באמת? - החידה השבועית

Justacook

New member
באמת? - החידה השבועית

הפעם אני מביא לכם משהו יותר קל, חלקכם בטח ידע לענות על השאלה מאוד בקלות אבל הפתעתם אותי בעבר ואני מאמין שתפתיעו גם הפעם.

בעולם הכרוב הסגול יודע בכמה שמות. יש כרוב סגול, אדום ואפילו כחול. אם אציג בפניכם כרוב סגול כנראה תדעו לזהות אותו.

אם כולנו יודעים לזהות כרוב סגול, אז למה הוא קיבל כל כך הרבה שמות? איך זה שבמקומות שונים בעולם יש שמות שונים לצבע הזה? האם אנחנו מגדלים זנים שונים של כרוב ברחבי העולם?

וכמובן שאלת הבונוס שלנו: מה משותף לכרוב, ברוקולי, כרוב ניצנים וכרובית אבל לא לבוק צו'י (כרוב סיני)?
 

מיכי 10

Member
אענה כמיטב יכולתי, כי החידה ממש יפה (וצבעונית
) בעיני.

נראה לי שהגדרת צבעו של הכרוב הסגול, היא עניין יחסי, שקשור לגורמים שונים. נדמה לי שבארצות דוברות גרמנית, כמו גרמניה ושוויץ, הוא נקרא כרוב כחול. בארץ הוא נקרא בד"כ כרוב אדום, למרות שצבעו סגול. גם אנשים שונים מגדירים צבעים בשמות שונים. יש גם עִוורי צבעים, ואז זה בכלל מבלבל.
זה אותו דבר כמו עם הענבים השחורים או סגולים או כחולים. ועם אוכמניות כחולות או סגולות.
האם התכוונת לזה, או שרצית שנדבר על החומרים שיש בכרוב הסגול?

אגב, אפשר להשתמש בכרוב סגול, בצנון, צנונית וסלק כמו בנייר לקמוס: שמים חתיכה של ירק סגול בקערית עם מעט מאד מים. מוסיפים מיץ לימון או חומץ, והסגול הופך להיות אדום, כי התמיסה שנוצרת היא חומצית.
אם שמים חתיכת ירק בקערית עם מעט מאד מים ומוסיפים סודה לשתייה, מתקבלת תמיסה בצבע כחול או כחול ירקרק, כי הסודה לשתייה היא חומר בסיסי.

לשאלת הבונוס: המשותף לכרוב, ברוקולי, כרוב ניצנים וכרובית - שכולם ממשפחת המצליבים.
אני לא יודעת לְמה התכוונת שמשותף להם, ולא לכרוב הסיני.
אם התכוונת שהוא ממשפחה אחרת, אז אומנם כתוב בוויקיפדיה שהכרוב הסיני שייך למשפחת הלפת. אבל גם הלפת עצמה (והצנון והצנונית וחרדל השדה =חרדל הבר) שייכת למשפחת המצליבים.

אם התכוונת למשהו אחר בכלל, אנסה לפתור מחדש את החידה מחר.
 

מיכי 10

Member
אגב, אין התראות, אבל הגבתי לך שוב גם בשרשור עם כלי הסיליקון.

זה פשוט עבר לדף הקודם.
 

Justacook

New member
דבר ראשון כל הכבוד על התשובה המקיפה והמעמיקה

רואים שחקרת את הנושא לעומק בנסיון לענות עליו.
כמעט ופתרת את השאלה הראשית, גירדת את התשובה לרגע אבל לאחר מכן הלכת לכיוון אחר והתרחקת.
אני לא ארחיב כי יותר מזה כבר יהיה לתת את התשובה ואני מחכה עם זה עוד יום או יומיים לראות אם אחרים יצליחו.

לגבי שאלת הבונוס, שוב, כמעט שם אבל בסוף פספסת במעט...

מתנצל אני קריפטי אבל חידה זאת חידה
 

מיכי 10

Member
תודה, אבל האמת שלא במיוחד התעמקתי בנושא. הרי היה

מאוחר, ורציתי מאד ללכת כבר לישון. אז השתמשתי בידע הכללי שלי.
אז ניסיון נוסף: עכשיו נכנסתי קצת לאינטרנט, והבנתי שיש סוגים שונים של כרוב סיני. אני מכירה את זה שצבעו כמו הצבע של הכרוב הלבן הרגיל (כלומר, ירקרק). צורתו שונה מצורתו של הכרוב הרגיל. הוא יותר ארוך ממנו ולא כדורי. והעלים שלו מסולסלים בעדינות.

אך מסתבר שיש כרוב סיני שדומה יותר לתרד, ובעל עלים ירוקים כהים, וצורה שונה לגמרי מזאת של הכרוב.

לגבי הכרוב האדום או הסגול, אני לא בטוחה אם אתה מעוניין בעיקר בשמות השונים שלו במקומות השונים בעולם. או שאתה מבקש שנתייחס לחומרים הנותנים לו את צבעו המיוחד.
עוד מעט עלי לצאת מהבית, אז כרגע לא אכנס לנושא הזה.
 

