אנטרפרייז עונה 4 - ככה עושים סדרה
עונה 4 מאוד טובה, וככזו מאוד מתסכלת כי הסדרה בוטלה בדיוק כשהתחילה להשתפר.
יש המון דברים ממש טובים לומר עליה. בגדול, חלק גדול מהעונה מכין את הקרקע לסדרה המקורית - מסבירים איך קלינגונים איבדו את המצח שלהם, איך וולקנים עברו מגזע של פסאודו לוגיקנים מתנשאים כלפי חוץ וגזענים כלפי פנים למה שאנחנו מכירים מהסדרות האחרות ויש גם פרק שמתרחש במקביל לסדרה המקורית. הפרקים בנויים טוב והגיוניים במסגרת היקום בו הסדרה מתרחשת.
במילים אחרות, הסדרה עושה משהו עם העובדה שהיא פריקוול, ועשה את זה מצוין.
נסיתי לבחור פרק או כמה פרקים טובים במיוחד. בהתחלה חשבתי על הפרקים בהם רואים את ניצני המלחמה בין הפדרציה לרומיולאנים ובו זמנית עוסקת באנדורים. אבל הוא בתיקו עם הפרקים שעוסקים בהשבחה גנטית ומופיע בו השחקן שישחק את דאטא בתור מדען מטורף ואנושי בו זמנית. ואם כבר מדברים על הפרק הזה, אי אפשר שלא להזכיר את זה מתייחס לפרקים שמסבירים איך הקלינגונים איבדו את רכסי המצח שלהם. ועכשיו זה לא הוגן להשאיר בחוץ את הפרקים שמראים את התגובה השלילית של חלק מהמין האנושי לכך שכדור הארץ משתלב בתרבות הבין-כוכבית. אוי, כמעט שכחתי את... ובכן, שאר הפרקים. אפשר בקלות להכתיר כל פרק כפול/משולש לפרק הכי טוב בעונה (וגם הפרקים הבודדים לא רעים).
אפילו הדברים הרעים שיש לי לומר עליה די מחמיאים.
הדבר הכי רע שאני יכול לומר על העונה הזאת היא העובדה שהיא נגמרה. ממש חבל שביטלו את הסדרה בדיוק כשהיא התחילה לספק את מה שהיא הבטיחה לפני 3 עונות.
אפשר גם לומר שהעונה מהווה פריקוול יותר מדי יעיל. הרושם הוא שהאנטרפרייז אחראית באופן כמעט בלעדי להמון שינויים. בכ"ז עברו מאה ומשהו שנים בינה לסדרה המקורית, וזה נראה קצת מוזר שכ"כ הרבה אירועים מכוננים התרחשו תוך שנה על ספינה אחת. מצד שני, קשה לצפות מהיוצרים לא לספר סיפורים טובים רק בגלל שיש להם השלכות לעתיד.
הבעיה האחרונה היא שהפרק האחרון... לא משהו. בעיקר כי הוא לא באמת פרק של אנטרפרייז, אלא sidequel לדור הבא, ומתרחש כולו בתוך הולוגרמה של אנטרפרייז שרייקר מריץ. זה רעיון לא רע בתור פרק, אבל ההחלטה לסיים את הסדרה ככה נראית מאוד תמוהה. במיוחד בהתחשב בכך שיכלו לספר את אותו סיפור בלי רייקר או הולוגרמות. הפרק גם לא גרנדיוזי או בעל השפעה על היקום של מסע בין כוכבים, פרט לזמן בו הוא מתרחש (כמה ימים לפני קום הפדרציה) ולכמה שניות בסוף בהן רואים את ארצ'ר לפני הטקס. פרק בסדר, סיום סדרה נוראי.

ממש ממולץ לחובבי הסדרה המקורית. ו"סתם" מומלץ לחובבי מס"ב. הייתי גם אומר ממולץ באופן כללי, אבל מכיוון שחלק גדול מהפרקים עסקו במיתוס של יקום מס"ב וזאת הייתה המשיכה העיקרית בהם, קשה להעריך איך צופה שלא מכיר את היקום יגיב.