יעוץ עם הפסיכיאטר למבוגרים דר' אילן טל

zivadina

New member
יעוץ עם הפסיכיאטר למבוגרים דר' אילן טל

דר' אילן טל, פסיכיאטר מומחה למבוגרים, ייעץ בפורום במוצ"ש, שעות 23:30-22:30.
דר' טל
עוסק בפסיכיאטריה, פסיכולוגיה ואימון אישי, עם דגש על הקשר בין חרדה להפרעות קשב וריכוז.

תחומי עיסוקו: הפרעות קשב, מערכות יחסים זוגיות, הגיל השלישי, הערכת מסוגלות הורית לבתי משפט
וחרדה על ביטוייה השונים כגון: חרדת בחינות, חרדה חברתית, חרדה מראיון עבודה.
דר' טל מנהל קליניקות פסיכולוגיות רב מקצועיות ורב גילאיות בתל אביב ובחיפה.

הנכם מוזמנים להפנות את שאלותיכם לדר' אילן טל על ידי הוספת תגובה להודעה זו.

zivadina

New member
שאלת מינון/ קרנולה

זה די דחוף
[אני תמיד רוצה למקסם את המידע במינימום מילים אבל אני חושבת שגם הפעם (כמו בהודעה עם אחותי) כל המידע נחוץ בשביל תשובה, במיוחד כי אני לא באמת יודעת איזה שביב מידע עדיף שלא אשמיט]
אגב: הפעם השאלות והתהיות (להן אני מקווה לתשובה או הסבר) מסומנות בסוף בהדגשה. כל הפסקה.

אז ככה:

התחלתיי את הטיפול בריטלין ב-1 לנובמבר, עת קבלת האבחנה (ADHD). כאשר קיבלתי מרשם התקף לעשרה ימים, מהנוירולוגית שאבחנה אותי; המרשם הכיל 30/40 (אני פשוט לא באמת זוכרת וזה גם לא כזה רלוונטי) כדורים של ריטלין רגיל- 10 מ"ג. הכמות הייתה על מנת שאתחיל עם 20 מ"ג פעם או פעמיים ביום (אם ארצה להכפיל את טווח הפעולה למן הרגע שמסתיימת השפעת ה20-הראשונים, כך שיהיו לי בערך 8 שעות עם הרטלין).
ניסוי וטעייה הוביל למסקנה ש-40 מ"ג ריטלין (בסיסי) זה המצב הבסיסי האולטימטיבי מבחינתי. מובן שאפשר יותר, כי עוד יש מקום לשיפור, אך כרגע אני רק בהתחלה וחוץ מזה שבמינון כזה, הרטלין לא עושה למעני את כל העבודה ואני מרגישה שאני מרוויחה ההצלחות שלי ביושר.
בעת שרשמה את המרשם הבסיסי של 'להתחיל מ-20 ולעלות, לפי רמת הצורך' (ובאופן עצמאי, כך אמרה), יצאנו מנקודת הנחה שמשקלי הינו 60 ק"ג (עיגלנו למעלה מ-55) ולכן המינון ההתחלתי יהיה 20.
אם הבנתי נכון, אצל מבוגר (כל אדם מעל גיל 18-?) המינון הולך לפי 1 מ"ג ל-1 קילו; כך זכור לי שאמרה הנוירולוגית, וכי זה מה שהבנתי ממידע באינטרנט. גיגלתי קצת כדי לברר כמה דברים שהטרידו אותי. וטוב שכך עשיתי, כי חששותיי התאמתו ואכזבתי התנפצה.

