן רווי, והוא אף יותר מזיק ממנו.
זה מסוכן?
כן. LDL גבוה מצד אחד ו-HDL נמוך מצד שני מגדילים באופן משמעותי את הסיכון חזק למחלות לב וכלי דם.
הרשויות בארצות הברית אף קבעו כי חומצות שומן טראנס מסוכנות לבריאות ולכן עושים בארה"ב כדי להוציאם משימוש.
ארצות הברית רעשה מהבשורה של ה-FDA, מנהל המזון האמריקני, שהודיע כי יאסור על הוספת שומן טראנס למזון. כבר שנים ששומן הטראנס נחשב לשומן המזיק ביותר ללב בגוף האדם, ובכל זאת הוא נמצא בשורה ארוכה של מוצרי מזון שנמצאים כמעט בכל בית ביניהם מרגרינה, בצקים ומאפים המכילים אותה, חטיפים ומזון מטוגן.
בעקבות הודעת ה-FDA כבר בתחילת השבוע הבא יתחדשו הדיונים. מנכ"ל משרד הבריאות הפרופסור רוני גמזו מבטיח כי יפעל לכך שהפעם הם יסתיימו בהצלחה. "לאחר ההנחייה הזאת של ה-FDA אנחנו נחדש את המסר גם אל מול משרד האוצר וגם אל מול משרד הכלכלה", אמר גמזו, "המלחמה בנושא הזה מתעצמת ואנחנו נשנה את הכללים".
ב-FDA אומרים שהצעד החדש עשוי למנוע 20,000 התקפי לב ו-7,000 מקרי מוות בשנה בארצות הברית, וגם כאן בישראל הוא יועיל לבריאות של כולנו.
מודעים?
מפחיתים?
מקווים שגם משרד הבריאות שלנו יאסור את השימוש?