מיכי 10

Member
האם רצית שנכתוב בתשובה על שאלת הכרוב הסגול

שהוא מכיל אנתוציאנין סגול?

בכל אופן, מצאתי כתבה מעניינת של מכון דוידסון לחינוך מדעי, עם מצגת מקסימה, אותה מומלץ לראות עד הסוף היפה:
http://goo.gl/t3X97q
 

Justacook

New member
מיכי את ממש שם

הכתבה והמצגת מקסימים, שמרתי לשימוש עתידי.
לגבי החידה את פרקטית פתרת אותה כבר, מחר בבוקר אפרסם את התשובה המלאה והרשמית.
 

מיכי 10

Member
נהדר. שימחת אותי.


ואני, הערב או מחר, אכתוב את המתכון שלי לפירה תפוחי אדמה, שלדעתי הוא טעים ומעולה, למרות שהכנתו ממש פשוטה.
 

Justacook

New member
התשובות

ברחבי העולם הכרוב הסגול/אדום/כחול ידוע בשמות האלו מסיבה מאוד פשוטה:
הכרוב הסגול מכיל אנתוציאנין כפי שכבר נאמר. ומשמש כאינדיקטור PH מעולה ומשנה את צבעו בהתאם.
מה שלא תמיד חושבים עליו הוא שזה מתרחש הרבה לפני שהכרוב מגיע אלינו.
עוד שהכרוב גדל באדמה הוא משנה את צבעו בהתאם לחומציות הקרקע.

חקלאי אחד יגדל כרוב בקרקע חומצית בזמן ששני יגדל את הכרוב בקרקע בסיסית. ובעתיד אחד ימכור כרוב אדום והשני ימכור כרוב צהוב/ירוק ושכן שלישי שלהם ימכור כחול או סגול. לפני מעל 1000 שנה העולם לא היה מקושר כמו היום, ולכן אזורים שונים כנראה קראו לכרוב הזה על פי צבעו, שמשתנה בהתאם לתנאים האזוריים. ולנו נשארו היום השמות הרבים האלו...

לשאלת הבונוס התשובה קלה.
כולם מצליבים אבל...
כרוב, כרובית, ברוקולי וכרוב ניצנים כולם תוצר של אותו מין: כרוב הבר (Brassica oleracea)
הכרוב הסיני (בוק צוי) מקורו במשפחה אחרת (Brassica rapa) והוא מקורב ללפת.

מקווה שלמדתם קצת וסיפקנו את הסקרנות שלכם.
נתראה בפינה הבאה.
 

מיכי 10

Member
יופי של שאלות ויופי של תשובות.

ידעתי את ה"מסביב", אבל לא ידעתי את סיפורי הרקע המעניינים האלה


אז אוסיף רק משהו קטנטן לשאלה הראשונה. את זה יודעים בטח יותר אנשים מאשר את סיפור הכרוב האדום/סגול/כחול/ירוק כהה. וזה סיפורו של שיח הנוי הנקרא הוֹרְטֶנְסְיָה=הִידְרַנְגֵ'אָה, אשר יש לו פרחים בצורת אשכולות פריחה גדולים מאד, יפים ומרשימים. צבעיהם משתנים לפי רמת ה-pH של קרקע גידולם, החֵל מִתכלת - באדמה בסיסית, ועד ורוד - באדמה חומצית. ראיתי אותו לראשונה בביקור בשוויץ, לפני הגיוס לצה"ל, ועד היום זוכרת את הרושם העז שעשה עלי הסיפור ה"כימי" שלו, והמראה היפהפה שלו.

בוויקיפדיה תוכלו למצוא חומר המסביר הכל. הנה השורות הכי מעניינות שמצאתי שם:
"ברוב המינים הפרחים הם לבנים. אצל אחרים הצבעים נעים בין : כחול, אדום, ורוד וסגול. צבע הפרח תלוי ברמת ה-pH בקרקע: קרקע חומצית גורמת ליצירת פרחים כחולים, קרקע נטרלית - עלי כותרות חיוורים וקרקע בסיסית - ורוד או סגול. הצמח הוא אחד היחידים הצובר אשלגן. כאשר הוא משתחרר נוצרים הפרחים הכחולים."
 

Justacook

New member
האמת שאישתי היקרה

דיברה איתי על הפרח הזה בדיוק שהיא ראתה באנגליה ואירלנד אבל לא ידעה את שמו. אז הנה גם אני למדתי משהו היום
 

מיכי 10

Member
יפה. ההורטנסיה הגיעה לאירופה מהמזרח הרחוק,

שם היא גדלה בטבע.
גם בארץ מגדלים כבר הורטנסיות בגינות ובעציצים, ואפשר לקנות שתילים במשתלות. לא קשה לגדל אותן, ובלבד שאין מליחות בקרקע.
 
למעלה