דעו את ה-DSM-5

Lady Stark

New member
דעו את ה-DSM-5

הי לכולם.
לפני קצת יותר משבוע נכנס לתוקף ה-DSM-5. זו הגרסה החמישית לספר האבחנות הפסיכיאטרי (מה שנקרא בפי ההדיוטות, "התנ"ך של הפסיכיאטריה").

אז למה לנו לדעת על זה?

ה-DSM אחראי למעשה על הדרך בה אנחנו מטופלים. הוא זה שמגדיר את הקריטריונים לאבחון מצב נפשי ומכאן - מגדיר את שיטת הטיפול.
הספר עבר הרבה שינויים בגרסאות השונות שלו והתפתח עם הזמן (למשל, הגרסאות הראשונות הגדירו הומוסקסואליות כהפרעה נפשית).
העניין הוא שהגרסה החדשה שלו מעוררת הרבה מחלוקות לגבי אבחון לא נכון של הפרעות או אבחון-יתר.
סיכמתי פה את השינויים העיקריים שלו.
ממליצה לכם לקרוא.

שינויים מבורכים:
- סימפטומים של חרדה נוספו לרשימת הקריטריונים לאבחון דיכאון והפרעה דו קוטבית. הגיוני ובלתי נפרד בימינו. וגם מאפשר לאנשים שחווים דיכאון עם הפרעה משנית של חרדה לא לקבל יותר מדי אבחנות.
- OCD ודומיו (BDD, חיטוט בעור או תלישת שיערות) היו עד עכשיו בקטגוריית הפרעות חרדה (מה שנכון. התנהגות קומפולסיבית או אובססיבית נגרמת עקב חרדה גבוהה בניסיון להרגיע את החרדה). עכשיו הם קיבלו קטגוריה משלהם של הפרעות עם אופי אובססיבי-קומפולסיבי. זה דווקא לטובה משום שנוספו עוד תתי-קטגוריות של OCD, מה שנותן מענה למגוון רחב יותר של סובלים מהמצב.
- בקטגוריית זהות מגדרית הסירו קריטוריונים לאבחון שנובעים מההעדפות המיניות, ומתמקדים בתחושת שיוך מגדרי. לדעתי זה צעד ליברלי שקצת מוריד קצת לחץ מהקהילה הגאה.
- התמכרות להימורים כרגע מוגדרת כהפרעה. לגיטימי לחלוטין מכיוון שזו התמכרות ככל שאר סוגי ההתמכרויות.

השינויים הבעייתיים, ואסביר גם למה לגבי כל אחד מהם:
- חרדה חברתית - כעת מוגדרת רק לחרדה בעת הופעות פומביות (נאומים, למשל). מה עם אנשים שלא מסוגלים להיות במסעדה הומה?
- סכיזופרניה כבר לא מחולקת לתתי-הפרעות (כמו פרנואידית, קטטונית וכו'), אלא לקטגוריה אחת כללית. זה בעייתי לאנשים שצריכים לחפש מידע או קבוצות תמיכה ברשת ולאט לאט ייכחדו בגוגל רשומות על המצב הספציפי שלהם. כלוקה בסוג מאוד מסוים של OCD, אני יכולה לומר שהדבר שהכי עזר לי בעולם זה לחפש מידע ברשת על הסוג הספציפי הזה. זה גורם לאדם להבין שהוא באמת לא לבד, וגם למצוא יחסית בקלות שיטות טיפול.
- נספחים חדשים לקשת הרחבה של הפרעות אובססיביות-קומפולסיביות: כסיסת ציפרניים, לעיסת הלחי הפנימית ונשיכת השפתיים. אמנם אף אחד מהם לא בריא, וברור שאלה הרגלים שנוצרו מסטרס, אבל קשה לי עם זה שהם מוגדרים כהפרעה. ייצור מצב של אבחון-יתר. אף אחד לא מושלם, אז תעזבו בשקט את אלה שיש להם הרגל רע קטן פה ושם.
- הפרעות אכילה - קריטריונים לאבחון בולמיה שונו. עד כה היה צורך לחזור על הפעולות הבולימיות (אכילה מופרזת + הקאה / שימוש במשלשלים) לפחות פעם בשבוע לתקופה של לפחות 3 חודשים. מעכשיו: לפחות פעמיים בשבוע לתקופה של לפחות 6 חודשים. ובכך הם זורקים בין הכיסאות המוני לוקים/ות בבולמיה שהמצב שלהם לא לחלוטין על הקרשים, אלא רק סתם ממש גרוע. חוסר אחריות נוראי לדעתי.
- עישון סיגריות כרגע מוגדר כהפרעה נפשית. סירייסלי.
- הפרעות פאראפיליות (התנהגות מינית חריגה) מסווגות עכשיו כהפרעה אחת כללית. כך, לדוגמא, הפרעה פדופילית מסווגת יחד עם פרעה אקסהיבציוניסטית (חשיפה בציבור) ומאסוכיזם מיני. על אף דרגות החומרה השונות (מה שגם שבחלקן אין בהכרח פגיעה באחר).

