כן מרכז יום/לא מרכז יום

xfwind

New member
כן מרכז יום/לא מרכז יום

אימי (87) נוסעת מידי יום בהסעה למרכז יום לקשיש (08:00-13:00 כולל שתי ארוחות). כנראה שאיבדה עניין שם ולא ממש משתתפת בפעילות אקטיבית/פסיבית.

העו"ס (שאני מעריך) של המועדון בחופש ואני מחכה לשיחה איתה בשבוע הבא, ובינתיים רושם פה...

לפני הצהריים ובצהריים מתקשרת אלי כמה פעמים ובוכה כי "משאירים אותה שעות" להמתין להסעה "בזמן שכולם כבר נוסעים", ו"לא נותנים לה אוכל", ו"הנהג קיבל הוראה לא להיות נחמד אליה".

מגיעה עגמומית ובוכה הביתה (המטפלת אוספת אותה) והולכת לישון. אחרי שקמה בערב - לא נשאר שום זיכרון ובבוקר קמה עם חיוך והולכת למועדון....

האלטרנטיבה - מרכז יום אחר מיועד למקרי אלצהיימר אבל ממוקם יותר רחוק והסעה מייגעת.
או להשאר בבית (ולישון הרבה) עם המטפלת הפיליפינית (המקסימה).

יש דיעה?

אפילו במצב די מתקדם

של אלצהיימר יש חשיבות למגע עם אנשים ויש חשיבות לפעילות מסוימת, כמידת האפשר, זה עשוי לעכב את המחלה . היא תתחיל להתדרדר יותר מהר אם היא תהיה כל היום בבית וראיתי את זה קורה.
התלונות שלה חסרות משמעות במובן הזה שגם לו הייתה בבית היא הייתה מפתחת מחשבות שווא והייתה נכנסת למצוקה נפשית, כי זה חלק מהסימפטומים של המחלה.
אחד מהסיפוטומים שלפעמים מופיעים הוא סוג של הטבה זמנית במצב הרוח או בזיכרון אחרי שינה.כשאדם ישן מתי שהוא רוצה ומתעורר מתי שהוא רוצה, הוא עשוי בגלל זה לחוות רגרסיות גם באמצע הלילה (מחשבות שווא, מצוקה נפשית, בכי), כי המחלה פוגעת במעגל הצירקדי (שעות הערות והשינה בהתאם לשעות היממה הרגילות) והרבה יותר קשה להתמודד עם המצוקות האלה באמצע הלילה. כך שניהול איזשהו סדר יום יכול להיות מאד משמעותי גם לאדם עצמו וגם לשאר בני הבית.
כך שיש את כל הסיבות, כל עוד זה אפשרי, כן לתת לה איזושהי מסגרת ותעסוקה מנטלית ולשמור על סדר יום מובנה ככל הניתן. ברגע שזה כבר לא אפשרי אז באמת מתחילה בעיה.

מסכים ב90%

אלפי שלי ז"ל לא הסכימה ללכת למרכז יום שמכונה מועדון. שכן שלי שהיה חבר לפני שחלה, אהב מאד ללכת למועדון. לפי דעתי זה לא משנה דבר לגבי קצב ההתפתחות ואין אפשרות להוכיח או להווכח מכיון שאצל כל אחד המחלה מתפתחת בקצב אחר. אם אשתי היתה מסיכמה ללכת למועדון זה היה מקל עלי, והקלה על בן המשפחה הקרוב היא חשובה מאד. אני ממליץ שהיא תמשיך במועדון זמן ארוך ככל האפשר, אלא אם דעת העו"ס תהיה אחרת. בכל מקרה לא כדאי להתחיל לטלטל אותה למועדון אחר. אתה יודע שהשני ספיציפי לאלצהיימר. היא לא יודעת... לכן אם המסקנה תהיה להפסיק עם המועדון אני ממליץ עם כל הקושי שהיא תשאר בבית .

גם

אצלנו זה היה כך. אבל במקרה שלנו גם הייתה מגבלה פיזית חמורה ששינתה את המצב מאד.
לדעתי כל מה שאדם יכול לעשות, שיעשה כל עוד זה אפשרי.

xfwind

New member
תודה לעוגי ויענקלה. תשובות מחזקות ועוד שאלה:

אני שוקל להעביר אותה דירה - למקום עם גישת נכים. מאחר ומאוד מתקשה בעליה וירידה במדרגות (יש כ- 25 מדרגות לעלות ולרדת לביתה).

אני מניח שזה עניין קצר עד שלא תוכל לעלות ולרדת (גם כיום עם הרבה עזרה ומקל).

מצד שני אני מבין את החשיבות שבשמירה על "סביבה" מוכרת...

איפה האיזון בין שני הצרכים?
חשבתי שהריהוט המוכר מהבית הקיים יעזור לתחושה.

עניין נוסף (לחיוב המעבר): יש בבית הקיים דברים שלא אוהבת כי מזכירים לה את אבי שנפטר לא מזמן: דלת חדרו סגורה לכן תמיד ועוד...

עדיפות

הסיבה האחרונה של דברים לא אהובים איננה לדעתי שיקול כי זה רק ענין של זמן שתשכח ובדירה החדשה היא יכולה להתרגז בדיוק מההיפך: איפוא החדר של אבא?
שאר הסיבות כולן נכונות ולכן צריך לשקול מה עדיף על מה.
לחולה עדיף להיות בבית עם המשפחה (או אחד) אבל אם אתה שוקל להעביר אותה בעתיד למוסד סיעודי, לא כדאי להזדרז לעבור דירה. אם אתה בטוח שתעמוד בכך שהיא תשאר עד המוות עדיף שתעברו בהקדם.

xfwind

New member
אימי גרה עם המטפלת שלה והמעבר יהיה הכרחי

ברגע שלא תוכל לעלות/לרדת במדרגות - וזה רגע שקרב במהירות....

לא מתכוון להעביר אותה למוסד סיעודי.

אבי היה חולה סיעודי מורכב ודמנטי והחזקתי אותו בביתו עד לרגע האחרון (באמצעות מטפלים כמובן).

לא ידעתי או לא זכרתי שאמא גרה עם מטפלת

אם אין סיבה כספית, כמה שיותר מהר יותר טוב. גם אני השארתי את אשתי מטפלת ובשנים האחרונות עם מטפל ומטפלת, והיא נפטרה בבית ויש לי כל הזמן תחושה שעשיתי נכון.

xfwind

New member
מצאתי דירה מתאימה (שקטה/מעלית וכ')

ובביקור אתמול הסברתי לי את הרצון לעבור ל"דיור מוגן" - הגיבה רע (בכי וצער וטענות עלי וסוף העולם וכ'). בבוקר כמובן כבר לא זכרה כלום.

הבעיה היא שאני מתלבט האם להשאיר אותה בבית המוכר והאהוב לכאורה עם פוטנציאל ודאי של חוסר יכולת לצאת (30 מדרגות) או להעביר אותה לדירה נוחה לתפעול אבל עם פוטנציאל למשבר מסוג אחר...

סיבה בעד וסיבה נגד לעבור מיד

אם תעבור מיד זה יקל מאד על המטפלת ואמא לצאת החוצה.
אם תעבור יותר מאוחר יתכן שבגלל התקדמות האלצהיימר, אמא פחות תשים לב שהיא בכלל במקום אחר. כשאשתי עדיין הגיבה והיתה מתרגזת, החלפתי את המיטות שלנו ואת מיקומם והיא לא הרגישה :(.

למעלה