Uglies+A Dirty Job
Uglies של סקוט ווסטרפלד. ספר YA-דיסטופיה שתורגם לא מזמן גם לעברית. קראתי אותו בגרסת המקור, אז אין לי דעה על התרגום.
טלי היא נערה בת 16 כמעט, שחיה בעולם אוטופי (לכאורה, לכאורה) בו נערים חיים כ"מכוערים", באזור נפרד משאר החברה, עד שהם מגיעים לגיל 16. בגיל 16 עוברים כולם ניתוח שהופך אותם ל"יפים", על פי קריטריונים פסבדו-מדעיים, והם חיים באזור מיוחד ובעיקרון, חוגגים כל היום. טלי, כמו כל הנערים, חולמת על היום הזה, בו תוכל גם להצטרף לחבר הטוב שלה שכבר עבר לעיר היפים. לא הרבה לפני יום הולדתה, פוגשת טלי בנערה מרדנית, שיי, שלא בטוחה כל כך שהיא רוצה להיות יפה. היא מספרת לה על אזור מיוחד בו חיים אנשים שברחו לפני הניתוח שלהם, ועל אדם מסתורי בשם דייויד שחי שם. כמה ימים לפני יום הולדתה ה-16 של שיי (שהוא ב-מ-ק-ר-ה גם יום הולדתה של טלי), היא בורחת ומשאירה לטלי הוראות מעורפלות כיצד להגיע למקום המסתורי אליו ברחה. כשטלי מגיעה לניתוח שלה, היא נשלחת לאגף מיוחד בו מבשרים לה שהיא חייבת להסגיר את שיי, או שאף פעם לא תהפוך ליפה...
בשבילי הספר הזה היה אכזבה. כלומר, אם לא הייתי קוראת עליו כלום הייתי נהנית מעט יותר. בסופו של דבר, זה ספר דיסטופי לנוער, ודי שגרתי מהבחינה הזו. אבל קראתי כמה ביקורות שגרמו לי לחשוב שיהיה בספר הזה משהו יותר...מעניין, משמעותי...
הכתיבה היתה מאד פשוטה, אפילו יותר ממה שהתרגלתי אליו בספרי YA, ולי זה קצת הפריע. הדמות הראשית היתה קצת מעצבנת (אבל במובן מסוים זה יתרון. סביר להניח שבספרי ההמשך, שאני לא בטוחה שאטרח לקרוא, היא תהפוך לthe one, זו שתעשה את ההפיכה בחברה ותפיל את השלטון הרודני וכן הלאה, אבל לפחות בהתחלה, היא נערה רגילה, בלי אופי חזק, בלי יותר מדי מרדנות. זה היה כמעט מרענן אחרי כל מני קטניסיות) והיה לי די עצוב שמערכת היחסים בינה לבין שיי היתה צריכה להיהרס ברגע שהגיע בחור. ואז כמובן שהמוקד היה מערכת היחסים בין טלי ובינו, ושיי הפכה לכעסנית מרירה. לקראת הסוף, הסיפור חזר מעט לעסוק בחברות (המעורערת) בין טלי ושיי, אבל זה היה מעט מדי ומאוחר מדי. העולם היה בנוי היטב, אבל לא מספיק מקורי. ה"טוויסט המחריד!!!1" היה צפוי מקריאת הכריכה האחורית והיו יותר מדי רגעים מתים.
אני מרגישה שאני קוטלת את הספר יותר מדי, כי בסופו של דבר הוא לא היה מאד גרוע. אני ממליצה להשאיל אותו מהספריה, אם אתם רוצים קריאה קלילה ואתם אוהבים ספרי YA דיסטופיים.
ועכשיו אני קוראת את A Dirty Job של כריסטופר מור.
התחשק לי ספר קליל ומצחיק, ולקרוא משהו של פראצ'ט היה קצת מדכא אותי, אז הלכתי על הספר בספריה שלי שהיה נראה הכי קרוב לפראצ'ט ולא נכתב על ידי ניל גיימן. הספר עוסק בצ'ארלי, beta-male (זה הולך לחזור על עצמו בספר די הרבה) חביב ומאושר בחלקו: הוא מנהל את העסק המשפחתי, חנות יד-שניה, עם חבורת עובדים אקסצנטריים, נשוי באושר לרייצ'ל ועכשיו גם נולדה לו תינוקת חמודה בשם סופי. עד שאנשים מסביבו מתחילים למות, והוא רואה כל הזמן חפצים זוהרים באדום ועורבים תוקפניים. צ'רלי נבחר להיות "מוות"(לא ה-מוות. רק מוות), והוא צריך לנווט בין איסוף נשמות, גידול בתו הפעוטה ושמירה על העולם שלנו מפני השתלטות כוחות האופל.
הספר משעשע מאד, אפילו צחקתי בקול כמה פעמים (לא קורה לי הרבה). אני רק באמצע, אבל בינתיים-מומלץ.