הסיפור מאחורי...

הסיפור מאחורי...

שלום רב,
בפינה שבועית חדשה זו ששמה הוא "הסיפור מאחורי..." אני הולך לבחור דמות ידועה לנו מארץ הסיפורים והמעשיות ואציג מה שבאמת קרה לה והאמת שעומדת מאחוריה. אותם סיפורים שמוכרים לנו מספר המעשיות שהקריאו לנו לפני השינה, או מהסרטים של וולט דיסני, עברו הרבה מאוד גלגולים ועיבודים בטרם הפכו למסופרים בעידננו אנו. רוב הסיפורים האלה עובדו ושונו עם השנים בגלל שהיו אלימים מדי, משעממים מדי או שסתם רצו להכניס אליהם מסר.
אז אני כאן בשביל להציג בפניכם את האמת (או חלק ממנה)

השבוע אעסוק בדמות שהתיק שסבלה מכל כך הרבה בעיות בחייה, שהפסיכולוגי שלה הוא בעובי של "מלחמה ושלום" ובעובי של "יוליסס".

הכובען המטורף...

לואיס קרול (או בשמו האמיתי, צ'ארלס דודג'סון), אותו סופר מפורסם שחיבר את "אליס בארץ הפלאות" ו-"מבעד למראה ומה אליס מצאה שם" לא התעצל לכתוב לכובען המטורף סיפור רקע ארוך, עמוק וחסר כל היגיון שמסביר לנו את השאלה שכולנו תהינו לגביה- מה עשה את הכובען למטורף:

הכל התחיל בקונצרט האביב שערכה מלכת הלבבות. היא הזמינה את הכובען המטורף לשיר את השיר "קרוץ לי, קרוץ לי, עטלף" (הפרודיה של לואיס קרול לשיר twinkle, twinkle, little star). הכובען לא הספיק לסיים את הבית הראשון וכבר מלכת הלבבות מבקשת ממנו להפסיק (בחוסר נימוס משווע) כשהיא צורחת "הוא בא הנה לרצוח את הזמן!" (to murder time, ביטוי ספרותי שפירושו "לטעות במקצב של השיר"). כידוע, ביטויים ופתגמים בארץ הפלאות הם לא רק בגדר פתגמים, ולכן הכובען המטורף באמת רוצח את הזמן.

מאז אותה תקרית מצערת השעה בארץ הפלאות היא תמיד שש בערב, שעת התה. מהסיבה הזאת הכובען המטורף יושב לנצח יחד עם צמד חבריו, הארנב-אביב (שמבוסס על הפתגם האנגלי "משוגע כמו ארנב באביב") והנמנמן (שהוא לא באמת עכבר, אלא מכרסם שבאמת קיים באנגליה ושמו הוא נמנמן-מצוי), ושותה תה בקצב אין סופי. בגלל שאין להם זמן להדיח כלים, הכובען וחבריו נאלצים פשוט לערום על שולחנם כמויות אדירות של כלים ולפשוט לעבור מקום כשהכלים שלהם מתלכלכים.

כולנו זוכרים את המשפט של הכובען מהסרט "אליס בארץ הפלאות" של טים ברטון "to survive, you have to be mad like a hatter". המשפט הזה לא נאמר סתם, יש לו בסיס. הכובען עצמו מבוסס על הביטוי הבריטי הנודע "מטורף כמו כובען" מבוסס על העובדה שבתקופתו של לואיס קרול, הכובענים היו מרפדים את פנים הכובעים שלהם בכספית (mercury)- סוג של מתכת במצב צבירה נוזלי שנשימת האדים שהיא פולטת גורמת לנושם שיגעון וכהות חושים. מאותה סיבה, הכובענים בבריטניה היו "מסובבים על כל הראש" בלשון המעטה. השיגעון של הכובען בספר הוא הרבה יותר מוקצן ממה שבאמת קורה למי שסובל מהרעלת כספית, אבל זה בגלל שלואיס קרול שלנו אוהב להגזים. ככל הנראה הכובען עצמו לא סבל מהרעלת כספית, בגלל שהתסמינים של מורעל-כספית שונים בתכלית מהתנהגותו של הכובען המטורף, וזה כנראה בגלל שלואיס החליט להתמקד יותר ב-'מטורף' מאשר ב-'כובען'.

זה היה חלקי להיום, תודה רבה, ולפני שניפרד, יש לי שאלה קטנה...

"מהו המשותף לעורב ולשולחן כתיבה?"

אפשר לקרוא את המאמר גם בבלוג שלי: http://www.tapuz.co.il/blog/net/ViewEntry.aspx?EntryId=2370914

וואוו
מעולה!! תודה

אני כבר אוהבת את הפינה הזו, לא היה לי מושג בכלל שיש עולם ובסיס לדמות שלו, כמו רוב הידע שלי על הדמויות, הם בכלל לא שטוחות כמו שחשבתי.
ולגבי השאלה, אני עדיין חושבת על זה.

תודה

אין בעד מה!

ולגבי השאלה, זה למעשה ציטוט מתוך "אליס בארץ הפלאות" שבא מפיו של הכובען המטורף בלי כל התראה מוקדמת או סיבה נראית לעין. כששאלו את לואיס קרול מה התשובה, הוא ענה בעצמו שהוא לא יודע. שנים פילוסופים, פסיכולוגים וסתם אנשים שאוהבים לחשוב מחפשים תשובה וכל אחד הגיע לתשובתו המטומטמת שלו.

כל התפקידים שלו

לא משנה כמה הדמות גרוטסקית, הזויה "ולא יפה", הוא מצליח להוציא ממנה גאונות, כריזמה וסקסיות.

כן זהו..

חבל שהוא הרס את זה עם "התייר".. סרט גרוע..
אבל אדאורד, קפטן ג'ק ספארו, סוויני טוד והכובען המטורף אח.. זה גאונות!!

למעלה