כך נראה החלק במכתב מהנוירולוגית לרופא המשפחה שלי בקופה, המעיד על מתן הטיפול התרופתי:
"מומלץ טפול ב Ritalin.
המינון על פי התגובה.
בהמשך ניתן לעלות/ לעבור ל- Ritalin SR/LA או Concerta."
כאשר באתי לרופא המשפחה עם הפתק הנ"ל, הוא התכוון להדפיס לי מרשם לריטלין בסיסי, וכשאמרתי לו שלפי ניסוי-וטעייה הגעתי למינון המתאים של 40 מ"ג, ושאני זקוקה ליותר שעות פעילות, הוא רשם לי מרשם לLA – 40 מ"ג. אמרתי לו שלעתים אזדקק רק למעט שעות-עבודה (כמובן שטעיתי, אפילו ה-8 שעות-בקושי-של הLA לא מספיקות לי), אז הוא נתן מרשם נוסף ל10 מ"ג ריטלין בסיסי.
מאחר ובאותו רגע לא ידעתי שה-40 LA האלו לא שווי ערך ל40-רגיל, לא ערערתי. רק שמחתי שיש לי יותר שעות עבודה.
הגעתי אליו שבועיים אחרי, בערך, בטענה שהמינון חלש נורא ושאני צריכה יותר'; עדיין, לא ידעתי שזה לא המינון הנכון, פשוט חששתי ש-40 מ"ג לא מספיקים לי (ותודה-לאלברט שכן.נחרדתי כשטעיתי לחשוב שמהר מאוד פיתחתי סבילות. גם הופתעתי, כי גם אם זה יקרה, זה לא יכול להתרחש כל-כך מהר). הוא טען שהוא כבר נתן שני מרשמים ושהוא לא מאשר כרגע יותר, ושהוא רק דואג שלא אתמכר חלילה.
עכשיו, ברור לי שהוא דואג, וברור שאני חוששת, למרות שהסברה היא שלא מתמכרים (אבל זה לא בדוק) ובוודאי שלא כל כך מהר; אבל העובדה היא שלפחות עד סוף החודש, וכנראה שעוד זמן רב, הוא לא יאשר מינון גבוה יותר.
עכשיו כאשר אני יודעת (ויש לי גם מידע אמין להראות לו, שתומך בידיעה הזו), אני יכולה ללכת ולהסביר למה הרגשתי שזה לא מספיק ולמה הוא באמת צריך להעלות את המינון, ולא רק כי "אני מרגישה ש –", אלא כי זו עובדה. המינון שברשותי כעת, הוא אפילו לא המינון המינימאלי שהתחלתי איתו!
הבעיה היא, שאני לא יודעת אם הוא בכלל יטרח להקשיב לו. משהו אומר לי שהוא חושב שאני חכמולוגית קטנה שחושבת שהיא יודעת יותר טוב, כי יותר מדי פעמים כאשר אני באה אליו עם בעיה כלשהי, היא כבר מלווה בהשערות והסקות אישיות שלי ואני פשוט נותנת לו 'לאשר' או 'להפריך' לי אותן.
אולי זאת רק אני, או אולי הוא כך עם כל המטופלים שלו (או כל החכמולוגים שביניהם) – אבל אני די בטוחה שכדי שיקשיב לי, אצטרך להתאמץ מאוד.
רק לפני שאני חוזרת אליו בשביל שיצחק עוד קצת; האם כל הטיעון איתו אני מתכוונת ללכת לרופא, בכלל נכון? הוא באמת נתמך?
ויתרה מזאת; אם ה-40 מ"ג –רגיל היה לי טוב, ו40 LA שווה ערך ל-16 רגיל, אזי ש80 LA מקביל ל32 מ"ג רגיל, בשיעור; כלומר שזה איננו המינון שהגעתי אליו כאפקטיבי, כרגע.
יכול להיות ש40 התאים לי, כי לא הייתה אופציה לנוע בין 30-40 כשדובר על ריטלין רגיל אך אולי שני LA – 40 יהיו בסדר גמור. מאידך, אם הם לא יהיו מספיקים, ובדיעבד אומר זאת לרופא אולי הוא שוב לא יאשר לי עוד עלייה במינון/ תוספת מרשם בשביל להדביק את הפער?
זה כל כך מציק!
אם הנוירולוגית הייתה ע ו נ ה לי (כלומר, המזכירה הייתה משיבה להודעות הקוליות שלי), הכל היה קל יותר. או אם רופא המשפחה היה מבין במינוני ריטלין. אבל לא! הכל חייב להיות מסובך.
אומרים שככל שהמטלה יותר קשה, כך התוצאה יותר משתלמת, לא?