והסעיף המדובר ביותר בעדכון הגרסה:
- אבדן של אדם קרוב שיש בו סימפטומים דיכאוניים למעלה משבועיים ייחשב למצב פסיכיאטרי. לא מכירה אדם בעולם, בריא ככל שיהיה, שאיבד מישהו קרוב וחזר לעצמו אחרי שבועיים. א. זה יכול להרתיע אנשים באבלם להביע את הקושי שלהם מחשש שיתויגו כלוקים בנפשם (מה לעשות שיש בעיה של דעות קדומות בנושא? גם לנו לקח זמן עד שהודינו בבעיה שלנו), ב. הרבה אנשים שחווים משהו טבעי מאוד, יכנסו לסטייט אוף מיינד של מתמודדי נפש. שוב, יכול ליצור מצב של אבחון-יתר (ומכאן, יותר מדי חלוקת תרופות שלא לצורך ותיוג לא נכון).

רגע, רגע, אז מה הספירה שלך?

אני חושבת שאת עדיין מנצחת אותי, כי לי יש 3 (ביחד עם שתי החדשות, באדיבות ה-DSM העדכני)

Lady Stark

New member
בגדול 3

אבל לאחת מהן יש תת קטגוריה ארורה נוספת.

ובנוסף, למצבים האלה של דיכאון / חרדה / ocd יש המון תתי נגזרות ובעיות משניות. ביג בלגאן.

nivos7

New member
אני רוצה להבין

הומוסקסואליות וטרנסג'נדריות כבר לא נחשבים כלוקים בנפשם ?
ואיך הם מקבלים זאת ? הם שמחים שהם נחשבים כמו כולם , או שהם כועסים ?
והאם החברה כבר הפכה להיות פחות שמרנית ? או שהבינו שיש בזה לפעמים משהו מולד וכדורים לא ירפאו את זה.

ועישון סיגריות נחשב כהפרעה ? ברצינות ?
סופית , כמה שאין לי שום בעיה עם הפסיכיאטיריה
זה נותן ממש הרגשה שהם עושים זאת רק על מנת לדחוף כדורים
כמו זייבן , וולבוטרין (שבעורקיי זורם הכדור) שנחשבים במקור כתרופות למניעת עישון.

לא נראה לי

הומוסקסואלים לא נחשבים לוקים בנפשם כבר הרבה זמן, אבל הפרעת זהות מגדרית עדיין נמצאת ב-DSM כהפרעה נפשית.
צעד צעד, אי אפשר לשנות את העולם ברגע.

ה-DSM נועד על מנת לאבחן, לא על מנת לתת כדורים לכולם. דרך הטיפול תלויה במטופל (אלא אם הוא קטין, כמובן).

