לחמסין יש השפעות מעניינות

אספן 3

New member
לא מזמן התפרסם שמהספרייה הלאומית מוכנים לבוא עם סורקים

לבתים של אספנים שיש להם כתבי יד או דברים מודפסים נדירים ויקרים במיוחד (אני מניח שמדובר בעיקר ביודאיקה) ולסרוק אותם שם. פה מציעים תהליך הפוך: לקחת מאספנים את הפריטים המקוריים ולתת להם במקומם סריקה דיגיטלית שלהם. אני מסופק אם יהיו הרבה אספנים שיסכימו להצעה הזאת. וזה שהיו אספנים שתרמו אוספים בתחומים שונים למוזיאונים שונים - זה כבר סיפור אחר.

גלעד133

New member
סריקות ופריטים מיוחדים...

נושא שמעורר הרבה שאלות ותהיות. לרובנו יש פריטים שונים ומשונים שמדברים אלינו אבל לא לדורות הבאים. אצלי, למשל, יש תמונות של משפחה שמעולם לא ראיתי כי נשחטו בסוף שנות ה 30, פספורטים של הורי משנת 32 - 34 [פלסטינאים בריטיים כמובן], מכתבים שנשלחו לאימי לקיבוץ בשנות ה 30 ממשפחתה באירופה, פריטים בודדים שסיפרה לי עליהם לפני 60 שנים שהיו יקרים לה כזיכרון ועוד כהנה וכהנה. הדור הבא כבר לא יסתכל על זה כלל כי זה לא אלקטרוני, אין בזה תוכנות וזה לא שולח וואטס אפ וכנראה זה ימצא בעוד כך וכך שנים את דרכו לפח. מוזיאונים לא יגעו בזה כי זה פרטי ולא כלל ישראלי שיעניין את כולם. את האוסף של פריטים בעלי ערך כלכלי ימכרו במחירי מתכת מצחיקים כדי לקנות עוד כמה גאד ג'טים . זאת דרכו של עולם. כנראה שלא נשנה סדרי עולם.פריטים ששייכים למוסדות המדינה או להיסטוריה הכללית יישארו מן הסתם וייסרקו אבל אינספור פריטים פרטיים מעניינים ימצאו את דרכם לפח.

אספן 3

New member
לא צריך לאבד תקווה

בכל משפחה צריך שיהיה אחד לפחות שישמור על התמונות המשפחתיות ועל המסמכים המשפחתיים, וכן שיכיר את ההיסטוריה המשפחתית ויספר עליה לדור הבא. במשפחה שלי אני אחראי על הנושא ואני מבין שבמשפחה שלך לקחת על עצמך את התפקיד. מה שנשאר לעשות זה לשמור על כל החומר הזה בצורה מסודרת ולנסות לעניין בו את דור ההמשך. מה שהם יחליטו לעשות עם זה יום אחד זה מעבר לשליטתנו, אבל יש מקום לקוות שמישהו מהם יהיה מעוניין לשמור על החומר ולהעביר אותו בבוא היום הלאה.

גלעד133

New member
אספן 3

היי. לא ענין של לאבד תקווה או לא. לא לקחתי על עצמי תפקיד אלא כך המציאות יצרה זאת כי אין לי משפחה בוגרת אלא רק ילדים ונכדים שאותם לא מעניין כלל מה היה אלא רק מה יהיה ואיזה מחשב חדש או כל דבר דומה שקשור להייטק ירכשו, והנכדים צעירים מידי. לתחביב ולאוסף שלי קוראים "שריטה" וכנ"ל לתכשיטים עתיקים ומיוחדים של אשתי[חלקית צודקים] והודיעו לי חגיגית שכאשר אני ואשתי נראה את שורשי הפרחים ולא את עלי הכותרת הם בשמחה ימכרו הכל. האמת - אין ציפיות גדולות לשימור, חבל, אבל זה מה יש. לפחות בחינוך הם משקיעים כמו שצריך, חבל שלא גם בשימור דורות קודמים.