קרנולה

New member
השאלה שלי בעצם:

למען ההבהרה:
אני שואלת אם זה נכון ש-40 מג LA. שווה ערך ל-16 מג של רטלין בסיסי?
אם כן, התחושות שלי שהמינון הנוכחי הינו מזערי מדי בשבילי, נכונות וזה אומר שאני צריכה מינון "כפול" של 40-LA, או לחילופין 40 LA. ו-40 רטלין בסיסי (20 מג, פעמיים ביום) - על מנת להגיע למינון שאני באמת צריכה (בשיעור).
אני צריכה אישור למסקנות אלו, או בהנחה וטעיתי בחישוב, לדעת איך אני כן מגיעה למצב של (כמה שיותר קרוב ל)40 מג רטלין בסיסי, בוקר וערב.

ואם כבר; כאשר ארצה "להמיר" לקונצרטה (בשביל יותר שעות, כשאלמד יותר שעות ביום)- מה המינון/ שילוב שאצטרך בשביל להגיע לאותה התוצאה?

חישובים

שלום רב

החישובים לא מדוייקים- חלקם אף לא נכונים, ובוודאי בעייתיים ללא התמונה הקלינית... פעמים רבות אנו מתייחסים יותר לתגובה הקלינית מאשר לחישוב יבש, בעיקר מתי נדרש ריכוז, לכמה זמן עובדת כל פורמולה, מה תופעות הלוואי ועוד. הייתי מציע לחזור למטפל הראשוני, עם כל מה שתארת כאן, לשבת בפירוט על הכל ולמצא את הנוסחא המתאימה.

בהצלחה

ד"ר אילן טל

קרנולה

New member
וכאן קבור הכלב

אני לא מצליחה ליצור איתה קשר.
להתחיל לממן פגישות עם פסיכיאטר עכשיו זה לא קרוב אפילו לאופציונאלי.
הדבר היחיד שאני יכולה לחשוב עליו הוא לפנות לשלוותא בתקווה ש"שמרו לי חסדים".

ברור לי שזה לא קשור רק לתרגום מתרופה X ל-Y אם כי לתגובה שלי אליהן; ואכן בדקתי.
זה פשוט מרגיז שרופא משפחה, שלצורך העניין מבין בריטלין פחות או יותר ברמה הבסיסית שלי - רק שאני ממשיכה לחקור את העניין ולעומת זאת לו, אין צורך או רצון לבדוק את העניין לעומק. ובצדק, זה לא תחום התמחותו.
מרגיז הוא שאני יודעת (יחסית) מה אני עושה אך מעצם היותי "ילדה", נטולת ידע והכשרה אקדמאיים, אין לי הזכות לומר מה טוב לי ושיילקח העניין ברצינות.

תודה, בכל זאת.

ריטלין וחוסר ידע

שלום רב

יש כל כך הרבה מחסור בידע מעודכן גם אצל רופאים לגבי ריטלין והפורמולות שלו. מניסיוני, פסיכיאטרים העוסקים בטיפול בהפרעות קשב מודעים לפורמולות ולמימונים השונים הקיימים ויכולים להתאים מינון וטיפול ולתת לרופא המשפחה הנחיות ברורות, כדי שלא ידאג ויוכל לטפל כראוי.