Lady Stark

New member
לגבי הומוסקסואליות וטרנסג׳נדריות

כמו שמחבקת אמרה, הובן שהומוסקסואליות אינה הפרעה (אל תשכח שהיו שנים רבות בהן זה נחשב לפשע. אז לאט לאט העולם מתעדכן), והמדע יותר ויותר תומך בכך שנטיה מינית היא עניין מולד.
לגבי טרנסג׳נדרים - הפרעת זהות מגדרית היא מצב בו זכר / נקבה מרגישים שהם נולדו למין הלא נכון. ופעמים רבות זה מוביל לשינוי מגדרי. אני יכולה להבין למה מצב זה מסווג כהפרעה, בשל הסבל הרב שהוא גורם. על אף שהוא לדעת המדע פעמים רבות מצב מולד.

ובכלל, ניבוס, אני לצערי חושבת שיש סיכוי שיש לחברות התרופות לובי אצל מקבלי ההחלטות שיוצרים את ה dsm. לא אופתע אם זה המצב.
אבל כמו שמחבקתוש אמרה, זה בסופו של דבר תלוי במטפל שלך ובך. (מלבד מקרים של טיפול כפוי, לא עלינו).
הפסיכיאטרית שלי, שתהיה בריאה ותזכה לחיים ארוכים, מסבירה לי בדיוק את ההבדל בין ההגדרה ב dsm הנוכחי לקודמו לבין מה שבפועל קורה. רק צריך למצוא מטפל מבין עניין וגמיש.

Lady Stark

New member
ולגבי וולבוטרין

האמת היא שבמקור הוא לדיכאון. בימיו הראשונים כשפציינטים מעשנים לקחו אותו, הם העידו על כך שהוא מוציא להם את החשק מסיגריות. וככה התחילו לטפל איתו גם בדיכאון וגם בהפסקת עישון.

לפחות זה מה שהרופאה שלי הסבירה לי כשהיא נתנה לי אותו בעבר.

nivos7

New member
מאמר בוואינט על עישון סיגריות

והפגיעה שלהן שבכל מיני כדורים נוגדי דיכאון ופסיכוזות
בהקשר לטענה פה , שעישון מוגדר כהפרעה נפשית.

אבל נאלץ להסכים
סיגריות דופקות הרבה מנגנונים נפשיים , ספציפית אצלי

Lady Stark

New member
וואלה?

לא שמעתי על זה שסיגריות פוגעות בפעילות של כדורים. אשכוליות לכדורים מסוימים, אלכוהול לכדורים אחרים, אבל ניקוטין. בחיים לא ידעתי.

חה! בדיוק!

עכשיו התחלתי סרוקוול והיה כתוב על האשכוליות

הייתי בטוחה שהם צוחקים עליי.

(לא שכל כך אכפת לי, לא אוהבת אשכוליות
)

אני חושבת שמדגישים את ההשפעה של ניקוטין בעיקר על גלולות למניעת היריון.

Lady Stark

New member
כשניסיתי סורבון

אז גם איתו היה אסור אשכוליות (שגם אני לא עפה עליהן, אז לא שינה לי). ביררתי ומסתבר שבתרופות מסוימות אשכוליות מקפיצות את השפעת התרופה פי כמה.
מזל שזה לא הפרי הכי טעים שיש.

זה מזכיר לי

שלחברה שלי היה קריש דם ברגל לא מזמן והיא הייתה צריכה לקחת מדללים במשך חצי שנה והסתבר שיש מדללים שאסור לאכול ירקות ירוקים בזמן שלוקחים אותם.

(אשכוליות הולכות טוב רק עם ערק. וגם ערק אני לא אוהבת, אז אני מסודרת, מבחינתי.)

מה??? מה כתוב בסרקוול על האשכוליות???

אף אחד לא אמר לי על זה כלום... אני יודעת שאחותי חולת לב ואסור לה אשכוליות בגלל הכדורים, אבל מה זה קשור לסרקוול? לא קיבלתי את העלון, את יכולה בבקשה לכתוב לי על זה?

טוב, לא בדיוק כתוב למה אסור

אבל רשום בעלון לצרכן:
אין לשתות מיץ אשכוליות בזמן הטיפול עם סרוקואל.

(זה נשמע מא

למעלה