קצת על מטווה הגז - באספרנטו

קצת על מטווה הגז - באספרנטו

דורון שלח לי בדוא"ל את השאלה הבאה, ואישר לי לחלוק אותה ואת תשובתי אתכם:

קיעל וי פארטאס?

האם נושא 'מתווה הגז' הוא אחד מהנושאים הרבים שאתה מתמצא בהם?
אם כן, מה דעתך? מדברים על זה הרבה ואין לי - אני מניח כמו לרוב האזרחים הפשוטים - הבנה ויכולת לשפוט.
תוכל לכתוב לי בצורה פשוטה ובקיצור מה הסיפור ומה דעתך?
אבל אם זה מסובך להסביר ואין לך זמן, אני לא רוצה לעכב אותך.
תודה,
דורון

השבתי:

Saluton kara,
Bona demando!
La plej granda problemo estas la kredo ke vi kaj aliaj simplaj civitanoj ne kapablas kompreni pri makro-ekonomiaj aferoj. Ekzakte tiele la 'malbonuloj' volas igi nin pensi!
Pri la afero mem, temas pri duobla rabo - kaj de nia mono kaj de nia demokratio. Jen estas io legenda pri tio.
Se vi jam hava ian fejsbukan konton, certe vi ĝuos tiun mallongan kaj simplan klarigon de Yaron Zaliĥa (kiu estis la cxefa librotenisto de la ministerio de financoj.
Kaj fine - jes - mi partoprenis la demonstracion lastsabate kaj intencas veni ankŭ ĉi tiun.
Dankon!
Odedo

שא12

New member
זכרון קצר לאנשים - שיטת השקשוקה תעבוד כתמיד

פתאום נעלמו בתי הזקוק והאחים עופר
כ.י.ל
מפעלי ים המלח
טבע ואחוזי מס ההכנסה שהם משלמים

שורת הסה"כ היא הזועקת - מאוצר טבע ששייך למדינה = האזרחים מועבר לניהול של אדם אחד (תשובה) עם שותפיו מחו"ל נובל אנרג'י

מיכי 10

Member
Dankon al Doron, kiu demandis, kaj al vi, Oded pro via

respondo.

Ĝis nun, mi pensis ke nur mi ne komprenas tiun temon, do mi kapitulaciis kaj rezignis. Sed nun, mi vidis ke eĉ Doron ne komprenis, kaj se en la cedroj de Lebanon brulis flamon k.t.p. (;

Do mi ĝuis legi vian respondon, Oded, sed estas tre ŝokita de la prelego de profesoro Jaron Zeliĥa. Mi (kompreneble) ne havas ideon kion oni devas fari, sed la situacio estas vere tre problema kaj nekredebla.

mucxjo

New member
זה אמור להיות "מתווה" אבל בהחלט הכינו לנו "מטווה" ...

יואפ 1311

New member
מונופול הגז

אף על פי שהצצתי לקישוריות שהכנסת, עודד, אני עדיין לא מבינה את העניין. מצד אחד, עד כמה שאני יודעת, נובל אנרג'י ותשובה השקיעו את הכסף הפרטי שלהם בלי לקבל אגורה אחת מהמדינה, כדי לחפש גז.
מצד שני, ידוע לי, אני מקווה שאני לא טועה, שאנשים השקיעו באגרות החוב של תשובה ואחר כך הוא לא התבייש וערך "תספורות" לאגרות החוב שלו ברגע שהגיעו לפרעונן.
אם כך, של מי הכסף שהושקע, של האזרחים, או של תשובה?
אולי יודע לך יותר על כך? אשמח לדעת.
עקבתי אחרי הסדרה "מגש הכסף" והיא הרשימה אותי מאוד. עכשיו - מה עושים עם זה, חוץ מהפגנות?

DoronModan

New member
בדיוק- מה ניתן לעשות?

הרי חוזים נחתמו.
גם לו יצויר שכל האזרחים והפוליטיקאים יסכימו שנעשתה טעות עצומה, מה הפתרון?