בברכה
ד"ר אילן טל

קרנולה

New member
אז תן לי לשאול את זה כך:

נניח ועברנו את השלב הכלכלי הבעייתי (וקשה לי להאמין שנעבור- כי גם הגיוס לאבחון שנעשה לפני כחודש, היה לא קל) אני קובעת פגישה עם פסיכיאטר; על אף שאובחנתי ועל אף שקיבלתי כבר מרשם והתחלתי טיפול.
שהרי לדאבוני, אני מוזמנת לצעוק לקירות עד מחר, הם לא יחזירו צלצול.

marina66

New member
מינון קונצרטה לילדה בת 8

בתי בת 8 ששוקלת 24 קילו לוקחת קונצרטה 45 מ"ג כבר חודשיים . לפני כן היא לקחה 30 LA ואחר הצהריים ריטלין רגיל. הקונצרטה הרבה יותר עדינה מבחינת תופעות הלווי [ עם הLA היו לה ריבואנדים תוקפניים ומאד לא נעימים ] וגם מבחינת היציבות במשך היום אז אני מרוצה ולא רוצה לחזור לLA . הבעיה היא שהמורה מדווחת על חוסר ריכוז קופצנות ומוסחות היא לא מכירה אותב בלי תרופות ואני יודעת שבלי היא הרבה יותר היפראקטיבית .... אבל כנראה המינון לא מספיק אני יודעת שהמטילפנידאט כן עוזר לה ומעוניינת שהיא תקבל את המינון האופטימלי [ התחלנו טיפול אחרי 4 שנים של ניסיונות בטיפולים טבעיים למיניהם ] האם כדאי ללחוץ על הניורולוג לרשום לה קונצרטה 54 ? אני יודעת שזה המינון הכי גבוהה שאפשר אבל מצד שני אם אני כבר נותנת תרופה שמורידה תיאבון וכו אני רוצה שזה יעבוד טוב ..כשהיא התחילה את הקונצרטה הניורולוג לא היה מעניין לעבור את ה45 מ"ג.מה הנזקים האפשריים במתן מנון גבוהה מדי ? תודה ושבת שלום

קונסרטה

שלום רב

ראשית, אני פסיכיאטר מבוגרים ולא ילדים.
עם זאת, השאלה היא יותר קלינית וקשורה במידה רבה גם להעדפות של ההורים- אתם כבר יודעים מה תופעות הלוואי, מה עוזר וכמה עוזר, ויכולים להחליט והתייעץ עם הנוירולוג. צריך לבדוק את ההשפעה החברתית של התרופה בנוסף לכך. בסה"כ, השמוש לאורך זמן, פרט לתופעות הלוואי, נחשב בטוח יחסית, אבל זה תמיד עלות מול תועלת.

בברכה
ד"ר אילן טל

ריטלין בשילוב עם ציפרלקס

ד"ר אילן טל שלום רב,

אשמח לשמוע את דעתך, ואני שמחה לשמוע שאתה מתמחה בקשר בין חרדה להפרעת קשב וריכוז. ("הכינותי מראש" הפרעת חרדה עם הפרעת קשב וריכוז
)

אני נוטלת ריטלין מזה שנה וחצי.
הבנתי בדיעבד שריטלין מקצין חרדות עם תסמינים גופניים, ועל כן החלטתי לנסות גם ציפרלקס במקביל.

מחד אני יודעת שזהו שילוב "קלאסי" ומומלץ, לסובלים מחרדה והפרעת קשב, מאידך, אני מבינה שיש פה פעולה של נטרול הדדי.

כשהעלתי מינון מ - 10 ל 15 מ"ג ציפרלקס חשתי ירידה חדה בריכוז (הבנתי שציפרלקס מוריד את רמת הדופמין במוח), ואז נכנסתי ל"מעגל" - העלתי את הקונצרטה מ 18 ל 36, מה שעשה לי ריכוז מצוין ודפיקות לב ואז שוב העלתי, כדי לנטרל את החרדה שיוצרת קונצרטה 36, ל 20 מ"ג ציפרלקס, רק כדי להגיד דקה אחרי כן "אאוץ'" ו"אופס, מה עשיתי". כי נזכרתי שהעלאת מינון ציפרלקס גורמת לעליה זמנית של החרדות.

