בשמחה
מתכון ל4-6 מנות
1 חב' אפונה סנפרוסט, מופשרת
1 בצל גדול חתוך לחצי ואז לחצאי טבעות
1 תפוח אדמה, קלוף, חתוך לקוביות בינוניות-קטנות (לא חובה אבל כדאי)
כ50 גרם חמאה
מלח, פלפל (עדיף לבן)
ובנוסף:
מים לבישול או לחלופין ציר עוף/ בקר/ ירקות
ואפשר ומומלץ גם: חלב, שמנת מתוקה, לפי הטעם.
 
בסיר עם חמאה מאדים את הבצל עד שהוא מתרכך. מוסיפים את האפונה ותפוחי האדמה,
מוסיפים מלח ופלפל לבן. מוסיפים מים/ ציר עד שמכסה את תכולת הסיר ומבשלים עד שתפוחי האדמה רכים.
מסננים מנוזלים (רצוי לשמור אותם) וטוחנים בעזרת בלנדר מוט. בעיקרון בשלב הזה אפשר לעשות שני דברים: או להוסיף לבלילה הטחונה נוזלים (בין אם הנוזלים המסוננים בתוספת חלב ומים) או להעביר דרך מסננת דקה/ מולי עד שנוצרת מחית חלקה מאד. מה שיישאר לך בצד אלו הקליפות שאותן אפשר לזרוק.
אצלינו בבית לא אוהבים את הקליפות ולכן מעדיפים לעשות כך, אבל זה לא הכרחי.
בכל מקרה אם החלטת לסנן - לתוצר המסונן מוסיפים נוזלים: אני מוסיפה ראשית בחזרה את מי הבישול, ואז במידת הרצון והצורך שמנת מתוקה (30% שומן לפחות) ורק במידה שיש צורך לדלל עוד מוסיפה גם חלב. בסוף מתקנים טעמים ומחממים בעדינות.
אני גם לא אוהבת שהמרק דליל מידי, אז נזהרת בהוספת הנוזלים.
 
בגדול, אני מבינה את הבעיה של ההידללות בטעם ובמרקם. אני מוסיפה לצורך כך תפוח אדמה שנותן עוד "בשר" ו"גב" לאפונה, ומאפשר להוסיף עוד נוזלים. יוצא מרק עם טעם עדין של אפונה, אבל בעייני מאד טעים.
 
 
אגב, היום עשיתי ניסיון שהתברר כטעות, איך אומרים? פעם ראשונה ואחרונה, ובחרתי לנסות להשתמש באפונה יבשה. המרקם יוצא שונה לחלוטין, כך גם הצבע והטעם. יוצא מרקם חולי יותר, הטעם של האפונה הרבה פחות חזק וככלל ממש התאכזבתי כי בדרך כלל זה יוצא לי מרק חלומי. לכן נתתי לך את המתכון של המרק המוצלח, מהסנפרוסט. אני בכל מקרה לא אחזור על הניסיון. אמנם אפונה יבשה זולה משמעותית אבל וואלה, לא שווה את זה שהטעם פשוט לא "זה".