תשובות:

אני לא יודע מאיפה תשובה ונובל הביאו את הכסף, אבל יודע שבד"כ הטייקונים לוקחים הלוואות מהציבור (החסכונות שלנו בבבנקים ובקרנות הפנסיה) כדי לממן את הפרויקטים שלהם. כשהם מפסידים הם מבקשים תספורת - כלומר מעבירים את ההפסד לנו, וכשם מרוויחים הם רוצים את הכל לעצמם.
ואם הם השקיעו את הכל מכיסם הפרטי - אז מה? בן אדם שהשקיע מכספו במסעדה והיא מצליחה מאוד - לא צריך לשלם מס? ואם צריך לשלם - למה לא להחיל את עיקרון המיסוי הפרוגרסיבי שככל שמרוויח יותר משלם יותר?
המדינה היא הריבון, ויכולה לשנות את חוקיה.
תאגידים חושבים כלכלית, ומה שמעניין אותם זה לא היציבות הרגולטורית, אלא שורת הרווח. אם ניתן למשקיעים רווח של פי 4 על השקעתם הראשונית משקיעים מכל העולם ירוצו לעשות פה עסקים כי זה החזר מדהים. אם הם השקיעו $300 מליון בחיפושי הגז וישקיעו עוד $10 מליארד בפיתוח המאגרים - אין שום היגיון או הצדקה לתת להם $200 מליארד, עם כל הכבוד והאהבה וההערצה.

בסופו של דבר זו שאלה של ערכים - הערך של זכות הקניין הוא ערך חשוב מאין כמותו לחברה מודרנית תקינה. אני לגמרי רציני בעניין הזה. אבל צריך לאזן את הערך הזה עם ערכים חשובים לא פחות - הזכות לחינוך לכולם, הזכות למגורים, הזכות לבריאות - גם אלה ערכים חשובים לחברה מודרנית תקינה ומישהו צריך לממן אותם. אסור לתת לזכות הקניין עדיפות על הזכות לחיים. התעשרות מטורפת של מעטים בזמן שיתר האנשים בחברה לא מצליחים לקנות דירה לגור בה היא דבר שאין לו הצדקה.

מידע נוסף אפשר לקרוא כאן

אם את שואלת אותי מה לעשות חוץ מהפגנות, אני אומר שכדאי להתפקד למפלגה. לא ממש משנה איזו.

מיכי 10

Member
תודה על ההסברים הטובים, עודד!

גם אני קראתי, ומבינה עכשיו עוד קצת יותר ממה שהבנתי קודם, שגם זה היה בזכותך.
מה שאני באמת לא מצליחה להבין, בכלל, זה את עמדתה של ממשלת ישראל. אבל אני לא מבינה אותה כבר מזמן, ולא רק בנושא מתווה הגז. הלוואי שזה היה הנושא היחיד.
עמדתה של הממשלה נראה לי סוג של מזוכיזם, שכנראה אופייני לישראלים בכלל, וליהודים בפרט. וחבל. חבל נורא.

שא12

New member
הדוגמה שנתת מצויינת רק שאצלנו זה לא קורה

אולי לא הבינו הקוראים שאת המסעדה וכל חומרי הגלם והציוד הם קיבלו חינם.
ורק השקיעו בתשלומים לשף למלצרים וכדו'

כמו שציינת כל אוצרות הטבע במדינה שייכים קודם כל לכל העם.
ההשקעה של תשובה ונובל אנרג'י היא כסף קטן לעומת התמורה שהם רוצים לגרוף לכיסם לאורך השנים בלי לתת למדינה את החלק שהתחייבו לו בקבלת הזיכיון.

ראו לדוגמה סעודיה ונסיכויות הנפט איך חיים עם כל מיליארדי הדולרים ממשאב הנפט שלהם לרווחת התושבים והפיכת הממלכה למדינת חלוקה
מתוך ויקיפדיה
גילוי מרבצי נפט בשטח הממלכה במרץ 1938 הביא לשינויים מרחיקי לכת במעמדה, בכלכלתה ובאופיה. ייצור תעשייתי של נפט החל במהלך מלחמת העולם השנייה, במהלכה נותרה נייטרלית. ההון האדיר שזרם לתחומיה אפשר לה לקיים שירותי חינוך, בריאות ורווחה מבלי לגבות מסים מתושביה, וכך הייתה למדינת חלוקה(אנ') מובהקת.
קרי שיתוף האזרחיםים ברווחי המדינה (הסבר שלי)

מיכי 10

Member
נכון. זה העניין, שזה שייך לכל העם, וצריך לבוא

לידי ביטוי בישראל, כמו במה שציטטת על סעודיה.

DoronModan

New member
Ĉu estas demonstracio ĉi-vespere?

habima 19:30?
או שזה בוטל בגלל הארועים בצרפת?

ההפגנה מתקיימת!

תודה על התגובות והשאלות הטובות, אשתדל לענות בתחילת השבוע...
אכן, האירועים בצרפת איומים אבל הטייקונים הכי היו רוצים שנשב הערב בבית.
מקווה לראותכם בהפגנה!
אגב - ייתכן שגם שירלי תגיע.

DoronModan

New member
אני חושב שזה חשוב מאוד

אני בדרך כלל לא משתתף בכגון דא, אבל הנושא הזה הזו חוצה מפלגות ודעות פוליטיות, וחשוב שנשמיע קול.

למעלה