כמו פולניה שאומרת לעצמה "אמרתי לך", מאז שעליתי ל 36 קונצרטה ו 20 מ"ג ציפרלקס, אני מתקשה לישון, קצת עצבנית, ובדריכות מסוימת. אני יודעת שזה סמפטום זמני של ציפרלקס ושלאחר 3 שבועות במינון הסופי כל זה עובר, וזה בערך מה שמחזיק אותי בעקצוץ הנפש הלא נוח בעליל הזה, אבל ליתר בטחון רציתי לדעת, אם כל האי שקט הזמני הזה עשוי להתחלף תוך 3 שבועות בשלוות נצח, לאור מנגנון העבודה של ציפרלקס של "גאולה דרך הביבים" ו"ירידה לצורך עליה".

כמו אנשי הדרום שמוכנים לסבול פאג'רים חודשים, העיקר שיהיה פעם אחת שקט ולתמיד, כך אני: אני מוכנה להשלים ברצון עם התגברות זמנית של החרדה שאני חווה עכשיו, בידיעה שעוד 3 שבועות יושם לכל זה קץ. האם מתוך נסיונך הקליני לאחר 3 שבועות של העלאת מינון ציפרלקס, נעלמת העצבנות וזוכים לשלווה ולשקט המיוחלים?

אני חייבת לציין כי על 10 מ"ג ציפרלקס (בשילוב עם 18 מ"ג קונצרטה) לא חשתי כל חרדות, אלא שיפור מדהים בכל מישורי החיים, ומה שגרם להגברה זמנית של החרדה (אני מקווה שזמנית) זה העליה ל- 20. אשמח לקבל תקווה כל שהיא שהקסאמים הפנימיים שלי עומדים לחלוף תוך 3 שבועות. כשהייתי על 10 מ"ג ציפרלקס ו 18 מ"ג קונצרטה, הייתי אפילו ישנונית מידי, וקצת נמנמית, עם דגש על חוסר ריכוז... זאת הסיבה שהעלתי את שני התכשירים בדרגה.

ושאלה נוספת על ציפרלקס - האם כל המרבה הרי זה משובח?

כשרק התחלתי ליטול ציפרלקס (10 מ"ג) בתוספת לריטלין, חשתי תוך כמה ימים שיפור עצום במספר מישורי חיים. לא שיפור LIGHT, שיפור ממשי ומורגש בכמה מישורי חיים משמעותיים. מדובר בכל מיני תופעות שאת חלקן ייחסתי להפרעת הקשב, ומסתבר שהן היו משויכות להפרעת החרדה (והקשב יחדיו). לדוגמא לשבת ולעבוד הרבה שעות ברציפות בלי לקום (אני בעלת מקצוע חופשי העובדת מן הבית וזה מאד חיוני לי להיות מסוגלת לשבת שעות ברציפות כי אין לי "בוס" על הראש).

ואז נוצר בי הלך מחשבה כזה: אם ציפרלקס שיפר כה הרבה מישורים בחיי, שלא ידעתי שהם קשורים לחרדה ולא בהכרח להפרעת קשב, מי יודע אילו עוד שיפורים שלא דימיינתי בחיי אוכל לחוות עם עוד ציפרלקס, ומתוך מחשבה זו, שישנם "אי שם מעבר לאופק" שיפורים בתחומי חיים שונים שאני לא מדמיינת כרגע, החלטתי שאם אגיע ל 20 מ"ג ציפרלקס, אוכל לחוש שיפורים בעוד תחומי חיים, שרק בדיעבד אבין שהיו קשורים למחסור בסרוטנין. (מה גם שהבנתי ש 10 מ"ג ציפרלקס מיועד יותר לדיכאון ו 20 מ"ג זה יותר לחרדה).

