כתיבה/קריאה מימין לשמאל?

כתיבה/קריאה מימין לשמאל?

שלום לחברי הפורום,שאלה קצרה,
האם ישנן שפות נוספות שבהן הקריאה/כתיבה היא מימין לשמאל כמו עברית וערבית?
איזה הן והאם יש להן פונטים למחשב?
תודה

מיכי 10

Member
שלום וברכה גם לך.

רק תשובה חטופה, כי עלי לנסוע עכשיו.
אז כמובן שהשפות הנכתבות באותיות עבריות, כמו ארמית ויידיש, והשפות הנכתבות באותיות ערביות, כמו פרסית ואוּרדוּ (שפה הנדית, הלאומית של פקיסטן ומעט גם בהודו) - נכתבות מימין לשמאל.
היו עוד שפות שנכתבו בעבר מימין לשמאל, כמו למשל טורקית, כשנכתבה באותיות ערביות, וכנראה גם סינית (לפעמים מימין וכמובן גם מלמעלה למטה), ויאטנמית ותאילנדית. לגבי האחרונות אני לא בטוחה.

ואם יש עוד, נקווה שיבואו המומחים שלנו ויספרו לך. :)
שבת שלום,
מיכל.

תודה רבה,

מאד מעניין לדעת על אורדו ועל ויאטנמית ותאילנדית ואשמח באמת לאשרר את הנתונים הללו.
כל זאת במסגרת פיתוח תהליך מסוים של תוכנה שאני מעורב בשוליים שלה.

ברשותך אני רוצה לתקן את השימוש במילה "פונט".

אתה מתכוון לאלפביתים, לא לפונטים. פונט, או גופן, הוא עיצוב מסוים לאותיות לצרכי דפוס או תצוגה על מסך.
לדוגמה, בפונט פופולרי כמו Arial או Times New Roman ניתן להציג אלפביתים רבים, ביניהם לטיני, עברי, ערבי, קירילי, תאילנדי ועוד, וכן את האלפבית הלטיני עם סימנים דיאקריטיים שונים שיוצרים אלפביתים רבים נוספים: הגרמני, האיסלנדי, הווייטנמי ועוד.

מיכי 10

Member
בכיף.

היתה לי הרגשה שהשאלה שלך נובעת ממשהו שאתה רוצה להתקין במחשב. :)
מצטערת שאני לא יכולה לעזור יותר, אבל אנסה "להעיר" חברים אחדים, שיתכן - לא בטוח - שיוכלו לעזור לך בזה.

זו דרישה "קצת" ציונית שלי

כדי לעודד את מפתחי התוכנה לתמוך בצורה טובה יותר בעברית.
אני צריך לגייס שוק "שפות" עם מאפינים דומים לעברית ואז אולי יזוז משהו.

מיכי 10

Member
מבחינתי - אדרבה ואדרבה

כתבתי אמש לארבעה חברים מומחים, וביקשתי מִמי מהם שיוכל, שיבוא לשרשור שלך אם ימצא כמה דקות פנויות.

מיכי 10

Member
שכחתי לציין עוד:

במחשב, יש לדעתי פונטים של כל השפות!
לעומת זה, בפורומי תפוז, יש כיום (כבר כמה חודשים) בעיה עם פונטים של שפות רבות, ועדיין לא נמצא לכך פתרון.
כך שאם אתה רוצה לנסות לכתוב בפונטים של שפות שונות, תנסה בכל מקום, רק לא בפורומים האלה.

מיכי 10

Member
וכמו שציין איליה, אלה לא פונטים. אני חושבת שהיה עלי לכתוב

"תווים", או מילה אחרת, אשר מציינת סימנים מיוחדים. כמו למשל אותיות בגרמנית - עם אומלאוטים. או באספרנטו - עם צ'פלוי.
וגם סימנים שונים לגמרי, למשל מהסוג אותו אפשר להשיג בלחיצה על Alt שמאלי + מספרים מהצד הימני של המקלדת.
כרגע כל זה אינו מתאפשר בדף ההודעה "החדש" של תפוז.

מיכי 10

Member
o.k., אסיק, קיבלתי עבורך קישורים טובים:

אחד המומחים שלנו, אשר מעדיף להישאר קצת בצל, כתב לי שנדמה לו שאת התשובה המקיפה ביותר לשאלתך,
אין לך אלא לחפש ברחבי הרשת. והוא מוסיף, שיש רשימה כזאת של שפות בוויקיפדיה:

https://en.wikipedia.org/wiki/Right-to-left

וכן באתר החביב (אומניגלוט):

http://www.omniglot.com/writing/direction.htm

והוא מקווה שזה יענה על צרכיך. וגם אני מקווה. :)

שוב תודה רבה, אבל מסתבר שגם ויקיפדיה

לא מושלמת... בערך "ימין שמאל" לא מופיעה URDU אבל בערך שלה זה כן מצוין.
ובאתר השני ניתן למצוא שפת הירוגליפים מצרית, אינני יודע אם יש פונט הילוגריפי למחשב
אבל קשה לי להניח שהתוכנה תרוץ על מחשב מהתקופה ההיא...
( עוד מצוין שם שסינית ויפנית כשנכתבות בעמודות אז אלו נקראות מימין לשמאל אבל כתיבת שורות נעשית משמאל לימין)
בקיצור מסתבר שנשארנו עם השפות הרלוונטיות
ערבית, פרסית, אורדו ועברית.
ובהסתמך על מידע (אולי שגוי) מהויקי זה מסתכם בכ478 מיליון משתמשים רלוונטיים.

erendiz

New member
עוד כמה:

בוריאציה כזו או אחרת של הכתב הערבי: פשטו (Pashto), דרי (Dari) - שתי הלשונות הרשמיות של אפגניסטן; הפנג'בית (Punjabi) המדוברת בפקיסטן (בחבל פנג'ב שבהודו משתמשים במערכת כתב שונה); קשמירית (Kashmiri), שע"פ ויקיפדיה האנגלית נכתבת כיום הן בדוונאגרי והן בכתב ערבי־פרסי; כורדית - ע"פ ויקיפדיה זו המדוברת באיראן ובעיראק משתמשת בכתב הערבי־פרסי. ולקינוח: עברית שומרונית (ראה כאן: https://en.wikipedia.org/wiki/Samaritan_alphabet).

מיכי 10

Member
ראיתי. כי גם אני חיפשתי בשבילך לפני שפניתי אל המומחים.

וגם את שני הקישורים שקיבלתי ממי ששלח לי, פתחתי תחילה ורִפרפתי בהם קצת.

אגב בנוסף לזה מצויין שבהירוגליפים ובשפות נוספות בעבר (יוונית??), כיוון הקריאה היה הלוך וחזור; שורה מימין לשמאל ובחזרה - שורה משמאל לימין, וכך לסירוגין.
ואם כבר "לסירוגין", זה גם מה שקורה בסריגה. כלומר, כשסורגים צעיף, למשל, הפעולה נעשית שורה ימין, שורה שמאל, לסירוגין.

אם אין פונט הירוגליפי למחשב, איך הקלידו את הסימנים של הכתב הזה? ומה עם כתב היתדות?

478 מיליון משתמשים, זה ממש לא מעט...

בקיצור, מה תעשה? תצליח לגייס את השוּק שרצית?

למעלה