אספן 3

New member
הדור הבא

לגבי הפריטים שאנחנו אוספים, כל אחד בתחום או בתחומים שמעניינים אותו, ושבמקרים מסוימים תופסים גם לא מעט מקום בבית, אפשר להניח למרבה הצער שרובם לא יישמרו. מה לעשות, זכותו של כל אחד להחליט בבוא היום מה שווה לו להחזיק בביתו ממה שהגיע מהדור הקודם ומה לא. באשר לפריטים בעלי חשיבות משפחתית, פה אני יותר אופטימי שיהיה מי שירצה לשמור לפחות חלק ניכר מהם.

לא הסכמתי שיבואו אלי

מה שהייתי מוכן לתת צילום (ובעילום שם) - נסעתי במיוחד למרתפי הספריה וזה צולם שם במצלמה גדולה של 50000 פיקסל. זה היה בשבילי משהו די מדהים.

אספן 3

New member
אתה אדם זהיר...

אבל יש הגיון בדרך שבה בחרת. כמו שמי שמוצא במקרה או שלא במקרה פריט בעל חשיבות ארכיאולוגית חייב לפי החוק, עד כמה שאני יודע, למסור אותו לרשות העתיקות, כך אולי, מי יודע, יקבעו יום אחד שמי שברשותו פריט בעל חשיבות בתחום היודאיקה יהיה חייב למכור אותו או למסור אותו לספרייה הלאומית או למוזיאון ישראל או לגוף מוסמך אחר. לי אין בבית פריט כלשהו שבשבילו היה שווה לאנשי הספרייה הלאומית להגיע אלי עם סורק כך שלא עמדתי בפני הדילמה.

לא בגלל החשש הזה...

במקרה שלי אגב, הפריט דרש את המצלמה המשוכללת, כך שלבוא אלי לא היה מועיל. הם רצו לראות בכלל מה יש ולא ראיתי להכניס את רשות הרבים לרשות היחיד. אוסף לאספן זה רשות היחיד שלו, אולי הכי אישי שיש לו. אני מבין שהספרייה הלאומית רוצה לפחות צילום ממה שאין להם באוספים. אם היה להם ערוץ אנונימי זה היה מקל. אבל אין כזה.

גלעד133

New member
פריטים ארכיאולוגיים....

אספן 3, רק להשכלה כללית. אם אתה מוצא פריט ארכיאולוגי בשדה [או בדומה] אתה חייב למסור אותו לרשות העתיקות. לדעתי בודדים עושים כך. רבים שומרים לעצמם למרות שצריך אישור לכך. בניגוד למה שחשבת, מותר לבעלי רישיון מסחר לעתיקות למכור ולקנות אותם ולך מותר להחזיק חפץ ארכיאולוגי שקנית אצל סוחר מורשה לכך ראה בתי מכירות כמו קדם או בן עמי ואחרים שמוכרים מאות פריטים ארכיאולוגים מכל הסוגים והמינים בכל מכירה פומבית. מותר רך כקונה לרכוש ולהחזיק אותם ובלבד שלא כאלה שמצאת ואינך מורשה או שקנית משודדי עתיקות ונוכלים שאינם מורשים לכך למיניהם.

hadi orr

New member
לא בהכרח רק דברים נדירים ויקרים במיוחד. הם צילמו לפני כשלוש

שנים אצלי בבית (ולא היתה לי בעיה להכניס אותם לרשות היחיד) פריטים אשר הם לא יודאייקה לא נדירים ולא יקרים במיוחד. לצורך שימור העבר באמצעים דיגיטליים הם צילמו מאות רבות של פריטי ניר שונים.

אספן 3

New member
זה מעניין מה שאתה מספר

יפה שהם מוכנים לטרוח גם בשביל דברים כאלה. וזה מזכיר לי, בחנות מסוימת לספרים משומשים בירושלים הייתי נוכח פעם כשהגיעו אליהם ספרי כיס בעברית משנות החמישים והם לא היו מוכנים להוציא אותם למכירה לפני שהם בדקו אם הם נמצאים בקטלוג הספרייה הלאומית. כנראה שיש להם איזה סידור איתם שהם מוכרים להם ספרים שחסרים להם.

arye9

New member
תנו לנו פריטים היסטוריים ובואו לעבוד אצלנו - בחינם

אם תעבדו אצלנו בחינם לא תצטרכו לשלם מסים

למעלה