כרגע, בתגובה להעלאת מינון ציפרלקס ל 20 מ"ג (והעלאת קונצרטה ל 36) כל מה שקיבלתי זה "בוץ עזתי". החרדות מוגברות (אני מקווה שבאופן זמני), ואני במצוקה כעת, כי יש משהו לא נעים בתחושת עקצוץ פנימית בנפש של איזה מערכת עצבית רגיזה. אני רוצה לקוות שעוד 3 שבועות זה ישתפר.

האם הפרדיגמה שלי שאם טוב לי ב 10 מ"ג ציפרלקס, יהיה לי טוב כפליים ב 20 מ"ג ציפרלקס, נכונה? או שמא כל המוסיף גורע ואולי אני צריכה לרדת חזרה במינון ל 15 או אפילו 10 אם היה לי סביר שם? אני מקווה שלא נספחתי יותר מידי עם הגעה למינון המקסימלי של ציפרלקס, ואני עוד אקטוף את הפירות שלו....

המון המון תודה מראש

נ.ב. אתה בטח שואל למה אני עושה את הניסוי לבד ולא הולכת לפסיכיאטר. הייתי זמן מה, אבל כרגע מסיבות תקציביות, אני לא יכולה להרשות לעצמי את הפריבילגיה של מעקב כל חודש או שבועיים. הלוואי ויכולתי. רופאי משפחה רושמים ציפרלקס וריטלין, ואני משתדלת להיות בטווחים המותרים ולקרוא כל פיסת מידע על השילוב, ולהיות עם יד על הדופק של עצמי כדי להגיע לאופטימום...

ריטלין וציפרלקס

שלום רב

אכן ריטלין מגביר תופעות של חרדה ולא תמיד ציפרלקס עוזר...
חשוב לזכור- מוסחות נגרמת גם ממצבי חרדה! אני פוגש לא מעט אנשים שסובלים מחרדה ומגיעים בגלל הפרעות קשב כביכול, והפתרון הוא לא בריטלין, אז ראשית, צריך אבחון מקיף לפני התחלת כל טיפול.
הפרדיגמה של יותר ציפרלקס פחות חרדה לא נכונה תמיד, במיוחד שנוטלים יחד ריטלין מכל סוג שהוא.
בקיצור, נראה שאת באמת נכנסת למעגל של עליה במינון שלא נותן לך את התוצאה המבוקשת. הייתי מנסה דווקא לרדת- ואין בררה, ללכת לפסיכיאטר. יש פסיכיאטרים ללא תשלום בקופות כמובן.

בהצלחה
ד"ר אילן טל

תודה רבה, והתייחסות

ראשית, פסיכיאטר בקופת חולים לא יעזור לי, אבל ממש, התורים הם לעוד חודשיים שלושה, ויש לי בעיה עכשווית של חרדות עקב הגברת מינונים
. אבל ככה זה קופת חולים

מה שכן, גם מתגובתך, וגם כשאני קוראת כעת את נוסח השאלה שלי, אני מבינה שהיה לי טוב עם 10 מ"ג ציפרלקס ו 18 מ"ג קונצרטה. אבל לא הספיק לי, רציתי "טוב מאד" ו"מצוין" ובכך סיבכתי את עצמי עם מינונים גבוהים שהחרידו אותי.

ממש כמו משקיע שהולך לו ואז הוא קופץ מעל הראש של עצמו וקונה עוד נכס, ונופל.....
. לפסיכיאטר כרגע אין לי תקציב, אבל אני חושבת שאשוב למינונים הקודמים שהיה לי טוב בהם ולא אחפש את הטוב מאד והמצוין

תודה!

pinguin5

New member
ריטלין וחרדה

ד"ר טל שלום,

ידוע שריטלין יכול להגביר חרדות.

האם תופעת ההגברת חרדה המדוברת הינה רק בזמן ההשפעה של הכדור/שעות ספורות בסמוך לו (נניח 3-4 שעות בכדור עם שחרור רגיל)
או שהגברת החרדה יכולה להתמשך גם מעבר לאותו יום ולתקופות ממושכות?

ריטלין וחרדה

שלום רב

לעיתים, בערך במחצית מהמקרים, וזאת לפי ההתרשמות שלי, החרדה נמשכת מעבר לנטילה ומתפתחת להפרעת חרדה של ממש

בברכה

ד"ר אילן טל

TheShark3

New member
דה-פרסונליזציה

שלום רב,

האם ריטלין יכול לגרום לדה-פרסונליזציה כתופעה עצמאית (ולא כתסמין של הפרעה אחרת)?

TheShark3

New member
המשך - אסביר למה אני שואל

אני סובל מסוגים שונים של חרדות ובעיקר מתחושות רבות של דה-פרסונליזציה ודה-ריאליזציה
הבעיה היא שכשאני לוקח ריטלין, ואני מדבר אפילו על תת מינון (אני שוקל כ71.5 ונוטל 10 מ"ג שחרור רגיל) אני חש בד"כ
החרפה מאד חזקה של תסמינים דיסוציאטיביים - תחושות דה-פרסונליזציה מבהילות ותחושות דה-ריאליזציה.

אע"פ שתסמינים אלה גורמים לחרדה, קשה לי להגיד שהם באו בעקבות חרדה כפי שטען רופא מומחה עמו התייעצתי.
בהרבה מקרים אני לא חש חרדה מיוחדת אלא אפילו דיי רגוע, אבל מצד שני אני חש תסמינים דיסוציאטיביים מאד חזקים.

כשאני דבוק לכסא ולומד אין כ"כ בעיה - אני דיי רגוע ומרוכז. תחושת התסמינים מתחילה בעיקר ברגע שאני קם מהכסא, הולך, מדבר עם אנשים. ואז אני חש תסמינים כאלה של "זרות לעצמי" מעין שכרות כזאת וכו'.

לכן ד"ר, עיקר השאלות שלי אליך:

1.ידוע שדה-פרסונליזציה בנוסף לתסמין נלווה של טראומה,חרדה ו/או הפרעות נפשיות שונות הינה גם תופעת לוואי של סמים.
היות וריטלין הוא סוג של סם, אני שואל ומתלבט האם הגברת הדה-פרסונליזציה היא תוצר של הגברת החרדה שנובעת מהריטלין,
או שמא יתכן שהריטלין גורם לדה-פרסונליזציה כתופעת לוואי בפני עצמה? (לא מצויין בעלון התרופה)

2.נניח שאני מחליט שאני מסוגל לסבול את הדה-פרסונליזציה החריפה מהריטלין בתמורה לריכוז והצלחה בלימודים.
אני גם עובד על כך בCBT.
השאלה שלי היא האם יש בכך סכנה כלשהי? האם תסמיני הדה-פרסונליציה ודה-ריאליזציה האלה מסוכנים?

ריטלין וחרדה

שלום רב

אני כעת עונה מניסיוני הקליני. לצערי הרב, ריטלין גורם לחרדה גם אצל אנשים שלא סבלו מחרדה טרם לכך. אם יש חרדה קודמת, הדבר מסובך יותר כי עלולה לחול החמרה, ולטעמי, אז החרדה עמידה יותר לטיפול, בעיקר אם יש דה-פרסונליזציה ודה-ראליציה. הייתי בחום ממליץ להפחית את הריטלין למינימום ולקחת רק שאין בררה, להגיע למצב של הפחתה משמעותית בחרדה ואז לשקול איך וכמה להמשיך הריטלין.
שלעצמם, תסמיני החרדה לא מסוכנים, אך מאד מטרידים.

בברכה
ד"ר אילן טל

למעלה